Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
militarol
Light Expert
Light Expert

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa militarol »

gogo956 napísal: 12 máj 2023, 7:09 militarol
v mediach bolo uvedene ze ide o verziu s doletom 250km /resp do 300km/, co by aj davalo logiku, pretoze cielom je pouzitie na uzemi Ukrajiny a tam tento dolet bohato stačí. Verzia s dlhsim doletom je drahsia a pre Ua by nedavala zmysel, pretoze Ua sa zaviazalo ze za ziadnych okolnosti nepouzije Storm shadow na uzemi Ruska. :)

Čo sa tyka moznosti zapadnutia ťažkej techniky do blata tak Ua je kvoli svojmu pôdnemu zloženiu v niektorych mesiacoch v tomto smere velmi problematicka. Zapadne tanky su v tomto ohlade v nevyhode oproti ruskym, pretože Západné su výrazne ťažšie.
Nie, to nie je vobec o cene. Ta exportna verzia bola vyvinuta kvoli istym medzinarodnym dohodam o nesireni nosicov s takym dosahom istym krajinam. Je to aj na wikipedii:
Some reports suggest a reduced capability version complying with Missile Technology Control Regime (MTCR) restrictions was created for export, for example to the United Arab Emirates.
UK ma vo svojich skladoch urcite plny model. Nie osekanu verziu. Mozno ak ma vyrobca nejake exportne modely na sklade alebo ich vyrobili nove? Neviem. Alebo dodatocne zacali prerabat skladove UK rakety na tu exportnu verziu? Osobne mi to nedava zmysel, ale to su len moje domienky.

Ohladom techniky - ano, to nikto nespochybnuje, ze moze zapadnut. Ale pride mi komicka predstava, ze US vyrobca tankov ma IQ 20 a nevie o blate zatial co genius rusky konstrukter tento problem vyriesil. Ten rozdiel tam je minimalny, lebo pri blate nie je podstatna celkova vaha ale kg/cm2, kedze zapadne tanky maju zväcsa sirsie/dlhsie pasy. Realne tam je rozdiel tak 10-15%.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

militarol
ja som pisal ze nema zmysel aby mali verzie s dlhym doletom, ked 250km verzia im pokryva cele uzemie Ua a do Ruska ich pouzit nesmu. :)

Co sa tyka tankov a ich váhy tak to nema nic spolocne s tym ci ma vyrobca Us tankov take aleho onake Iq, ale suvisi s principmi tankovej školy tej ktorej krajiny ktore su rozdielne.

Co sa tyka parametru vahy kg/cm2, tak aj keby islo iba o 15percentny rozdiel, tak to v urcitych situaciach nemusi byt zanedbatelny rozdiel. Samozrejme všetko sa odvija od podkladu ktory by sme brali ako testovací. Dalsia vec je, za Zapadne tanky maju vyššie ťažisko/siluetu, co samo o sebe problem nie je, ale v urcitych situaciach to je nevyhoda.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

militarol napísal: 12 máj 2023, 5:28 @jackb - nejako si vsimam tvoje posledne prispevky a za tie roky si zmenil strany, alebo sa mi to zda? Nerypem, len ma to prekvapilo. Par rokov dozadu si ma tu presviedcal, ze Rusko by dokazalo viest rovnocennu vojnu s celym NATO, ze americke nakladiaky nenastartuju pod -10°C a americania nerataju s tym, ze tank moze zapadnut do blata atd. atd. To uz neplati? Lebo podla tych starych vyjadreni by si americkymi/zapadnymi zbranami Ukrajinci velmi nepomohli :D .
Nezmenil som strany. Napisat (najma pred rokmi), ze po konvencnom utoku statov NATO smerom na vychod by mal Zapad problem je realita. Ale nie co do kvality techniky, ale do a) verejnej mienky doma platit a posielat chalanov zomierat za take nieco b) verejnej mienky na strane obrancu uskormnit sa ist zomierat za obranu svojej vlasti.

Malokto dufal, ze Ukrajinci sa budu tak skvelo branit a ich nepriatel sa vo vsetkych ohladoch sprava ako tupy curak s IQ izbovej teploty. Dopravna zapcha nad Kyjivom, velitelia pozujuci tak, aby ich sniper mohol lepsie trafit ci ignorovanie moznosti rychlej geolokacie... ak s takou davkou blbosti neratali v Pentagone a v Bruseli, tak mi snad moze byt odpustene, ze som s tym neratal ja.

Na Zapade vyrobene tanky sme pocas jesennej a jarnej rasputice nevideli. Videli sme len tie vyrobene v ZSSR ako opat idu v zastupe a do rovnakeho minoveho pola. Takze asi budeme cakat 5-6 mesiacov, kym sa ukaze ako si tie zapadne tanky poradia s blatom.
Asi je rozdiel zima niekde na juhu Ukrajiny a pod Petrohradom. Takze opat - nevieme ako sa taky Oshkosh bude spravat pri -35°C. To nie je fandenie Kremlu, to je to co (ne)vieme pozorovat.

