Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia
Re: Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia
Bazos ma agenta stale, teda aspon na webe. Vyklikaj si vyhladavanie podla toho co chces a vlavo hore je tlacidlo "Nove inzeraty e-mailom". Potom ti budu na mail chodit upozornenia na inzeraty ktore spadaju do daneho vyhladavania.
-
starysomar
Hardcore addict
Prehliadol som 
existuje viacero stranok ktore slubuju ze ti poslu notifikaciu pokial sa webstranka zmeni.
https://www.google.com/search?q=notify+ ... te+changes
das link na profil uzivatela, vyberies konkretnu cast stranky ktora sa ma sledovat (zoznam inzeratov) a potom by ti mali chodit spravy.
samozrejme takyto servis musi niekde na niecom bezat a teda nebude zadarmo, mozno s nejakymi limitaciami (pozrie to iba raz za den a podobne).
urcite by sa naslo aj nieco open source a to by asi chcelo trochu sa tomu povenovat.
ostatne napisat taky skript nie je nic narocne, skor to ze to musi byt na nejakom stroji co bezi nonstop a je pripojeny k internetu.
https://www.google.com/search?q=notify+ ... te+changes
das link na profil uzivatela, vyberies konkretnu cast stranky ktora sa ma sledovat (zoznam inzeratov) a potom by ti mali chodit spravy.
samozrejme takyto servis musi niekde na niecom bezat a teda nebude zadarmo, mozno s nejakymi limitaciami (pozrie to iba raz za den a podobne).
urcite by sa naslo aj nieco open source a to by asi chcelo trochu sa tomu povenovat.
ostatne napisat taky skript nie je nic narocne, skor to ze to musi byt na nejakom stroji co bezi nonstop a je pripojeny k internetu.
Mate niekto skusenost s platbou vopred na bazosi? predajca nechce posielat na dobierku len platba vopred ako zalohu. Co vsetko by som mal mat keby nahodou to bol odrb? A bude to vobec riesit policia/banka ak to je do 100€?
Ako moze mat niekto skusenost, ked tam su tisice predajcov a nikto nevie od koho to kupujes? To je ako keby som sa ta opytal, ze ci mas skusenost s mojim susedom, ale netusis ktoreho myslim.
Sumu 100 eur policia riesit nebue, pretoze nejde o trestny cin. Vecou banky je previest peniaze, nie zodpovedat za to co kopujes a ci ta podviedol. Ani by som nikomu neposlal vopred 100 eur.
Sumu 100 eur policia riesit nebue, pretoze nejde o trestny cin. Vecou banky je previest peniaze, nie zodpovedat za to co kopujes a ci ta podviedol. Ani by som nikomu neposlal vopred 100 eur.
Ako píše heker, sumu 100 eur nebude polícia riešiť. Takže buď si to nájdeš niekde, kde si môžeš overiť predajcu cer ratingy (napr. ebay, Amazon, občas aj na FB Marketplace), alebo to prevezmeš osobne, kde si môžeš pri predaní overiť, či daná vec funguje, alebo to proste zaplatíš dopredu s tým, že ak je to o*eb, tak o tie peniaze prídeš.
Sumu do 100€ bude riesit pokojne aj policia.
Ci ti to ale daco bude platne, ak zistia, ze si peniaze poslal osobe, co nikdy nepracovala a ma na seba 2-3 exekúcie, to musis vediet ty
Ci ti to ale daco bude platne, ak zistia, ze si peniaze poslal osobe, co nikdy nepracovala a ma na seba 2-3 exekúcie, to musis vediet ty
nikdy neposielat peniaze vopred, jedine ze by si toho cloveka osobne dobre poznal. V opacnom pripade su to velmi často odrby. A cakat ze policia nieco "vyriesi" je vacsinou naivné. Takychto a podobnych podvodov je velmi vela /napr "vyhodne pozicky" a pod/. Alebo slubuju sprostedkovanie práce, vypytaju si scany doklady a tie potom zneuziju a pod.
Tusim si policajt. Takze ako to riesi policia? Pretoze trestny cin je az vtedy, ak ide o malu skodu. Malu skodu definuje zakon ako sumu vyssiu ako 266 eur. Cize v pripade skody 100 eur sa riesi co, priestupok? Priestupok za ktory je kozne dostat pokutu 33 eur v priestupkovom konani a odosielatel 100 eur aj tak neuvidi spat svoje peniaze? Alebo ako to teda je?Peter00 napísal: 21 nov 2022, 19:24 Sumu do 100€ bude riesit pokojne aj policia.
