Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Prejdú niekedy v
na metrické jednotky?
Nepredstavitene mnozstvo veci by sa muselo menit a stalo by to strasne miliardy vo verejnom aj sukromnom sektore. Navyse, populacia v USA nema tendenciu naberat na inteligencii, skor naopak.
Cize pochybujem. Mozno postupne, po niekolkych generaciach.
Cize pochybujem. Mozno postupne, po niekolkych generaciach.
ako niekde máš aj 90 niekde 45 a niekde 30TK1991 napísal: 02 sep 2022, 16:49 Zdravim. Existuje nejaky rozumný dôvod preco existuje maximalna doba splatnosti faktur až 60 dní?
prečo by to robili, ked im svoj system vyhovuje?
pokusy už boli, ale neuspesné, inak čo sa týka vedy alebo povedzme high tech inzinieringu/výroby tak su kompletne metrický už nejakú dobu
a či kupuješ galon benzinu alebo 4,5 litra ti moze byt jedno a je to v hlave
btw ako najvacsí benefit pre imperiálne jednotky sa uvádza okamžitá predstaviteľnost v bežnom živote feet noha, inch palec atd..
Vyhovuje lebo sú naň zvyknutý, metrický systém je oveľa jednoduchší a logickejší
Príklad 1liter =1kg
1 liter = 33.8140227 fluid onces
1kg = 2.2 pounds
tyler91
je to iba o zvyku
je to iba o zvyku
Blbost, pri palcoch este budis, aj ked ani tam to nedokazes odmerat. Ukaz mi 25 palcov? Budes si ich prikladat vedla seba a nakoniec sa seknes o +- 25%. Alebo si to budes velmi "rychlo" a "prakticky" preratavat na stopy, a ani potom to neodhadnes spravne.begbeee napísal: 03 sep 2022, 9:12 btw ako najvacsí benefit pre imperiálne jednotky sa uvádza okamžitá predstaviteľnost v bežnom živote feet noha, inch palec atd..
Stopy to iste, ako si mas predstavit stopu, ked niektore dospele zeny maju nohu 35 a niektori dospeli chlapi maju nohu 47 (na nase miery)? Ved to je prakticky dvojnasobna dlzka.
Neexistuje jedina vyhoda pre imperialny system a priznavaju to aj mnohi ludia, ktori ho vyuzivaju. Ten system je tak sialene nelogicky a zlozity, ze je az na plac kolko milionov ludi ho vyuziva. A to sme len pri dlzkach, do objemov a podobne radsej ani nejdem.
Kks ved len ked si predstavim kolko merania, vypoctov a prepoctov pouzivas napr pri stavbe domu a pod, neviem si predstavit absolvovat ten proces a 750x sa neoje***** v imp. jednotkach
Už len to, že základne jednotky sú podľa palca a stopy, značí, že tento systém je úplne zastaralý...
Nielen o palcoch ale aj o CM majú predsa ľudia konkrétnu reálnu predstavu. 
Ked tam vymrie posledny republikan, vtedy
Ale maju aj dobre vynalezy, napr. tie ich maison jary, podla mna lepsi system ako tie nase nesrobovacie zavaracky, kde to potrebujes rôzne vaklat nozom. Pripadne odmeriavanie na cup.
tiez moze byt ten alzabox plny, preto treba pockat kym sa vyprazni a az potom tam mozu posielat znova.tyler91 napísal: 02 sep 2022, 18:46 Objednával som SSD disk na alze, do alza boxu. Do jedného boxu mi to dodajú v nedeľu a do 1,5km od neho vzdialeného (vyhovoval by mi viac ) doručia v pondelok, prečo? nechápem
k metrickym jednotkam, ja co sledujem tak aj vela americanov uznava ze metricky system je lepsi ale prejst z jedneho na druhy je nerealne. stalo by to strasne peniaze a podla mna vacsina populacie by bola proti tomu.
nikdy som tomu systemu nechapal, na vsetko potrebuju divoke zlomky a delenia. ani sa necudujem ze im tam ta matematika moc nejde
a este ked zacnes s fyzikou, manzelka tam rok studovala inzinierstvo a na to sa vzdy najviac stazovala, na nieco pouzivaju imperialne jednotky, na nieco metricke, totalny chaos.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto mi lezie na nervy. Ved mnozstvo danej suroviny zavisi od velkosti toho "cupu", tak co je to za mieru? My ITckari sme zvyknuti na presne instrukcie
V elektrotechnickom priemysle su rozostupy pinov integrovanych obvodov imperialne - pre DIP puzdra 2,54 mm (0,1 in), alebo polovicne. Prejst na cele mm je zrejme nerealne a technicky nerealizovatelne.begbeee napísal: 03 sep 2022, 9:12 pokusy už boli, ale neuspesné, inak čo sa týka vedy alebo povedzme high tech inzinieringu/výroby tak su kompletne metrický už nejakú dobu
Americania su asi na svoj system hrdí, povazuju ho za tradiciu, to je hlavny dovod preco sa ho drzia. Kazdy narod ma nieco z historie co uz castokrat nema v dnesnej dobe az tay zmysel a drzi sa ho, lebo to povazuje za svoje historicke dedicstvo, aj ked inym sa to moze zat smiesne ci aspon zvlastne. 