Plus som pocas tej debaty o konvecnej vojne argumentoval lepsou pripravenostou na zimu ludi z chladnych krajin ako z tych teplejsich. Napriklad je malo pravdepodobne, aby mala spanielska armada zimnu uniformu pre kazdeho vojaka, ked staci mat pre tych, ktori maju posadky v Pyrenejach. No a ked takych zle vybavenych vojakov posleme do Estonska, ich ochota ist sa branit "babkam s kompotmi" smerom na vychod bude minimalna.
Tiez som vtedy nepredpokladal, ze ja si mozem obliect teply balvneny natelnik vyrobeny na vychode, lebo ho do europskych army shopov predal vystrojny dostojnik general Kleptokratov a tak jeho krajania budu o roky neskor na Ukrajine mrznut. Vediet to, tak ich kupim hned niekolko. Takze ano, tam som vinny tiez - nepredpokladal som, ze kleptomania a chorobna lzivost sut tam az na takej vysokej urovni, aby zasiahli o bojov o Ukrajinu, ktorej obyvatelia si brania slobodu.
militarol
Light Expert
Light Expert

gogo956 napísal: 12 máj 2023, 8:11 militarol
ja som pisal ze nema zmysel aby mali verzie s dlhym doletom, ked 250km verzia im pokryva cele uzemie Ua a do Ruska ich pouzit nesmu. :)
Ano, ale tu ide o to, ze ak UK posielaju tie rakety zo svojich zasob, tak by to mali byt plnohodnotne verzie s plnym dostrelom. Kusok nechapem preco by mali mat v zasobach exportne, obmedzene verzie. I ked to nespochybnujem, moze to byt tak. Vyssi dostrel sa zide vzdy, napriklad most na Krym - tie rakety vedia ist podla vopred naplanovanej trasy aby sa vyhli protileteckym komplexom a tym padom ta preletena vzdialenost bude väcsia.

jackb napísal: 12 máj 2023, 8:33 Nezmenil som strany. Napisat (najma pred rokmi), ze po konvencnom utoku statov NATO smerom na vychod by mal Zapad problem je realita. Ale nie co do kvality techniky, ale do a) verejnej mienky doma platit a posielat chalanov zomierat za take nieco b) verejnej mienky na strane obrancu uskormnit sa ist zomierat za obranu svojej vlasti.

Malokto dufal, ze Ukrajinci sa budu tak skvelo branit a ich nepriatel sa vo vsetkych ohladoch sprava ako tupy curak s IQ izbovej teploty. Dopravna zapcha nad Kyjivom, velitelia pozujuci tak, aby ich sniper mohol lepsie trafit ci ignorovanie moznosti rychlej geolokacie... ak s takou davkou blbosti neratali v Pentagone a v Bruseli, tak mi snad moze byt odpustene, ze som s tym neratal ja.
Praveze ludia, co sa realne vyznali a mali prehlad, tak ich vykon ruskych ozbrojenych sil vobec neprekvapil. A netrebalo byt na to ani vestec ani nic. Od vzniku sucasneho Ruska idu ich vojny ako cez kopirak (zle), preco ste cakali nieco ine? Tak si to vezmime:

- Prva vojna v Cecensku - Rusko prehralo proti milionovemu narodu, obrovske straty v tisicoch, primitivne zlyhanie a zle vedenie boja, totalna korupcia, brutalita, neprofesionalita
- Druha vojna v Cecensku - obrovske straty v tisicoch, totalna neschopnost velitelov, opät absolutna brutalita, korupcia. Je o tom vela kniziek. Nakoniec ich zachranila uplne paradoxne samotna korupcia, ked uplatili Kadyrovcov.
- protiterosticke operacie - kym na Zapade sme videli ako specialne jednotky spravili dokonale prevedene protiteroristicke zakroky (väcsinou bez strat alebo s minimom strat), tak v Rusku ich specialne jednotky po svojich absolutne amaterskych zakrokoch nechavali aj stovky mrtych civilistov (divadlo v Moskve, Beslan atd.). Ozaj to stoji za precitanie ako to nemali vobec zvladnute.
- vojna v Gruzinsku 2008 - tuto vojnu sice proti malemu Gruzinsku vyhrali, ale vobec to nebolo take hladke. Napriklad ich letectvo sa ukazalo ako totalne neschopne. Ich armada mala problem s komunikaciou, velenim atd. a aj straty neboli az take male vzhladom na trvanie konfliktu a jeho intenzitu.
- Wagnerovci proti USA v Syrii - absolutne jednostranny konflikt v prospech USA

Potom ich totalna neprofesionalita pri veciach Kursk, ziadna nova technika, vsetko len premalovane stare zelezo zo ZSSR alebo maximalne tam pozliepali par komercne dostupnych zapadnych suciastok, neschopnost masovej produkcie novych veci, neschopne namorne sily atd. atd. Aj vtedy ak som sa bavil s realnymi odbornikmi, tak vedeli, ze je to len velka potemkinovska dedina. Akurat velmi dobre maskovana propagandou.

