Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ohľadom tej fyzickej aktivity ma napadlo, či by to teoreticky mohlo pomôcť pri nafúkaní zbytkáču pri dychovej skúške po zastavení dopravnou políciou. Napríklad nafúkam 0,4‰ a budem vyžadovať druhú dychovú skúšku, pretože budem tvrdiť, že to bolo nepresné meranie. Medzitým začnem robiť drepy s výskokom a klikovať, aby som rozpumpoval krv a vyvinul čo najintenzívnejšiu aktivitu. Ak by som následne nafúkal hodnotu 0,35‰ alebo nižšiu, tzn. rozdiel medzi meraniami by bol väčší ako 10%, tak by tie merania boli automaticky nepresné a nemohli by sa použiť ako dôkazný materiál :D

Nie som si však istý, či by takáto fyzická aktivita dokázala znížiť alkohol v krvi o viac ako 10% za tak krátky čas...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možno by si skôr uspel požiadavkou, nech ukážu, kedy bol ich tester naposledy kalibrovaný.
A ina -zaujímavá špekulácia - potrebná? :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som skoro totálny abstinent a dýchal som dvakrát v živote, takže sa mi bežne nestáva, že by som mal prúser kvôli alkoholu. Ale možno tip pre nejakých mojich známych, ktorí sa neboja si na nejakej akcii vypiť a potom ráno šoférujú so zbytkáčom. Naposledy sme zbytkáč riešili ráno po svadbe. Ja som pil len veľmi striedmo a s mojou postavou som ráno bez problémov nadýchal nulu, ale viem o jednom šoférovi, ktorý mal stále cez 1‰ a nie som si istý, či tam čakal, kým kompletne vytriezve :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mali sme takého vola kedysi v práci. Tlačil sa za volant, no zaspával v križovatke na červenú...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pilifo napísal: 02 dec 2022, 11:37 Ohľadom tej fyzickej aktivity ma napadlo, či by to teoreticky mohlo pomôcť pri nafúkaní zbytkáču pri dychovej skúške po zastavení dopravnou políciou. Napríklad nafúkam 0,4‰ a budem vyžadovať druhú dychovú skúšku, pretože budem tvrdiť, že to bolo nepresné meranie. Medzitým začnem robiť drepy s výskokom a klikovať, aby som rozpumpoval krv a vyvinul čo najintenzívnejšiu aktivitu. Ak by som následne nafúkal hodnotu 0,35‰ alebo nižšiu, tzn. rozdiel medzi meraniami by bol väčší ako 10%, tak by tie merania boli automaticky nepresné a nemohli by sa použiť ako dôkazný materiál :D

Nie som si však istý, či by takáto fyzická aktivita dokázala znížiť alkohol v krvi o viac ako 10% za tak krátky čas...
Viem, že to bolo myslené asi ako vtip, no to meranie by asi museli opakovat hneď, ci? A pri merani alkoholu v krvi je podstatna velicina a tou je cas, teda cim dlhsie si od vypitia tym mensie mnozstvo alkoholu v krvi. Vedia tak odhalit ci je to iba nastupovy alkohol, alebo je jeho hodnota este vyssia. Ak by si mal nizsiu hodnotu, tak by to znamenalo, ze minimalne viac ako 0,4 promile si nemal.
Pripadne aj zalezi aky casovy udaj im povies, ze kedy si naposledy pil, ak povies ze vcera vecer a fukas rano, tak neviem ako to budu posudzovat :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, meranie alkoholu v krvi orientačnou skúškou, teda tým alkohol testerom, sa opakuje najskôr po 15 minútach, aby sa zamedzilo false positive výsledkom, to znamená napr. v prípade, že zjem 1 minútu pred dopravnou kontrolou kilo rumových praliniek.

