1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)

Diskusie na politické témy...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: 1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-202x)

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 24 jan 2023, 17:07 Mne by sa pacil taky system keby sa tie vsetky percenta co sa nedostali do parlamentu scitali a na zaklade poctu percent by sa dopocitali nejaky ich zastupcovia do parlamentu podla toho kolko hlasov ziskali a mohli by tam fungovat za poslanecky klub, alebo ako nezavisli.
To by bolo zaujímavé, ako by si potom riešil tie polpercentné strany. Že by mali poslanca na 2 mesiace a potom by ho vystriedal iný poslanec z inej strany? :D Prípadne že ktorý poslanec si skôr sadne, tak dostane v ten deň výplatu? :D

To by potom stačilo si založiť stranu, rodina a kamoši by ti dali hlas. A nejaké peniažky by to hodilo. :D

Podľa mňa je to teraz rozumne nastavené, že marginálna strana s minimálnou podporou občanov nedostane nič. Od 3% do 4,99% dostanú štátny príspevok za volebný výsledok, ktorý potom môžu využiť na kampaň a kandidovať v ďalších voľbách. A od 5% dostávajú aj mandáty v parlamente.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 24 jan 2023, 18:53 To by bolo zaujímavé, ako by si potom riešil tie polpercentné strany. Že by mali poslanca na 2 mesiace a potom by ho vystriedal iný poslanec z inej strany? :D Prípadne že ktorý poslanec si skôr sadne, tak dostane v ten deň výplatu? :D
Skor by islo o percenta, ktore by sa tak nazbierali a podla toho by sa tam dostali zastupcovia z tych stran, ktorych kandidati by mali najviac hlasov, ak by mala nejaka polpercentna strana kandidata s dostatocnym poctom hlasov nevidim dovod preco by sa nemohol stat clenom parlamentu, ako to je aj teraz, ak ma nejaka strana x kandidatov a do parlamentu sa dostanu potom ty z kandidatky, ktori maju najvecsi pocet hlasov.
Ak sa tam moze dostat niekto z velkej strany, ktora ma 30% vo volbach a Fero Jozko, ktory je na jej kandidatke na 80 mieste s 1500 hlasmi sa dostane do parlamentu, preco by sa tam nemohol dostat Ludo Juro, s pol precentnej strany, ktory dostane povedzme 10000 hlasov a moze tam byt ako nezavisli poslanec. Ak ich bude napr. viac ako pri KDH, alebo PS, tak mozu fungovat ako poslanecky klub. Takymto sposobom by teraz odpadla snaha malych stran spajat sa lebo same nedsoiahnu ani na 5% a spolu mozu mat aj 20% ak to prezeniem.

Autoeditácia príspevku po 13 min 39 sek:
V posledných volbách 2020 tak prepadlo sokantnych 28,3% hlasov!!!, tolko nezískala ani najpočetnejšia strana Olano z 25,02%, co je dost sokujuce, namiesto toho sa poslanecke kresla rozdelili iba medzi tie strany ktore ako same dosiahli viac nez 5%, alebo viac ako 7% ak sli do volieb ako dvojkoalicia.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Voľby_do_ ... _roku_2020

Autoeditácia príspevku po 18 min 44 sek:
Ak je teraz v parlamente 150 poslancov tak aby to bolo zaokruhlene na 1 poslanca, tak kazda strana by za kazdych ziskanych 0,67% vysledku ziskala narok na 1 poslanecky mandat. Potom by sa to muselo nejako poriesit s tym zaokruhlovanim aby sedel pocet poslancov a premarnil by sa ovela mensi pocet hlasov, radovo v jednotke percent, kedze celkove percento volicov v stranach pod 0,67% by bolo minimum.

Samozrejme tento system ma jednu zasadnu chybu, ze je dost krkolomny, no bol by podla mna spravodlivejsi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

