Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

M142 napísal: 22 jan 2023, 14:54 nechapem tomu dodatku. tie odbery boli od ludi, ktori neboli v registri darcov ci co? a preco to ovplyvnilo tvoje rozhodnutie?
Podľa našich zákonov sú všetci automaticky darcovia pokiaľ sa za života nevyjadria inak. A stávali sa prípady, že rodina prišla na pohreb a ich príbuzný bol vykuchaný. Len tak. Bez súhlasu, bez informácii kto odoberal tkanivá, prečo a kam to išlo. Zdá sa mi to neférové, že keď nejaká pipka v Amerike dostane pri plastike štep z mojej kosti, tak na tom všetci zarobia, ale moja rodina (dedičia) nedostanú ani cent.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ak je to tak, ako vravíš, tak by to samozrejme štvalo aj mňa.

Ak to ale má pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú, tak nech si vezmú všetko čo treba, potrebovať to už nebudem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v dnesnej dobe sa uz hlavne spopolnuje, takze je asi celkom jedno, či toho popola bude o trochu menej o to mnozstvo daneho organu ktory odoberu.. hlavne že to niekomu pomoze :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Kde sa gogo spopolnuje? Mozno v mestach kde nie je kapacita na normalne hroby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

test napísal: 22 jan 2023, 18:56 Kde sa gogo spopolnuje? Mozno v mestach kde nie je kapacita na normalne hroby.
v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a Nových Zámkoch, Nitre, Leviciach. :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Plus tych miest je dost malo. Niekedy sa posiela az do CR, pripadne zo Ziliny posielaju az do Nitry.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nie je jedno, ci je telo spopolnene, alebo sa bude rozkladat pod zemou?

Ked to niekto odmieta z nabozenskych dovodov, este sa to da nejak pochopit, aj ked dnes by uz ani to nemal byt problem - ale z inych dovodov, preco?

Predsa to moze zachranit ludsky zivot, teoreticky to moze potrebovat aj niekto znamy, ked sa na to pozriete z opacnej strany, ze vas blizky, mozno aj dieta potrebuje transplantaciu a niekto sa vyskrtne zo zoznamu darcov, tak ten organ spopolnia a vase dieta zomrie...

Samozrejme, pribuzni by mali byt o tom informovani, aj ked myslim, ze aj ti este mozu darovanie organov odmietnut.

Inak je k tomu tato znama kampan, su tam rozne data, informacie, aj konkretne skutocne pribehy:

O kampani Sedem životov | Sedem Životov
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak ked zomriem pri autonehode a dokazu pouzit oblicky alebo srdce, tak preco nie, vsak nech to niekomu pomoze. Myslim si, ze moja rodina bude radsej, ak aspon takto niekomu pomozem, navyse v danej situacii im bude uplne jedno, ze ci mi tu oblicku odobrali alebo nie.

Pisato tkanive, ze ho dostane daka Americanka za peniaze, to je trochu mimo reality, ci nie? Predpokladam, ze ak sa da nieco pouzit na transplantaciu, tak to musi byt okamzite a ide asi o srdce, oblicky ci mozno pecen. Ale keby niekto dostal moj mozog, tak to by bol potom kur*a kapacita :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

zo vsetkych krestanskych cirkvi na Svk zakazuje pohreb spopolnením iba Pravoslávna cirkev ostatne ju povoluju.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Súhlasím s Dreamerom, že je úplne jedno, či sa telo pochová, alebo spopolní.

Na obrade je v rakve aj tak "celé" a či potom poputuje do zeme, alebo na kremáciu, tak to na veci darovania orgánov nič nemení. A nechať si ich "pre seba" mi príde extrémne sebecké.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Tam je dôležité to slovíčko DAROVANIE. Čiže bezodplatne. A áno, máme u nás na to celkom prísne pravidlá a pôsobí to seriózne. Že príjemca nevie, od koho to je (ak darca nie je žijúci človek) a orgán do zahraničia posunú len v prípade, že u nás nie je vhodný príjemca a v susednej krajine vedia spraviť transplantáciu do niekoľkých hodín.

Ja som hovoril o vyťažovaní tiel. Keď je telo pár dní v mraziaku, tak hlavné živ. orgány sú už na nič, ale stále je tam spústa toho, čo sa dá vyťažiť a použiť. Videl som vtedy investigatívny dokument o tom, ako sa s tým vo východnej Európe kšeftuje (najmä na Ukrajine, to bolo ešte pred 2014). Že v podstate sú len 2 veľké spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou medicínskych preparátov z mŕtvol.

Jednak mi vadil ten etický rozmer, že sa jednalo o nelegálny biznis. Všetci na tom bohatli, ale rodina nedostala ani cent. Keby im aspoň pohreb zaplatili. A potom tu bolo ešte medicínske hľadisko. Keď sa niečo deje nelegálne, tak je všetko možné. Zistili, že takto vyťažovali aj ľudí, ktorí zomreli na rakovinu alebo infekčnú chorobu. Boli na Západe prípady, že ľudia po operácii dostali zrazu žltačku C...alebo museli ísť zase na operáciu, lebo ten štep bol od človeka, ktorý zomrel na rakovinu.

