Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Myslim si, ze Pilifo cital mudrosti o materialnej stranke najma v clanko od M.Ruzarovskeho na weboch Naj pravo alebo Pravne noviny, napriklad tu - https://www.pravnenoviny.sk/nie-kazde-p ... riestupkom
ohladom tej max rychlosti na -na to treba aj kvalitne dialnice, ako napr v nemecku 
V kazdom pripade aj u nas by sa urcite dala rychlost aspon na niektorych usekoch upravit smerom hore
V kazdom pripade aj u nas by sa urcite dala rychlost aspon na niektorych usekoch upravit smerom hore
otazka znie ci clovek co je rad ze sa udrzi v pruhu pojde 160kmh... to je totiz maximalna rychlost, nie povinna rychlost. myslim ze clovek co nevie poriadne soferovat a boji sa pojde 90kou na 130ke uplne rovnako ako by isiel 90kou na 160ke.wladas napísal: 06 dec 2022, 15:53 Ano, auta to zvladnu dnes uplne v poho. Ja, ty a kopec dalsich ludi to tiez zvladneme v poho. Ale 95% vodicov, ktori niektori su radi ze sa udrzia v pruhu by to nedala. A nechcem aby ma zramoval niekto co siel predpisovych 160kmh ale nezvladol riadenie.
na druhej strane clovek co nevie poriadne soferovat ale zaroven je blbec a neboji sa tak pojde 160 ci na tabuli bude 130 alebo 160
-
starysomar
Hardcore addict
Osobne som za vyššie povolené rýchlosti všade, kde to je vzhľadom na stav cesty/diaľnice možné.
Problém je ak sa zozadu prirúti niekto rýchlosťou, ktorú ten pred ním neočakáva - alebo v tiahlej zákrute. Alebo iný - tiež som brzdil aj očami, obiehal som v ľavom pruhu diaľnice, zatáčajúcej mierne vpravo viacero kamiónov (nie až tak moc nad povolený rýchlostný limit), cestári mali ten blikajúci vozík až za stredom oblúka namiesto toho, aby ho dali pred zákrutu.
No a ukážkový prípad...čo by sa mohlo stať ak by šiel "ešte starší somár" a nevnímal, čo sa deje za ním (netrúfam si tipnúť, koľko išiel, my 80 lebo predtým šli autá oproti a nemohol som obiehať, našťastie na starého oného nemám najhorší reflex a reakcie):
Problém je ak sa zozadu prirúti niekto rýchlosťou, ktorú ten pred ním neočakáva - alebo v tiahlej zákrute. Alebo iný - tiež som brzdil aj očami, obiehal som v ľavom pruhu diaľnice, zatáčajúcej mierne vpravo viacero kamiónov (nie až tak moc nad povolený rýchlostný limit), cestári mali ten blikajúci vozík až za stredom oblúka namiesto toho, aby ho dali pred zákrutu.
No a ukážkový prípad...čo by sa mohlo stať ak by šiel "ešte starší somár" a nevnímal, čo sa deje za ním (netrúfam si tipnúť, koľko išiel, my 80 lebo predtým šli autá oproti a nemohol som obiehať, našťastie na starého oného nemám najhorší reflex a reakcie):
starysomar, máš pocit, že v Nemecku nejazdia po diaľniciach dôchodcovia, keď si myslíš, že sa budú rýchlejším autám týmto spôsobom na poslednú chvíľu preraďovať do ľavého pruhu?
Inak nikdy nemôžeš tušiť, prečo nejaký iný vodič prekračuje rýchlosť a predbieha ostatné autá agresívnym štýlom. Síce väčšinou sú to len pretekári, ale môže sa stať aj to, že na palube je niekto, kto potrebuje rýchlu zdravotnú pomoc, takže vodič sa snaží čo najrýchlejšie dopraviť do nemocnice. Ja som raz takúto situáciu zažil asi pred 20 rokmi, keď babka dostala v aute infarkt. Ostatné autá na nás trúbili, keď tatko v tejto situácii pirátil po meste, ale je dosť možné, že to babke zachránilo život.
Preto neznášam, keď sa nejaký "poctivý" vodič snaží vychovávať a blokuje auto, ktoré sa snaží napr. predrať cez stojacu kolónu, to vidím v dashcam videách na YouTube celkom pravidelne.
Inak nikdy nemôžeš tušiť, prečo nejaký iný vodič prekračuje rýchlosť a predbieha ostatné autá agresívnym štýlom. Síce väčšinou sú to len pretekári, ale môže sa stať aj to, že na palube je niekto, kto potrebuje rýchlu zdravotnú pomoc, takže vodič sa snaží čo najrýchlejšie dopraviť do nemocnice. Ja som raz takúto situáciu zažil asi pred 20 rokmi, keď babka dostala v aute infarkt. Ostatné autá na nás trúbili, keď tatko v tejto situácii pirátil po meste, ale je dosť možné, že to babke zachránilo život.
