Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa M142 »

zasa by som nezlahcoval situaciu, aj ked nejake decka sportuju a vidite ich na ihriskach, statistika je neuprosna: deti maju horsiu kondiciu a v porovnani s minulostou maju castejsie nadvahu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Písať si, je len zlomok ľudskej komunikácie. Rovnako multiplayer nepokladám za socializovanie sa. Pokiaľ to nehráš s ľuďmi, ktorých poznáš, tak tie herné komunity sú mega toxické a väčšinou mám celý čas vypnutý mikrofón.

Idem na diskotéku, tam väčšina mlaďasov znudene čumí do mobilov. A potom keď si na druhý deň pustím grindr, tak zistím, že mám správy od chalanov, ktorí pol noci stáli blízko mňa a nepovedali ani slovo. Pritom stačilo povedať len čau alebo sa len usmiať, nadviazať očný kontakt. Ale tieto komunikačné zručnosti oni netrénujú, neovládajú ich, jasné keď si ešte aj v bare vypisujú...

Podľa mňa tie dôsledky (anti)sociálnych sietí vidieť už teraz. Máme v tejto vekovej skupine pomerne výrazný nárast úzkostných porúch aj pokusov o samovraždu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nevídam nikde deti sportovat. To skor uz dospelych, ktori si chcu udrzat zdravu hmotnost alebo chapu ze pre zdravie treba od urciteho veku aj nieco robit. Zaujimave ze za aj mojej mladosti mnohí mladí vysedávali dost vela za pocitacom, ale vzdy sa naslo dost priestoru aj na ine aktivity a v skole bolo velmi malo obeznych ziakov. Kolega robi vo volnom case trenera a nedavno spominal, ze deti maju dnes problem s koordinaciou pohybu pri trochu zlozitejsich cvikoch.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Každopádne sa deti, hlavne tie 10+ posledné roky dosť konfindovali do priestoru svojej izby, kde maju konzolu/PC, pripadne tam kde je displej ich telefonu. Byvame na dedine, a tu je stale vidieť ako sa povedzme deti do prveho stupňa chodia pravidelne vonku hrávať, takže tam by som až taký problém nevidel, no akonáhle dovŕšia istý vek, už zrazu ako keby neboli.
Za mojich čias sa neustále hranie považovalo za niečo čudné, teraz sa to zrejme stáva ako keby norma, kto nehrá hry je divný. Teda neviem či je to norma, no tak mi to aspoň pripadá.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nebral by somto az tak katastrofalne, kolko sme ako my decka presedeli pred telkou? Mnohi z nich budu musiet tu socializaciu dohnat v neskorsom veku., no netvrdim, ze je to uplne OK.

Suhlasim ale aj zo vsetkym, co sa tu povedalo, je to problem.
Ale ciastocne sa to tyka aj dosplich a dochodcov. Ked som niekde vonku v partii, tak polka ludi sa tam hra z mobilom, hoci tam prislo dobrovolne. Bol som na svadbe, kde sa dochoci (60+) pozerali na svadbu cez objektiv tabletu, pricom tam bol aj fotograf aj kameraman.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