No a potom naše média zistili, že toto sa deje aj u nás. Tak som sa nechal vyškrtnúť zo zoznamu darcov. U nás len ste alebo nie ste darca. Nedá sa súhlasiť s odberom napr. obliečiek a zároveň nesúhlasiť s odberom iných tkanív.

A plastiku nosu nepokladám za život zachraňujúcu operáciu. :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Hensym napísal: 22 jan 2023, 0:21 A vies mi dat aspon 10 dalsich relevantnych dokazov, okrem "tog toys" videa, ked sa to deje? :) Nedeje sa to, je to konspiracia.
uz nechcem toto dalej riesit, len k tomuto. nemam relevantne dokazy ze sa to deje, ale ani ty si sem nedal ziadne relevantne dokazy ze sa to ozaj nedeje.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ako si ich predstavješ?
To je ako s vernosťou - nevera dokázať (občas) ide - vernosť nikdy nijako.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

retkvic
Addict
Addict

ephramko napísal: 23 jan 2023, 9:27 Tak som sa nechal vyškrtnúť zo zoznamu darcov.
By ma zaujimalo ci ked sa nechas vyskrtnut, mas stale narok prijat nejaky organ od niekoho. To by mi prislo tiez trosku sebecke.
Bol som raz na izbe s clovekom co mi rozpraval ako sprintoval z Prahy vlakom do BA aby mu mohli za par hodin transplantovat oblicku, ked sme boli na izbe tak ich mal tusim celkovo tri. Zapazie aleb ako sa to vola mal cele znetvorene ako chodil pravidelne na dializy. Vtedy tam bol na vyoperovanie zlcnika.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

retkvic napísal: 22 jan 2023, 10:53 Neviem ci to zachytil kazdy, no aktualne sa siri eterom konspiracia o odmietnuti brannej povinnosti a podavania roznych vyhlaseni na nejaky odbor obrany statu.
To islo uz pred rokmi a vtedy sa ti najvacsi "vlastenci" chvalili tym ako "sa vypisali z armady". Aj tento krat to urobili zvysni internetovi obrancovia vlasti?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ked sme pri teme mrtvych.

neviem ci sa to to preberalo, ale aky dovod maju v USA na zablazamovanie tela pred tym ako ho pochovaju do rakvi? Mne osobne to nedava logiku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 24 jan 2023, 8:34 Ked sme pri teme mrtvych.

neviem ci sa to to preberalo, ale aky dovod maju v USA na zablazamovanie tela pred tym ako ho pochovaju do rakvi? Mne osobne to nedava logiku.
Dnes je to asi len už kultúrna záležitosť a obchodný duch pracovníkov pohrebných ústavov, že to dokážu stále predať. Lebo máme mrazničky.

Slovensko je mále. Ľudia v minulosti žili a zomreli tam, kde sa aj narodili. Nebol problém mať mŕtveho doma pár dní do pohrebu. Rodina telo umyla, obliekla a vystavila. Kedysi bol u nás zvyk zavolať fotografa, ktorý zosnulého nafotil. Robilo sa to hlavne ak zomrel niekto mladý alebo dieťa a posmrtná fotka bola jediná, ktorú rodina mala.

Kdežto USA sú veľké, veľký pohyb ľudí najmä v turbulentných časoch (občianska vojna) a jediná dostupná metóda ako spomaliť rozklad a dostať zosnulého domov bolo balzamovanie.

U nás teraz máme jedného jediného balzamovača. Ten hovorí, že hlavne pracuje pre cudzincov, lebo letecké spoločnosti vyžadujú nabalzamovanie tela. Alebo teda pre boháčov, kedy ide telo do rodinnej hrobky.

Páčila sa mi tá jeho story ako išiel s kolegom zobrať nejakú babku do domova dôchodcov. Sestrička ich odviedla do izby. Oni dvaja začali zosnulú nakladať a tá otvorila oči a začala sa na nich pozerať. Jeho kolega povedal niečo v štýle, že neznáša keď sa toto stane a nemôže robiť svoju prácu, keď sa mŕtvy naňho pozerá. Balzamovač, ktorý držal nohy mu povedal, že však nech jej oči zavrie. A v tom dobehla do izby sestrička: "Ježišmária, ja som si pomýlila izby". :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

ephramko, už si mohol hodiť aj link na video, keď si to tu tak rozpisoval :D

retkvic
Addict
Addict

jackb napísal: 24 jan 2023, 8:12 To islo uz pred rokmi a vtedy sa ti najvacsi "vlastenci" chvalili tym ako "sa vypisali z armady". Aj tento krat to urobili zvysni internetovi obrancovia vlasti?
To neviem, len som si vypocul nazor jedneho udajne profesionalneho vojaka s 30r u armady, ktory sa na notarstve audiovizualne podelil so svojim nazorom na vec, teda ze on svojho syna bojovat na Ukrajinu neposle :D
Napísať odpoveď