Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Pilifo »

To si tie čísla niekto vytiahol zo zadku alebo odkiaľ? Pred pár dňami ma stál prevod na moju BTC peňaženku necelých €0.1 v prepočte a bola to transakcia on-chain, nie cez Lightning.

Chceš mi povedať, že niekto je ochotný spáliť 2258 kWh elektriny na validovanie mojej transakcie za odmenu €0.1? Ak áno, tak od neho budem tú elektrinu odkupovať kľudne za 10-násobok tejto ceny :D

Autoeditácia príspevku po 1 hod 7 min 40 sek:
javatar napísal: 01 mar 2023, 17:42 3. Mat konstantny pocet penazi v obehu ma tiez svoje uskalia. To je na inu debatu a tam si treba nastudovat hodne vela veci.
Najviac ma zaujal tento bod. Vieš mi dať nejaké argumenty, prečo by konštantné množstvo peňazí mal byť problém? Ja si myslím, že politikom vyhovujú inflačné meny, pretože vtedy si ju môžu natlačiť a rozdávať potom ľuďom "zadarmo", a preto sa verejnosti snažia podávať svoje argumenty, prečo je to pre ekonomiku výhodné, ale v skutočnosti je to totálny bull*hit.

Môžeme sa baviť, že teoreticky pri deflačnej mene by to mohol byť problém, pretože ľudia by boli viac motivovaní ju sporiť namiesto míňania, ale tento argument úplne odpadáva pri mene s 0% infláciou/defláciou.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Opat teoria a prax (Ferrari v garazi (BTC) alebo na ceste (FIAT)). Ty tvrdis, ze s deflacnou menou by problem mohol byt, ja tvrdim, ze by bol na 100% (paradoxne prikladom je BTC)

Konstatny pocet penazi je praxi nemozny ale povedzme, ze to nejako vyriesis - peniaze sa nemozu stracat ani vytvarat.

1. Ak pocet produktov/sluzieb v spolocnosti rastie (aka ekonomika rastie) - mena je deflacna, kedze musis pokryt vacsie mnozstvo produktov/sluzieb rovnakym objemom penazi -> jednotlive produkty musia mat nizsiu cenu (nominalnu hodnotu) a teda penazna jednotka ma vacsiu kupnu silu -> deflacia
2. Ak pocet produktov/sluzieb v spolocnosti klesa (aka ekonomika klesa) - klesa objem veci/sluzieb, cena stupa, penazna jednotka ma mensiu kupnu silu -> inflacia (existuje tu vynimka, ale ta je este viac teoreticka ako konstantny objem penazi v obehu)
3. Ak ekonomika stagnuje - udrzatelne equlibrium stagnujucej ekonomiky je velmi tazko predstavitelna vec - ale ano, v pripade,ze populacia viac menej vytvori rovnake mnozstvo ekonomickych statkov ako spotrebuje a zaroven sa nebude menit dopyt (objem, nie konkretne veci) - tak mozes mat inflaciu/deflaciu velmi blizko nule.
Dosiahnut dany stav je prakticky nemozne aj ak pouzijes tak ekonomicky zle veci ako centralne planovanie a pod.
Inflacia za zlateho standardu v USA bola sice v priemere 0.1% ale zlaty standard neznamenal rovnaky objem penazi kedze zlato sa tazi stale a recesie sa diali aj za zlateho standardu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

OK, so všetkým, čo si napísal, samozrejme súhlasím, tie situácie, ktoré si popísal, naozaj majú tie dopady, ktoré si popísal.

Aby som upresnil svoje tvrdenie, nemyslel som totálne konštantné množstvo peňazí v obehu, ale množstvo peňazí, ktoré by sa odvíjalo od množstva rezerv zlata alebo niečoho iného vzácneho, čím by bola mena krytá. Nie ako teraz, keď centrálna banka nakúpi štátne dlhopisy, štát má zrazu viac peňazí za nič a môže rozdávať. To vedie k neprirodzenej inflácii ako je teraz. Samozrejme rolu zohrávajú aj iné faktory (ako takmer vždy) ako nedostatok ponuky kvôli korone, ale to tlačenie peňazí je určite najväčší faktor.

Ak by fungoval zlatý štandard, tak v časoch ekonomickej prosperity je veľmi pravdepodobné, že by sa stále zvyšovali rezervy zlata, takže by mohli byť emitované nové peniaze, zase opačne by to fungovalo v čase krízy.

