Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Cyklistika - vase jazdy, skusenosti, trenovanie
Dnes som obiehal pár cyklistov ako zvyknem - s dvoj-trojmetrovým odstupom.
No jeden idiot na bicykli nám vyletel z bočnej ulice spoza áut úplne bez pozretia sa.
Časť vodičov aj časť cyklistov jazdí ako dobytok len nechápem, ak sa k nim niekto hrdo hlási...
No jeden idiot na bicykli nám vyletel z bočnej ulice spoza áut úplne bez pozretia sa.
Časť vodičov aj časť cyklistov jazdí ako dobytok len nechápem, ak sa k nim niekto hrdo hlási...
zase sa tu nehrajme nikto na nevinnych. tak ako je rozdiel ci prejdem autom na cervenu alebo ked idem o 10km rychlejsie za hodinu...
rovnako je rozdiel ci ako cyklista ignorujem znacky a vletim do cesty bez pozretia alebo ked idem od krajnice meter miesto pol metra aj ked by som mohol, nie?
ja sa nijak nehanbim priznat ze nie som dokonaly a obcasne spravim nieco co by sa mozno nemalo. nechvalim sa tym, diskutujem tu o tom.
ale ked niekto ma potrebu ma kvoli tomu hadzat do jedneho vreca s vodicmi co chodia na cervenu tak pokojne, prezijem to.
rovnako je rozdiel ci ako cyklista ignorujem znacky a vletim do cesty bez pozretia alebo ked idem od krajnice meter miesto pol metra aj ked by som mohol, nie?
ja sa nijak nehanbim priznat ze nie som dokonaly a obcasne spravim nieco co by sa mozno nemalo. nechvalim sa tym, diskutujem tu o tom.
ale ked niekto ma potrebu ma kvoli tomu hadzat do jedneho vreca s vodicmi co chodia na cervenu tak pokojne, prezijem to.
Toto co ti napíšem skus precitat pomaly....Spomínaš ochranu svojho zdravia, ze radšej ideš po strede cesty na bajku a za tebou idú autá.
Teraz si predstav situáciu ze spoza auta ktoré ide oproti tebe vybehne motorkár, nebojis sa ze zrovna ten do teba vpáli vo velkej rýchlosti?
Nie je fakt rozumnejšie ist po krajnici alebo po chodníku ak je široký a neobmedzíš chodcov, ako ist stredom cesty a riskovat stret s motorkárom?
Teraz si predstav situáciu ze spoza auta ktoré ide oproti tebe vybehne motorkár, nebojis sa ze zrovna ten do teba vpáli vo velkej rýchlosti?
Nie je fakt rozumnejšie ist po krajnici alebo po chodníku ak je široký a neobmedzíš chodcov, ako ist stredom cesty a riskovat stret s motorkárom?
Si myslim ze aacid tiez nechodi po strede cesty ale tak o 30cm od kraja co mozu niektori vodici povazovat za jazdu po strede cesty. a tiez pisal ze radsej po chodinku ako po ceste ale niekedy ina moznost nie je.
Tiez som mal zazitok ked som chodival stale po kraji cesty a na kruhaci ma objehalo auto a samozrejme dalsim vyjazdom rovno popred mna az som musel brzdit co mi sily stacili. Odvtedy po kruhaci len po strede cesty.
Tiez som mal zazitok ked som chodival stale po kraji cesty a na kruhaci ma objehalo auto a samozrejme dalsim vyjazdom rovno popred mna az som musel brzdit co mi sily stacili. Odvtedy po kruhaci len po strede cesty.
s tym motorkarom som to nejak nepochopil, co to ma s touto temou? ved taky motorkar ti moze z protismeru vybehnut ci ides na bicykli, motorke ci aute...Blastbit napísal: 02 sep 2022, 17:31 Toto co ti napíšem skus precitat pomaly....Spomínaš ochranu svojho zdravia, ze radšej ideš po strede cesty na bajku a za tebou idú autá.
keby takto rozmyslam tak nechodim nikdy nikam, pretoze vzdy a vsade je riziko ze sa nieco stane. zalezi predsa aka je pravdepodobnost ze sa to stane.
Pretože najväčší problem na cestách sú motorkári. Ked ideš po strede svojho pruhu na bajku tak motorkár si ta nemusí všimnuť pri vysokej rýchlosti ked obieha v druhom pruhu auto a vpáli do teba. To na margo toho ked vravíš ako si chces chrániť zdravie tak mysli aj na motorkárov.