retkvic napísal: 09 aug 2023, 7:35 Každopádne sa deti, hlavne tie 10+ posledné roky dosť konfindovali do priestoru svojej izby, kde maju konzolu/PC, pripadne tam kde je displej ich telefonu. Byvame na dedine, a tu je stale vidieť ako sa povedzme deti do prveho stupňa chodia pravidelne vonku hrávať, takže tam by som až taký problém nevidel, no akonáhle dovŕšia istý vek, už zrazu ako keby neboli.
to slovo konfindovat si si vymyslel? lebo som nenasiel, ze by to niekde definovali v slovnikoch na internete :D
inac podla mna to bude aj lepsou organizovanostou sportovania. ako samozrejme, statistika hovori jasne a sportuju menej, ale vela aktivnych deciek si uz nejde len tak vonka zakopat do lopty. napr susedine dieta doma len skace na trampoline a hra sa na mobile, pritom ma pohybove kruzky 5x tyzdenne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto je ale vsetko na rodicoch, nie na spolocnosti.
za nasej mladosti to mali rodicia podstatne lahsie, stacilo vyhodit dieta von, nejak s tym nikto nemal problem ze cely den netusis co tvoje dieta robi, takze to robili vsetci.
no a ked nejake dieta nebolo rodicmi vedene ku sportu tak bolo dost pravdepodobne ze ho potiahnu kamarati. cely den ste vonku, co budete robit? hrat futbal, nahanat sa, lozit po stromoch. ked povie cela partia ze ide hrat futbal tak pojdes s nimi.
dnes kto tie deti vedie k sportu? iba rodicia. v skolach telesna tiez nikoho netrapi a rozne sportove kluby zase maju ine ciele ako viest deti ku sportu. dali sme syna na futbal, kedze sme si na to spomenuli neskoro tak nesiel do zaciatocnickej skupiny ale do skupiny podla veku a teda skoncil s detmi co uz skoro 2 roky hrali futbal. logicky mu to neslo tak dobre. spoluhraci si z neho robili srandu a trener od ktoreho by si cakal ze ho podpori tak mu po par treningoch povedal ze futbal nie je pre neho... toto povie trener ktoreho platis 6 rocnemu dietatu... pretoze on nechce aby tie deti sa zabavali a sportovali, on chce vytrenovat co najviac dobrych hracov co mu budu potom neskor vyhravat zapasy. moj syn ma odvtedy uplny odpor k futbalu.

ale ruku na srdce, clovek nemusi byt dobry futbalista ani pravidelne lozit po horach aby bol zdravy. samozrejme sediet cely den zavrety doma za pocitacom a ani sa nepohnut zdrave nie je ale pokial sa nebudes prezierat hlupostami a kazdy den budes mat aspon hodinu pohybu tak nebudes mat problemy.
doba sa posunula a ludstvo ovladli pocitace. neda sa tomu vyhnut. jasne ze je super mat vysportovanu postavu ale na co je to dobre realne? deti nemaju koordinaciu pohybu pri zlozitejsich cvikoch... to je tiez na co dobre? ked si predstavim vacsinu ludi ako dnes zije, sedava praca, doma pre zmenu lezia pred telkou vecer. najvacsi sportovy vykon co kedy podaju je prebehnut 50 metrov aby stihli autobus na zastavke.
gogo956
Redeemer
Redeemer

drzat si primeranu hmotnost a obstojnú fyzičku nie je nerealne aj pre cloveka ktory normalne chodi do prace a musi sa poctivo starat o rodinu. Je to ako skoro vsetko, hlavne o vôli. To znamena primerany kaloricky prijem a pravidelné cvicenie. Netreba chodit do posilky ani kupovat drahé vybavenie. Behať sa da kdekolvek, aj okolo panelaku a workoutove zóny su dnes skoro všade. :)
retkvic
Addict
Addict

M142 napísal: 09 aug 2023, 8:37 to slovo konfindovat si si vymyslel? lebo som nenasiel, ze by to niekde definovali v slovnikoch na internete :D
Co si nevymyslis, to nemas. Ale ma to aj isty zaklad v slove confined/obmedziť, ohraničiť. :)

