Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

O športe...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie

Príspevok od používateľa Hensym »

Asi tak, toto sú zakomplexovaní egoisti. Odvolávať sa na nezmyselné medzery v zákone. Ja sám chodím bicyklovať, a niekedy sa treba premiestňovať po ceste, ale ku*va, vyberám si cesty, kde nebudem zavadzať a keď už sa ocitnem na takej ceste, tak pôjdem so sklopenými ušami, pretože to JA tam zavadziam, JA to tam špuntujem a JA hypoteticky tvorím kolóny. Aj traktor alebo stará V3S-ka keď ide po okreske, tak v rámci ľudskosti sa tlačí doprava a dáva znamenie vodičom, že môžu obiehať. Tiež by tam mohol sedieť ch*j a ísť v strede pruhu, lebo veď "aj on je účastník". To by mali robiť aj cyklisti, ale niektorí robia opak (viď. reportáž).

Neviem, aký ko*ot by som musel byť, aby som šiel s piatimi kamarátmi cez celý pruh vedľa seba a ešte pi*oval na dodržiavanie vzdialeností.

Ja som všetkými desiatimi za šport, dokonca aj za alternatívnu dopravu (bicyklovanie za účelom dopravy) ak je to v rozumnej miere a infraštruktúre. Ale veľká časť cyklistov na cestách, ktorých stretávam, to je diagnóza.

Akcia v reportáži z Markízy s príznačným názvom "Cesta patrí všetkým" (ktorá sa vykryštalizovala ako "Cesta patrí MNE, lebo mám malý pipík a zvládnem 40 km/h na bicykli"), mi pripomína chorých aktivistov, čo sa viažu o stromy, alebo sedia na križovatkách a blokujú premávku, pričom nespôsobujú nič prospešné, ani osvetu, iba škodu a iba kazia meno normálnym cyklistom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Reportaz som nepozeral, nechce sa mi, tak sa vyjadrim len k tomu co tu citam a konkretne len k tomu chodeniu po strede jazdneho pruhu.
Robim to niekedy aj ja. Samozrejme primarne sa snazim po ceste nechodit vobec, vazim si svoj zivot, ale ked uz na cestu musim ist (sorry vodici, chapem ze sa ponahlate, ale ja mam tiez pravo chodit po ceste) tak nikdy nechodim po uplnom kraji vozovky, netlacim sa na obrubnik ale pekne si nechavam 0.5-1.0 metra od kraja, pretoze ked sa mi zrazu objavi jama ci kamen pred kolesom a potrebujem sa vyhnut, tak radsej do tej medzery ktoru som si spravil ako pod koleso auta.
A ano, niekedy to robim naschval aby okolo mna nemohlo auto prejst 30cm od riadidiel a muselo si pekne pockat kym bude mat volno aj v protismere. Pretoze ty za volantom sa mozno naseries ze budes kvoli mne o 5 minut neskor v praci, lenze mna ked bude predbiehat auto tak ze mi pomaly da facku spatakmi a nahodou mi trochu ujde koleso kvoli nerovnej ceste tak som znova pod kolesom auta.

nie su vsetci vodici taki, dokonca ani vacsina taka nie je, ale aj tych par co takych je staci aby som skoncil v nemocnici pokial nebudem jazdit tak aby som si v prvom rade zabezpecil svoje zdravie, az potom ohladuplnost k ostatnym ucastnikom premavky.
Hensym
VIP
VIP

Ja zase chodim zasadne vpravo. Ak musim uvazovat tak, ze sa moze objavit jama, ktorej sa musim vyhnut tak, ze zidem pod kolesa auta, tak na taku cestu v prvom rade nejdem a radsej sa jej vyhnem. Preto bajkujem radsej po lesoch, lukach, alebo cestach 3. a nizsej triedy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no to je ale presne o tom ze kto ako uziva bicykel. pre mna je bicykel dopravny prostriedok. ja na neho sadam presne z rovnakeho dovodu ako ten vodic sada do auta, lebo sa potrebujem dostat do prace.

