Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
tak kazdy podla svojich schopnosti. beh je tiez super, je to presne "zhustena" chodza. aj ked teda pokial niekto zacina tak realne nezabehne za hodinu o moc viac km ako by za tu hodinu nachodil. bude to skor taka rychla chodza.
ja sa tiez snazim chodievat co najviac peso ked sa da. kym som sa neprestahoval (a nemusel deti vozit do skoly) tak som chodieval aj do prace peso. realne s tymi zapchami to ani netrvalo o moc dlhsie ako autom ci autobusom.
ono kazdy maly pohyb pomoze. ked mam kancelariu na stvrtom poschodi a budem chodit schodami miesto vytahom tak 4x za den 4 poschodia (ratam do prace, z prace, na obed, z obeda) je uz tiez celkom relevantna aktivita.
ja len ze na to aby bol clovek zdravy netreba chodit 4x do tyzdna do posilky ani behat maratony.
ja sa tiez snazim chodievat co najviac peso ked sa da. kym som sa neprestahoval (a nemusel deti vozit do skoly) tak som chodieval aj do prace peso. realne s tymi zapchami to ani netrvalo o moc dlhsie ako autom ci autobusom.
ono kazdy maly pohyb pomoze. ked mam kancelariu na stvrtom poschodi a budem chodit schodami miesto vytahom tak 4x za den 4 poschodia (ratam do prace, z prace, na obed, z obeda) je uz tiez celkom relevantna aktivita.
ja len ze na to aby bol clovek zdravy netreba chodit 4x do tyzdna do posilky ani behat maratony.
S tou prechadzkou 100% nesuhlasim. Ja som som sa cely zivot nachodil velmi vela, som jeden z tych ludi, co sa vacsinou prejde celym mestom peso ako zobrat mhd. V neskorsom veku som zacal seriozne behat po horach, nabral kondiciu a to bol uplne iny level zitia. Zrazu som nebol zadychany a cely cerveny pri cinnostiach, nebol som podrazdeny ze sa treba pohnut a cosi spravit, zrazu som bol ovela aktivnejsi. To iste, ked som isty cas posiloval. Nielen lepsie vyzerajuce telo, ale aj funkcna sila, ktoru som vedel pouzit v beznom zivote.
chôdza sa samozrejme nevyrovna svojimi nárokmi na srdce a pluca ako beh. Preto je asi najlepsie nielen pravidelne chodit vacsie vzdialenosti ale zaroven aspon trochu behávať.
Presne tak, ja celý život celkom dosť nachodím. Podobne ako M142, ak mám čas, tak mi nerobí problém prejsť po meste aj 10 km namiesto jazdy MHD.
Ale vždy, keď som bol zranený a nemohol som pár týždňov až mesiacov športovať, len chodiť, tak návrat do športu som vždy pocítil. Proste kondička v prdeli a svalovica len z behania a skákania na basketovom tréningu, čo sa mi štandardne nestáva, ak som v dobrej kondícii.
Takže chôdza je lepšia ako nič, ale určite sa nevyrovná behu alebo inému aeróbnemu športu, čo sa týka priaznivého vplyvu na kondíciu a zdravotný stav.
Ale vždy, keď som bol zranený a nemohol som pár týždňov až mesiacov športovať, len chodiť, tak návrat do športu som vždy pocítil. Proste kondička v prdeli a svalovica len z behania a skákania na basketovom tréningu, čo sa mi štandardne nestáva, ak som v dobrej kondícii.
Takže chôdza je lepšia ako nič, ale určite sa nevyrovná behu alebo inému aeróbnemu športu, čo sa týka priaznivého vplyvu na kondíciu a zdravotný stav.