Primárny problém recesií je väčšinou spôsobený prasknutím bubliny v nejakom veľkom finančnom sektore, ktorá je veľmi často daná umelo nízkou základnou úrokovou sadzbou centrálnych bánk, čo vedie k mylnému dojmu investorov, že sa môžu pustiť do projektov, ktoré nemajú až takú vysokú výnosnosť, ale stále je vyššia ako sadzba, za ktorú si vedia požičať v banke. Keď sa však zistí, že tých peňazí v skutočnosti toľko nie je a tie ich služby/tovar, do ktorého investovali, už nemá kto kupovať, tak bublina praskne a recesia je na svete. V 1929 to boli špekulácie na akciových trhoch, v nedávnej histórii Dot-com bublina v technickom sektore v 2000, v 2007 hypotekárna kríza.

Proste podľa základnej poučky dopytu a ponuky by mala základná úroková miera udávať, či je peňazí v obehu veľa alebo málo. Ak je peňazí veľa a ľudia si nepotrebujú požičiavať, tak by mala byť úroková sadzba nízka. Ak je peňazí málo a ľudia si potrebujú požičiavať, tak by mala byť úroková sadzba vysoká, keďže to predstavuje väčšie riziko pre veriteľa. Toto sa však už niekoľko rokov nedialo a úroková sadzba bola umelo nízko, čo spôsobilo bublinu vďaka tomu, že peniaze sa tlačili do obehu, a túto bublinu korona akurát zhoršila a máme z toho situáciu, ktorá je dnes.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Recesie boli aj pred zlatym standardom, len sa tazko skumaju kedze ich nik nezapisoval do detailov.

Uplne chapem tvoj sentiment a do velkej miery sa s nim stotoznujem. Ale musim si sam pred sebou priznat, ze je to len sentiment. Nie som dostatocne vzdelany aby som vedel kvalifikovane posudit, ci zrusit zlaty standard bolo lepsie ako si ho nechat. Inflacia je len jedna premenna v zlozitej rovnici, prirovnal by som to k BMI - samo o sebe toho nepovie az tak vela ale vies, ze prilis vysoka hodnota nie je dobra pre nikoho.

Trosku si dovolim skritizovat tvoje spravanie - nie je mojim cielom ta urazit alebo sa ta inak dotknut, skor poukazat na to kde sa mozes zlepsit:
Tvoj hlavny problem je v tom, ze sa pozeras na veci v malom a neskumas. Mas pravdu, ze FIAT je politicky zneuzitelna vec, a ano, deje sa to - to ale neznamena,ze alternativa je automaticky lepsia. A toto nie je obhajoba FIAT a inflacie - toto je poukazanie na tvoju neschopnost skumat problemy alternativnych riesenie.
Potom pises veci ako:
Pilifo napísal: 02 mar 2023, 13:35Primárny problém recesií je väčšinou spôsobený prasknutím bubliny v nejakom veľkom finančnom sektore...
Prva recesia v UK o ktorej viem sa stala v 15 storoci (Great Slump) - urcite to bol nenazraty financny sektor! Prvy FIAT o ktorom viem bol v 10tom storoci. A znaky bubliny vo velkom financnom sektore v momentalnej situacii (skoro vsetky Ferrari exkluzivne v garaziach) pripomina skor BTC.

Ano, inflacia skodi zodpovednym ludom co maju uspory. A vies komu este skodi? Veritelom, kedze dlznikom tie dlhy pali. Bankam ktore napoziciavali za fixny nizky urok.
Je lepsie trestat zodpovednych a skodit bankam a zaroven pomoct dlznikom (co su tam casto svojou chybou) alebo riskovat socialne nepokoje a prerozdelenie penazi este viac smerom k bohatym? Ja sa ti priznam, ze na to odpovedat neviem, ty si ani nikdy nepolozis tuto otazku.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

História dokazuje, že tlačenie peňazí je vždy cesta do pekla. Už myslím Rímska ríša začala znižovať množstvo vzácnych kovov vo svojich minciach, aby ich mohla vyrobiť viac a mohla tak financovať svoje vojny, čo viedlo k inflácii a postupnému rozpadu ríše. Nebudem ani spomínať, čo tlačenie peňazí momentálne robí s infláciou v afrických banánových republikách, tam si s bankovkami doslova vytierajú zadky, pretože toaleťák je drahší. V nedávnej európskej histórii sa hyperinflácia konala vo Weimarskej republike, keď Nemci nestíhali splácať obrovské vojnové reparáty za prehru v 1. svetovej vojne, tak si začali tlačiť nové marky. To postupne viedlo k takým absurditám, že ľudia boli vyplácaní nie raz mesačne, ale 2-krát denne, raz pred obedom, kedy mali pauzu a všetci rýchlo utekali do obchodov, aby tie peniaze mohli čo najrýchlejšie minúť, pretože večer už mali zase mnohokrát nižšiu hodnotu. No a všetci vieme, kto veľkou zásluhou tejto obrovskej krízy a beznádeje ľudí nastúpil v Nemecku k moci.