V CZ/SK sfere to boli napriklad ludia na armadninoviny.cz, kde ludia vedeli realny stav. Uz v poslednych rokoch sa v tychto kruhoch otvorene hovorilo, ze Rusko by nedokazalo prerazit ani cez Polsko. Co uz vieme teraz naisto po skusenostiach na Ukrajine. Ale v laickych kruhoch sa debatovalo, ze Rusko vystriela cele NATO :lol: Skor by bolo velkym prekvapenim, ked by clovek po tolkych realnych skusenostiach a realnom stave Ruska cakal uplny opak toho, co sa so zeleznou pravidelnostou opakovalo v kazdom ich konflikte?

A inac, to s tym oblecenim a nepripravenost na vojnu v zime je ozaj usmevna :) . To je absolutne posledna vec, ktora by chybala. Oblecenie sa vyraba na miliony kusov za kratku dobu. Vies co je paradox? Ze tie ozaj najlepsie jednotky, napriklad co chrania Putina, tak maju na sebe zapadne oblecenie. Teraz posledne som ich videl na fotkach v obleceni od rakuskej Carinthie (sije sa to u nas). Na druhu stranu americkych, norskych, svedskych vojakov alebo polarnikov, vypravy v Himalajach atd. som nikoho nevidel pobehovat v ruskych bavlnenych natelnikoch alebo inych ruskych veciach :D .

Tu je napriklad fotka ostrelovacov, ktora dohliadala v Moskve na Putina. Jasne vidiet, ze preferuju zapadne veci :)
Obrázok
gogo956
Redeemer
Redeemer

militarol
to ze tie rakety su exportne verzia neznamena ze Uk nedrzi nejaky pocet aj takychto rakiet. Skoda ze nevieme kolko vlastne ich Uk do Ua posle. :)
**
Podla poslednych info sa zda ze Afu skutocne prelomila rusku frontu u Bachmutu na viacerych miestach.
Usa slubili ze Abramsi budu na Ua uz zaciatkom jesene. :)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

militarol
Vynechal si podstatny konflikt a to ruske zapojenie do obcianskej vojny v Syrii. Tam sa ruske sily ukazali ako kompetentne, dokazali bez vacsich problemov pripravit a vykonat pomerne komplexnu a ucinnu letecku kampan, dokazali robit celkom slusny close air support, vyzvednu cinnost, specialne operace pre vladne vojska a podobne. Na zaklade tohto vykonu boli mnohi analytici presvedceni ze modernizacia v ruskej armade sa podarila a ich bojaschopnost sla vyrazne hore. Tam Rusi jednoznacne predcili ocakavania a Americania realne dostali strach z ich power projection schopnosti v kontexte Blizkeho Vychodu ci Afriky. Podobne ich vykon pri podpore separatistov v 2014-15 budil respekt, kde dokazali s minimalnym zapojenim zastavit ukrajinsku armadu.

Oproti tymto operaciam je sucasna vojna katastrofalny vykon. Otazka je co sa stalo. Je tam par moznosti: (1) Bud proste za par rokov stratili tu schopnost planovat a viest vojnu, (2) Alebo ju nikdy nemali na takej skale ako teraz potrebuju a vedeli realne viest iba omnoho mensie operacie. Ale ak by toto bola pravda cakal by som ze aspon niektore casti ruskej armady budu fungovat dobre, ale nevidno nejake dobre vykony v podstate od nikoho, (3) Alebo, a toto je moj nazor, paranoidny rezim v Rusku nepustil armadu ku priprave vojny, potom ich tam nahnali s uplne nerealistickym planom a preflakali tam obrovske mnozstvo zdrojov, z coho sa doteraz armada nevie spamatat.
jackb
Redeemer
Redeemer

Po roku 2014 chodili do relacii pre siroku verejnost rozni ludia, ktori videli do vnutra NATO ci napriklad nemeckej armady, ktori hovorili o tom, v akom zlom stave tie armady su. Mimochodom, Nemeci musia najskor Leopardy spojazdnit, az po tom ich poslat Ukrajine. Nemaju ich v stave - nastartovat a hnat agresora za Ural

Ak teda vsetci okrem mna vedeli, ze nepriatel je na nic, preco musel Zelensky hovorit 'nepotrebujem odvoz, ale municiu', alebo potreboval nahrat video 'my tut', ked malo byt nad Slnko jasnejsie, ze 'mu nic nehrozi' :)
Jeden by povedal, ze je ludske ucit sa z chyb. Svojich a cudzich. Tazke ked na Kaukaze ci proti teroristom dostavali po papuliach, jeden by cakal 'poucenie z krizoveho vyvoja'. Na Kryme ale par ludi poslalo domov desiatky tisic ukrajinskych pesiakov a namornikov. To sa zdalo, ze konecne vedia co robit.

