Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa wladas »

Raz som mal na Tranzite o 2,5L vyssiu spotrebu pri identickej trase. Extremny protivietor.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Blastbit napísal: 20 aug 2022, 15:40 Spalovací proces, ohlady aj na emisie,katalyzator,krutiaci moment atd. Na 1 tke 2000 otáčok? wtf tebe netreba auto do ruky :D
Moc dlhé vysvetlovanie by bolo, nechci odomna 50 riadkov citat :D
Pardon za oneskorenú reakciu.

Tie otáčky mi prídu úplne v pohode. Jzdím Na passate cc 1.8 tsi 2008 benzín.
Kebyže pri otáčkach 1500 hodím dvojku tak mi otáčky spadnu hneď o 500 o/m. Okrem toho robím to snaď vždy keď je motor dlhšie v prevádzke napr. keď už parkujem a hľadám si miesto. Robiť to na dvojke mi moc nedáva zmysel, vkuse by som si tam musel pomáhať so spojkou. A nerobím to pri studenom motore pretože vraj podtočeny a studený motor zle maže a môže sa zadrhnúť. Ale zas niekde inde som sa dočítal že na studený motor radšej vysoké otáčky pretože sa zadrháva. Kto ma ztoho výjsť :?

starysomar napísal: 20 aug 2022, 15:53 Toto je téma na dlhšie a hlbší rozbor.
Prelína sa v tom viac faktorov.
- Vlastné straty motora na to, aby sa otáčal (kompresia, straty trením atd).
- objemová účinnosť spaľovania (efektivita využitia paliva za rôznych jazdných režimov)
... veľa iného ...

Učiť sa, učiť sa učiť sa (premýšľať) :D
Premýšľam a logika mi vraví že tie straty by mali byť rovnaké :D Podotýkam že ide o to iste auto, tie isté podmienky trasa atď. a zahriaty motor. Čisto som len udržiaval rýchlosť.
starysomar napísal: 20 aug 2022, 15:53 Pre začiatok pre predstavu Peltonova turbína (obrázky v Google napovedia) a úvaha:
Ak sa bude točiť presne obvodovou rýchlosťou pretekajúcej vody - neodovzdá žiadny užitočný výkon - spotreba je nekonečná, osoh žiadny.
Ak bude stáť no voda do nej tečie - neodovzdá žiadny výkon, spotreba je nekonečná.
Teda aj motor - ak auto stojí na mieste s naštartovaným - či už na voľnobeh alebo v maximálnych otáčkach - okamžitá spotreba je nekonečná. Ak je brzdené motorom - okamžitá spotreba spotreba je nulová.
Zvyšok je niekde medzi tým :D
Neviem dohľa dať pojem "okamžitá spotreba". Bez toho mi to nedáva zmysel. Prečo ak brzdím motorom ma auto nulovú okamžitú spotrebu? Veď motor beží takže prichádzaš o palivo.
starysomar napísal: 20 aug 2022, 15:53
A vážnejšie - obecne platí (v určitom rozsahu), že čím nižšie otáčky a vyšší prevodový stupeň, tým je spotreba nižšia, ale má to svoje ale. V určitom rozsahu otáčok. Ak niekto tlačí na plyn v otáčkach, kde krútiaci moment výrazne klesá, spotreba prudko narastá - napríklad ak je maximum krúťáku pri 1500, tak pri záťaži pod nimi spotreba narastá a hodne výrazne. Pri niektorých motoroch krútiaci moment s klesajúcimi otáčkami padá mimoriadne prudko dolu. V praxi z toho vyplýva, že na určitom motore (ustálená) jazda 50 km/hod do veľmi mierneho stúpania "na trojke" pri 1500 otáčkach spraví nižšiu (okamžitú) spotrebu, než zhodnou rýchlosťou na štvorke pri nižších.
Tomuto som nikdy nerozumel. Ja mám tiež maximálny krútiaci moment pri 1500ot/min. Ale ak jazdím v týchto otáčkach tak mám pocit že už dusím motor.
melonSVK napísal: 20 aug 2022, 20:43 Na spotrebu je najlepsie 1 po obmedzovac, 2 po obmedzovac a zaradit najvyssi stupen.
Pravdupovediac úplne bežne dupnem nato na dvojke až po vyššie otáčky a hodím tam rovno 4ku. Prisediaci to vkuse komentujú no osobne nevidím dôvod tam stláčať spojku naviac a preraďovať.
Blastbit napísal: 21 aug 2022, 21:49 Chlapi co by ste teda poradili TK1991 ked vraví toto " Ja som totizto schopny dat pri rychlosti 100km/h vyssiu spotrebu ako pri rychlosti 50km/h ale zaroven to viem spravit aj naopak. " ...ako by mal postupovať aby bol zo svojej jazdy spokojnejší, mal nižšiu spotrebu a pod?
Trochu si si to zle vysvetlil. Ja som ti len vysvetloval že neplatí priama úmera čím väčšia rýchlosť tým menšia spotreba.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