-
starysomar
Hardcore addict
"aka je pravdepodobnost ze sa to stane" - tým vyššia, čím viac budeš jazdiť tvrdohlavo v rozpore s predpismi a zdravým rozumom - aj keď si presvedčený, že ho máš...
fakt neviem ci ma zmysel sa s tebou o tomto bavit. pride mi ze pises uplne odveci.
preco do tejto diskusie pliest motorkarov? s cim prides nabuduce? ze si mam na psov co prebiehaju po ceste davat pozor?
znova ti to zopakujem. riziko je vzdy a vsade. ide o tu pravdepodobnost. to ze mi uleteny motorkar vo velkej rychlosti vleti do protismeru bez toho aby sa pozrel a nevsimne si ma a nezareaguje na neuhne sa (lebo chapes, ja idem tak aby ma nemohlo obehnut auto, motorka okolo mna prejde uplne v pohode) je podla mojho nazoru tak (ne)pravdepodobne ako ze z panelaku sa zrovna v tom momente co ja pojdem okolo rozhodne vyskocit clovek a padne priamo na mna.
mal by som si davat pozor aj na panelaky a nechodit pre istotu okolo nich?
naopak to ze ked pojdem co najviac vpravo a nejaky uponahlany vodic si povie ze "ved tam sa zmestim" a prejde okolo mna na 20cm je nie ze pravdepodobna ale bezna a uplne realna.
Autoeditácia príspevku po 1 min 20 sek:
preco do tejto diskusie pliest motorkarov? s cim prides nabuduce? ze si mam na psov co prebiehaju po ceste davat pozor?
znova ti to zopakujem. riziko je vzdy a vsade. ide o tu pravdepodobnost. to ze mi uleteny motorkar vo velkej rychlosti vleti do protismeru bez toho aby sa pozrel a nevsimne si ma a nezareaguje na neuhne sa (lebo chapes, ja idem tak aby ma nemohlo obehnut auto, motorka okolo mna prejde uplne v pohode) je podla mojho nazoru tak (ne)pravdepodobne ako ze z panelaku sa zrovna v tom momente co ja pojdem okolo rozhodne vyskocit clovek a padne priamo na mna.
mal by som si davat pozor aj na panelaky a nechodit pre istotu okolo nich?
naopak to ze ked pojdem co najviac vpravo a nejaky uponahlany vodic si povie ze "ved tam sa zmestim" a prejde okolo mna na 20cm je nie ze pravdepodobna ale bezna a uplne realna.
Autoeditácia príspevku po 1 min 20 sek:
nema zmysel na toto reagovat, pises dookola to iste, ignorujes moje reakcie a mam pocit ze nechces diskutovat ale iba sa vyzurit na nejakeho cyklistu.starysomar napísal: 03 sep 2022, 16:04 "aka je pravdepodobnost ze sa to stane" - tým vyššia, čím viac budeš jazdiť tvrdohlavo v rozpore s predpismi a zdravým rozumom - aj keď si presvedčený, že ho máš...
A ja ti zopakujem ze bicykel nie je motorový dopravný prostriedok aby si snim siel po strede cesty. MLuks ti to vysvetlil do detailu ale nechapeš ani tak. Takze ked sa bojis na cestách o zdravie, kup si kabínový traktor ktorý bude mat vpredu a vzadu ohrnač. Chod snim na bratislavské cesty, alebo aj mimo BA cesty. S nim si jazdi po strede cesty, budes maximálne v bezpečí a vytešovať sa ako umyselne brzdíš šoferov aut,busov atd, papa. 
-
starysomar
Hardcore addict
Ani motorový dopravný prostriedok nemá jazdiť kde sa mu zachce.
Zákon č. 8/2009 Z. z.
Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov
DRUHÁ HLAVA
JAZDA VOZIDLAMI
§ 9
Spôsob jazdy
(1) Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, otáčaní alebo odbočovaní.
(2) Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť len pri zastavení a státí alebo pri obchádzaní a vyhýbaní sa prekážke cestnej premávky; pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť.
(3) Vodič malého motocykla alebo vodič nemotorového vozidla smie jazdiť po pravej krajnici, len ak tým neohrozí a neobmedzí pohyb chodcov.
No a dodám - s jedincami, ktorí sa dožadujú ohľaduplnosti od ostatných, ich dodržiavanie predlisov, zákonov a nariadení no sami si vyhradzujú rôznymi pseudoargumentami domnelé "právo" ich nedodržiavať, naozaj nemá význam sa baviť.
Zákon č. 8/2009 Z. z.
Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov
DRUHÁ HLAVA
JAZDA VOZIDLAMI
§ 9
Spôsob jazdy
(1) Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, otáčaní alebo odbočovaní.
(2) Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť len pri zastavení a státí alebo pri obchádzaní a vyhýbaní sa prekážke cestnej premávky; pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť.
(3) Vodič malého motocykla alebo vodič nemotorového vozidla smie jazdiť po pravej krajnici, len ak tým neohrozí a neobmedzí pohyb chodcov.
No a dodám - s jedincami, ktorí sa dožadujú ohľaduplnosti od ostatných, ich dodržiavanie predlisov, zákonov a nariadení no sami si vyhradzujú rôznymi pseudoargumentami domnelé "právo" ich nedodržiavať, naozaj nemá význam sa baviť.
Ahojte, kupili sme mame elektricku Demu, ale mam tam drobny dotaz
Vcera sme ho prvy krat vytiahli a siel som na skusobnu jazdu aj ked je to damsky bike. Zaujimalo ako velmi by ma take nieco bavilo. Vybral som si jeden zo strmsich kopcov co tu v okoli mame s velmi prudkym, hoci kratkym stupanim.