Lenze v konvencnej vojne by neslo o prestrelku specialov. Takze ak Portugalsko nedostane z rozpoctu peniaze na to, aby mali kazdy jeden vojak zimnu uniformu, aby sa neklepal niekde v Narve alebo severnom Norsku, tak je ta zimna vybava klucova.

Staci si pozriet Köppenove klimaticke pasma a ich charakteristiku. Stava US Army strategiu na tom, ze sa bude mesiace branit na Aliaske, kde je aj velmi chladno a asi tam bude po odmaku po vezu blata? Nie. Preco by teda potrebovala tanky a auta, ktore to zvladnu? Mozno bude mat 'par' specializovanych kusov no nie zasadne pocty.

Ak je v Niznom Novgorode fabruarovi priemer -7°C, nemznamena to, ze sa tomu prisposobia zapadne armady, ktore su v inych klimatickych podmienkach. To by im danovi poplatnici predsa nezabudli.
gogo956
Redeemer
Redeemer

empiko
Ale v Syrii Rusko nebojovalo proti rovnocenne vyzbrojenemu protivnikovi. Napriek tomu im tam vraj jednu tu zazracnu Armatu znicili..
militarol
Light Expert
Light Expert

eMPiko napísal: 12 máj 2023, 11:06 militarol
Vynechal si podstatny konflikt a to ruske zapojenie do obcianskej vojny v Syrii. Tam sa ruske sily ukazali ako kompetentne, dokazali bez vacsich problemov pripravit a vykonat pomerne komplexnu a ucinnu letecku kampan, dokazali robit celkom slusny close air support, vyzvednu cinnost, specialne operace pre vladne vojska a podobne. Na zaklade tohto vykonu boli mnohi analytici presvedceni ze modernizacia v ruskej armade sa podarila a ich bojaschopnost sla vyrazne hore. Tam Rusi jednoznacne predcili ocakavania a Americania realne dostali strach z ich power projection schopnosti v kontexte Blizkeho Vychodu ci Afriky. Podobne ich vykon pri podpore separatistov v 2014-15 budil respekt, kde dokazali s minimalnym zapojenim zastavit ukrajinsku armadu.
Praveze neviem, ci z tej obcianskej vojny v Syrii sa nieco velke dalo vyvodit. To bolo ozaj minimalisticke tazenie. Teraz pozeram, ze podla Wikipedie tam bolo aktivnych 4300 vojakov (v jednom momente). To sa o nejakom velkom power projection z ktoreho by mali americania strach neda hovorit. Napriklad uz v roku 1990 si Americania zhromazdili 700 000 ludi na utok na Irak z "druhej strany zemegule". To je poriadna power projection. A americania s tou armadou rozdrvili jednu z najväcsich armad vtedajsieho sveta, pricom ich straty boli +- rovnake, ake malo Rusko so svojimi 4300 vojakmi v Syrii pri obcianskej vojne. Taktiez sa ukazalo, ze obrovska cast utokov bola robena neriadenymi bombami, s velkymi obetami na civilistoch (v tisicoch).
jackb napísal: 12 máj 2023, 11:19 Ak teda vsetci okrem mna vedeli, ze nepriatel je na nic, preco musel Zelensky hovorit 'nepotrebujem odvoz, ale municiu', alebo potreboval nahrat video 'my tut', ked malo byt nad Slnko jasnejsie, ze 'mu nic nehrozi' :)
Ale Ukrajina je Ukrajina a NATO je NATO. Ukrajina nebola v stave ako je NATO. Ukrajina davala na obranu posledne roky okolo 5 miliard USD. Polsko 12 miliard posledne roky a teraz to stupa na nejakych 24 miliard. Cele NATO dava na obranu cez 1000 miliard dolarov. Tym chcem povedat, ze Ukrajina nebola v pozicii ako NATO, ktore sa moze smiat z predstavy konvencneho utoku zo strany Ruska.
jackb napísal: 12 máj 2023, 11:19 Lenze v konvencnej vojne by neslo o prestrelku specialov. Takze ak Portugalsko nedostane z rozpoctu peniaze na to, aby mali kazdy jeden vojak zimnu uniformu, aby sa neklepal niekde v Narve alebo severnom Norsku, tak je ta zimna vybava klucova.

