Let lietadlom
-
*****HERO*****
Guru wannabe
Re: Let lietadlom
kiwi je len agregator a keby mal tahat live cenu vzdy, ked si niekto refreshne web, tak by sa z toho internet posral. dalsia vec je, ze tie sluzby z ktorych kiwi taha data o letenkach, mozu byt limitovane/spoplatnene v zavislosti od poctu dopytov.
Ked lietate ryanairom Osobná položka 40 × 25 × 20 cm sa chape batozina ktoru si mozem dat pocas letu iba ku noham? Ci tu mozem dat aj hore do prepazky nad sedadlom? A tie rozmery su teda striktne, ak by mal batoh o par cm viac na dlzku tak uz sa to automaticky pocita ako prirucna batozina? Aby sa mi nahodou nestalo, ze dojdem s o par cm dlhšim batohom a aj tak budem musiet platit ako za dve batoziny.
Tazko povedat ci ta kvoli 1-2 cm navyse skasiruju. Tie rozmery su kvoli tomu ze ten batoh sa ti musi zmestit pod sedadlo. Hore si ho mozes dat ak tam ostane miesto kedze prioritu maju s "cabin bag".
Prinajhorsom dokupime pre jedneho prirucnu ak by bol problem asi.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Z poslednych 10 letov to nikto vobec neriesil a nic nepremeraval. Pokial to neprezenies totalne, tak sa nicoho bat nemusis.
Zalezi. Ked som prvykrat letel na hory do Maroka, let bol poloprazdny a 60l batoh mi zobrali ako to co sa dava nad hlavu bez naznaku diskusie. Na druhy krat uz leteli domov na Ramadan a lietadlo bolo plne, tak sa pytali kto chcel male kufriky zadarmo do podpalubia.
Este uvidim ci budeme dokupovat, ja som letenky neobjednaval ale ze vraj teraz uz nejde pridavat batozinu jednemu ale iba obom a to vychadza plus dalsich 80€ ak sa to pocita tam aj spet. Malo sa to zakliknut na zaciatku, no nezakliklo sa to. Dal sa online checkin, no aj tak sa docitam ze ryanair vyzaduje aby bol clovek na prepazke 90 minut pred odletom(to je tiez must?) Lebo s tymi spojmi na letisko to vychadza skor tesne po(ak nepocitam ze by nas tam niekto odviezol autom, pripadne ze by sme nevyrazali o 3 rano alebo prespavali v Ba pred odletom).
Pri tej osobnej polozke sa nepise vaha, teda cize ak je to v ramci rozmerov cca. a ma to menej ako 10kg, co asi urcite bude menej, tak je to ok? Lebo netusim co tam bude trepat druha polovicka.
Pri tej osobnej polozke sa nepise vaha, teda cize ak je to v ramci rozmerov cca. a ma to menej ako 10kg, co asi urcite bude menej, tak je to ok? Lebo netusim co tam bude trepat druha polovicka.
Ja som doteraz lietal len pracovne s Austrian Airlines, v lete pôjdem zrejme Ryanai-om a netušil, som, že treba byť na prepážke 90 minút skôr. To naozaj platí? 
To je problém tam proste byť skôr? Kedy tam chceš prísť 5 minút pred odletom?Muffi napísal: 17 apr 2023, 7:50 Ja som doteraz lietal len pracovne s Austrian Airlines, v lete pôjdem zrejme Ryanai-om a netušil, som, že treba byť na prepážke 90 minút skôr. To naozaj platí?![]()
Nie je to životne nutné a ak prídeš len 89 minút pred odletom, tak ťa už neodbavia
Je to len odporúčaný čas príchodu, aby sa v pohode stihol check-in a bezpečnostná kontrola.
Je to len odporúčaný čas príchodu, aby sa v pohode stihol check-in a bezpečnostná kontrola.