Preto neznášam, keď sa nejaký "poctivý" vodič snaží vychovávať a blokuje auto, ktoré sa snaží napr. predrať cez stojacu kolónu, to vidím v dashcam videách na YouTube celkom pravidelne.
sorry ale ak niekto potrebuje rychlu zdravotnu pomoc tak treba zavolat rychlu zdravotnu pomoc, nie hrat sa na rychlu zdravotnu pomoc.
to su proste velmi zle napady, clovek co nie je trenovany na rychlu jazdu v mestskej premavke, bez majakov a sireny, vystresovany pretoze sa nieco zle deje jeho znamemu... to je dokonaly recept na nehodu.
a pokial si myslis ze ty budes rychlejsie v nemocnici ako sanitka pri tebe, tak sa mylis.
takze nemam ziadne vycitky svedomia ked v rannej zapche do prace nepustim nabuchany mercedes co sa mi snazi z odbocovacieho pruhu natlacit do toho mojho aby si usetril par sekund casu...
to su proste velmi zle napady, clovek co nie je trenovany na rychlu jazdu v mestskej premavke, bez majakov a sireny, vystresovany pretoze sa nieco zle deje jeho znamemu... to je dokonaly recept na nehodu.
a pokial si myslis ze ty budes rychlejsie v nemocnici ako sanitka pri tebe, tak sa mylis.
takze nemam ziadne vycitky svedomia ked v rannej zapche do prace nepustim nabuchany mercedes co sa mi snazi z odbocovacieho pruhu natlacit do toho mojho aby si usetril par sekund casu...
Podla mna sa mylis skor ty. Urcite sa najde prilezitost kedy je to autom rychlejsie.aacid napísal: 06 dec 2022, 21:09a pokial si myslis ze ty budes rychlejsie v nemocnici ako sanitka pri tebe, tak sa mylis.
Na internete teraz kolovali dve české videá práve z tejto situácie.. v prvom prípade vodič vyblikal policajnú hliadku a po vysvetlení situácie ich doprevadili do nemocnice.. v druhom prípade sám vodič volal políciu, že potrebuje policajný doprovod a najbližšia policajná hliadka im pomohla...... tak by sa to podľa mňa malo robiť.
Som si takmer istý, že ak si v relatívnej blízkosti nemocnice v meste, tak to tam zvládneš rýchlejšie, ako keby si čakal na sanitku. Sanitku som na Slovensku volal raz a prišla po 18 minútach, pričom do nemocnice by som to na aute zvládol za maximálne 10 minút vo večernom čase, kedy sa to stalo, a to by som musel ísť veľmi opatrne. Hodil som si to teraz do Google maps a ukázalo mi to len 4 minúty. Predpokladal som, že príde rýchlejšie, keďže išlo o kamošov pád na hlavu pri športe, ktorý skončil zlomenými 2 krčnými stavcami, takže to bol dosť závažný úraz. Samozrejme v tomto prípade nedávalo zmysel nič iné len volať sanitku, keďže som s ním nemohol hýbať. Nie som si istý, či to operátorka vyhodnotila ako menej závažný úraz alebo kde inde mohol nastať problém, ale sanitka dorazila až po prekvapivo dlhej dobe.
zalezi aj od vytazenosti zachranarov, nie vzdy su volni. kazdopadne volat zachranku je urcite najrozumnejsie aj v pripade, ze im cesta trva o nieco dlhsie. a) poskytnutie pomoci zacina uz prichodom zachranarov, nie prichodom do nemocnice b) zachranari vedia upovedomit urgent cestou do nemocnice a pri prichode ich uz caka nachystany tim aspon zakladne oboznameny so situaciou a pripaveny okamzite konat.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja by som tiez volal zachranku, lebo nodobornou manipulaciou so zranenym mu mozes este viac ublizit, a dispecer ta moze naviest s prvou pomocou. Navyse na ugrentom prime sa bez zachranky mozes zdrzat, preto cim vaznejsi pripad, tym by som viac volal zachranku.
Navyse som na vlastne oci videl, ze zachranku volali cloveku co odpadol v zdravotnickom zariadeni vzdialeneho 100 metrov od nemocnice.
Navyse som na vlastne oci videl, ze zachranku volali cloveku co odpadol v zdravotnickom zariadeni vzdialeneho 100 metrov od nemocnice.
Však samozrejme, že ak by som bol doma s nejakou osobou, ktorá by potrebovala rýchlu zdravotnú pomoc, tak by som s ňou nesadol radšej do auta, ale volal by som sanitku. Ale ak idem s niekým v aute a jemu sa náhle vyskytne nejaká ťažkosť, pri ktorej ale zostane pri vedomí, napr. infarkt, mŕtvica a pod., tak nezastavím pri krajnici a nebudem čakať na príchod sanitky, ale volám 155, že veziem do nemocnice osobu, ktorá potrebuje zdravotnú pomoc a čakám na pokyny, ktorým vchodom mám vojsť a nech sú tam zdravotníci hneď pripravení.