Staci si pozriet Köppenove klimaticke pasma a ich charakteristiku. Stava US Army strategiu na tom, ze sa bude mesiace branit na Aliaske, kde je aj velmi chladno a asi tam bude po odmaku po vezu blata? Nie. Preco by teda potrebovala tanky a auta, ktore to zvladnu? Mozno bude mat 'par' specializovanych kusov no nie zasadne pocty.

Ak je v Niznom Novgorode fabruarovi priemer -7°C, nemznamena to, ze sa tomu prisposobia zapadne armady, ktore su v inych klimatickych podmienkach. To by im danovi poplatnici predsa nezabudli.
Sorry, ale takto to ozaj nefunguje. Oblecenie je lacne, to je asi ta najlacnejsia polozka v ozbrojenych silach. Rovnakou logikou by som mohol tvrdit, ze USA urcite prehra proti Iraku v 1991, lebo pozri si Köppenove klimaticke pasma - v Iraku je prilis horuco, je tam vela piesku a americania nemaju urcite potrebnu vystroj na to. A priemerny Iracan je zvyknuty na diskomfort, teplo a american bez playstation a internetu neprezije (ok, v 1990 mozno ano :D ).

Praveze USA maju uplne spickovu zimnu vystroj. A maju ju v obrovskych mnozstvach. Pozri si nieco o systeme Extended Cold Weather Clothing System (ECWCS). Ja mam pochodene vela hor, spal som pod holym nebom v -20°C vela noci a vela ludi, ktori chceli usetrit, tak kupovali veci z americkeho ECWCS od termopradla, cez spacaky, bivi bagy az po rozne thinsulate fleece bundy atd. vsetko povazovane za spickove veci. V lesoch som stravil mesiace, mozno aj rok svojho zivota (myslim ak ratam prespavanie). Ale v lesoch, horach, u horolezcov atd. som osobne nikoho nestretol, co by nosil ruske armadne veci.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Toto by mala vysielať RTVS a súkromné média v hlavnom vysielacom čase. Nie kraviny o tancovaní, varení, farmu a podobné chu****. Nech všetci pomýlení Slováci vidia, čo Rusi spravili. A čo by Rusi spravili aj u nás, keby sem prišli. Dôkazov je plno.
jackb
Redeemer
Redeemer

militarol napísal: 12 máj 2023, 12:04 Ale Ukrajina je Ukrajina a NATO je NATO. Ukrajina nebola v stave ako je NATO. Ukrajina davala na obranu posledne roky okolo 5 miliard USD. Polsko 12 miliard posledne roky a teraz to stupa na nejakych 24 miliard. Cele NATO dava na obranu cez 1000 miliard dolarov. Tym chcem povedat, ze Ukrajina nebola v pozicii ako NATO, ktore sa moze smiat z predstavy konvencneho utoku zo strany Ruska.
Ukrajina nie je NATO, ale malo stacit povedat: Vladiku, len klud, babky hodia kompoty a si v pohode, lebo ti zli to maju len modely v Arme.
Podla mna je lepsie mat zdravy respekt a byt pozitvne pekvapeny ako podcenovat a potom padnut na hubu. Ako sa to stalo tej druhej najsilnejsej armade na Ukrajine.

militarol napísal: 12 máj 2023, 12:04 Sorry, ale takto to ozaj nefunguje. Oblecenie je lacne, to je asi ta najlacnejsia polozka v ozbrojenych silach. Rovnakou logikou by som mohol tvrdit, ze USA urcite prehra proti Iraku v 1991, lebo pozri si Köppenove klimaticke pasma - v Iraku je prilis horuco, je tam vela piesku a americania nemaju urcite potrebnu vystroj na to. A priemerny Iracan je zvyknuty na diskomfort, teplo a american bez playstation a internetu neprezije (ok, v 1990 mozno ano :D ).

Praveze USA maju uplne spickovu zimnu vystroj. A maju ju v obrovskych mnozstvach. Pozri si nieco o systeme Extended Cold Weather Clothing System (ECWCS). Ja mam pochodene vela hor, spal som pod holym nebom v -20°C vela noci a vela ludi, ktori chceli usetrit, tak kupovali veci z americkeho ECWCS od termopradla, cez spacaky, bivi bagy az po rozne thinsulate fleece bundy atd. vsetko povazovane za spickove veci. V lesoch som stravil mesiace, mozno aj rok svojho zivota (myslim ak ratam prespavanie). Ale v lesoch, horach, u horolezcov atd. som osobne nikoho nestretol, co by nosil ruske armadne veci.
Pocuj, to mas ako konicek, ze spleties hrusky s jablkami a to mi pripises? :)
Fakt 1) - zimne uniformy. Ak by general Kleptokratov nepredal miliony kusov zimnej vystroje do army shopov, tak by konvecne sily NATO mali pri utoku na vychod problem - neboli by na to pripravene. Vacsina jej clenov nepotrebuje drzat rezervy zimnej vystroje... lebo je tam teplo. Celkovo ludia z juhu nie su zvyknuti na chlad.
BTW, ak je teplo vyzlecies si vrstvu. V pusti potrebujes nieco, aby si nemal prach v ustach a ociach. To je jedine extra. Byt v pohode v teplotach pod nulou je ta situacia ina. Aspon podla mna. Ale co ja viem.