Ci ti to ale daco bude platne, ak zistia, ze si peniaze poslal osobe, co nikdy nepracovala a ma na seba 2-3 exekúcie, to musis vediet ty![]()
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Dnes je uz caste, ze predajcovia ziadaju peniaze vopred, sam ich ziadam, ked nieco predavam. Ale nie celu sumu, iba postovne, zvysok zaplatia na dobierku. Je to prejav seriozneho zaujmu a aka-taka zaruka, ze sa mi zasielka nevrati neprevzata spat.
Nie som policajt, ale tuším to tu nečítam prvý krát. Ale ide klasicky o priestupok proti majetku, ktorý prejednáva okresný úrad. A áno v priestupkovom konani priestupca moze dostat pokutu. To je to menej podstatne. Podstatnejšie je, ze moze dostat povinnost nahradit škodu.
Ale samozrejme, ak je priestupca roky nezamestnaný asociál s exekúciami, tak nikdy neuvidis nic a to je velmimvelka sanca.
A potom aj tá škoda má viac variánt, pretože ak by bolo poškodených viacero (čo je pravdepodobné, že nepodviedol len teba), tak škody sa môžu zrátať (ak sú splnené podmienky aby išlo o pokračovací trestný čin). Čiže tri osoby, každá poslkodená za 100€, spolu je to trestný čin (prečin). Navyše keďže sa bavíme už o 3 osobách, tak je to uz trestny cin spáchaný na viacerych osobách a už je z toho zrazu zločin. Ale tych možností je viacero.
Ale samozrejme, ak je priestupca roky nezamestnaný asociál s exekúciami, tak nikdy neuvidis nic a to je velmimvelka sanca.
A potom aj tá škoda má viac variánt, pretože ak by bolo poškodených viacero (čo je pravdepodobné, že nepodviedol len teba), tak škody sa môžu zrátať (ak sú splnené podmienky aby išlo o pokračovací trestný čin). Čiže tri osoby, každá poslkodená za 100€, spolu je to trestný čin (prečin). Navyše keďže sa bavíme už o 3 osobách, tak je to uz trestny cin spáchaný na viacerych osobách a už je z toho zrazu zločin. Ale tych možností je viacero.
Aha. Ale okresny urad vydava rozhodnutie/uznesenie/rozkaz o nahrade skody? Myslel som, ze je to uloha sudu.
Zalezi na akeho kupujuceho/predavajuceho natrafi. No o co istejsi si, ak je to podvodnik a vec si kupis na dobierku? Tam by som povedal je vyhoda iba ze rychlejsie dostane peniaze. Ale pre mna tiez nie je po srsti ak mam niekomu dopredu posielat peniaze ako kupujuci.gogo956 napísal: 21 nov 2022, 19:34 nikdy neposielat peniaze vopred, jedine ze by si toho cloveka osobne dobre poznal. V opacnom pripade su to velmi často odrby.
Zato ked som na bazosi predaval, tak niektori kupujuci nemali problem poslat peniaze dopredu na ucet. Mozno preto ze som predaval pod svojim menom a mailom a vedeli si ma vyhladat na nete a stotoznit a zdal som sa im tak doveryhodny. To som ja skor trpol ci im dojde zasielka postou, a niekde sa po ceste nestrati ak je uz dlhsie v preprave.
Mna by zaujimalo ako riesite ak predavate a poselate balik na dobierku postou. Zaklikavate pri dobierke aj tie rozne moznosti ze drzat na poste tyzden a potom vratit spet? Lebo ak by si dotycny balik nevyzdvyhol a chcel vas iba pranknut, tak vam ho potom posta obratom posle alebo nie? Este sa mi to klop klop(marfi) nestalo, preto sa pytam.
Okresny urad vydáva rozhodnutie alebo rozkaz. Tam vysloví ci si za daný skutok vinný. A ak si, tak v skutkovo jednoduchých veciac spravidla uloží aj povinnosť škodu nahradiť. Ak ti niekto spôsobí škodu tým, že ti ukradne 100€, tak ide o skutkovo jednoduchú vec a je zrejmé, že Ti vznikla škoda práve 100€. Cize tu by mu okresný úrad istotne tú povinnosť uložil.heker napísal: 21 nov 2022, 21:46 Aha. Ale okresny urad vydava rozhodnutie/uznesenie/rozkaz o nahrade skody? Myslel som, ze je to uloha sudu.
