gogo956 napísal: 12 máj 2023, 8:11
militarol
ja som pisal ze nema zmysel aby mali verzie s dlhym doletom, ked 250km verzia im pokryva cele uzemie Ua a do Ruska ich pouzit nesmu.
Ano, ale tu ide o to, ze ak UK posielaju tie rakety zo svojich zasob, tak by to mali byt plnohodnotne verzie s plnym dostrelom. Kusok nechapem preco by mali mat v zasobach exportne, obmedzene verzie. I ked to nespochybnujem, moze to byt tak. Vyssi dostrel sa zide vzdy, napriklad most na Krym - tie rakety vedia ist podla vopred naplanovanej trasy aby sa vyhli protileteckym komplexom a tym padom ta preletena vzdialenost bude väcsia.
jackb napísal: 12 máj 2023, 8:33
Nezmenil som strany. Napisat (najma pred rokmi), ze po konvencnom utoku statov NATO smerom na vychod by mal Zapad problem je realita. Ale nie co do kvality techniky, ale do a) verejnej mienky doma platit a posielat chalanov zomierat za take nieco b) verejnej mienky na strane obrancu uskormnit sa ist zomierat za obranu svojej vlasti.
Malokto dufal, ze Ukrajinci sa budu tak skvelo branit a ich nepriatel sa vo vsetkych ohladoch sprava ako tupy curak s IQ izbovej teploty. Dopravna zapcha nad Kyjivom, velitelia pozujuci tak, aby ich sniper mohol lepsie trafit ci ignorovanie moznosti rychlej geolokacie... ak s takou davkou blbosti neratali v Pentagone a v Bruseli, tak mi snad moze byt odpustene, ze som s tym neratal ja.
Praveze ludia, co sa realne vyznali a mali prehlad, tak ich vykon ruskych ozbrojenych sil vobec neprekvapil. A netrebalo byt na to ani vestec ani nic. Od vzniku sucasneho Ruska idu ich vojny ako cez kopirak (zle), preco ste cakali nieco ine? Tak si to vezmime:
- Prva vojna v Cecensku - Rusko prehralo proti milionovemu narodu, obrovske straty v tisicoch, primitivne zlyhanie a zle vedenie boja, totalna korupcia, brutalita, neprofesionalita
- Druha vojna v Cecensku - obrovske straty v tisicoch, totalna neschopnost velitelov, opät absolutna brutalita, korupcia. Je o tom vela kniziek. Nakoniec ich zachranila uplne paradoxne samotna korupcia, ked uplatili Kadyrovcov.
- protiterosticke operacie - kym na Zapade sme videli ako specialne jednotky spravili dokonale prevedene protiteroristicke zakroky (väcsinou bez strat alebo s minimom strat), tak v Rusku ich specialne jednotky po svojich absolutne amaterskych zakrokoch nechavali aj stovky mrtych civilistov (divadlo v Moskve, Beslan atd.). Ozaj to stoji za precitanie ako to nemali vobec zvladnute.
- vojna v Gruzinsku 2008 - tuto vojnu sice proti malemu Gruzinsku vyhrali, ale vobec to nebolo take hladke. Napriklad ich letectvo sa ukazalo ako totalne neschopne. Ich armada mala problem s komunikaciou, velenim atd. a aj straty neboli az take male vzhladom na trvanie konfliktu a jeho intenzitu.
- Wagnerovci proti USA v Syrii - absolutne jednostranny konflikt v prospech USA
Potom ich totalna neprofesionalita pri veciach Kursk, ziadna nova technika, vsetko len premalovane stare zelezo zo ZSSR alebo maximalne tam pozliepali par komercne dostupnych zapadnych suciastok, neschopnost masovej produkcie novych veci, neschopne namorne sily atd. atd. Aj vtedy ak som sa bavil s realnymi odbornikmi, tak vedeli, ze je to len velka potemkinovska dedina. Akurat velmi dobre maskovana propagandou.
V CZ/SK sfere to boli napriklad ludia na armadninoviny.cz, kde ludia vedeli realny stav. Uz v poslednych rokoch sa v tychto kruhoch otvorene hovorilo, ze Rusko by nedokazalo prerazit ani cez Polsko. Co uz vieme teraz naisto po skusenostiach na Ukrajine. Ale v laickych kruhoch sa debatovalo, ze Rusko vystriela cele NATO

Skor by bolo velkym prekvapenim, ked by clovek po tolkych realnych skusenostiach a realnom stave Ruska cakal uplny opak toho, co sa so zeleznou pravidelnostou opakovalo v kazdom ich konflikte?
A inac, to s tym oblecenim a nepripravenost na vojnu v zime je ozaj usmevna

. To je absolutne posledna vec, ktora by chybala. Oblecenie sa vyraba na miliony kusov za kratku dobu. Vies co je paradox? Ze tie ozaj najlepsie jednotky, napriklad co chrania Putina, tak maju na sebe zapadne oblecenie. Teraz posledne som ich videl na fotkach v obleceni od rakuskej Carinthie (sije sa to u nas). Na druhu stranu americkych, norskych, svedskych vojakov alebo polarnikov, vypravy v Himalajach atd. som nikoho nevidel pobehovat v ruskych bavlnenych natelnikoch alebo inych ruskych veciach

.
Tu je napriklad fotka ostrelovacov, ktora dohliadala v Moskve na Putina. Jasne vidiet, ze preferuju zapadne veci