No a práve preto sa pojdu ideologicky podobné strany spájať nie len do aliancii ale do blokov, aby nezačali opätovne prepadávať hlasy.
Smer sa rozdelil na Smer a Hlas, teraz vdaka neschopnej vláde nabrali na sile tak sa zrejme spoja a ak ich Dankova SNS presvedčí tak aj oni.
To isté urobili aj náckovia akurát ze Republika má cca 8% a LSNS 3% ktoré by sa bez spojenia nedostane do parlamentu.
KDH co máva tak 5,5% sa má spájať so Za ludí s 2%. Dzurindov projekt ako vznikne tak zrejme sa spojí so Spolu. Nicholsonova nemá potencial.
Sme rodina pojde s hocikým kto podporí ich program, ale možu byt jazýčkom na váhach, ale asi pojdu samostatne do volieb.
S Olanom bude ťažká spolupráca, navyše sa od nich odpojila platforma s Budajom a otázny je Heger ci založí svoju stranu, alebo prestupi inde.
PS ak sa má spojit tak jedine so SaS aj ked oni tvrdia ze pojdu samostatne do volieb bez spájania sa, ale konkurenti sa spájať budú.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Podľa mňa spájanie má zmysel len pre strany, ktoré majú v prieskumoch okolo 5% alebo menej. Pri ostatných stranách, ktoré sa aspoň podľa prieskumov by sa do parlamentu dostali bez problémov by bol efekt spájanie skôr negatívny. Ako príklad by som uviedol keby sa do predvolebnej koalície spojil Sulík a Matovič. Určite aj jeden, aj druhý má voliča, ktorý by jedného volil ale druhého určite nie, tak spojením by zrejme získali menej ako keby do volieb išli samostatne. A takých voličov určite má každá strana.
aacid napísal: 24 jan 2023, 10:25 skoro 3 roky mali moznost ukazat volicom preco by ich mali volit znova, mali mandat a mali pravomo. teraz nemaju nic a ako by to teda mohli zmenit?
Spravili chybu, ale otázka nie je čo by mali robiť ale že čo by mali povedať. Taký Fico veľké h*vno spravil pre chudobných a uverili mu, že aký je sociálny, sú sociálne istoty a že ako dáva chudobným. A popritom nespravil vôbec nič, ani tie 13. dôchodky, ktoré napokon schválili týždeň pred voľbami.

A ešte skoro aj vyhral voľby že vraj sociálne istoty. Toto znamená, že jedno aká je ralita, dôležité je, čo vie predať voličom, hoci aj úplný opak skutočnosti a uverili. Ľuďom vymývajú mozgy, keď veľmi chcú, cez sociálne siete dokážu ľudom vymývať mozgy ako len chcú, oni uveria aj to, že sneh je čierny, hocičo. Podľa mňa veľká väčšina používateľov sociálnych sietí sa stali totálnymi debilmi, čo zožerú hocičo.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Keďže sa začínajú blížiť voľby a kampane v podstate už začali (nepriamo), tak treba sa začínať obzerať po tom komu dať hlas aby to malo zmysel.
Najmä sa chcem spýtať tých čo volili SaS, čo urobíte s vašim hlasom? Keďže viem, že nás tu je viac, čo sme saS volili. Ja sa totiž po rokoch voľby SaS zahrávam už dlhšiu dobu s myšlienkou to v nasledujúcich voľbách hodiť PS. Musím si ešte podrobne naštudovať program PSka, zatiaľ som ho zbehol len tak narýchlo. Ale SaS mi začína byť už ľudsky vyprázdnená, začína mi vadiť klut osobnosti okolo Sulíka, tiež s niektorými jeho názormi, vetami, myšlienkami som nebol veľmi spokojný, resp. stotožnený. Nevnímam ich ako "povaľačov vlád" lebo chápem čo robia a prečo to robia, ale súčasne už to nie je tá SaSka. Ideovo je PS najbližšie a v podstate tú tieto dve strany jediné voliteľné, pre mňa.

Do Budajovej platformy ani Mikyho modrej nevkladám veľké nádeje, navyše to podľa mňa budú ideové zlepence na štýl OĽANO, kde je dosť veľké riziko neskoršieho rozpadu či nezhôd.

Ako ste na tom vy?

rozmýšľal som či to dať sem, alebo do všeobecnej politiky, keď tak nech to niekto potom presunie
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Skor PS, ak ti vadí niečim Sulík tak ťa to možno donúti voliť PS tak či tak.
retkvic
Addict
Addict

Priznam sa, že ja som nikdy nevolil podla programu strany, resp. nikdy to nemalo hlavnu vahu pri volbe komu dam hlas, vzdy som sa pozeral najprv koho maju na kandidatkach a ako na mna posobia ty ludia, ak som mal moznost ich videt autdiovizualne, pripadne ak mali k sebe nejake memo. Preto som ani nesiel v poslednych volbach dat hlas PS+SPOLU(lebo spolu pre mna nebola volba). Aktualne by som tiez rozmyslal nad PS a este mozno SaS ak by tam Sulik uz nepredstavoval lidra, no kandidatky este nemam pozrete, kedze asi este nie su. Na PS ma trochu irituje to, ze je to taka etericka strana, vieme ze tu niekde v eteri existuje, no nikto ju este nevidel. Mozno su az taky progresivny, ze im to netreba a budu robit kampan tak mesiac pred volbami, pripadne nechcu prepalit zaciatok, tazko povedat.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

momentalne nemam inu alternativu ako SaS, ale co bude o pol roka, to netusim
PS nie, lebo su laviciari, aj ked sa silou mocou tvaria, ze nie
Cesar
Addict
Addict

Je ešte čas do volieb, ja neviem koho budem voliť.