Však rozumiem, že je fajn prísť skôr, aby človek postíhal, ale 90 minút sa mi zdá zbytočne veľa. Dosiaľ som vždy pohodlne stíhal boarding, keď som na letisko prišiel s cca 60 minútovým predstihom a stále som ešte aj dlho čakal pri gate-e. Ten jeden prípad, keď sme si trochu vypili s kolegami počas čakania v letiskovom bare a prepásli kvôli tomu boarding nebudem rátať 
Check-in som robieval online deň vopred, pri prepážke prakticky žiadne zdržanie nikdy nenastalo a na kontrolu som nikdy nestál v rade dlhšie, než 20 minút. Avšak možno som mal len šťastie a prísť hodinku pred odletom je riziko. Taktiež som so sebou nikdy nemal batožinu do podpalubia, takže netuším, koľko času zožerie kým sa vyrieši toto.
Naposledy som letel tak 3 a pol roka dozadu, zmenilo sa odvtedy niečo zásadné?
Check-in som robieval online deň vopred, pri prepážke prakticky žiadne zdržanie nikdy nenastalo a na kontrolu som nikdy nestál v rade dlhšie, než 20 minút. Avšak možno som mal len šťastie a prísť hodinku pred odletom je riziko. Taktiež som so sebou nikdy nemal batožinu do podpalubia, takže netuším, koľko času zožerie kým sa vyrieši toto.
Naposledy som letel tak 3 a pol roka dozadu, zmenilo sa odvtedy niečo zásadné?
Záleží aj od toho, odkiaľ letíš a koľko bude ľudí na letisku. Mne sa raz stalo, že som v lete viezol kamošku na letisko do Viedne, ona si zle nastavila budík a aj mne povedala o hodinu neskorší čas odletu, takže sme mali hodinové meškanie. Na letisko sme dorazili tuším 45 minút pred odletom a na bezpečnostnej kontrole bolo milión ľudí v rade. Ak by si mala rad vystáť, tak let určite nestihne, takže musela tam pracovníkov požiadať o to, či by jej neumožnili preskočiť rady na bezpečnostnej kontrole, aby stihla svoj let. Nakoniec sa jej to podarilo.
Viem si predstaviť, že v Prahe alebo aj Bratislave, aj keď odtiaľ som nikdy neletel, by to mimo hlavnej dovolenkovej sezóny bolo asi relatívne v pohode stihnúť celé odbavenie za 45 minút. Na väčších letiskách, kde je niekoľkonásobne viac cestujúcich, to ale môže byť problém.
Viem si predstaviť, že v Prahe alebo aj Bratislave, aj keď odtiaľ som nikdy neletel, by to mimo hlavnej dovolenkovej sezóny bolo asi relatívne v pohode stihnúť celé odbavenie za 45 minút. Na väčších letiskách, kde je niekoľkonásobne viac cestujúcich, to ale môže byť problém.
Ak nebude nic meskat, tak na letisko MRS by sme mali prist tak povedzme 80 minut pred odletom. Tak to bude dufajme ok. Hadam si neuctuju poplatky za kazdu prkotinu(hoci pri ryanair clovek asi nikdy nevie). Batožina do podpalubia nebude, takže tam by problem nemal byt.
Ak si spravíš check-in doma, ku žiadnej prepážke chodiť nemusíš a jediné, čo ťa na letisku čaká je vystáť rad na security a dostaviť sa k správnemu gejtu pred koncom boardingu (cca 15 minút pred odletom). Toto všetkom môže trvať od 5 minút (Košice) cez 15 (Bratislava) po 45 (Praha) a viac, samozrejme záleží koľko sa tam práve nazbiera ľudí, koľko security checkpointov práve funguje, ako ďaleko máš gate atď... Na týchto letiskách ale skutočne viac ako 60 minút vopred nemá zmysel.
k velkosti batoziny, nikdy nezabudnem ako sme s kamaratmi isli z prahy do amsterdamu, prisli sme ku gate-u kde bola paska aby vsetci museli prejst cez kontrolu prirucnej batoziny, dostal som sa na radu, strcil ruksak do toho kontrolneho ramu a ruksak ako mal taku teleskopicku rucku tak sa tam nezmestil mozno o 1-2cm len kvoli tej rucke... kedze sa mi to moc nechcelo lamat tam tak som smutne zaplatil poplatok nejakych 50-60 eur a uzival si vtipne poznamky kamaratov. cca o 5 minut sa ten clovek co kontroloval prirucnu batozinu postavil, pasku odopol a odisiel prec. a zrazu mohol ktokolvek bez kontroly prejst ku gate-u...