Kedze vsetko Us je vedene podla vlastneho systemu, tak by bolo velmi tazke az nemozne prejst na metricky system, jedine velmi postupne, kedy by bolo dlhe obdobie dualneho zobrazovania aby si ludia zvykli.
Kedze vsetko Us je vedene podla vlastneho systemu, tak by bolo velmi tazke az nemozne prejst na metricky system, jedine velmi postupne, kedy by bolo dlhe obdobie dualneho zobrazovania aby si ludia zvykli.
U nás sa tiež meria na hrnčeky, lyžice, štipky, špičky noža a pod. Len v Anglicku / USA si ľudia do kuchyne kupujú také presné odmerky, aby vedeli, čo je jeden hrnček a koľko je lyžica. To už si radšej kúpim jednu váhu a suroviny navážim.Mek napísal: 03 sep 2022, 22:27 Toto mi lezie na nervy. Ved mnozstvo danej suroviny zavisi od velkosti toho "cupu", tak co je to za mieru? My ITckari sme zvyknuti na presne instrukcie![]()
Si pamätám ako naša učiteľka chémie demonštratívne zobrala naše komunistické učebnice a hodila ich do koša. Celú chémiu aj maturitu z chémie sme spravili bez akejkoľvek učebnice. Lebo jej spolužiačka na škole sa sekla o desatinnú čiarku a vyhodila labák do vzduchu, ale súdruhovia v učebniciach deťom kázali, aby vážili na špičku noža.
To je kuchyna podla okaMek napísal: 03 sep 2022, 22:27 Toto mi lezie na nervy. Ved mnozstvo danej suroviny zavisi od velkosti toho "cupu", tak co je to za mieru?
Ano. Mas v recepte polievkovu ci cajovu lyzicu. Aj tie su ine.Mek napísal: 03 sep 2022, 22:27 Toto mi lezie na nervy. Ved mnozstvo danej suroviny zavisi od velkosti toho "cupu", tak co je to za mieru? My ITckari sme zvyknuti na presne instrukcie![]()
Preto sa da kupit sada odmeriek, kde su 1/4 cup, 1/2 cup a pecies
ale cup je standardizovana jednotka, mozno sa to vola hrncek ale nie je to random hrncek co najdes v kuchyni, je to presne mnozstvo. rovnako ako inch nie je dlzka tvojho palca ale presne cislo.
u nas ked sa rozprava o hrncekovom vareni ci peceni tak je to o niecom inom. vtedy ide zase o to ze nedavas presne miery ale mas iba pomery. teda ked je v recepte ze mas dat 1 hrncek muky a pol hrnceka cukru tak je jedno ci ma hrncek 2 deci alebo 1,5 litra, ide o ten pomer.
u nas ked sa rozprava o hrncekovom vareni ci peceni tak je to o niecom inom. vtedy ide zase o to ze nedavas presne miery ale mas iba pomery. teda ked je v recepte ze mas dat 1 hrncek muky a pol hrnceka cukru tak je jedno ci ma hrncek 2 deci alebo 1,5 litra, ide o ten pomer.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
A ked sme pri tom tak lyzicka a lyzica v receptoch su srandardizovane - (cajova) lyzicka 5ml, (polievkova) lyzica - 15ml, hrncek 200ml.
Ale moze byt horsie, vykon klimatizacie sa udava v BTU - co je enegia potrebna k ohriatiu 1 britskej libry vody s 39.2 na 40.2 stupna farenhaita. A k tomu 1MBTU sa nerovna 1*10^6BTU ale len tisic.
Ale moze byt horsie, vykon klimatizacie sa udava v BTU - co je enegia potrebna k ohriatiu 1 britskej libry vody s 39.2 na 40.2 stupna farenhaita. A k tomu 1MBTU sa nerovna 1*10^6BTU ale len tisic.
Ano, to nerozporujem. Ved existencia odmerky z plastu ci kovu, ktora ma vylisovany popis 1/2 cup robi z toho jednotku objemu.
Aj podla "hrncekoveho" slovenskeho receptu som piekol, ale tam sa to asi pokazilo na druhu muky a nie na pomeroch.
Co ma zarazilo, ze niektori britski kolegovia musia pouzivat convertor na prevod z metrov na kilometre.
No a ako bolo napisane vyssie: bolo by to drahe a v mysli by ostali stare jednotky. V takej Irskej Republike sa mlieko predava v plastovyc dzbanoch, z ktorych niektore maju objem 2 pint. Teda ako dve miestne piva co nie je presle liter. Objem tam je uvedeny ako 1.1365l. Alebo maslo ci masove vyrobky su presne balene na libry, no udaj o hmotnosti je tam v "skaredych" gramoch: 453g.
Aj podla "hrncekoveho" slovenskeho receptu som piekol, ale tam sa to asi pokazilo na druhu muky a nie na pomeroch.
Co ma zarazilo, ze niektori britski kolegovia musia pouzivat convertor na prevod z metrov na kilometre.
No a ako bolo napisane vyssie: bolo by to drahe a v mysli by ostali stare jednotky. V takej Irskej Republike sa mlieko predava v plastovyc dzbanoch, z ktorych niektore maju objem 2 pint. Teda ako dve miestne piva co nie je presle liter. Objem tam je uvedeny ako 1.1365l. Alebo maslo ci masove vyrobky su presne balene na libry, no udaj o hmotnosti je tam v "skaredych" gramoch: 453g.