Viem len to, že ktoré strany by som určite nevolil: Smer, Hlas, Republiku a Kotlebu ale ani PS, žiaden lgbt gay klub voliť určite nebudem. Tieto strany sú u mňa úplne vylúčené.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak ostáva Aliancia-madari,SNS,KDH,Za ludí,Sme rodina,Dzurindov projekt ak vznikne, alebo Nicholsonovej Jablko.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mna fascinuje aky odpor maju ludia ked pocuju LGBTI. A pritom je to vec, ktora mij zivot ziadnym sposobom neovplyvnuje, nic sa na mojom zivote nezmeni a rozhodne sa nestane, ze by vo volbach zrazu zacali hromadne chodit dvaja muzi za ruky po meste a bozkavat sa. Radsej si ludia vyberu stranu, ktoru ani nechcu.

Prikladom je Cesar, ktory sice vylucil podla mna to zlo, ktore tu bolo (Smer, Hlas a dve strany nackov), tieto strany mam vylucene na zozname aj ja. Lenze vylucil aj diametralne odlisnu stranu PS z dovodu LGBTI. Napokon sa bude rozhodovat medzi Sme rodina (vidime tie obstrukcie pri 363 ci najomnych bytoch), pripadne SAS, Sme rodina alebo daku stranu co moc velku sancu na parlament nema.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Za seba - žiadny problém s LGBTI. S čím/kým problém mám sú svätuškári.
mLuks
Addict
Addict

retkvic: ja si práve vyberám podľa programu, aj keď je jasné, že v koaliciach sa robia kompromisi. Je dôležité čo strana chce robiť, keď sa dostane ku korytu (či rozhadzovať ako smer, matovič, alebo rozumne sa snažiť nestaviť systém) v tomto SaSka bola najlepšia strana v minulých rokoch.

beardie: práve preto sa chcem na nich pozrieť hlbšie

Cesar: tvoje averzie ma nezaujímajú, čiže nevolíš ani SaS, veľa normálneho ti neostáva. Ale si aspoň ukážkou slovenskej zadubenosti.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 25 jan 2023, 19:33PS nie, lebo su laviciari, aj ked sa silou mocou tvaria, ze nie
Toto som uz viac krat pocul ale realita nie je taka jasna. Oni su skor laviciari len podla politickeho kompasu zapadnych krajin. Podla nasich hodnoteni je to skor stred.

Cesar napísal: 25 jan 2023, 21:04žiaden lgbt gay klub voliť určite nebudem.
Na zaklade coho hodnotis ze je to LGBT gay klub? Neviem o tom ze by sa niekto hlasil do tejto skupiny.

mLuks napísal: 25 jan 2023, 18:11Ja sa totiž po rokoch voľby SaS zahrávam už dlhšiu dobu s myšlienkou to v nasledujúcich voľbách hodiť PS.
Som na tom rovnako lenze PSko je strasne nevyrazne. Cielene si musim vyhladavat podcasty so Simeckom aby som vedel vo-co-go.
A hlavny problem mam ze nechcem aby SaS dopadla ako PS-Spolu - kopec prepadnutych hlasov.
retkvic
Addict
Addict

mLuks napísal: 25 jan 2023, 21:58 Je dôležité čo strana chce robiť, keď sa dostane ku korytu (či rozhadzovať ako smer, matovič, alebo rozumne sa snažiť nestaviť systém) v tomto SaSka bola najlepšia strana v minulých rokoch.
Veď stále je, nie? Jedine co im to spati je nejaky clovek bez emocii, ktory si mysli, ze robi iba svoju robotu bez kompromisov a ostatne je nepodstatne, tu robotu by mohli robit ale aj iny a robit aj to ostatne co je podstatne a dost sa to koncentruje okolo jednej osoby, ktora tvrdi ze ano odide, ziadny problem v tom nie je, len sa to odsuva az kym bude neskoro, ako to u Sulika byva zvykom.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Co strana chce robit a co bude naozaj robit su dva rozne svety. Volebny program je vacsinou dobry na to zistit, ako je hodnotovo strana zamerana. Ci su tam zmysluplne veci, alebo slubotechna s.r.o pre jednoduchsich. A druha a najpodstatnejsia cast je, s kym by ta strana bola vo vlade. Pretoze od toho velmi zavisi, kolko sa strane podari presadit zo svojho programu.