Nevidím žiadny dôvod, prečo by aktuálne bezprecedentné tlačenie nových peňazí aj v západnom svete malo mať iný efekt ako to, čo sa udialo v minulosti. Naozaj nevidím scenár, v ktorom by FIAT meny neboli nahradené nejakými lepšími peniazmi. Netuším, kedy sa to stane, FIAT môže kľudne prežiť ešte niekoľko desaťročí a nutne tie nové peniaze nemusia byť Bitcoin, ale som si pomerne dosť istý, že sa to stane. Ono už teraz je to v takom štádiu, že s tlačením peňazí ani nemôžu prestať, pretože po otvorení tej Pandorinej skrinky by sa svetová ekonomika zrútila ako domček z kariet.
Prílohy
fed_balance_sheet.png
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja neobhajujem FIAT a ano - zhodneme sa uplne na 100%,ze FIAT hyperinflacia zabija a to velmi rychlo.
To co sa oznacuje ako "zdrava inflacia ktora stimuluje rast" - chapem principu ale nestotoznujem sa s nim, musel by som vidiet cisla. Takze neviem posudit, ci je dobra, ci je to len nutne zlo alebo alebo ciste zlo.

Hyperinflacia ale nevznika prirodzene, je to nasledok minania penazi ktore si nemal. FIAT ma v sebe moznost mat hyperinflaciu. Takze ano - ak nemas FIAT, nemozes mat hyperinflaciu. Weimarska republika v casoch svojho zadlzenia sa mala menu krytu zlatom - a teda urobili blbe rozhodnutie aj ked mali krytu menu, na FIAT presli lebo v tom videli istu zachranu no a ci to bolo naozaj najvhodnejsie riesenie tak to neviem.

Skusim analogiu:
Predstav si, ze ides na aute vo vysokej rychlosti a zrazu zides z cesty a zacnes sa rutit dole kopcom. Mas minimalnu kontrolu a pred sebou mas betonovu budovu, hlboke jazero, husty les a velky stoh sena (nezviazaneho). Samozrejme, ze to stocis do toho sena, auto je na sracku, ty si dolamany, no proste cela situacia je totalne na p*cu. A ty zacnes obvinovat to seno, ze ta nespomalilo dostatocne.

Ziadny financny system ti nezabrani urobit blbe rozhodnutie (zijst z cesty), ziadna dlhova kriza nebude bez nasledkov - je hyperinflacia ten pomyselny stoh sena? To fakt neviem, nepoznam alternativy. Skusil som googlit ako sa riesi dlhova kriza ked nemas FIAT ale po par minutach som to vzdal, rad sa necham poucit ake su moznosti a potom sa rozhodnut ci to bolo najlepsie co mohli urobit.

Samozrejme je tu argument, ze prevencia je lepsia ako liecba a FIAT meny maju v sebe zabudovane pokusenie pouzit inflaciu aj ked to nemusi byt najlepsie a politici sa po volbach na volica az tolko nepozeraju. Vsetko je o tom ake problemy ma alternativa, nie o tom, ze sa jedneho problemu zbavis.

Dovolim si dalsiu analogiu ktora mi pripomina tvoje spravanie/argumentovanie - kratky hypoteticky rozhovor medzi tebou (P) a vymyslenym kamaratom (K):
K: Pocuj, mam dom v lese a tie caste lesne poziare mi ho ohrozuju, dalsiemu kamaratovi zhorel dom minuly tyzden, vazne sa obavam, ochrana proti ohnu je draha...
P: To preto lebo domy v lese su blbost, prestahuj sa na pust, tam nema co horiet, takze pokial si dom nezapalis sam - urcite ti nezhori.
K: To je super napad, naco hladat riesenie problemu ked sa mozes problemu jednoducho zbavit. (a prestahuje sa na pust, a umrie od smadu)

Mna nemusis presviedcat o tom, ze lesne poziare su zle alebo ze na pusti lesny poziar nehrozi. Mna radsej presvedc o tom ako ma BTC nahradit menu ked ho takmer nik nepouziva ako platidlo. Priamo ci nepriamo. Pretoze rychlost, bezpecnost a decentralizovanost je uplne skvela ale pokial sa nenaviaze na realne ekonomicke statky - tzn. bude sa PREDOVSETKYM pouzivat ako platidlo a potom sa v nom setrit - je z neho len dalsi financny derivat prispievajuci k zhorsujucej sa situacii.
Tu mas cloveka ktory je prudko proti FIAT menam:

A tu mas jeho nazor na BTC
(spoiler - problemy deflacnej meny)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo napísal: 02 mar 2023, 9:19 To si tie čísla niekto vytiahol zo zadku alebo odkiaľ? Pred pár dňami ma stál prevod na moju BTC peňaženku necelých €0.1 v prepočte a bola to transakcia on-chain, nie cez Lightning.
Preco su moje cisla horsie ako cisla nahodneho typka na internete. Googlil som dalej a na vstekych cryptomarketingovych strankach sa ohanaju zo studiou co tvrdi, ze crypto je na tom lepsie, lenze do klasickych mien zapocitali aj naklady na umyvanie zachodov v prilahlych budovach, zatial co pri kripte to boli len tranasakcie. A stale to porovnavaju v absolutnych cislach.