Ak by sa páchateľ priestupku odvolával, tak by to samozrejme mohlo ísť až na súd.
Dakujem za informaciu, este som o tom nikdy nepocul.
lenze toho pachatela musia v prvom rade najprv najst...
dat bezdomovcovi 20 eur nech zalozi ucet v banke (online cez telefon) a kupi na seba simkartu je najmenej. ani to nemusi byt bezdomovec, pokial sa clovek pohybuje v trochu nizsej socialnej vrstve tak o ludi co za 20 eur spravia cokolvek nie je nudza.
taky clovek aj ked oberie 100 ludi o 100 eur tak s tym policia nic nezmoze.
ja by som nikdy nikomu neposielal peniaze vopred. pokial niekto predava nieco extra lacno a chce peniaze vopred, hoci aj zalohu, tak je to extra podozrive.
a pokial je to ozaj tak dobra kupa tak radsej pre to pojdem osobne hoc aj cez pol slovenska, stale to bude lacnejsie ako sa nechat okradnut.
na druhu stranu ako predajca tiez radsej neposielam, vzdy napisem ze iba osobny odber a az ked ma niekto moc prosi tak som ochotny to poslat na dobierku za postovne vopred, ale na 99% vsetko predam osobne. samozrejme byvam v BA takze je to asi trosku ina situacia ako ked niekto byva v mensom meste kde je tych potencionalnych zaujemcov menej.
dat bezdomovcovi 20 eur nech zalozi ucet v banke (online cez telefon) a kupi na seba simkartu je najmenej. ani to nemusi byt bezdomovec, pokial sa clovek pohybuje v trochu nizsej socialnej vrstve tak o ludi co za 20 eur spravia cokolvek nie je nudza.
taky clovek aj ked oberie 100 ludi o 100 eur tak s tym policia nic nezmoze.
ja by som nikdy nikomu neposielal peniaze vopred. pokial niekto predava nieco extra lacno a chce peniaze vopred, hoci aj zalohu, tak je to extra podozrive.
a pokial je to ozaj tak dobra kupa tak radsej pre to pojdem osobne hoc aj cez pol slovenska, stale to bude lacnejsie ako sa nechat okradnut.
na druhu stranu ako predajca tiez radsej neposielam, vzdy napisem ze iba osobny odber a az ked ma niekto moc prosi tak som ochotny to poslat na dobierku za postovne vopred, ale na 99% vsetko predam osobne. samozrejme byvam v BA takze je to asi trosku ina situacia ako ked niekto byva v mensom meste kde je tych potencionalnych zaujemcov menej.
a hlavne je s tym natahovania: ist na policiu, podat trestne oznamenie atd. Potom cakat a cakat ci sa to niekam posunie. A ak by nahodou toho dotycneho aj vypatrali, tak to moze byt velmi lahko nie clovek ako tu niekto pisal ze s 3exekuciami, ale zavislak /drogy,gambling a pod/ s 30exekuciami od ktoreho nikto nikdy neuvidi ani €.
Ani ja by som nikomu neposlal peniaze vopred. Jednak to naťahovanie s políciou a jednak ani si nepamatam, kedy sa ma nikto nesnažil cez bazos natiahnuť. Ako kupujúceho aj predávajúceho.
-
starysomar
Hardcore addict
Ani ja no pred časom mi pán poslal vopred 170 eur. Inzeroval som vtedy starý objektív. Len jeden telefonický hovor sme mali. Hodne ma to prekvapilo. 
Inzerentovi z Bazošu by som vopred poslal iba poštovné.
Inzerentovi z Bazošu by som vopred poslal iba poštovné.
realita je taka že vela ludi je dovercivych az naivnych. Poznam dost pripadov ludi ktorí skočili na uplne nezmysli a prisli niekedy aj o velke sumy penazi. Treba toto upozornenie šíriť ďalej aby ludia neboli lahkomyselni a vedeli ze podvody sa dejú bežne. Napr. na FB su rozne pochybne ponuky, napr na vyhodne pozicky, ci "dary" vsetko je to ale podmienene tym aby dotycný najprv poslal sam nejake peniaze. By ste sa cudovali, ze sa najdu ludia ktori na to skočia, čo je smutné..