Neviem či niekedy bola pre deti priorita držať si obstojnú fyzičku, proste kedysi deti viac trávili čas hraním sa hier nie za obrazovkou, teraz majú obrazovku, tak prirodzene za nou budú tráviť viac času, a to platí aj pre dospelých. Teraz už je iba na rodičoch, prípadne uvedomelej spoločnosti, že k tým obrazovkám dodajú aj trochu odreagovania sa.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 09 aug 2023, 9:41 drzat si primeranu hmotnost a obstojnú fyzičku nie je nerealne aj pre cloveka ktory normalne chodi do prace a musi sa poctivo starat o rodinu. Je to ako skoro vsetko, hlavne o vôli. To znamena primerany kaloricky prijem a pravidelné cvicenie. Netreba chodit do posilky ani kupovat drahé vybavenie. Behať sa da kdekolvek, aj okolo panelaku a workoutove zóny su dnes skoro všade. :)
skor som to myslel tak ze cvicenie nie je viac menej vobec potrebne. nasi rodicia ci stari rodicia tiez nechodievali do posilovni ani nebehavali okolo panelakov.
na udrzanie primeranej hmotnosti ti uplne staci dobra strava. na pohyb staci chodenie. toho maju vacsinou prave deti viac nez dost, chodenie do skoly zo skoly, do mesta za kamaratmi.
problem nastava ked byvate niekde mimo mesto kde akonahle sa chces dostat kamkolvek tak ta musi rodic odviezt. vtedy ked ta rano odvezie rodic rovno pred skolu, poobede pride pred nu a vyhodi ta rovno doma a ked chces ist za kamaratmi tak ta tiez odvezie, nastava problem lebo nemas pohyb vobec ziadny. vtedy asi neostava nic ine ako sport.
ale myslim ze to je skor otazka sucasnej generacie/generacii a tie dalsie s tym uz problemy mat nebudu. tak ako nasi rodicia neboli zvyknuti sa pravidelne venovat sportu lebo mali bezneho pohybu viac nez dost, tak sa my teraz musime nutit cvicit lebo ten prirodzeny pohyb nemame. nie kazdy ma na to volu a deti budu opakovat po rodicoch. preto su dnesne generacie obeznejsie. ale to sa zase otoci, ludia sa naucia ze pre zdravy zivot ten pohyb treba a ked tam nie je prirodzene tak ho treba dodat umelo a nasledujuce generacie to uz budu mat ako samozrejmost.

treba si kupit psa, to mas 1-2 hodiny pohybu denne istych.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

:D boha. Nasi stari rodicia a rodicia makali jak mule. Stari rodicia makali 6 dni do tyzdna na poli od rana do vecera, ako chodenie sa to neda moc opisat. Rodicia makaju za pasom cely den (nepomaha to).
Cvicit treba, nemusis v posilke, ale chodenie URCITE nepomoze nicomu, ak zrovna neprejdes peso 20km denne. boha
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

aacid napísal: 09 aug 2023, 9:08 dnes kto tie deti vedie k sportu? iba rodicia. v skolach telesna tiez nikoho netrapi a rozne sportove kluby zase maju ine ciele ako viest deti ku sportu. dali sme syna na futbal, kedze sme si na to spomenuli neskoro tak nesiel do zaciatocnickej skupiny ale do skupiny podla veku a teda skoncil s detmi co uz skoro 2 roky hrali futbal. logicky mu to neslo tak dobre. spoluhraci si z neho robili srandu a trener od ktoreho by si cakal ze ho podpori tak mu po par treningoch povedal ze futbal nie je pre neho... toto povie trener ktoreho platis 6 rocnemu dietatu... pretoze on nechce aby tie deti sa zabavali a sportovali, on chce vytrenovat co najviac dobrych hracov co mu budu potom neskor vyhravat zapasy. moj syn ma odvtedy uplny odpor k futbalu.
Detto môj príklad. Otec zo mňa chcel mať profi futbalistu. Dvojfázové tréningy, liga, turnaje...vydržal som rok. Znechutilo mi to šport celkovo na XY ďalších rokov. Ten tlak na úspech je tam ohromný.

Až potom v puberte som chodil na školský krúžok - basketbal. To je asi najhorší šport, aký som kedy hral. :D :D :D Ale to trénoval náš učiteľ telesnej. A po roku som mu povedal, že ma to nebaví a ďalší rok chodiť nebudem. Ten mi povedal niečo v štýle, že je 1000 ďalších športov a každý si musí nájsť, čo ho baví. A že má ešte hádzanársky a volejbalový krúžok. Tak som ďalší rok chodil na volejbal, u toho som už zostal. Tréning 2x týždenne. Občas sme hrali proti iným školám, keď bol športový deň. A keď sme vyhrali, tak nám riaditeľ pogratuloval, že dobre reprezentujeme školu. Keď sme prehrali, tak povedal to isté. :D

Ešte som mal krátku epizódu so športovou strelbou. Lebo raz na nejakom detskom dni som vyhral turnaj v strelbe a nikto mi nechcel veriť, že prvykrát držím v ruke zbraň. Vtedy tí tréneri nahovorili mojich rodičov, že mám na to talent. Ale musel som rýchlo skončiť, lebo sme si to nemohli dovoliť. Športová strelba je finančne veľmi náročný šport.