1. Isto nie na dvojke cez spojku.
2. Vyššie otáčky - vyššie straty motora kompresiou, trením.
3. "Prečo ak brzdím motorom ma auto nulovú okamžitú spotrebu? Veď motor beží takže prichádzaš o palivo." - nie. Pri decelerácii riadiaca jednotka palivo nedodáva.
4. Jazdi mierne nad, pod naozaj nie.
5. Tiež som na jednom aute jazdieval občas 1-3-5 :)
6. Samozrejme. Obecne platí menšia rýchlosť = menšia spotreba, no nie "absolútne." Závisí to práve od využitia paliva, teda vhodnej kombinácie zaradenej rýchlosti a otáčok. Teda 50 km/hod na dvojke bude vyššia spotreba, než 80 km/hod na päťke.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ale zas niekde inde som sa dočítal že na studený motor radšej vysoké otáčky pretože sa zadrháva.
Uz som cital rozne kraviny, ale tato je jedna z najlepsich. Dnesne riedke oleje ako 0W30 alebo nedajboze 0W20 su sice schopne mazat uz po par sekundach, ale to je len jedna cast. Vsetky prevadzkove kvapaliny sa musia dostat na svoje miesto, mas studene turbo (hadaj co sa stane, ked sa studene lopatky roztocia na 200 tisic otacok za minutu v stale nedokonale mazanom turbe), celkovo velke teplotne vykyvy su pre ocel/hlinik rychla smrt.

Ad. brzdenie motorom - prave preto to brzdi, ze vo valcoch nic nehori, je zavrete sanie a vznika podtlak = protisila ktora auto spomaluje.

Ad. minimalny krutiaci moment - je to krutiaci moment motora, nie efektivny krutiaci moment kolesa. CIm vyssi prevod, tym nizsi realny krutiaci moment, teda na jednotke, dvojke, mozno trojke motor 1500 otacok zvladne, dalej uz sa bude trapit. Princip velmi podobny ako bicykel - skus slapat rovnakou frekvenciou na najvacsom zadnom kolecku a potom na najmensom - co pojde lahsie?
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Myslím že sa dá približne povedať že: okamžitá spotreba = {otáčky motora} * {sila stlačenia plynu}
Pri 80km/h aj pri 40km/h pri 2000 rpm teda môže motor žrať napr. 5l/h, ale pri 90km/h za hodinu prejdeš dvojnásobnú vzialenosť, preto je tam polovičná spotreba (na 100 km).
starysomar napísal: 24 aug 2022, 18:30 Ja mám tiež maximálny krútiaci moment pri 1500ot/min. Ale ak jazdím v týchto otáčkach tak mám pocit že už dusím motor.
Každým preradením na vyšší stupeň sa výsledný krútiaci moment znižuje tak asi preto.
melonSVK
King
King

To mozno platilo 30 rokov dozadu ked bol plynovy pedal priamo spojeny s motorom. Dnes su "plynove pedale" - akceleratory ovladane cisto elektronicky a data spracuje a nasledne ovlada vstrekovanie riadiaca jednotka.

Jeden priklad za vsetky - novy Hyundai i30 1.5 atmosfera ma plne otvorenu skrtiacu klapku uz niekde okolo 30% stlaceni pedalu = ide na "plny plyn" :) Iluzia dynamiky...

A nezabudaj na jazdne odpory - valivy, aerodynamicky, ... ktore rastu s rychlostou.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

melonSVK napísal: 24 aug 2022, 21:12 Jeden priklad za vsetky - novy Hyundai i30 1.5 atmosfera ma plne otvorenu skrtiacu klapku uz niekde okolo 30% stlaceni pedalu = ide na "plny plyn" :) Iluzia dynamiky...
Tomuto som nikdy nerozumel preco toto robia. Mam aj dieslovu O3 a tam je este taky ten prechod na konci pedala ako mavali automaty.
melonSVK
King
King

Ako pisem - iluzia dynamiky. Keby to mapuju presne na % stlacenia pedalu, ludia by nadavali aka je to zdochlina (hlavne pri benzinovej atmosfere). A su vodici, ktori snad v zivote nemali plyn na podlahe, ti budu spokojni ake je to zive.