Ešte si sem dovolím hodiť jeden prípad pre pobavenie, na ktorý som narazil. Istý občan ČR pán Číkus má záľubu v tom, že dusí policajtov a úrady, samozrejme všetko v medziach zákona. Odôvodňuje to tým, že úradníkov tým aspoň zamestná a oni nemôžu medzitým škodiť inému občanovi, ktorý by sa možno nevedel brániť, jeho zmyslom pre spravedlnosť a v neposlednom rade tým, že ho to jednoducho baví
V skratke od úradu požadoval nejaké informácie k prípadu, ten mu zaslal odpoveď, že po uhradení administratívnych poplatkov mu tie informácie dodá. To ho naštvalo, pretože na to zo zákona nemá úrad právo a podal teda na úrad a konkrétnych úradníkov sťažnosť, na základe čoho mu chcel úrad udeliť poriadkovú pokutu 2000 Kč za "hrubě urážlivé podání". Po odvolaní na vyšší správny orgán pánovi s infožiadosťou vyhoveli a vrátili mu aj udelenú pokutu. Viem, že pán Číkus požadoval ešte aj úroky z omeškania platby, to už neviem, či od úradu dostal.
Sympatické na pánovi Číkusovi mi je to, že úradu dáva "taste of his own medicine", teda zachádza s nimi presne tak, ako úrady s občanmi, ktorí sa nebránia podojeniu. A týchto prípadov pána Číkusa je viac. Ešte som nenarazil na taký, ktorý by prehral. Zároveň dobrovoľne pomáha veľa vodičom (teda skôr prevádzkovateľom áut), s ktorými boli zahájené správne konania neoprávnene a to tým, že im dovoľuje, aby ho nahlásili ako vodiča, ktorý ten údajný priestupok spáchal a následne sa teda doťahuje s úradom on.
Sťažnosť - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... iznost.pdf
Pokuta od úradu - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... podani.pdf
Rozsudok Krajského súdu v Brne o vrátení pokuty a súdnych poplatkov - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... zsudek.pdf
Ešte si sem dovolím hodiť jeden prípad pre pobavenie, na ktorý som narazil. Istý občan ČR pán Číkus má záľubu v tom, že dusí policajtov a úrady, samozrejme všetko v medziach zákona. Odôvodňuje to tým, že úradníkov tým aspoň zamestná a oni nemôžu medzitým škodiť inému občanovi, ktorý by sa možno nevedel brániť, jeho zmyslom pre spravedlnosť a v neposlednom rade tým, že ho to jednoducho baví
V skratke od úradu požadoval nejaké informácie k prípadu, ten mu zaslal odpoveď, že po uhradení administratívnych poplatkov mu tie informácie dodá. To ho naštvalo, pretože na to zo zákona nemá úrad právo a podal teda na úrad a konkrétnych úradníkov sťažnosť, na základe čoho mu chcel úrad udeliť poriadkovú pokutu 2000 Kč za "hrubě urážlivé podání". Po odvolaní na vyšší správny orgán pánovi s infožiadosťou vyhoveli a vrátili mu aj udelenú pokutu. Viem, že pán Číkus požadoval ešte aj úroky z omeškania platby, to už neviem, či od úradu dostal.
Sympatické na pánovi Číkusovi mi je to, že úradu dáva "taste of his own medicine", teda zachádza s nimi presne tak, ako úrady s občanmi, ktorí sa nebránia podojeniu. A týchto prípadov pána Číkusa je viac. Ešte som nenarazil na taký, ktorý by prehral. Zároveň dobrovoľne pomáha veľa vodičom (teda skôr prevádzkovateľom áut), s ktorými boli zahájené správne konania neoprávnene a to tým, že im dovoľuje, aby ho nahlásili ako vodiča, ktorý ten údajný priestupok spáchal a následne sa teda doťahuje s úradom on.
Sťažnosť - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... iznost.pdf
Pokuta od úradu - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... podani.pdf
Rozsudok Krajského súdu v Brne o vrátení pokuty a súdnych poplatkov - http://acab.cikus.net/150821-baarbr-zid ... zsudek.pdf
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Snivajte s namiPilifo napísal: 07 dec 2022, 11:46 Ale ak idem s niekým v aute a jemu sa náhle vyskytne nejaká ťažkosť, pri ktorej ale zostane pri vedomí, napr. infarkt, mŕtvica a pod., tak nezastavím pri krajnici a nebudem čakať na príchod sanitky, ale volám 155, že veziem do nemocnice osobu, ktorá potrebuje zdravotnú pomoc a čakám na pokyny, ktorým vchodom mám vojsť a nech sú tam zdravotníci hneď pripravení.
Pred 4 tyzdnami som havaroval na bicykli, zlomena ruka, zlomene jablcko, narazene hlasivky a samozrejme kopa skrabancov. Chrbtica, hlava, a vnutorne organy ok (ale to v momente nehody nikto nevedel).