Fakt 2) - technika. ak vo vacsine clenskych statov NATO nebyvaju problemy so sezonou blata, nie je dovod aby konstruovali batovzdornu techniku. Rovnako, ak tam nie je bezne, aby na vacsine ich uzemia priemerna padala hlboko po nulu, nie je potrebne, aby na to mali prisposobenu techniku, to dava zmysel.
To, ze slovenski speciali zo Ziliny boli v Iraku ci Afganistane neznamena, ze nova technika pre OSSR bude mat motory upravene pre prevadzku v pusti, ci? :)
Ale aj tu, nic o tom neviem :)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

militarol napísal: 12 máj 2023, 12:04Praveze neviem, ci z tej obcianskej vojny v Syrii sa nieco velke dalo vyvodit. To bolo ozaj minimalisticke tazenie. Teraz pozeram, ze podla Wikipedie tam bolo aktivnych 4300 vojakov (v jednom momente). To sa o nejakom velkom power projection z ktoreho by mali americania strach neda hovorit. Napriklad uz v roku 1990 si Americania zhromazdili 700 000 ludi na utok na Irak z "druhej strany zemegule". To je poriadna power projection. A americania s tou armadou rozdrvili jednu z najväcsich armad vtedajsieho sveta, pricom ich straty boli +- rovnake, ake malo Rusko so svojimi 4300 vojakmi v Syrii pri obcianskej vojne. Taktiez sa ukazalo, ze obrovska cast utokov bola robena neriadenymi bombami, s velkymi obetami na civilistoch (v tisicoch).
No tak urcite to nie je taky projection ako maju Americania, ale aj tak ich schopnost taketo nieco vykonat prekvapila analytikov, prave kvoli tej predstave o zhrdzavenosti ruskych ozbrojenych sil. Nebolo to ani tak o tej velkosti (aj ked naraz tam bolo par tisic, dokopy sa tam prerotovalo vyse 60k Rusov), ako skor o tom co tam Rusi ukazali, napr. z hladiska command and control schopnosti, ale tiez tam napr. ukazali svoje moderne cruise missiles ktore tam poodpalovali z Kaspickeho mora a ine kusky. Ten vykon tam urcite vyzeral lepsie ako to co ukazuju teraz, aj ked treba povedat ze vacsinu tychto skillov tam ukazalo ruske letectvo, ktoreho vykon na UA je stale celkom fajn, aj ked sa stale este viac menej drzi v uzadi kvoli PVO.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ruski civili masovo utekaju z Mariupolu.

**
Rusko oficialne priznalo stiahnutie z niektorych pozicii v Bachmute o 2km.
Podla videí sa zdá že zem je pomerne dobre preschnutá a tazka technika nema vacsie problemy s presunom.

militarol
Light Expert
Light Expert

Hmm, aj Binkov rata s tym, ze Ukrajina dostala plnu 560+ km verziu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Všetky média hovoria iba o verzii 155miles. Milblogeri uvedu cokolvek aby pritiahli divakov na svoje videa.
Nedava ziaden zmysel aby Uk poskytlo verziu 350miles, iba by vzniklo nebezpecenstvo ze Ua ich pouzije hlboko na uzemi Ruska co sa zaviazala ze neurobi.