To co pised aacid je podla mna nepravda. Chodza sa nevyrovna behu a beh nie je mozne oznacit ako zhustenu chodzu. To moze napisat len clovek, ktory nikdy nebehaval a nevie aky komplexny pohyb clovek pri behu vykonava. Kto ma hodinky s meracom tepu a kalorii, tak pri tom hned vidi vysledky. A staci si ist hodinu zabehat alebo sa na hodinu prejst, ze aky v tom bude rozdiel na telo, na svaly, na mysel.
nikde som nenapisal ze sa chodza vyrovna behu.
napisal som ze zo zatiacku ked zacne clovek behat tak aj tak realne nebeha ale skor chodi. ja ked som zacal behavat tak som chvilu bezal, chvilu kracal, v priemere som la taku rychlost ako pri rychlejsej chodzi.
tiez nijak nepopieram ze beh alebo iny sport ti da podstatne lepsiu kondicku ako denne chodenie. ved to je logicke ze ked budem telo namahat tak sa nauci lepsie tu namahu zvladat.
jedine co sa tu snazim napisat uz niekolky krat je ze na to aby clovek zil zdravy zivot bez zdravotnych problemov (ak neratame nejake geneticke, nehody ci skratka problemy ktore nemaju nic spolocne s tym ako velmi sa clovek hybe) nepotrebuje sportovat. staci mu zdrava strava a pohyb. a ten pohyb moze byt kludne chodza.
napisal som ze zo zatiacku ked zacne clovek behat tak aj tak realne nebeha ale skor chodi. ja ked som zacal behavat tak som chvilu bezal, chvilu kracal, v priemere som la taku rychlost ako pri rychlejsej chodzi.
tiez nijak nepopieram ze beh alebo iny sport ti da podstatne lepsiu kondicku ako denne chodenie. ved to je logicke ze ked budem telo namahat tak sa nauci lepsie tu namahu zvladat.
jedine co sa tu snazim napisat uz niekolky krat je ze na to aby clovek zil zdravy zivot bez zdravotnych problemov (ak neratame nejake geneticke, nehody ci skratka problemy ktore nemaju nic spolocne s tym ako velmi sa clovek hybe) nepotrebuje sportovat. staci mu zdrava strava a pohyb. a ten pohyb moze byt kludne chodza.
A ja si myslim, ze nemas pravdu. Uz len z toho dovodu, ze pri chodzi ide clovek relativne nizke tepy, teda v tzv. Z1 (zona 1) a kardiovaskularny system bezi priblizne tak ako keby som lezal na gauci alebo upratoval. Nedochadza k spalovaniu tukov, cukor sa moze dalej ukladat a akurat mas pocit, ze si spravil daku aktivitu a mozes zjest za odmenu Horalku.
Pokial nemas 35kg nadvahu a prah kde pri 90 tepoch spalujes tuk, tak chodza ostava len chodzou. Aby to malo pre telo efekt, tak treba aktivitu pri ktorej spalujes tuky, idealne na urovni AP (aerobny prah) pri ktorom dochadza k maximalnemu spalovaniu tukov. U 40 rocneho cloveka by to mali byt okolo 140 tepov, ale samozrejme hodnoty mozu byt posunute, pretoze u obezneho cloveka s velkym mnozstvom ulozeneho tuku, ktory sa ledva hyba, tak sa hodnota moze byt niekde okolo 110 az 120 tepov.
Myslim, ze bezny clovek sa ani pri rychlej chodzi na rovine nedostane cez 100 tepov.
Pokial nemas 35kg nadvahu a prah kde pri 90 tepoch spalujes tuk, tak chodza ostava len chodzou. Aby to malo pre telo efekt, tak treba aktivitu pri ktorej spalujes tuky, idealne na urovni AP (aerobny prah) pri ktorom dochadza k maximalnemu spalovaniu tukov. U 40 rocneho cloveka by to mali byt okolo 140 tepov, ale samozrejme hodnoty mozu byt posunute, pretoze u obezneho cloveka s velkym mnozstvom ulozeneho tuku, ktory sa ledva hyba, tak sa hodnota moze byt niekde okolo 110 az 120 tepov.