Ale najhoršieho "trénera" som zažil na výtvarnej. :D Si pamätám, ako sa učiteľ emočne zrútil, lebo som malovaľ strechu na červeno. :D Že deti už nemajú žiadnu fantáziu. :D Potom o veľa rokov neskôr som si uvedomil, že mariška vonia presne ako môj učiteľ výtvarnej. :D Pritom tie naše "netalentované machule bez fantázie" stále vyhrávali nejaké súťaže a výstavy. A to ho ešte viac sralo, lebo nielen deti boli zlé, už aj umelci, ktorí to hodnotili boli sprostí. Najvtipnejšie bolo, keď sme posielali výkresy na nejakú súťaž do Japonska. Ja som to ani nestihol dokončiť. A môj výkres vyhral 1. cenu v tej vekovej kategórii. Vrátil sa aj s posudkom. Japonci v tých bielych miestach na nedokončenom výkrese videli "osobitý umelecký štýl autora, originálne stvárnenie ťažkých ľudských emócii, priepasť medzi detským a dospeláckym svetom". Vtedy učiteľ skoro dostal infarkt. :D :D :D

____
____

Opakom mobilových rodičov sú vrtulníkový rodičia. Tí stále niekde lietajú a rovnaký program zariadia deťom. Takže po škole má dieťa doučko, šport, umelecký krúžok, jazykovú hodinu. Vyťaženie ako keby dieťa bolo nejaký vrcholový manažér.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

cinges napísal: 09 aug 2023, 10:36 :D boha. Nasi stari rodicia a rodicia makali jak mule. Stari rodicia makali 6 dni do tyzdna na poli od rana do vecera, ako chodenie sa to neda moc opisat. Rodicia makaju za pasom cely den (nepomaha to).
Cvicit treba, nemusis v posilke, ale chodenie URCITE nepomoze nicomu, ak zrovna neprejdes peso 20km denne. boha
tak moji rodicia ani stari rodicia na poli ani za pasom nemakali. moja babka bola pravnicka, cely zivot. nikdy nesportovala. ano, rada travila volny cas v zahrade.

nie, cvicit netreba, budem si na tom trvat.
https://www.nhs.uk/live-well/exercise/running-and-aerobic-exercises/walking-for-health/ napísal:You do not have to walk for hours. A brisk 10-minute daily walk has lots of health benefits and counts towards your 150 minutes of weekly exercise, as recommended in the physical activity guidelines for adults aged 19 to 64.
dnes maju niektori ludia pocit ze pokial nestravis aspon 5 hodin tyzdenne sportovanim tak zomries. co je samozrejme uplna blbost. je to protipol ludom co sa cely den nepohnu ani meter a tlacia do seba border. lenze medzi jednym extremom a druhym je strasne vela priestoru. normalnemu cloveku staci pokial sa bude zdravo stravovat a bude robit aspon nejaky pohyb a dozije sa kolko chce bez nejakych komplikacii.
urcite nie komplikacii sposobenych nedostatkom pohybu.