Navyse stale tvrdim, ze Bitcoin sa nesprava ako mena a ani ako platidlo, sice to umoznuje ale nik ho tak nepouziva a aj s nim sa obchoduje cez centralizovane burzy.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dnes ma pobavil tento tweet :D

Zavedenie CBDC bude naopak super reklama a podpora marketingovej kampane na Bitcoin.
Prílohy
FED_Bitcoin.png
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Len si to sem odložím...

Ak niekto máte všetky svoje peniaze uložené v banke, možno by bolo rozumné si aspoň časť vybrať do cashu alebo nakúpiť BTC.

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... ay_foward/ - zaujímavá diskusia, v USA sa už bank run celkom rozbieha

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Bežme všetci ozlomkrk, nech zrútime bankový systém...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zatial ziana panika, su to 3 banky, pricom dve ani nepodlieli regulaciam a isteniu, lebo riesili viac crypto.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

starysomar napísal: 13 mar 2023, 20:03 Bežme všetci ozlomkrk, nech zrútime bankový systém...
No v Ponziho schéme bankovníctva čiastočných rezerv chceš vystúpiť medzi prvými, nie poslednými, ktorí budú mať smolu :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Aj s úverom mám utekať? :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No s úverom z banky neutečieš, ani keby skrachovala.

Ale myslím si, že ľudia, ktorí nie sú totálne vymaxovaní na svojich hypotékach a úveroch a vedeli by prežiť aj výrazné navýšenie sadzby, tak tým momentálna situácia celkom hrá do kariet. FED postupne zisťuje, že quantitative tightening nezafungoval, takže tlačiarne sa znovu naštartovali a pumpujú sa ďalšie papieriky do ekonomiky, aby sa zabránilo kolapsu finančného systému. Takže podľa všetkého inflácia a základné úrokové sadzby tak rýchlo nespľasknú, čo len vyhovuje dlžníkom, hlavne ak majú dlhodobejšie fixy na úveroch.

Autoeditácia príspevku po 49 min 8 sek:
:lol:

Prílohy
brrrrrrr.jpeg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Bitcoin v čase krízy bánk a hroziacej recesie | Hostia: Juraj Karpiš, Juraj Bednár a Josef Tětek - YouTube
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 08 apr 2023, 17:37 Bitcoin v čase krízy bánk a hroziacej recesie | Hostia: Juraj Karpiš, Juraj Bednár a Josef Tětek - YouTube
V tom videu odporucali nakupovat?
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 10 apr 2023, 9:46 V tom videu odporucali nakupovat?
kazdy z troch diskutujucich sa k teme vyjadroval za seba, najlepsie je asi si to vypocut cele, neriesili iba kryptomeny ale dalsie veci co sa globalnej ekonomiky tyka a pod.
Osobne ziadnu reklamu na kryptomeny nerobim ani odporucania, dal som to sem len preto ze je to celkovo zaujimave video. :)

Autoeditácia príspevku po 1 deň 6 hod 11 min 51 sek:
Boj proti kryptoměnám? Banky ruší směnárnám a burzám účty, stěžuje si asociace - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
gogo956
Redeemer
Redeemer

Regulace kryptoměn dostala zelenou. EP schválil první soubor opatření - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... .seznam.cz
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som presvedčený o tom, že každá jedna kryptomena AKA shitcoin môže byť regulovaná okrem Bitcoinu, ten je plne decentralizovaný a nie je žiadna centrálna entita, ktorá by sa dala regulovať. Priznala to už aj americká ministerka financií Janet Yellen.

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... avity_and/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 21 apr 2023, 11:12 Ja som presvedčený o tom, že každá jedna kryptomena AKA shitcoin môže byť regulovaná okrem Bitcoinu, ten je plne decentralizovaný a nie je žiadna centrálna entita, ktorá by sa dala regulovať. Priznala to už aj americká ministerka financií Janet Yellen.

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... avity_and/
problem je ze BTC nie je plne anonymny, niektore ine kryptomeny su
Napísať odpoveď