a teda to nie je uvazovanie, to je realita. ak jazdis na bicykli tak urcite vies ze pokial mas pred sebou jamu siroku 50cm, tak musis ist bud 40cm na jednu stranu alebo 40cm na druhu stranu. pokial som na kraji vozovky tak ist 40cm napravo je nerealne a pokial zrovna v tom momente ide nalavo auto 40cm od teba, pretoze nemoze chvilu pockat a musi ta predbehut hned aj ked v nema na to dostatok priestoru, tak co spravis?

na to je tu ten zakon ze auto ma byt aspon 50cm od teba, 100cm pokial ide rychlejsie. lenze to prave ista skupina ludi za volantom totalne nedodrzuje.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

samozrejme akceptujem, ked sa niekto presuva bicyklom po ceste za pracou a nema inu alternativu. na to je aj povodne stavany zakon - vyuzit bicykel k tomu aby sa clovek bez vozidla mohol dostat do prace a ku sluzbam, nie aby si banda mamilov robila na hlavnych dopravnych tepnach peleton. ale plny suhlas s hensymom, ak vozovka nie je bezpecna, tak v prvom rade treba pouzit rozum a porozmyslat, ci na nu vobec idem liezt, napriek tomu, ze na to mam pravo.
Hensym
VIP
VIP

Suhlasim aj ja, ak chodis za pracou, tak nie len ze akceptujem ale este aj palec hore. Skoro spravidla mi taki ako ty nevadia, pretoze vas je hrstka.

Tiez hovorim o tych superhrdinoch, ktori boli v reportazi, alebo ktorych spomina M142.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid napísal: 29 aug 2022, 23:58 na to je tu ten zakon ze auto ma byt aspon 50cm od teba, 100cm pokial ide rychlejsie. lenze to prave ista skupina ludi za volantom totalne nedodrzuje.
a rovnako ten isty zakon hovori o tom, ze cyklista ma ist po pravej strane pri krajnici. Cize ty chces aby vodic dodrziaval to co zakon hovori ale zaroven ty nedodrziavas to co zakon hovori, lebo diery. To je alibizmus jak svina. Rovnako je to so semaformi, znackami, jednosmerkou, prechodmi pre chodcov, stylom jazdy raz som auto, raz som chodec, podla toho kde je zelena.

a btw co sa tyka dier, ak ides po krajnici, vidis pred sebou dieru, tak aky problem je spomalit pripadne zastat na kraji uplne a ak vies ze za tebou idu auta a nebude bezpecne obchadzat tu dieru zlava. Resp. ked tu dieru vidis, tak dopredu signalizovat lavou rukou, ze budes sa tahat od krajnice smerom do stredu vozovky aby si obisiel dieru, prekazku?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

mLuks napísal: 30 aug 2022, 10:42 ked tu dieru vidis, tak dopredu signalizovat lavou rukou, ze budes sa tahat od krajnice smerom do stredu vozovky aby si obisiel dieru, prekazku?
Neviem ako tebe, ale mne sa horsie soferuje bicykel, ked drzim riadidla len jednou rukou. Vystreta ruka je znamenim o zmene smeru jazdy, mohlo by to byt interpretovane ako ze ides odbocovat (ucel by to splnilo), ale tiez by si o tu ruku mohol aj prist. Neraz sa mi stalo, ze ma obiehal kamion s dvomi navesmi len par cm od riadidiel.
Nie som sportovy bicyklista, pouzivam bicykel na cestu do a z prace, a potom sem-tam na vylety do prirody. Hlavnym tahom sa vyhybam ako cert krizu.
mLuks
Addict
Addict

tym ako chces povedat, ze nedavas znamenie o zmene smeru jazdy, (najma vlavo) lebo by si prisiel o ruku, alebo sa ti s jednou horise ovlada bicykel?