Autoeditácia príspevku po 9 min 1 sek:
ephramko napísal: 09 aug 2023, 11:02Opakom mobilových rodičov sú vrtulníkový rodičia. Tí stále niekde lietajú a rovnaký program zariadia deťom. Takže po škole má dieťa doučko, šport, umelecký krúžok, jazykovú hodinu. Vyťaženie ako keby dieťa bolo nejaký vrcholový manažér.
toto sme asi my viac menej.
asi nie sme dost bohati alebo co, lebo sa vzdy divime ako to zvladaju ine matky (rodicia aby som bol korektny) ist po dieta do skoly o 14:00... manzelka pravidelne ked chodi po syna do skolky tak je tam posledny. citime sa kvoli tomu blbo? ano ale co s tym narobime? kolko rodicov si moze dovolit ist kazdy den z prace o 16:00? hlavne teda ak im pracovny cas nezacina o 7:00, co nie je realne, pretoze skolu otvaraju az 7:30...
takze 2 dni do tyzdna chodi na dzudo ktore ma nastastie hned pri skole takze staci po neho prist neskor. raz do tyzdna ma doucovanie kedy ho znama zoberie zo skoly a potom staci si po neho prist k nej. a samozrejme v skolskej druzine je prihlaseny na vsetky mozne kruzky.

urcite nemame pocit ze nase dieta je alebo by malo byt vrcholovy manazer ale je to presne o tom ze bud mu program vymyslis ty alebo sa bude nudit a hladat zabavu pred obrazovkou.
retkvic
Addict
Addict

Takých vrulníkových vs normálnych rodičov/susedov máme aj my, hrajú futbal, chodia na jazykovú hodinu a prichádzajú domov asi ako im končí praca o piatej, potom ešte prídu kamoši, vyšantia sa a potom už ich volajú na večeru a zase ďalší deň.

Predošlí sused zase chcel mať zo syna špičkového tenistu, v kuse ho buzeroval ako má hrať, až mu to zaručene znechutil :D Najhoršie je, ak rodič do dieťaťa premieta svoje sny.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid napísal: 09 aug 2023, 9:08 dali sme syna na futbal, kedze sme si na to spomenuli neskoro tak nesiel do zaciatocnickej skupiny ale do skupiny podla veku a teda skoncil s detmi co uz skoro 2 roky hrali futbal. logicky mu to neslo tak dobre. spoluhraci si z neho robili srandu a trener od ktoreho by si cakal ze ho podpori tak mu po par treningoch povedal ze futbal nie je pre neho... toto povie trener ktoreho platis 6 rocnemu dietatu... pretoze on nechce aby tie deti sa zabavali a sportovali, on chce vytrenovat co najviac dobrych hracov co mu budu potom neskor vyhravat zapasy. moj syn ma odvtedy uplny odpor k futbalu.
Neviem, kam ste syna dávali na futbal, ale ak to bol veľký klub ako Slovan, tak úplne rozumiem, že tréner chce mať v tíme len tých najlepších. Totiž takéto veľké kluby si chcú vychovať hráčov, aby ich potom mohli použiť v seniorskom profesionálnom mužstve alebo ich predať do zahraničia. Tvoj syn má stále možnosť hrať v menších kluboch, kde konkurencia bude o dosť nižšia. Myslím si, že v BA ich bude dosť.

Môj kamoš coachuje 12-13-ročných chalanov vo Victorii Plzeň. Spomínal mi, že v mládežníckych a juniorských kategóriách Slavia a Sparta valcujú všetky ostatné kluby v ČR. Dokonca to tam funguje tak, že skupujú hráčov z celého Česka, presťahujú celú rodinu do Prahy, zabezpečia tam rodičom prácu, aby syn mohol hrať za ich klub. Pri takomto zázemí a podmienkach je jasné, že sa do takéhoto klubu nedostane hocijaký 6-ročný pražský chalan z ulice, ale musí mať nejaký minimálny talent.