Aktualne sa siria nazory ze vcera bola tovaren v Luhansku zasiahnuta Storm Shadow ale nie su o tom ziadne dokazy, mohli byt pouzite aj ine strely napr ukrajinske Hrom.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 12 máj 2023, 14:02 Fakt 1) - zimne uniformy. Ak by general Kleptokratov nepredal miliony kusov zimnej vystroje do army shopov, tak by konvecne sily NATO mali pri utoku na vychod problem - neboli by na to pripravene. Vacsina jej clenov nepotrebuje drzat rezervy zimnej vystroje... lebo je tam teplo. Celkovo ludia z juhu nie su zvyknuti na chlad.
BTW, ak je teplo vyzlecies si vrstvu. V pusti potrebujes nieco, aby si nemal prach v ustach a ociach. To je jedine extra. Byt v pohode v teplotach pod nulou je ta situacia ina. Aspon podla mna. Ale co ja viem.
V pusti potrebujes nieco co dokaze regulovat teplotu, preto prisli amici s konceptom polartecu alpha pre ich armadu pred 20 rokmi, ktory je teraz taky popularny v outdoore. Po novom sa pouzivaju uz aj nasa technologie cross core materialov ktore pouzivaju v skafandroch, ktore maju dokonalu izolacnu schopnost.
V zime a pri vysokych mrazoch je zaklad nespotit sa, preto sa polarnici obliekaju do x vrstiev aby ich vedeli v pripade potreby zvliect, zaklad je nie rychli pohyb a ochrana zranitelnych casti tela proti omrzlinam, ako su ruky, nohy a tvar. To s tym, ze ludia z juhu nie su zvyknuti na chlad zalezi odkial z juhu su, ak su zo stredomoria, Taiwan, Japonsko, Cina a dalsie krajiny nemaju ustredne kurenie a ked v zime klesaju minima k nule, tak takyto ludia su schopni prezit taketo teploty aj bez ustredneho kurenia a prebudzaju sa pri teplote pod 15C. Chcel by som vidiet nasinca, alebo Rusa, ktory ma rad vypeckovany obyvak aby spal pri takej teplote. Jackab by vedel rozpravat, teda neviem ci on tiez nebyva vo vykurenom baraku, predsa v Skotsku uz byva chladnejsie, ako aj u nas. Preto ak sa hovori o zvyknuti na chlad, skor by som hovoril o ludoch zo subtropov a rovnikovej oblasti, taky Rus co nikdy nezil ako yakut je na chlad zvyknuty asi ako obycajny europan.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tu /40.sekunda/ jasne hovoria o tom ze pojde o exportnu verziu s dosahom 155miles a nie inu verziu:
https://edition.cnn.com/videos/world/20 ... nc-vpx.cnn

retkvic
hlavne v Číne je vela oblastí ktore su mimoriadne studené aj na naše pomery. Napr Tibetska nahorna plošina ci severné oblasti Číny. :)

**
Rusko podla mna nema pre svojich vojakov modernu kvalitnu zimnu vybavu preto, že jednak im na radovych vojakoch prilis nezalezi a za druhe, zo skladov by takato spickova vystroj mizla est rychlejsie ako to co im odtial mizne teraz.. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 13 máj 2023, 8:46 V pusti potrebujes nieco co dokaze regulovat teplotu, preto prisli amici s konceptom polartecu alpha pre ich armadu pred 20 rokmi, ktory je teraz taky popularny v outdoore. Po novom sa pouzivaju uz aj nasa technologie cross core materialov ktore pouzivaju v skafandroch, ktore maju dokonalu izolacnu schopnost.
V zime a pri vysokych mrazoch je zaklad nespotit sa, preto sa polarnici obliekaju do x vrstiev aby ich vedeli v pripade potreby zvliect, zaklad je nie rychli pohyb a ochrana zranitelnych casti tela proti omrzlinam, ako su ruky, nohy a tvar. To s tym, ze ludia z juhu nie su zvyknuti na chlad zalezi odkial z juhu su, ak su zo stredomoria, Taiwan, Japonsko, Cina a dalsie krajiny nemaju ustredne kurenie a ked v zime klesaju minima k nule, tak takyto ludia su schopni prezit taketo teploty aj bez ustredneho kurenia a prebudzaju sa pri teplote pod 15C. Chcel by som vidiet nasinca, alebo Rusa, ktory ma rad vypeckovany obyvak aby spal pri takej teplote. Jackab by vedel rozpravat, teda neviem ci on tiez nebyva vo vykurenom baraku, predsa v Skotsku uz byva chladnejsie, ako aj u nas. Preto ak sa hovori o zvyknuti na chlad, skor by som hovoril o ludoch zo subtropov a rovnikovej oblasti, taky Rus co nikdy nezil ako yakut je na chlad zvyknuty asi ako obycajny europan.
No, takze do tej zimy na vychode vychodnej Europy potrebuju vojaci nieco, co ich izoluje a zaroven sa mozu hybat. Pre armady zo Stredomoria staci mat taku vybavu pre specialov, ktori by operovali niekde v horach, kde teplota klesa hlboko pod nulu. Zo statneho rozpoctu by nedostali peniaze na to, aby mal kazdy jeden ich vojak potrebnu vybavu do subarktickeho mrazu, lebo idu do Estonska utocit smerom na vychod.