Myslim, ze bezny clovek sa ani pri rychlej chodzi na rovine nedostane cez 100 tepov.
heker - ale zlepsenie kardiovaskularneho systemu nevyzaduje hned aerobne cvicenie kde sa tuky spaluju. Kardiovaskularny system sa udrziava vo forme aj chodenim. Samozrejme k zvysenemu spalovaniu tukov nedochadza.
U 40-rocneho cloveka funguje kardiovaskularny system normalne. Ine je to u osoby, ktora ma 70 rokov, ma vysoky krvny tlak, upchate cievy, problemy s pecenou a opuchnute nohy.
to sa takto jednoducho neda paušalizovat. Su ludia ktorí už v 30tke maju napr silnu arteriosklerozu a pod. A su ludia ktori maju cievy vo velmi dobrom stave aj v 70tke.heker napísal: 14 aug 2023, 0:18 U 40-rocneho cloveka funguje kardiovaskularny system normalne. Ine je to u osoby, ktora ma 70 rokov, ma vysoky krvny tlak, upchate cievy, problemy s pecenou a opuchnute nohy.
ty ale stale rozpravas o niecom inom ako ja.heker napísal: 13 aug 2023, 18:03 A ja si myslim, ze nemas pravdu. Uz len z toho dovodu, ze pri chodzi ide clovek relativne nizke tepy, teda v tzv. Z1 (zona 1) a kardiovaskularny system bezi priblizne tak ako keby som lezal na gauci alebo upratoval. Nedochadza k spalovaniu tukov, cukor sa moze dalej ukladat a akurat mas pocit, ze si spravil daku aktivitu a mozes zjest za odmenu Horalku.
ja nerozpravam o paleni tukov. cela debata vznikla o tom ze pokial clovek ma sedavu pracu, prevadza do nej a z nej autom a domov ked pride akurat sadne pred telku tak to asi nebude mat uplne ze blahodarny vpliv na jeho telo a dlzku zivota.
ja som na to iba reagoval ze na to aby bol zdravy mu uplne staci par hodin tyzdenne pohybu a dobre stravovanie. ze na to nepotrebuje behavat ani chodit do posilovne.
pretoze pokial nemas nadvahu a stravujes sa (relativne) zdravo tak mozes mat kludne aj trochu vacsie brusko (nepotrebujes mat pod 5% podkozneho tuku) a vobec nemusis mat zapchate cievy a casom problemy so srdcom.
samozrejme sportovat a mat vypracovane telo je iba pozitivne a prospesne ale nie je to nutnost aby clovek prezil cely zivot bez zdravotnych problemov.
1/dostat sa iba na 5percent podkozneho tuku je extrém, tolko maju v sutaznej forme profi kulturisti ktori okrem tvrdej diety cely rok funguju na hormonoch a chemii, bezny clovek sa k tomu nikdy nedopracuje, lebo by to ani nebolo prirodzene zdrave.
2/ Nazor ze pri chodzi sa clovek nemoze dostat cez 100tepov za minutu nie je uplne pravdivy. Preco? Napr dovodu ze zavisi od sklonu ktory prekonavame. Urcite si kazdy z nas spomenie aky bol zadychany pri prudkom výšľape napr v Tatrach. Na to sa da ale povedat, ze nie kazdy moze pravidelne trenovat niekde kde su dostatocne vysoke kopce. Riesenim je bud uz spominany beh ktory sa da vykonavat v podstate kdekolvek, alebo chôdza so záťažovou vestou /v podstate staci aj ruksak s patricnou zatazou/.
Ja preferujem beh . Je to z toho dovodu, ze zataz pri behu sa lepsie reguluje: clovek moze kedykolvek podla potreb zrychlit, spomalit, pripadne prejst do chodze, vydychat sa a znovu skusit beh. Ak ma ale clovek zatazovu vestu pri chôdzi tak sa intenzita treningu horsie reguluje.