vidim dieru pred sebou s predstihom, obzriem sa za seba, ak vidim za sebou auto, dam lavu ruku von na 2s, dam naspat na riadidla a obijdem dieru z lavej strany. Ak by to auto bolo blizko za mnou, ze by bol tento manever riskantny, tak spomalim obijdem zprava, pripadne zastavim uplne na krajnici. Radsej ako riskovat vlastny zivot a usetrenych par sekund, s ktorymi sa ohana aacid pri autach.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

mLuks napísal: 30 aug 2022, 10:42 a rovnako ten isty zakon hovori o tom, ze cyklista ma ist po pravej strane pri krajnici.
Nema ist za krajnicou, ale po pravej krajnici vozovky. Co to znamena, ma ist po bielej ciare, moze ist 15cm od nej alebo aj 50cm od nej? Co ak biele ciary na ceste nie su, ako sa urci krajnica a co je spravne a co nespravne? Len sa informacne pytam, sameho ma to zaujima.
mLuks
Addict
Addict

§ 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch

(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.
okraj ci krajncia…ani jedno nie je 0,5m ci 1m od kraja ako pisal aacid
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

mLuks napísal: 30 aug 2022, 11:47 tym ako chces povedat, ze nedavas znamenie o zmene smeru jazdy, (najma vlavo) lebo by si prisiel o ruku, alebo sa ti s jednou horise ovlada bicykel?

vidim dieru pred sebou s predstihom, obzriem sa za seba, ak vidim za sebou auto, dam lavu ruku von na 2s, dam naspat na riadidla a obijdem dieru z lavej strany. Ak by to auto bolo blizko za mnou, ze by bol tento manever riskantny, tak spomalim obijdem zprava, pripadne zastavim uplne na krajnici. Radsej ako riskovat vlastny zivot a usetrenych par sekund, s ktorymi sa ohana aacid pri autach.
Ty asi nie si cyklista. Ked ides 40km/h tak to je 11m/s. Cize by som chcel vidiet ako ty vidis na jamu na vzdialenost 40-50m. A ak by bolo za tebou auto tak by si stlacil brzdu a zastavil pred kazdou jamou.

Ja vidim jamu tak na 10-20m a radsej si postupne spravim odstup aby som ju obisiel.

Inak som v CR a tiez mam z prace cestu po ktorej idem 800m 16km/h. Je to v meste kde je povolene ist az 80. Bohuzial ina cesta nie je a tato nema ani poriadnu krajnicu. Avsak nestalo sa mi ze by na mna niekto trubil. Auta si davali odstup (kamiony, autobusy, dodavky pockali kym sa uvolni pruh oproti a obiehali) alebo ak isli na tesno tak obiehali trochu rychlejsie ako som siel ja.

Suma sumarum: vsetko je o respekte jednych k druhym a via versa.

Autoeditácia príspevku po 10 min 35 sek:
mLuks napísal: 30 aug 2022, 15:11 okraj ci krajncia…ani jedno nie je 0,5m ci 1m od kraja ako pisal aacid
Sirka riadidiel na biku mas bezne 70cm. Takze ak mas prave riadidlo nad ciarou tak ides 30cm v ceste.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Hrozná tragédia pre šoféra stretnúť cyklistu. Musí chudák zašliapnuť brzdu a podradiť, to je predsa veľmi náročná vec. A situácia, keď musí ísť chvíľu za cyklistom a počkať, kým ho môže bezpečne predísť v protismere (ako by predchádzal akékoľvek iné pomalšie vozidlo), tak to už môže takému šoférovi spôsobiť asi aj traumu.

Bicykloval som aj vo Švajčiarsku a tam som ani jeden raz nemal pocit, že by som niektorému šoférovi vadil na ceste. Samozrejme na SK sa obávam vyjsť na každú cestu, kde chodia autá nad 50 (čo je aj taká, kde môžu chodiť maximálne 50), keďže v tejto krajine sa človek v aute cíti ako Boh a všetko ostatné je len zberba, ktorá mu zavadzia a nemá tam čo hľadať.

K tej reportáži - pri viacerých cyklistoch je skutočne bezpečnejšie, ak idú popri sebe aj v strede pruhu a zaberú tak na dĺžku čo najmenšiu vzdialenosť, než keď sa ťahajú jeden za druhým rozťahane na 100 metrov.