Jedna vec je zobudit sa pri 15°C no von je maximalne -5°C a normalne fungovat, alebo sa zabudit v 24°C prekurenej izbe, obliect sa normalne fugovat pri -20°C a v snehu.
To chladnejsie v Skotsku/Anglicku je realtivne. V zime nie v lete ano :D Ak teda nie je anomalia ako minule leto, ked jedeno poobedie vystupila teplota jednorazovo na 38°C aj asi 300km severne od Londyna. Tiez by som "vykureny" barak velmi relativny. Skoti aj ludia na severe Anglicka su velmi sporivi. Takze aj ked cena energii bola normalna, cokolvek nad 20°C sa povazovalo za luxus, ktory si v spolubyvani nedovolime. Ale ked teplota isla ku nule, padol taky sneh, tak chaos a panika lebo nevedia co robit. Nechodi posta, kuriery, ak to trva dlhsie ani zasobovanie obchodov :D Potom je taky jeden co vyrastol na strednom Slovensku, kde na prelome januara a februara bola taka zima, ze ani Karosy nestartovali ale na vyucovanie v susednej dedine sa ist muselo. Pekne peso a v zavejoch, ktore nafukovalo tyzden pred tymi mrazmi. A to nie je stary ako Grandpa Simpson. Tak pri to britskom snieziku sa da stale do a z prace ist na bicykli. V tej praci (ak su podmienky na to, aby tam ludia prisli :D ) su desiatky pocitacov, ktore spracuvaju velke objemy dat. Ak je teplota nad 20°C Briti otvaraju okna, zaroven pustaju klimu a trvrdia, ze sa roztapaju. Spanieli ci Greci sa zakrucaju do salov, diek a napustaju si termofory vriacou vodou.

No a tak ako pred rokmi, na co reaguje militarol, si predsavujem, ako nas NATO ako mobikov posle na na ten vychodny front do konvecnej vojny. Miera dezercii len kvoli diskomfotu z pocasia by bola tak vysoka, ze by nam cutting edge zbrane boli ako mrtvemu zlate zuby. Vyhrali by ti, ktori chodia do skoly a do roboty v elektricke s centimetrom namrazy na okne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Putin přiznal problém s exodem Rusů do zahraničí - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 10 min 28 sek:
Ukrainian forces have made gains northwest of Bakhmut in localized counterattacks as of May 12
https://www.understandingwar.org/backgr ... ay-12-2023
militarol
Light Expert
Light Expert

gogo956 napísal: 13 máj 2023, 8:56 Tu /40.sekunda/ jasne hovoria o tom ze pojde o exportnu verziu s dosahom 155miles a nie inu verziu:
https://edition.cnn.com/videos/world/20 ... nc-vpx.cnn
Moze byt, ale to je len nazor niekoho (z USA). Mame oficialne vyjadrenie od UK o aku verziu s akym doletom sa jedna? To by bolo najlepsie. Takto su to len dohady stale.
jackb napísal: 13 máj 2023, 10:13 No a tak ako pred rokmi, na co reaguje militarol, si predsavujem, ako nas NATO ako mobikov posle na na ten vychodny front do konvecnej vojny. Miera dezercii len kvoli diskomfotu z pocasia by bola tak vysoka, ze by nam cutting edge zbrane boli ako mrtvemu zlate zuby. Vyhrali by ti, ktori chodia do skoly a do roboty v elektricke s centimetrom namrazy na okne.
Mne taka argumentacia ozaj pride kusok smiesna. Ze nie sme zvyknuty na nizke teploty, skolabujeme a nemame na to oblecenie. Dal som si tu namahu a pozrel som si Wikipediu. Byvam v Poprade. Priemerna rocna teplota je tu sice malicko, ale nizsia ako priemerna rocna teplota v Moskve alebo Petrohrade. Cize zo mna bude supervojak do zimy? :D A ked pride niekto z Bratislavy do Popradu, tak kolabuje? Takto ludske telo ozaj nefunguje. Absolutne si nemyslim, ze by napriklad niekto z Portugalska nedokazal zit v Poprade.

A co sa tyka vystroje - to ako ked bezny vojak vystriela pocas vycviku aj jednorazove (nenavadzane) rakety za tisice eur, pri navadzanych aj za desiatky az stovky tisic, tak par eur na oblecenie sa nenajde a danovy platca sa bude stazovat, ze sa nakupili vetrovky pre vojakov? :) Ja dam ruku do ohna za to, ze ak si len zoberieme tie najhlavnejsie ozbrojene sily v NATO (USA, UK, FR, DE, IT atd.) tak maju vybavu do zimy o svetelne roky lepsiu ako vojaci z Ruska.

Dalsia vec - v pripade NATO by nemusela byt ziadna mobilizacia. Zabudas na to, ze NATO krajiny maju 1 000 000 000 obyvatelov a len pocet ich profesionalnych vojakov je tak vysoky, ze by musela na nas zautocit Cina pozemnym koridorom, aby sme sa bavili o nejakej mobilizacii.

Ale celkovo ma ta predstava pobavila, ze pride vojak z Talianska, Spanielska atd. do oblasti, kde je pocasie ako tu v Poprade (vlastne este teplejsie) a sa tu zruti ako male decko od zimy a jeho krajina nebude mat dost prostriedkov na oblecenie :) .
Napísať odpoveď