Pomohli mi nahodni okoloiduci, co tam vedla hned byvaju. Po telefonate na 112, ked zistili, ze som pri vedomi a vyrazne nekrvacam, skonstatovali, ze sanitka nebude a ze ma maju doviezt na urgent. Jedine stastie, ze ti ludia mali auto a boli tak ochotni, aby ma odviezli. Na "urgente" (zasluzi si to vobec taky nazov?) som cakal 2 hodiny. Napokon ma aj hospitalizovali a operovali, ale to uz je dlhsi pribeh.
to je dikutabilné a silno záleží od situácie. Nedá sa všeobcene tvrdiť, že auto ktoré prekračuje mpr neohrozuje ostatných učastníkov cestej premávkyPilifo napísal: Autá neohrozujem, ak prekročím max. povolenú rýchlosť, je to na rovnom prehľadnom úseku.
A toto je presne to, čo chcem aby si tu dal niekedy keď sa ti to stane. Toto je presne situácia o ktorej som aj ja písal, že chcem takýto príklad, nie rôzne špecifické atď. Pravdepodobne sa neubrániš.Pilifo napísal:rovna včera večer okolo 23h som sa vracal domov a prechádzal som úsekom, kde je krásna široká nová okreska, kadiaľ som pirátil 110 km/h, pretože tam už na tom asi 3-kilometrovom úseku neboli vôbec žiadne autá. ... Ak by ma včera odmerali policajti a chceli ma pokutovať, tak by som to bral ako čistú buzeráciu a voči pokute by som sa bránil.
tak si porovnaj veľké prekročenie rýchlosti vs 3 promile, alebo mierne prekočenie rýchlosti vs 0,5 promile. V princípe v tom rozdiel nie je, stále je to priestuopk voči pravidlám, jeden mirny druhý závažnejší. Ja som ale tými 3 promile poukazoval na niečo iné, čo si ty sám popísal v ďalšej časti. Viď dole.Pilifo napísal:Alkohol ani iné omamné látky za volantom v žiadnom prípade neobhajujem. Ak nevidíš rozdiel medzi miernym prekročením maximálky na prehľadnom úseku a jazdením s 3 promile v krvi, čo sa týka ohrozenia ostatných účastníkov premávky, tak s tebou nemá zmysel ďalej diskutovať.
a presne o tomto hovorím celý čas, že príde mudrlant, ktorý si potom bude robiť na ceste čo sa mu zachce, lebo on si všetko aj tak vymudruje a nepríde ani o VP a ani nedostane pokutu, napriek tomu, že vedome a úmyselne porušuje predisy.Pilifo napísal:Ešte k tej rýchlosti a správnym konaniam. Nie som si istý, či ti to tu mám rozpisovať, aby ti nepraskla zlatá žila, ale aj proti vysokému prekročeniu maximálky sa dá bojovať, často pomerne účinne. Čítal som rozsudok súdu, kde chlapíka namerala PČR na diaľnici, keď išiel 230 km/h. V Nemecku úplne bežná rýchlosť, v ČR mu chceli dať vysokú pokutu a zobrať vodičák. Inak mal pomerne nové a výkonné auto, takže žiadny šrot, ktorý by nezvládol túto rýchlosť. Chlapík ale vedel, ako na to, tak v správnom konaní požiadal o predvolanie policajtov, ktorí ho odmerali. Požadoval od nich popísať presný postup, akým tú rýchlosť merali. Následne zistil, že nepostupovali v súlade s inštrukciami pre meranie od výrobcu, takže celé meranie bolo neplatné a na tomto základe vyšiel bez postihu. Takisto často nemajú radary policajti skalibrované podľa manuálu výrobcu, takže ak sa to stane, tiež je takéto meranie neplatné.
A teraz si zober, že by tento mudrlant nafúkal a toto isté by spravil aj v tomto prípde a vyšiel by bez pokuty a s vodičákom za jazdu pod vplyvom alkoholu. Tiež by si ho velebil, že jaký je to super človek, lebo aha ako vydrbal so štátom a policajtmi? Ožratý šoféroval a ešte mu to aj prešlo.
Ešte z predchádzajúceho quote, je úplne jedno aká mpr je v nemecku, ty sa máš riadiť predpismi danej krajiny v ktorej sa nachádzaš. Že sa bezpečnosť áut zvýšila je jedna vec, tu ale ľudia nevedia čo je to zips a o správnom používaní hmloviek ani nehovorím, navyše sa dnes väčšina hrajká s telefonmi - napriek tomu, že tie isté autá, ktorých bezpečnosť sa zvýšila, majú aj handsfree to ľudia nepoužívajú a stále majú telefon v ruke pri uchu aj za volantom (mimochodom aj toto považuješ za buzeráciu od PZ, keď dalekohľadmi/foťakmi/kamerami sledujú telefony/pasy??). Bezpečnosť aút za zvýšila aj preto, lebo je kopec elektroniky v aute bezpečnostní asistenti. A čo robí polka ľudí? vypína si to, lebo "ja viem najlepošie čo mám robiť, nebude mi tu do toho kecať nejaká elektronika"Pilifo napísal:Našiel som, že v ČR platí rýchlostné obmedzenie 130 km/h na diaľnici už cez 25 rokov. Ja si myslím, že autá sa za posledných 25 rokov výrazne zlepšili v bezpečnosti, výkone, podvozkoch, brzdách, atď., takže tento limit mi už dnes nedáva zmysel. Porovnaj si také bežné autá z 90. rokov a z dneška - Favorit vs. Octavia III, Octavia je o 10 levelov vyššie v úplne všetkom. Ak by niekto chcel argumentovať zvýšením nehodovosti, tak neprimeraná rýchlosť je myslím až 4. najčastejšia príčina nehôd. A zrovna na diaľnici, kde k čelnej zrážke prakticky nikdy nedôjde, ak to nejaký dôchodca nepošle do protismeru, by sa tá maximálka už konečne mohla zvýšiť.