BTW, netreba sa nechať počiatočným neúspechom odradiť. Ja som začal hrávať basketbal asi v 13 alebo 14 rokoch a hrali sme ho len na telocviku a vonku na ulici. V 18 rokoch som išiel na výšku a chcel som sa dostať do univerzitného mužstva. Na tryoute som vypadol hneď ako prvý. Basket ma ale bavil, mal som ho zapísaný v rámci telocviku na VŠ a v 3. ročníku som začal hrať klubovo mestskú ligu. Tam som sa začal zlepšovať, postúpili sme s tímom do vyššej ligy, začal som hrávať za A-čko tímu v krajskej lige a nakoniec som 1 sezónu hral aj 2. českú ligu. Rozumiem, že v 6 rokoch sa neúspech asi ťažšie prehryzne, ale dá sa tomu synovi vysvetliť, že ak ho futbal baví, môže ho hrať za iný klub ďalej a stále sa môže zlepšovať...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ziadny slovan, tuto do vrakunskeho futbaloveho klubu sme ho zapisali.
Pilifo napísal: 09 aug 2023, 13:12BTW, netreba sa nechať počiatočným neúspechom odradiť.
no len toto tazko vysvetlis 6 rocnemu dietatu. predtym sa na to tesil, futbal ho lakal a bavilo ho to. teraz viac menej odmieta si zahrat s inymi detmi na luke...

vsetko je to o trenerovi, mozno keby v tom istom klube chytil ineho trenera tak tam doteraz chodi a je stastny.
dali sme ho potom na dzudo, tiez mu to moc nejde, patri asi k tym slabsim ale bavi ho to a chodi tam rad. maju perfektnych trenerov ktorych absolutne netrapi ci chodia na sutaze (boli sme raz) a ci tam vyhravaju, ide im cisto o to aby tie deti nieco robili a boli happy.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 09 aug 2023, 14:23tuto do vrakunskeho futbaloveho klubu sme ho zapisali.
Byvam kusok vedla. Neskutocna armada deciek tam chodi stale. Cez vikendy zapasy. Asi je tam velka konkurencia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 09 aug 2023, 9:08 deti nemaju koordinaciu pohybu pri zlozitejsich cvikoch... to je tiez na co dobre? ked si predstavim vacsinu ludi ako dnes zije, sedava praca, doma pre zmenu lezia pred telkou vecer. najvacsi sportovy vykon co kedy podaju je prebehnut 50 metrov aby stihli autobus na zastavke.
praveze si uz ani nepamatam ze by som niekoho videl bezat na Imhd, maximalne tak zrychlit chôdzu.
To ze vacsina ludi ma sedave zamestnanie a potom doma po robote sa tiez prakticky nehybu ma nasledne negativny vplyv na cely organizmus a takto zacinaju tie tzv civilizacne choroby.
V minulosti ludia museli pracovat skoro vsetci v polnohospodarstve, kde je vela manualnej prace a prirodzeneho pohybu. S tym vysedavanim doma suvisi ix dalsich negativ, napr taki ludia nemaju dostatok prirodzeneho slnecneho osvetlenia. Cumia do Tv,monitorov,mobilov, a tieto vsetky zariadenia generuju svetleny smog ktory ma nepomerne nizsiu kvalitu ako normalny denny slnecny svit a to samozrejme zase ovplyvnuje zdravie a celkovu pohodu. Nikdy v historii ludstva netravili ludia tolko casu neustale zavrety v nejakom malom priestore.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

suhlasim.
a vsetky tie problemy co spominas vies vyriesit uplne jednoducho hodinovou prechadzkou kazdy den.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 11 aug 2023, 9:00 suhlasim.
a vsetky tie problemy co spominas vies vyriesit uplne jednoducho hodinovou prechadzkou kazdy den.
prechadzky, resp obyčajná chôdza je uplne super, lebo je to najprirodzenejsi pohyb. Ja sa snazim maximalizovat moznosti chodenia pešo a minimalizovat vozenie autom ci imhd./samozrejme v rámci casovych moznosti/.
Ak ale niekto nema tolko casu aby hodinu denne vykonaval chodzu, tak moze to casovo "zhustit" v tom zmysle, ze povedzme, odhadujem, 15-20minut da rovnaky, ak nie vacsi benefit ako ta hodina chodze. :)
Beh /staci pomalsi, ziadne sprinty/ viacej zatazuje srdce a pluca cim ich intenzivnejsie trenuje.
Taketo nizko intenzivne behy som doteraz nikdy nerobil, zacal s nimi az teraz na stare kolena a ma to nieco do seba.
Napísať odpoveď