som myslel ze ho dobehnem a dobijem tou teleskopickou ruckou...
k casu kedy treba byt na leticku pred odletom... nahoda je blbec, nevies co sa udeje a je otazka ci si ochotny riskovat ze sa ti nepodari dostat do lietadla kvoli tomu ze si nechcel hodinu sediet na letisku s pivom v ruke a citat si casopis...
pred rokom sme sa vracali z londyna, isli sme na letisko cca 2 hodiny pred odletom lebo sme si chceli porobit dovolenkove nakupy v duty free zone.
pri checkovani batoziny nas zmiatla teta ze sa mozno nedostaneme do lietadla lebo mame "standby" letenky... nikdy sme o tom nepoculi, najprv nas to vystrasilo, potom nasralo, teta povedala ze mame ist na customer support to riesit... tam sme samozrejme stali hodinu v rade, typek nam povedat ze to riesit nemame a mame proste normalne ist do lietadla, kym sme presli cez security tak uz bol otvoreny nas gate a boli sme radi ze sme stihli lietadlo a nie ze si poobzerat obchody.
som myslel ze ho dobehnem a dobijem tou teleskopickou ruckou...
k casu kedy treba byt na leticku pred odletom... nahoda je blbec, nevies co sa udeje a je otazka ci si ochotny riskovat ze sa ti nepodari dostat do lietadla kvoli tomu ze si nechcel hodinu sediet na letisku s pivom v ruke a citat si casopis...
pred rokom sme sa vracali z londyna, isli sme na letisko cca 2 hodiny pred odletom lebo sme si chceli porobit dovolenkove nakupy v duty free zone.
pri checkovani batoziny nas zmiatla teta ze sa mozno nedostaneme do lietadla lebo mame "standby" letenky... nikdy sme o tom nepoculi, najprv nas to vystrasilo, potom nasralo, teta povedala ze mame ist na customer support to riesit... tam sme samozrejme stali hodinu v rade, typek nam povedat ze to riesit nemame a mame proste normalne ist do lietadla, kym sme presli cez security tak uz bol otvoreny nas gate a boli sme radi ze sme stihli lietadlo a nie ze si poobzerat obchody.
Batoziny nejak nezvyknu riesit, za tych cca 20 letov s ryanairom ani raz, ale nahoda je blbec.
Co sa tyka casu - raz sme nestihli let v Londyna - boli sme tam viac ako 60 min pred odletom (predchadzajuci let meskal).
Co sa tyka casu - raz sme nestihli let v Londyna - boli sme tam viac ako 60 min pred odletom (predchadzajuci let meskal).
Možno som len ja divný, ale pre pokoj v duši dokážem byť na letisku o polnoci aj keby mi to letí o šiestej.
Ked dve hodiny tak dve hodiny, ked tri tak tri. Radsej si po security citat, alebo pocuva nieco zaujimave, ako nestihnut let, lebo samobsluzna vaha nizkonakladoviek ma vtipnu chvilku a na security je rad a rozoberaju prirucnu batozinu kazdemu. To je ale moj postoj a kazdy sa moze zachovat ako sa najlepsie citi.
Ku obrazku, ja by som v sirokej rodine privital taky druh ludi, ako tych, ktorych musim prosit, aby sme uz vyrazili len dany spoj/let chcem najst a stihnut, pricom s cestovnou taskou sa beha zle a o to horsie po schodoch a medzi ludmi
Ku obrazku, ja by som v sirokej rodine privital taky druh ludi, ako tych, ktorych musim prosit, aby sme uz vyrazili len dany spoj/let chcem najst a stihnut, pricom s cestovnou taskou sa beha zle a o to horsie po schodoch a medzi ludmi