A posledná vec - dialnice - ich niveleta (stupanie, klesanie), zákruty, atď sú navrhované na nejakú rýchlosť. Teda už pri samotnej výstavbe, teda projektovaní sa ráta s návrhovou rýchlosťou, čiže rýchlosťou pri ktorej auto bezpečne prejde zákrutou, stupaním, klesaním atď. R1 BB - NR - skús si tento úsek dať 230 či bezpečne vykryješ všetky zákruty.
Autoeditácia príspevku po 5 min 43 sek:
Nepozeráš veľa filmov?Pilifo napísal: 07 dec 2022, 11:46 Ale ak idem s niekým v aute a jemu sa náhle vyskytne nejaká ťažkosť, pri ktorej ale zostane pri vedomí, napr. infarkt, mŕtvica a pod., tak nezastavím pri krajnici a nebudem čakať na príchod sanitky, ale volám 155, že veziem do nemocnice osobu, ktorá potrebuje zdravotnú pomoc a čakám na pokyny, ktorým vchodom mám vojsť a nech sú tam zdravotníci hneď pripravení.
-
starysomar
Hardcore addict
Bez KPR dovezie mŕtvolu.
Rok pred Koronou mi tak umrel kamarát v Blave, stihol si volať záchranku, no nik mu nedal masáž, nestihli prísť. Nemal ani 40.
Rok pred Koronou mi tak umrel kamarát v Blave, stihol si volať záchranku, no nik mu nedal masáž, nestihli prísť. Nemal ani 40.
KPR sa začína robiť až vtedy, ak postihnutý človek upadne do bezvedomia. Ak niekto dostane infarkt alebo mŕtvicu, tak to automaticky neznamená, že aj odpadne a prestane dýchať 
Moja babka pri svojom prvom slabšom infarkte došla do nemocnice po svojich a ešte pol hodinu čakala, kým ju prijmú do ordinácie na vyšetrenie.
Moja babka pri svojom prvom slabšom infarkte došla do nemocnice po svojich a ešte pol hodinu čakala, kým ju prijmú do ordinácie na vyšetrenie.
-
starysomar
Hardcore addict
Priznám, že sa v tom nevyznám. Prípady, o ktorých viem a pamätám si, nedopadli moc dobre. V lepšom prípade s trvalými následkami.
Mám to potvrdené aj od lekárov, že čím je človek mladší a zdravší, tým má väčšiu šancu sa zo zástavy srdca zotaviť bez následkov.
Kamoške sa vďaka pľúcnej embólii zastavilo srdce a poskytovali sme jej prvú pomoc. Keď odpadla, volal som 911, keďže sa to stalo v USA a operátorka mi hovorila, že pokiaľ dýcha, tak nemáme začínať s masážou srdca. Sanitka, hasiči a polícia dorazili o 8 minút a dovtedy ešte dýchala, ale bola v bezvedomí. Potom, ako k nej nastúpili záchranári, jej už prestalo fungovať srdce, a tak začali s resuscitáciou. Keď ju prenášali v plachte z hotelovej izby do sanitky, tak som si myslel, že už je po smrti, bola úplne bledá a pery mala fialové. Po ceste do nemocnice sa jej údajne zastavilo srdce 6-krát, ale vždy sa záchranárom podarilo jej ho nahodiť naspäť adrenalínovou injekciou, ak si to správne pamätám. Keď ju doktori stabilizovali, tak nám povedali, že vôbec netušia, či zhruba 20 minút, čo jej dokopy nebilo srdce, nespôsobilo nevratné porušenie mozgu vďaka nedostatočnému okysličeniu. Našťastie sa dostala hrobárovi z lopaty a bez akýchkoľvek následkov, dnes má plnohodnotný život, jediné obmedzenie je to, že berie lieky na zníženie zrážanlivosti krvi.
Stalo sa jej to, keď mala 24 rokov. Doktori hovorili, že ak by sa to stalo niekomu staršiemu ako približne 50 rokov, tak to skoro s určitosťou neprežije.
S masážou srdca sa má začínať vtedy, ak je už človek v podstate mŕtvy, teda nedýcha a zastavilo sa mu srdce. Masáž je dôležitá nie kvôli tomu, aby sa mu nahodilo naspäť srdce a začalo znovu pracovať, ale aby si ho stláčal a tým tak emuloval jeho funkciu - pumpovať krv do tela a životne dôležitých orgánov až do príchodu záchranárov/lekára, ktorí následne môžu začať skúšať nahodiť srdce naspäť.
