ephramko napísal: 24 jan 2023, 18:53
To by bolo zaujímavé, ako by si potom riešil tie polpercentné strany. Že by mali poslanca na 2 mesiace a potom by ho vystriedal iný poslanec z inej strany?

Prípadne že ktorý poslanec si skôr sadne, tak dostane v ten deň výplatu?
Skor by islo o percenta, ktore by sa tak nazbierali a podla toho by sa tam dostali zastupcovia z tych stran, ktorych kandidati by mali najviac hlasov, ak by mala nejaka polpercentna strana kandidata s dostatocnym poctom hlasov nevidim dovod preco by sa nemohol stat clenom parlamentu, ako to je aj teraz, ak ma nejaka strana x kandidatov a do parlamentu sa dostanu potom ty z kandidatky, ktori maju najvecsi pocet hlasov.
Ak sa tam moze dostat niekto z velkej strany, ktora ma 30% vo volbach a Fero Jozko, ktory je na jej kandidatke na 80 mieste s 1500 hlasmi sa dostane do parlamentu, preco by sa tam nemohol dostat Ludo Juro, s pol precentnej strany, ktory dostane povedzme 10000 hlasov a moze tam byt ako nezavisli poslanec. Ak ich bude napr. viac ako pri KDH, alebo PS, tak mozu fungovat ako poslanecky klub. Takymto sposobom by teraz odpadla snaha malych stran spajat sa lebo same nedsoiahnu ani na 5% a spolu mozu mat aj 20% ak to prezeniem.
Autoeditácia príspevku po 13 min 39 sek:
V posledných volbách 2020 tak prepadlo sokantnych 28,3% hlasov!!!, tolko nezískala ani najpočetnejšia strana Olano z 25,02%, co je dost sokujuce, namiesto toho sa poslanecke kresla rozdelili iba medzi tie strany ktore ako same dosiahli viac nez 5%, alebo viac ako 7% ak sli do volieb ako dvojkoalicia.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Voľby_do_ ... _roku_2020
Autoeditácia príspevku po 18 min 44 sek:
Ak je teraz v parlamente 150 poslancov tak aby to bolo zaokruhlene na 1 poslanca, tak kazda strana by za kazdych ziskanych 0,67% vysledku ziskala narok na 1 poslanecky mandat. Potom by sa to muselo nejako poriesit s tym zaokruhlovanim aby sedel pocet poslancov a premarnil by sa ovela mensi pocet hlasov, radovo v jednotke percent, kedze celkove percento volicov v stranach pod 0,67% by bolo minimum.
Samozrejme tento system ma jednu zasadnu chybu, ze je dost krkolomny, no bol by podla mna spravodlivejsi.