Takže pri prvom pozitívnom výsledku sa dá vyhovoriť na takéto okolnosti a následne opakovať dychovú skúšku po 15 minútach. Tento postup je napísaný aj v manuále používaných alkohol testerov.
Návody prístrojov Alcoquant 6020 plus, či Alcotestu Dräger zhodne uvádzajú, že zvyšky alkoholu v ústach skresľujú výsledok merania, a preto sa na presný výsledok dychovej skúšky vyžaduje dodržanie doby čakania 15 minút od posledného požitia alkoholu.
https://poradcapolicajta.sk/opakovane-dychove-skusky/
retkvic napísal: 02 dec 2022, 17:26 Pripadne aj zalezi aky casovy udaj im povies, ze kedy si naposledy pil, ak povies ze vcera vecer a fukas rano, tak neviem ako to budu posudzovat :)
Prečo by som im hovoril, že som pil a kedy? Držím sa hesla, že slušní ľudia sa s policajtmi nebavia. Tu platí to obligátne, čo vo filmoch - všetko, čo povieš, môže a bude použité proti tebe. To, že sa s nimi budeš vykecávať a odpovedať im na úplne irelevantné otázky, ti môže len uškodiť, nikdy nie pomôcť :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To je daka mentalna retardacia drzat sa hesla, ze "slusni ludia sa s policajtmi nebavia"? Alebo len tu na fore struhas zo seba geroja a pritom realita pri cestnej kontrole je uplne ina, vsak? Najma ty co zijes v USA (ak si dobre pamatam tvoj nedavny prispevok z fora), tak ides tvrdit, ze sa s policajmi nebavis?

Pokial ide o formulaciu, ze vsetko co povies..., tak vies vobec co to znamena? To nie je len tak formulacia z filmov, ale je to povojnova kauza z USA a neupozorneni na prava podozriveho/obvineneho. Preto Najvyssi sud USA rozhodol v pripade tzv. Miranda rights, ze boli porusene prava osoby z dovodu, ze policia neinformovala o moznosti odopriet vypoved obvineneho. Preto sa zaviedlo poucenie a ako uz poznas z filmov, tak mas pravo nevypovedat, pravo na advokata, co povies moze byt pouzite proti tebe, pravo pockat na advokata a tym zastavit svoju vypoved a pravo na advokata aj ked si ho nemozes dovolit (prideli ti ho stat).

To len ma margo toho, aby si vedel kde a ako to vzniklo co si pocul vo filmoch. Odporucam si teda precitat nieco o Miranda rights, aspon sa nieco nove naucis.

Teraz sa vratim od americkych filmov spat na Slovensko. Aj v Zakone o policajnom zbore sa pise, ze policajt je opravneny pozadovat potrebne vysvetlenie od osoby..., neviem celu definiciu paragrafu ale za minutu si to vies najst aj sam. Rovnako tak tento isty zakon umoznuje odmietnutie vypovedat/vysvetlovat, ak by si si tym privodil trestne stihanie alebo aj priestupok. Takze ano, realne v zmysle zakona nemusis odpovedat na otazku ci si pil. Ale pri otazke ci si pil a odpovedi ano, odpovedi nie alebo neodpovedani, tak policajt ti da tak ci tak fukat. A ked nafukas, tak je uplne irelevantne, ze ci si mu nieco odpovedal alebo neodpovedal, pretoze rozhodujuce bude to co ukaze tester. Ked tam bude svieti pol promile, tak mas smolu.

Zaujimalo by ma, ze ci si taky frajer len na internete alebo si to dovolis aj pred policajtmi v USA, v Rakusku, vo Svajciarsku alebo inde? Alebo ci si bol taky frajer aj na imigracnom urade pri vstupe do USA, ha?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, v USA nebývam, ale strávil som tam pomerne dosť času služobne. Na imigračnom oddelení som samozrejme vždy odpovedal na všetky otázky immigration officera, keďže tam je v jeho plnej moci rozhodnutie, či ťa pustí ďalej alebo nie. To ale neplatí pri cestnej kontrole, tam môžu mať policajti maximálne tak podozrenie o spáchaní priestupku/trestného činu, ale väčšie slovo má správny orgán a konečné slovo súdy, ak s ich domnienkami vodič nesúhlasí.