Ked Sulik odide, tak SaSka bude na ceste k rozpadu. Nieco ako bola SDKU bez Dzurindu. SaS mi bola najsympatickejsia srana az na ten LGBTI kruzok Ciganikovej. Ale popravde, v diskusiach clovek videl vacsinou Sulika. Vacsina agendy mi prisla, ze pochadza z jeho hlavy. Realne to bola strana jedneho cloveka a ak niekomu na SaSke vadi prave ten jeden clovek, tak vlastne mu vadi to podstatne. SaS bez Sulika by bola uplne ina strana.
retkvic
Addict
Addict

Potom ale taka strana nema sancu v pravicovom poli prezit, pravicovo zmyslajucemu volicovi sa moze nejaky politik prejest(a nie len tam, len tam to trva radovo dlhsie), ked budu pravicove strany u nas nadalej stavat na kulte osobnosti, tak kazda jedna skor ci neskor zanikne, tak to proste je ked sa neda priestor v strane aj inym ludom. Ty si tak zalozia novu stranu, tam presadzuju kult svojej osobnosti a tak dokolecka dokola.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Lenze ked si vsimnes, ake strany u nas vyhravaju volby, tak su to prave strany zalozene na kulte osobnosti (HZDS - Meciar, Smer - Fico, Olano - Matovic).
Ked si zoberies stranu ZaLudi, tak okolo tejto strany sa zacali zhlukovat ludia pred volbami 2020 vdaka jednemu cloveku. A po volbach, ked odstupil, tak sa strana zacala rozpadat, lebo nemala lidra.

To nie je o tom, ci je strana lavicova, alebo pravicova, ale akeho ma lidra, ci ma charizmu oslovit aj buducich clenov, nielen volicov. Aj nazory ludi rovnakeho smerovania sa mozu lisit, ale je to o tom lidrovi, aby ich zjednotil a vyvazil, aby sa nikto necitil zbytocny. Zopar radikalov, ktori si budu chciet povysit svoje osobne zaujmy nad zaujmy vacsiny sa najdu vzdy. To mas tak, Matovic odisiel zo SaS, Fico odisiel z SDL. Obaja zalozili celkom uspesne politicke strany, kde sa dokazala vacsina clenov stotoznit s lidrom, alebo ho dokazali v niecom priklonit na svoju stranu.

Ten recept je viacmenej podobny, ale treba doriesit obsah, aby to nebola len dalsia strana na praznych sluboch, ktore sa dobre pocuvaju/citaju. Pravicove strany sa vacsinou kanibalizovali, to je kamenom ich neuspechu.
Cesar
Addict
Addict

heker napísal: 25 jan 2023, 21:26Napokon sa bude rozhodovat medzi Sme rodina (vidime tie obstrukcie pri 363 ci najomnych bytoch), pripadne SAS, Sme rodina alebo daku stranu co moc velku sancu na parlament nema.
SaS voliť načo? Keby náhodou vznikla zase nejaké pravicová vláda aby mohli zase odvolať aj tú ďalšiu vládu? Radičová, Matovič, Heger, to asi aj stačí. To už dosiahli ten limit "tri krát a dosť". :)

Možno by som si vedel prestaviť voliť novú stranu Dzurindu, ale to závisí od toho, kto ešte tam bude, to nie je jedno. Keby tam bol Mikloš, Kaník a im podobní tak by som ich volil, keby tam bol povedzme Procházka tak skôr nie.
A keď ani Dzurindu tak ako posledné riešenie ostáva voliť Igora Matoviča, pre mňa aj on je menšie zlo ako LGBT-PS.
mLuks
Addict
Addict

Cize pre teba je mnsie zlo volit, nevypocitatelneho cloveka so spasitelskym syndromom, ktory rozmrda slovensku ekonomiku, nez volit stranu, ktora by vedela ekonomike pomoct ale ma v programe LGBTI agendu, ktorej prijatie teba nijako neovplyvni.

A prave pre ludi ako si ty, tu nikdy nebude dobre. Rovanko aj kayko, ktory ma rovnaky dovod splachut dobry ekonomicky program len preto, lebo LGBTI.

Toto je presne ta vyprazdnenost, zadubenost a jednoduchost slovenskeho volica. Hlavne, ze kazdy chce zapadny plat, zapadny dochodok, zapadnu zivotnu uroven ale s vychodnou mentalitou v hlavach sa to neda.

btw kayko, Sulik mi nevadil odzaciatku, praveze som ho vnimal ako cloveka, ktory viem kam to treba tahat ako odbornika, vadit mi zacal az poslednu dobu, ked v podstate aj jeho nazormi a postojmi rozbijal SaSku.
Napísať odpoveď