Fakt by som nechcel byť tvoj známy za nacistov alebo komančov, kedy by si bol ten vzorný občan a do bodky plnil to, čo ti štát prikáže, takže asi aj kľudne bonzoval ľudí za chu****.
Inak zrovna na rýchlostke BB-NR som pred pár rokmi o 3 ráno na úplne prázdnej ceste testoval, ako moje auto zvláda rýchlosť 200 km/h. Takže na tej ceste sú minimálne úseky, na ktorých sa bez problémov dá ísť rýchlejšie ako predpisových 130 km/h
Kamoške sa vďaka pľúcnej embólii zastavilo srdce a poskytovali sme jej prvú pomoc. Keď odpadla, volal som 911, keďže sa to stalo v USA a operátorka mi hovorila, že pokiaľ dýcha, tak nemáme začínať s masážou srdca. Sanitka, hasiči a polícia dorazili o 8 minút a dovtedy ešte dýchala, ale bola v bezvedomí. Potom, ako k nej nastúpili záchranári, jej už prestalo fungovať srdce, a tak začali s resuscitáciou. Keď ju prenášali v plachte z hotelovej izby do sanitky, tak som si myslel, že už je po smrti, bola úplne bledá a pery mala fialové. Po ceste do nemocnice sa jej údajne zastavilo srdce 6-krát, ale vždy sa záchranárom podarilo jej ho nahodiť naspäť adrenalínovou injekciou, ak si to správne pamätám. Keď ju doktori stabilizovali, tak nám povedali, že vôbec netušia, či zhruba 20 minút, čo jej dokopy nebilo srdce, nespôsobilo nevratné porušenie mozgu vďaka nedostatočnému okysličeniu. Našťastie sa dostala hrobárovi z lopaty a bez akýchkoľvek následkov, dnes má plnohodnotný život, jediné obmedzenie je to, že berie lieky na zníženie zrážanlivosti krvi.
Stalo sa jej to, keď mala 24 rokov. Doktori hovorili, že ak by sa to stalo niekomu staršiemu ako približne 50 rokov, tak to skoro s určitosťou neprežije.
S masážou srdca sa má začínať vtedy, ak je už človek v podstate mŕtvy, teda nedýcha a zastavilo sa mu srdce. Masáž je dôležitá nie kvôli tomu, aby sa mu nahodilo naspäť srdce a začalo znovu pracovať, ale aby si ho stláčal a tým tak emuloval jeho funkciu - pumpovať krv do tela a životne dôležitých orgánov až do príchodu záchranárov/lekára, ktorí následne môžu začať skúšať nahodiť srdce naspäť.
Neviem, ako by si si vymudroval alkohol. Tam je úplne jasný postup - ak nadýchaš v Drageri, tak ideš na odber krvi k lekárovi a tam to už nemáš na čo uhrať. Ak sa potvrdí alkohol v krvi, tak si vinný.mLuks napísal: 07 dec 2022, 20:22 A presne o tomto hovorím celý čas, že príde mudrlant, ktorý si potom bude robiť na ceste čo sa mu zachce, lebo on si všetko aj tak vymudruje a nepríde ani o VP a ani nedostane pokutu, napriek tomu, že vedome a úmyselne porušuje predisy.
A teraz si zober, že by tento mudrlant nafúkal a toto isté by spravil aj v tomto prípde a vyšiel by bez pokuty a s vodičákom za jazdu pod vplyvom alkoholu. Tiež by si ho velebil, že jaký je to super človek, lebo aha ako vydrbal so štátom a policajtmi? Ožratý šoféroval a ešte mu to aj prešlo.
Ak nedávajú predpisy alebo zákony krajiny veľký zmysel, tak sa nimi predsa nebudem riadiť, ak mi za to hrozí len minimálny postih. Neviem, či sa týmto spôsobom riadiš ohľadom úplne všetkých zákonov, ale z tvojich postov to vyzerá tak, že čo si určí štát, to je sväté a jediné správne riešenie. Viď korona - nie som si istý, či to platilo aj na Slovensku, ale v ČR bola väčšina nariadení postupom času zneplatnená Ústavným súdom, pretože boli jednoducho protiústavné. Ale ľudia za ich porušenie boli dovtedy pokutovaní a trestaní políciou a úradmi.mLuks napísal: 07 dec 2022, 20:22 Ešte z predchádzajúceho quote, je úplne jedno aká mpr je v nemecku, ty sa máš riadiť predpismi danej krajiny v ktorej sa nachádzaš. Že sa bezpečnosť áut zvýšila je jedna vec, tu ale ľudia nevedia čo je to zips a o správnom používaní hmloviek ani nehovorím, navyše sa dnes väčšina hrajká s telefonmi - napriek tomu, že tie isté autá, ktorých bezpečnosť sa zvýšila, majú aj handsfree to ľudia nepoužívajú a stále majú telefon v ruke pri uchu aj za volantom (mimochodom aj toto považuješ za buzeráciu od PZ, keď dalekohľadmi/foťakmi/kamerami sledujú telefony/pasy??). Bezpečnosť aút za zvýšila aj preto, lebo je kopec elektroniky v aute bezpečnostní asistenti. A čo robí polka ľudí? vypína si to, lebo "ja viem najlepošie čo mám robiť, nebude mi tu do toho kecať nejaká elektronika"
A posledná vec - dialnice - ich niveleta (stupanie, klesanie), zákruty, atď sú navrhované na nejakú rýchlosť. Teda už pri samotnej výstavbe, teda projektovaní sa ráta s návrhovou rýchlosťou, čiže rýchlosťou pri ktorej auto bezpečne prejde zákrutou, stupaním, klesaním atď. R1 BB - NR - skús si tento úsek dať 230 či bezpečne vykryješ všetky zákruty.