Ja inak na také cesty chodím bicyklovať minimálne, pretože sa obávam o svoj život, ale šoférov áut sa v tomto absolútne neviem zastať. Cyklodoprava a vzťah obyvateľstva k bicyklovaniu tiež čo-to vypovedá o vyspelosti krajiny.
Obrovský počet problémov dnešnej doby a hlavne života v mestách majú na svedomí autá - emisie, hluk, úmrtia na cestách, problémy s dopravnou infraštruktúrou, nekonečné parkovacie plochy, ba dokonca aj obézne obyvateľstvo. A tak či tak sa hnev a zlosť sústredí hlavne na cyklistov, lebo niekomu pridajú 4 minúty na cesty z roboty.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Muffi napísal: 31 aug 2022, 9:43 K tej reportáži - pri viacerých cyklistoch je skutočne bezpečnejšie, ak idú popri sebe aj v strede pruhu a zaberú tak na dĺžku čo najmenšiu vzdialenosť, než keď sa ťahajú jeden za druhým rozťahane na 100 metrov.
a uplne najbezpecnejsie by bolo, keby si nerobili teple peletony na hlavnych tahoch. neviem preco sa ma skupina dospelych ludi vobec potrebu chodit spolu bicyklovat.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

M142: Ak hovorime o cyklistov, ktorí to nerobia rekreačne tak sa potrebujú striedať v predu. Najväčší nepriateľ cestnej cyklistiky je vietor.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

M142 napísal: 31 aug 2022, 10:01 a uplne najbezpecnejsie by bolo, keby si nerobili teple peletony na hlavnych tahoch. neviem preco sa ma skupina dospelych ludi vobec potrebu chodit spolu bicyklovat.
absolútne nechápem potrebu dospelých ľudí ísť si spolu zahrať futbal
Je to presne ako píše Muffi, každý kto má auto sa cíti ako Boh a všetko ostatné na ceste je odpad
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Cesta pre autá, autobusy, kamiony, motorky. Cyklotrasy, chodníky a široké krajnice ciest pre cyklistov a e-kolobežkárov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 30 aug 2022, 10:38 Suhlasim aj ja, ak chodis za pracou, tak nie len ze akceptujem ale este aj palec hore. Skoro spravidla mi taki ako ty nevadia, pretoze vas je hrstka.

Tiez hovorim o tych superhrdinoch, ktori boli v reportazi, alebo ktorych spomina M142.
samozrejme to su debili. zial ti su vsade, ci uz vodici, cyklisti ci chodci. debil sa vzdy najde. nijak ich neobhajujem a ako niekto kto aj bicykluje aj soferuje by som ich bil :D

mLuks napísal: 30 aug 2022, 10:42 a rovnako ten isty zakon hovori o tom, ze cyklista ma ist po pravej strane pri krajnici. Cize ty chces aby vodic dodrziaval to co zakon hovori ale zaroven ty nedodrziavas to co zakon hovori, lebo diery. To je alibizmus jak svina. Rovnako je to so semaformi, znackami, jednosmerkou, prechodmi pre chodcov, stylom jazdy raz som auto, raz som chodec, podla toho kde je zelena.
k prvej casti, mas pravdu, cisto z pohladu zakonu som rovnaky debil ako oni. z trochu sirsieho pohladu, ja to robim preto aby som prezil, oni to robia preto aby usetrili par sekund cestou do prace...
k druhej casti, toto moc nechapem, pretoze tento nazor ze "pokial si raz na ceste tak sa spravaj ako na auto" mi pride trochu uleteny. co teba do toho. ved nie len ze tebe ako vodicovi moze byt jedno ci som raz na ceste raz na chodniku, dokonca by si mal byt rad, pretoze na ceste ti vadim a ked som na chodniku tak ta nijak neobmedzujem.
najradsej mam ked na mna zacne niekto kricat ze cez prechod nemam ist na bicykli ale mam z neho zostupit... to ma aku logiku? ved ja sa prave snazim pomoct tebe, pretoze ak z bicyklu zosadnem a prejdem peso tak to trva 5x dlhsie ako ked prejdem na bicykli. to znamena ze ty, vodic, musis 5x dlhsie cakat.
chapem ze pokial ide cyklista po chodniku a zrazu vleti na prechod tak ho vodis nemusi zaregistrovat a to je samozrejme nebezpecne, ale pokial pridem k prechodu, zastavim pockam kym ma niekto pusti a potom prejdem prechod na bicykli, nie peso tlaciac bicykel, tak kde je problem?

jeden z hlavnych dovodov preco sa dopravujem bicyklom ked mozem (okrem ekologie) je prave ta flexibilita, ze nemusim stat v zapchach, nemusim riesit jednosmerky a prikazane smery. samozrejme sa to snazim robit co najbezpecnejsie a bez toho aby som obmedzoval chodcov ci auta.
pokial toto niekomu vadi je to cista zavist, nic viac.