Ďakujem za historickú lekciu o Miranda rights, v podstate si potvrdil to, čoho sa držím, a teda mlčať a pri kontrole odpovedať maximálne len áno/nie bez bližších detailov :) Správne by mal byť vodič vždy poučený o svojich právach, ale v reále sa to nikdy nedeje. No a jedným z tých práv je aj právo nevypovedať. Vypovedať musíš len po oficiálnom predvolaní od úradu, ale určite nie po zastavení na ceste policajtmi. Nevidím nič nezdvorilého na tom, že sa s policajtmi proste budem baviť len veľmi stroho, tá kontrola by správne mala prebiehať tak, že by mali odo mňa požadovať len vodičák, OP a malý techničák. Po kontrole údajov my ma mali oboznámiť s tým, či majú podozrenie na spáchanie nejakého priestupku a následne ja by som len reagoval, či súhlasím s prejednaním na mieste alebo sa to posunie do správneho konania. Nikoho nenabádam na to, aby sa správal ako ten blbec MikeJePan, ktorý sa tam vždy snaží strážnikov alebo policajtov vyškoliť, to je úplne zbytočné a vedie to len k eskalácii celej situácie.

Ja osobne sa týmto spôsobom správam pri každej cestnej kontrole a nikdy som nemal problém. Ono vo veľkej väčšine prípadov sa v mojom prípade naozaj jedná len o kontrolu dokladov, cestný pirát, ktorý by jazdil na vytuningovanom aute a jazdil "dvě stě v měste a třista z místa" fakt nie som :) Snažím sa interakciám s políciou vyhýbať čo najviac a dodržiavam dopravné predpisy, pre mňa sú cestné kontroly len zbytočne stratený čas.

Ale viem, že ak by naozaj išlo o nejaký väčší prúser, tak vykecávanie priamo na mieste mi môže len uškodiť, nikdy nie pomôcť. Policajt je oprávnený požadovať vysvetlenie, ale právo vodiča/občana je toto vysvetlenie odoprieť. O tom ale len veľmi málo ľudí vie :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Podľa mňa je oveľa účinnejšia stratégia odpovedať úplne normálne aj na ich irelevantné otázky. Napr. Kam idete? -Idem do obchodu. A aj keď máte v aute lopatu, izolepu, pílu a nože, tak stále idete do obchodu. :D Yorkshirskeho rozparovača a mnoho ďalších chytili práve pri náhodnej kontrole. Odpoveď "čo vás je do toho" alebo vyhýbavá odpoveď na nevinnú irelevantnú otázku, môže v policajtovi vzbudiť závažné podozrenie a môže konať aj nad rámec práv. Je na to aj nejaká formulka v našich aj USA zákonoch. A keď človek nič nespravil, tak odpovedať pravdivo a normálne vám aspoň skráti ten rozhovor s policajtami.

Neviem, či to je stále bežná prax polície zameriavať sa na skaredé staré autá alebo na mladých ľudí na ulici, ale pred 10-15 rokmi ma kontrolovali nejako často. :D A tiež som im mohol povedať, že nič také ako náhodná kontrola totožnosti alebo náhodná bezpečnostná kontrola na ulici proste v našich zákonoch neexistuje (musia mať vyhlásenú nejakú mimoriadnu akciu alebo musia dostať oznámenie od občana a k tomu musia mať nahrávku) alebo že aj keby som mal v batohu namiesto zošitov 10kg heráku, tak by som bol nevinný, lebo by to bol nezákonne zaistený dôkaz. Ale radšej som im ukázal, čo mám vo vreckách a v batohu a mal som hneď pokoj.

Pohádal som sa a vynadal policajtom len raz. Keď som išiel vyniesť smeti, za chrbtom mi zastalo auto a zapli sa majáky. :D A policajti do mňa hustia, prečo nemám občiansky a že ma budú držať 24hodín na cele. Potom čo ma prehladali a našli pri mne akurát kľúče prišla geniálna otázka, prečo mám pri sebe kľúče ale nemám občiansky. No nie som duch, aby som vedel prejsť stenou, ale musím si otvoriť dvere pán policajt. Zabralo až keď som im povedal, že budem kričať, aby som mal kopu svedkov a nech sa potom oni za 2 dni spolu aj so svojim šéfom neschovávajú pred kamerami a nech vysvetlia, prečo zatkli chalana v šlapkách, ktorý išiel vyniesť smeti. Že z toho bude zaujímavá reportáž do hlavného spravodajstva. :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nj no, ono niektorí policajti to "mozkové myšlení" majú slabo vyvinuté :)

Preto sa s nimi snažím pri cestnej kontrole vykecávať čo najmenej, ono to ani nemá cenu sa ich snažiť o niečom presvedčiť, ak sú rozhodnutí ti dať pokutu. Ak je to úplná blbosť postavená na vode, stačí trvať na správnom konaní a tým celá cestná kontrola končí...