Fakt by som nechcel byť tvoj známy za nacistov alebo komančov, kedy by si bol ten vzorný občan a do bodky plnil to, čo ti štát prikáže, takže asi aj kľudne bonzoval ľudí za chu****.
Inak zrovna na rýchlostke BB-NR som pred pár rokmi o 3 ráno na úplne prázdnej ceste testoval, ako moje auto zvláda rýchlosť 200 km/h. Takže na tej ceste sú minimálne úseky, na ktorých sa bez problémov dá ísť rýchlejšie ako predpisových 130 km/h
Nie.
Prečo? ak ten debil sa mohol vykrúcať, že policajti nemerali presne podľa postupu výrobcu aj tu by sa dalo niečo vymýšľať v závislosti od promile. Aj ten tvoj pretekár bol vinný, namerali ho, bodka a vykrutil sa z toho. A ty mu ešte tlieskaš ako dobre sa z toho vykrútil. Prečo máš dvojaký meter?Neviem, ako by si si vymudroval alkohol. Tam je úplne jasný postup - ak nadýchaš v Drageri, tak ideš na odber krvi k lekárovi a tam to už nemáš na čo uhrať. Ak sa potvrdí alkohol v krvi, tak si vinný.
To, že nedávajú zmysel pre teba, neznamená, že nedávajú zmysel pre zvyšok populácie. Čo keď chybný nie je zákon ale ty?Ak nedávajú predpisy alebo zákony krajiny veľký zmysel, tak sa nimi predsa nebudem riadiť, ak mi za to hrozí len minimálny postih.
Už som to tu spomínal, že Fico a spol napádali korona opatrenia na ústavnom súde a nepochodili veľmi, takže vidíš SR a ČR nie je vo všetko rovnaká a nedá sa bezbreho aplikovať to čo ty zažívaš v ČR aj na SR.Viď korona - nie som si istý, či to platilo aj na Slovensku, ale v ČR bola väčšina nariadení postupom času zneplatnená Ústavným súdom, pretože boli jednoducho protiústavné. Ale ľudia za ich porušenie boli dovtedy pokutovaní a trestaní políciou a úradmi.
boože, aj zákruty si preletel 200km/h? bez strihania, celý čaš vo svojom jazdnom pruhu a ani autom nepohlo? To že ty si o 3tej ráno letel 200 po rovnom úseku, resp. tiahlom úseku pár sto metrov znamená, že má SR zrušiť rýchlostné limity a pustiť tam neobmedzenú rýchlosť aj za plnej premávky?? Šibe ti? Aj ja som išiel 200 o druhej ráno medzi KE a PO a čo? teraz si chceš merať pipíka? Nechápeš pointe?Inak zrovna na rýchlostke BB-NR som pred pár rokmi o 3 ráno na úplne prázdnej ceste testoval, ako moje auto zvláda rýchlosť 200 km/h. Takže na tej ceste sú minimálne úseky, na ktorých sa bez problémov dá ísť rýchlejšie ako predpisových 130 km/h![]()
Tak keby si bol v realite, tak by si vedel, že by to tak asi nefungovalo.Nie.
Čiže človek, ktorý je schopný niesť následky za svoje správanie je pre teba divný, resp. narušený, lebo keď prekročí rýchlosť a ho namerajú, tak zaplatí a podobne. Nie to čo určí štát, nie je pre mňa jediné a správne riešenie, ale nie som debil, že keď viem, že som úmyselne porušil predpisy a rovnako viem, že to majú PZ zdokumentované, že sa budem hádať, že som to neurobil a honiť si ego na tom, či policajt meral presne podla postupu výrobcu alebo trošku inak. Vedieť si priznať chybu, nie je znakom narušenosti ani štátnej oddanosti. Je to skôr znakom vyspelosti človeka. To aj stavbárom by si povedal, že na vreci od lepidla je napísané, že sa má miešať 3 minuty, vy ste ho miešali len 2 minuty, tak vysypte to vedro a nanovo poprosím vás.akt by som nechcel byť tvoj známy za nacistov alebo komančov, kedy by si bol ten vzorný občan a do bodky plnil to, čo ti štát prikáže, takže asi aj kľudne bonzoval ľudí za chu****.
Neviem, či sa týmto spôsobom riadiš ohľadom úplne všetkých zákonov, ale z tvojich postov to vyzerá tak, že čo si určí štát, to je sväté a jediné správne riešenie.