Ku kickdown switchu v manuale - https://www.garaz.cz/clanek/co-znamena- ... u-21001124
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

. Z praxe vím, že tuhle funkci používá poměrně málokdo, ale jedná se o docela fajn způsob, jak se pohybovat v rámci rychlostních limitů i bez hlídání tachometru.
Jop, vzdy som sa cudoval na co to je dobre, nikdy som to nepouzil :D
Ale potom uz chapem preco je aj na manuale "kickdown" doraz pedalu, je to logicke.

Diky za objasnenie :)
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

starysomar napísal: 24 aug 2022, 18:30 4. Jazdi mierne nad, pod naozaj nie.
Takze da sa povedat ze ak jazdim pod otackami maximalneho krutiaceho momentu tak podtacam motor? Alebo v otackach sa to neda vyjadrit?

Autoeditácia príspevku po 1 min 9 sek:
melonSVK napísal: 24 aug 2022, 20:49 Uz som cital rozne kraviny, ale tato je jedna z najlepsich. Dnesne riedke oleje ako 0W30 alebo nedajboze 0W20 su sice schopne mazat uz po par sekundach, ale to je len jedna cast. Vsetky prevadzkove kvapaliny sa musia dostat na svoje miesto, mas studene turbo (hadaj co sa stane, ked sa studene lopatky roztocia na 200 tisic otacok za minutu v stale nedokonale mazanom turbe), celkovo velke teplotne vykyvy su pre ocel/hlinik rychla smrt.

Ad. brzdenie motorom - prave preto to brzdi, ze vo valcoch nic nehori, je zavrete sanie a vznika podtlak = protisila ktora auto spomaluje.

Ad. minimalny krutiaci moment - je to krutiaci moment motora, nie efektivny krutiaci moment kolesa. CIm vyssi prevod, tym nizsi realny krutiaci moment, teda na jednotke, dvojke, mozno trojke motor 1500 otacok zvladne, dalej uz sa bude trapit. Princip velmi podobny ako bicykel - skus slapat rovnakou frekvenciou na najvacsom zadnom kolecku a potom na najmensom - co pojde lahsie?
Cele som to doplietol. Tam islo o to ze skodi velmi motoru podtacanie pri zimnom motore :)
Spixy
Professional
Professional

melonSVK napísal: 24 aug 2022, 21:12plne otvorenu skrtiacu klapku uz niekde okolo 30% stlaceni pedalu
v čom je potom rozdiel medzi 30 a 100% stlačení pedálu?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

logicky v nicom
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

V pocite.
Spixy
Professional
Professional

aha takže placebo, má to tak viac áut či len hyundai?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Osobne som nekaroval auto, ktoré by plynulo nereagovalo na pridanie-ubratie plynu v celom rozsahu a asi by ma to dosť sralo, ak by to robilo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

To čo sa stalo v BA na tej zastávke tým opitým drzým vodičom, aký trest by ste vy navrhovali? Aké boli vaše pocity pri tejto reportáži?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tresty su dane jasne zakonom. Ustavny sud uz davnejsie rozhodol, ze exemplarne tresty nie su povolene. Cize diskusia o trestoch je bezpredmetna.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

trestne sadzby sa riadia podla aktualne platnych zakonov, takze tam je to celkom jasne
ani retroaktivita neprichadza do uvahy, ak by to nahodou chceli rychlo menit, este stale sa povacsine tvarime, ze sme pravny stat (zdravim proticovidove opatrenia)

co sa ale moze zmenit je postih soferov, ktorych chytia a ktori nafukaju viac ako promile, v sucasnosti sa stale da odist s pokutou a relativne kratkou podmienkou (ak vobec)
viem si predstavit aj bodovy system podla ceskeho vzoru

zhabanie auta mi pride ako pekna sprostost, na beznej urovni Matovicovych bludov
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

zla tema, toto nema nic spolocne a automotive education :)
skor sem: arogantni-vodici-na-cestach-t110701.html
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Matador MP93 Nordicca - niekto osobná skúsenosť?
Napísať odpoveď