A ak si niekto myslí, že keď nič zlé nespravil, tak sa nemá čoho báť, tak je to nesprávny predpoklad :)

K tomuto poslednému bodu ma ako ideálny príklad napadla rodina, ktorá bola počas lockdownu pokutovaná za to, že sa išla aj s deťmi posánkovať von, preberalo sa to aj tu na fóre. Dostali ľudovú pokutu 1000€. No ja byť na mieste policajta, ktorý im to spísal, by som sa tak hanbil za svoju prácu, že by som asi hneď po príchode naspäť na stanicu podal výpoveď. Takto nemorálne správanie polície a padnuté zákony na hlavu sa vidia len v banánových republikách.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Pilifo napísal: 03 dec 2022, 8:55len vodičák, OP a malý techničák.
OP pri sebe mat nemusis
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja to viem, ale nechcel som moju odpoveď ešte viac komplikovať. Stačí sa policajtom stotožniť a to sa dá spraviť aj nahlásením mena a adresy. Oni si to môžu ísť následne overiť vo svojom systéme.
retkvic
Addict
Addict

Pilifo napísal: 03 dec 2022, 7:16 Prečo by som im hovoril, že som pil a kedy? Držím sa hesla, že slušní ľudia sa s policajtmi nebavia. Tu platí to obligátne, čo vo filmoch - všetko, čo povieš, môže a bude použité proti tebe. To, že sa s nimi budeš vykecávať a odpovedať im na úplne irelevantné otázky, ti môže len uškodiť, nikdy nie pomôcť :)
Pokým máš čo skrývať, tak samozrejme nemusiíš komunikovať, všetko môže byť totiž použité proti tebe, ako píšeš.
Ja zas som razenia, že radšej odpoviem až na ich výzvu, a dobre si premyslím čo poviem, lebo nemôžem vedieť čo sa dotyčnému odohráva v hlave, lebo uz som sa stretol aj s takými, čo ťa vyslovene upozornia, že kedy môžeš hovoriť a každým ďalším slovom sa u nich len hlbšie a hlbšie zakopávaš do pokutového bločika.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ono policajti majú veľmi dobre zvládnuté tie štandardné psychologické triky. Keď ťa zastavia a začnú štandardne s otázkou "Dobrý deň pán vodič. Viete, prečo sme Vás zastavili?", tak slabší jedinci môžu začať v hlave šrotovať a rozmýšľať nad tým, kde všade prekročili rýchlosť a úplne nezastavili na STOPke a v konečnom dôsledku sa policajtom sami priznajú zo spáchania priestupku bez toho, aby boli z niečoho ešte vôbec obvinení. Občas to touto otázkou policajti skúšajú, keď nemajú žiadny dôkaz a pokutu následne udelia len na základe priznania vodiča.

Ak ale na túto otázku odpovieš jednoducho "Neviem." a ďalej budeš odpovedať jednoslovne a stroho bez toho, aby si im dával dodatočné informácie, ktoré by mohli proti tebe použiť, tak policajtov trkne, že jednoducho vieš, ako sa máš správať, aby si sa sám nekompromitoval a pri takomto správaní ani nemôžu použiť ten trik, že by do zápisu o kontrole uviedli, že vodič bol agresívny, čo sa môže stať v prípade rôznych idiotov, ktorí nevedia zvládnuť situáciu a vybíjajú si na hliadke svoju naštvanosť zo systému. Aj z mojej osobnej skúsenosti z tínedžerských rokov ale môžem potvrdiť, že ani opačný prístup a snaha dohodnúť sa s nimi ako človek a navrhovať im napomenutie namiesto peňažnej pokuty pri bagateľných priestupkoch nemá žiadnu cenu.