Takto presne vzníkaju choré precedensy pre ďalších a ďalších ľudí. A že mňa považuješ za bonzáka (wtf? lepšiu somarinu nevieš napísať?). Keď si z mojich postov vyčítal, že ja by som bonzoval iných ľudí, tak potom máš problém s čítaním s porozumením.
mimochodm neodpovedal si na otázku či aj kontrolu telefonov za volantom (dalekohľad/fotak/kamera) považuješ za buzeráciu PZ.
Nie, ten pretekár nebol vinný, keďže nemali platný dôkaz, že išiel tak rýchlo. Takže v právnom štáte platí prezumpcia neviny a znovu - in dubio pro reo.mLuks napísal: 08 dec 2022, 19:21 Prečo? ak ten debil sa mohol vykrúcať, že policajti nemerali presne podľa postupu výrobcu aj tu by sa dalo niečo vymýšľať v závislosti od promile. Aj ten tvoj pretekár bol vinný, namerali ho, bodka a vykrutil sa z toho. A ty mu ešte tlieskaš ako dobre sa z toho vykrútil. Prečo máš dvojaký meter?
Rovnako ako v Nemecku, kde je len doporučených 130 km/h, ale sú tam aj úseky, kde je obmedzená rýchlosť, tak rovnako by sa to mohlo zaviesť aj na Slovensku. Nevidím dôvod neísť na rovných prehľadných úsekoch rýclejšie ako 130 km/h, ak to podmienky dovoľujú.mLuks napísal: 08 dec 2022, 19:21 boože, aj zákruty si preletel 200km/h? bez strihania, celý čaš vo svojom jazdnom pruhu a ani autom nepohlo? To že ty si o 3tej ráno letel 200 po rovnom úseku, resp. tiahlom úseku pár sto metrov znamená, že má SR zrušiť rýchlostné limity a pustiť tam neobmedzenú rýchlosť aj za plnej premávky?? Šibe ti? Aj ja som išiel 200 o druhej ráno medzi KE a PO a čo? teraz si chceš merať pipíka? Nechápeš pointe?
Tak keby si bol v realite, tak by si vedel, že by to tak asi nefungovalo.
Ak si si nevšimol, ja som sa vo svojich správnych konaniach nehádal o tom, že tam moje auto nebolo zaparkované, ale napadol som to, že to nebol priestupok. Ako som spomínal, ak by ma polícia odmerala, že som išiel 110 km/h na 90-ke pri nočnej jazde, kedy už na ceste neboli žiadne autá, tak zase by som sa nehádal o tom, že som to nespravil, ale napadol by som primárne materiálny znak toho konania, ale samozrejme až v správnom konaní. Ak by ma odmerali speedovať ráno pred školou plnou detí, tak by som nepovedal ani slovo a zacvakal by som pokutu na mieste. Treba si uvedomiť rozdiel medzi týmito 2 priestupkami a ich škodlivosť vzhľadom na záujmy spoločnosti.mLuks napísal: 08 dec 2022, 19:21 Čiže človek, ktorý je schopný niesť následky za svoje správanie je pre teba divný, resp. narušený, lebo keď prekročí rýchlosť a ho namerajú, tak zaplatí a podobne. Nie to čo určí štát, nie je pre mňa jediné a správne riešenie, ale nie som debil, že keď viem, že som úmyselne porušil predpisy a rovnako viem, že to majú PZ zdokumentované, že sa budem hádať, že som to neurobil a honiť si ego na tom, či policajt meral presne podla postupu výrobcu alebo trošku inak. Vedieť si priznať chybu, nie je znakom narušenosti ani štátnej oddanosti. Je to skôr znakom vyspelosti človeka. To aj stavbárom by si povedal, že na vreci od lepidla je napísané, že sa má miešať 3 minuty, vy ste ho miešali len 2 minuty, tak vysypte to vedro a nanovo poprosím vás.
Zase to záleží od situácie. Ak niekto SMSkuje za jazdy, tak sa nevenuje riadeniu. Ak ale niekoho odfotia, ako si odkladá mobil niekam na palubovku po zdvihnutí hovoru, tak je to podľa mňa neopodstatnené.mLuks napísal: 08 dec 2022, 19:21 mimochodm neodpovedal si na otázku či aj kontrolu telefonov za volantom (dalekohľad/fotak/kamera) považuješ za buzeráciu PZ.
No ale pokuty za pásy sú prasačina sama o sebe - to, že niekto sa rozhodne si ho nezapnúť, je jeho slobodné rozhodnutie a predpokladám, že počíta s tým, že v prípade havárky skončí pravdepodobne horšie ako niekto, kto si ten pás dá. Ja osobne nikdy bez pásu nejazdím, ale pokutovať niekoho za jeho slobodnú voľbu, ktorou nikomu neubližuje, je na hlavu. To by sa potom mohlo prikázať nosiť prilbu aj pri všetkých kontaktných športoch, tam predsa pri kontakte tiež hrozí, že sa športovec škaredo zraní.