Stalo sa to, ze mi po 10km padla retaz (bolo to v tom kopci, ale vacsina trasy bola rovinka, miernejsie stupanie, alebo klesanie).
A mna teraz na zaklade vasich skusenosti zaujima, ci je to normalne, lebo nie. Chlapik na predajni tvrdil, ze by som s tym mal chpdit ako s normalnym bajkom aj co sa tyka radenia a podobne, akurat si vybrat pozadovanu uroven podporu (ano, mal som zaradeny podstatne tazsi prevod nez by som mal na beznom biku), druhy povedal, ze to vidi na chybu retaze a pokial by bola v poriadku, nestalo by sa to, pretoze je na nu sice vyvijana vacsia zataz, ale tie retaze na ebike s tym pocitaju a musi to vydrzat.
Vas nazor/skusenost ?
Stalo sa to, ze mi po 10km padla retaz (bolo to v tom kopci, ale vacsina trasy bola rovinka, miernejsie stupanie, alebo klesanie).
A mna teraz na zaklade vasich skusenosti zaujima, ci je to normalne, lebo nie. Chlapik na predajni tvrdil, ze by som s tym mal chpdit ako s normalnym bajkom aj co sa tyka radenia a podobne, akurat si vybrat pozadovanu uroven podporu (ano, mal som zaradeny podstatne tazsi prevod nez by som mal na beznom biku), druhy povedal, ze to vidi na chybu retaze a pokial by bola v poriadku, nestalo by sa to, pretoze je na nu sice vyvijana vacsia zataz, ale tie retaze na ebike s tym pocitaju a musi to vydrzat.
Vas nazor/skusenost ?
Áno, prehadzovať do kopca musíš tak že reťaz nie je v zábere. Čiže ak potrebuješ prehodiť na iný stupeň, tak to rob tak, že par sekúnd zaberes a potom na "voľnobeh" prehodis. A do kopca jazdí tak, že radšej chod na prevode s ľahkým stupňom a viacej otáčok, ako naopak kde musíš tlačiť viacej na nohy.
No ja som prave neprehadzoval vobec, mal aom zaradeny nejaky stredny stupen (na prehadzovacke to nie je vidiet) a pridal som len na podpore. Na normalnom biku by som v tom stupani siel na najlahsi prevod, ale tu to vdaka podpore nebolo nutne, takze aom neprehadzoval 
-
K-u-b-i-a-k
Addict
bol som na ebiku raz v tatrách. kedže bol požičaný, dával som mu zabrať. nič nepadlo. kamošovi spadla reťaz tak, že sme museli bike vymeniť 
-
starysomar
Hardcore addict
Reťaz nemá čo padať pokiaľ nie je vyťahaná alebo obdraté zuby. Nie málo som sa navozil detí aj do strmšieho stúpania, akonáhle prvý krát preskočila - šla nová, prípadne ozubené kolá.
Ospravedlnujem sa, napisal som to zle. Retaz sice padla, ale az po tom ako sa roztrhla 
-
K-u-b-i-a-k
Addict
na novom biku by sa reťaz roztrhnúť nemala. možno len zlý kus. vymeň a jazdi ďalej. reťaz musí čo to vydržať. šiel som do rôznych kopcov a nikdy sa nič nestalo. normálne bicykle do cca 700€.
Na novom bicykli sa nemoze retaz roztrhnut. Zrejme Dema usetrila a pouzila lacnejsiu retaz alebo islo o mechanicku vadu retaze.
Ja sa zase spytam, ake bicykle preferujete?
Ja ked som este jazdil,tak som mal crosovy, ani ryba ani rak.
Keby som kupoval novy tak rozmyslam nad mozno horskym hardtailom, len neviem ci to nebude zas velky odpor jazdit s tym po cestach, je v tom nejaky signifikantny rozdiel? Nad cestnym som ani moc nerozmyslal, alebo cestnym crosovym. Mozno aj elektrobike, ale cenovo je to uz trochu viac. V okoli mam prave hory a nie som nejaky, ze by som krutil bohvie kolko kilometrov, takze preto asi nie ten cestny.
Ja ked som este jazdil,tak som mal crosovy, ani ryba ani rak.
Keby som kupoval novy tak rozmyslam nad mozno horskym hardtailom, len neviem ci to nebude zas velky odpor jazdit s tym po cestach, je v tom nejaky signifikantny rozdiel? Nad cestnym som ani moc nerozmyslal, alebo cestnym crosovym. Mozno aj elektrobike, ale cenovo je to uz trochu viac. V okoli mam prave hory a nie som nejaky, ze by som krutil bohvie kolko kilometrov, takze preto asi nie ten cestny.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Kukni na toto, kupoval som ho nedavne zene a je to za tie prachy (980e) super bajk https://www.alza.sk/sport/sava-egrus-4-0?dq=6526400
Ten motor ak nie je zapnuty ma nulovy odpor, tym ze je z karbonu tak ak nie si fajnovka tak si ten motor zapnes v nejakom strmom kopci alebo vetre.
Ten motor ak nie je zapnuty ma nulovy odpor, tym ze je z karbonu tak ak nie si fajnovka tak si ten motor zapnes v nejakom strmom kopci alebo vetre.