Autoeditácia príspevku po 5 min 30 sek:
mLuks napísal: 30 aug 2022, 10:42a btw co sa tyka dier, ak ides po krajnici, vidis pred sebou dieru, tak aky problem je spomalit pripadne zastat na kraji uplne a ak vies ze za tebou idu auta a nebude bezpecne obchadzat tu dieru zlava. Resp. ked tu dieru vidis, tak dopredu signalizovat lavou rukou, ze budes sa tahat od krajnice smerom do stredu vozovky aby si obisiel dieru, prekazku?
nie je to ziadny problem, ja to spravim ked treba. samozrejme nie vzdy sa to da, nie vzdy si vsimnes dieru dostatocne dopredu aby si mal cas sa pozriet ci nie je za tebou auto a zastavit, niekedy je skratka diera pred tebou a auto hned vedla teba.
pointa celej tejto diskusie nie je o tom co dokazem spravit a co nedokazem, ale to ze cyklista na slovenskych cestach sa citi ako najvacsi odpad, co sa musi neustale obzerat aby sa mu nieco nestalo. a to je problem neohladuplnych vodicov co nedodrzuju zakon. v inych krajinach to tak nefunguje. v tomto su slovenski vodici velmi zaostali.

ver mi ze pokial by sa slovenski vodici spravali ako ti v nemecku ci holandsku tak ziaden cyklista by nemusel porusovat zakon (pokial by to ozaj nerobil naschval aby robil zlobu)...

Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
Blastbit napísal: 31 aug 2022, 18:00 Cesta pre autá, autobusy, kamiony, motorky. Cyklotrasy, chodníky a široké krajnice ciest pre cyklistov a e-kolobežkárov.
ty si prosim ta najprv precitaj zakon, potom nieco napis, lebo to co si napisal je totalna kravina.

(akoze na jednej strane super ze si aktivny clen fora a aj vdaka tebe to tu zije, ale ozaj sa musis vyjadrovat uplne ku kazdej teme, aj k takym ktorym absolutne nerozumies?)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Lenže mluks ti píše o tom, že ked ideš ako cyklista na cestu do stredu svojho pruhu tak tam nemáš čo hladať, máš ist len po krajnici alebo chodniku. Pretože auto v meste ide 50 km, mimo mesta napr aj 80 km a viac a ty ako cyklista tipujem max 40 a nemáš čo autá za sebou brzdiť.
Ked tam je jama pri krajnici tak logicky radšej spomal alebo zastav pozri sa za seba, ked idu autá tak zastav uplne pockaj kým prejdu a potom obíd jamu z lavej strany a pokracuj v jazde.
Ale ja to nepíšem ako zákon( co je v zákone), ja to píšem len ako osobný názor ked sa tu vadíte o tom kto má kadial chodit.
Sorry ako ja som vystudoval všetko možné ohladom automobilov a sú tu tisícky tem takze tazko sa vyjadrujem do každej.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pisal si to presne v rovnakom case ako som ja reagoval na tvoj prispevok, tak zareagujem aj na tento. pises hluposti.

nie, cyklista nepatri na krajnicu ci chodnik. po chodniku nema chodit vobec podla zakona. na ceste ma byt podla zakona na pravej strane vozovky. nie na krajnici, na pravej strane vozovky. zaroven je cyklista rovnaky ucastnik premavky ako akekolvek vozidlo a teda ked ho ides predbiehat tak ho mas predbiehat s dostatocnym odstupom. ten je tiez v zakone definovany.

proste ako som uz napisal, mas potrebu sa vyjadrovat k niecomu comu absolutne nerozumies, preco?
Napísať odpoveď