Či už to chcú priznať alebo nie, čiarkový systém funguje a primárna úloha hlavne dopravnej polície je vybrať čo najviac pokút a nie udržiavať bezpečnosť na cestách. Preto pri meraní rýchlosti ich nájdete stáť hlavne na prehľadných úsekoch, kde by sa bez problémov mohlo jazdiť rýchlejšie ako maximálna povolená rýchlosť. Ale oni vedia, že ak by sa postavili pri školu, kde takmer každý automaticky spomalí, a tam by merali tú rýchlosť, tak by na pokutách nevybrali nič :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kolegov syn dopravák nám kedysi vravel, že majú naplánovanú sumu, ktorú majú vybrať.
Známa (dlhá ako žirafa) zásadne z auta nevystupuje, pokiaľ naozaj nemusí, lebo ak sa postavila vedľa policajta len o hlavu vyššieho od kýbla - vždy sa na nej odbavil.
retkvic
Addict
Addict

Pilifo napísal: 03 dec 2022, 16:49 Aj z mojej osobnej skúsenosti z tínedžerských rokov ale môžem potvrdiť, že ani opačný prístup a snaha dohodnúť sa s nimi ako človek a navrhovať im napomenutie namiesto peňažnej pokuty pri bagateľných priestupkoch nemá žiadnu cenu.
Niekedy človek natrafi na "normalneho" policajta a niekedy je to ud, ktory je pripraveny dokazat kontrolovanej osobe aka je bezvyznamna a ako na nom vie nemilosrdne aplikovat zakon bez zlutovania. Taky nastastie neprevladaju, ale najdu sa aj taky. Pravda je vzdy na strane policajta, takze opacna argumentacia je zbytocna.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Pri cestnej kontrole to je asi overkill, ale toto je celkom dobre video o tom, preco v USA nekomunikovat s policajtmi:
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja mam teda osobne s policajtmi len pozitivnu skusenost, kym som bol slusny k nim tak boli aj oni ku mne. Aj ked som preukazatelne spachal priestupok. Ale verim, ze ked na nich nejaky frajer nastupi s hlaskami "nebudem s vami hovorit, volajte mojmu pravnikovi" asi nemaju vela dovodov na to byt ustretovi...

K zbytkovemu a celkovo alkoholu

Sudny lekar to vysvetluje viac ako dobre.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Pilifo napísal: 03 dec 2022, 10:04 K tomuto poslednému bodu ma ako ideálny príklad napadla rodina, ktorá bola počas lockdownu pokutovaná za to, že sa išla aj s deťmi posánkovať von, preberalo sa to aj tu na fóre. Dostali ľudovú pokutu 1000€. No ja byť na mieste policajta, ktorý im to spísal, by som sa tak hanbil za svoju prácu, že by som asi hneď po príchode naspäť na stanicu podal výpoveď. Takto nemorálne správanie polície a padnuté zákony na hlavu sa vidia len v banánových republikách.
Náhodou, bola to oprávnena pokuta a tí ľudia ju dostali za svoju vlastnú spostosť. Bol núdzový stav, lockdown, zákaz vychádzania v noci a mimo okres, všetko okolo toho bolo medializované, neznalosť zákona neospravedlňuje a vo sovjom okrese mali dosť miest na sánkovačku. Nie, tí sprostaáci si pripnú sánky na strechu a vydajú sa cez x okresov sánkovať sa s deťmi, napriek tomu, že vedeli aká je situácia.

Policajt si len robil svoju prácu a riadil sa platnými nariadeniami. či ich mal pustiť len preto lebo mali deti v aute a išli na sákovačku? To som si aj ja mohol požiačať deti od susedov a voziť sa s nimi po celom slovensku a prosíkať policajtov nech ma nepokutujú, šak len s detičkami vonku idem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

btw ten cely lockdown bol jeden dost velky omyl /nemal byt taky striktný,okrem ineho to silno poznacilo ekonomiku/. A pokuta 1000€ bola fakt ze neprimerana. Ten policajt samozejme za to nemoze.
Napísať odpoveď