2/ Nazor ze pri chodzi sa clovek nemoze dostat cez 100tepov za minutu nie je uplne pravdivy. Preco? Napr dovodu ze zavisi od sklonu ktory prekonavame. Urcite si kazdy z nas spomenie aky bol zadychany pri prudkom výšľape napr v Tatrach. Na to sa da ale povedat, ze nie kazdy moze pravidelne trenovat niekde kde su dostatocne vysoke kopce. Riesenim je bud uz spominany beh ktory sa da vykonavat v podstate kdekolvek, alebo chôdza so záťažovou vestou /v podstate staci aj ruksak s patricnou zatazou/.
Ja preferujem beh . Je to z toho dovodu, ze zataz pri behu sa lepsie reguluje: clovek moze kedykolvek podla potreb zrychlit, spomalit, pripadne prejst do chodze, vydychat sa a znovu skusit beh. Ak ma ale clovek zatazovu vestu pri chôdzi tak sa intenzita treningu horsie reguluje.
Vyslap v Tatrach neoznacujem ako chodzu, ale skor to oznacim ako turistiku. Ked sa bavime o chodzi, tak to povazujem za kracanie po rovine. Ved inak by som mohol aj kracanie na 11-te poschodie v panelaku oznacit za chodzu. Dostanes sa pri chodzi na rovine a beznom tempe cez 100 tepov? Alebo cez 120, aby si uz ako tak spaloval tuk?
Co to ma spolocne so spalovanim tukov a tepom nad 100 ?
idealne na spalovanie tuku je udrziavat co najdlhsie aktivitu s tepovou frekvenciou okolo 60percent svojho tepoveho maxima. Takze napr maximum je 175 tak potom 60percent je cca 105.
Toto samozrejme je idealna situacia a v praxi nie je nutne sa na to focusovat, lebo tuky sa spaluju pri dlhodobej aktivite aj pri nizsej tepovej frekvencii. Ono sa to nezda, ale udrziavat si tempo aspon 105tepov nie je az tak lahke. Ohladom hodnot maximalnej tepovej frekvencie tak existuje viacero pristupov ako ho urcit, najjednoduchsi vychadza z veku a pohlavia
Schvalne som si pozrel zaznam z hrudneho pasu z mojej davnejsej prechadzky a v nej som mal hodnoty nad 113bpm do nejakyh 130bpm, ze sa povazuju za zonu so spalovanim tuku a celkovo som tam mal 49% tejto zony za celu prechadzku, prechadzka 8km, trvanie hodina tristvrte, taky zmiesany teren s kopcekami a rovinkami, s tym ze kopcekov bolo viacej. Pri tepoch okolo 100 som mal 31%, tepy nad 130 - 18%, to boli hlavne stupania do kopcov, max tep. 160, nastupanych nieco vyse 200 vyskovych. Takze vecsina prechadzky bolo spalovanie tukov.
-
javatar
Hardcore addict
K paleniu tuku a tepu:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19855335/
Studia namerala velke rozdiely medzi jednotlivcami a pre jednotlivca odporuca test v laboratoriu. Ak to nie je mozne tak urcuje 60-80% z max tepu.
Osobne si myslim,ze riesit palenie tuku na takejto detailnej urovni je pre ludi co ten labak k tomu maju aj tak (napr. herci ktori rapidne potrebuju zmenit postavu pre rolu a pod.). Tuk budes palit takmer vzdy ked budes potrebovat energiu a nie je to anaerobna cinnost.
Palenie tuku vyzaduje o dost viac kyslika (aj ked dava viac energie na molekulu), takze by som sa skor zameral na dostatok zeleza v krvi a nehrotit to ale stale mat vydaj energie.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19855335/
Studia namerala velke rozdiely medzi jednotlivcami a pre jednotlivca odporuca test v laboratoriu. Ak to nie je mozne tak urcuje 60-80% z max tepu.
Osobne si myslim,ze riesit palenie tuku na takejto detailnej urovni je pre ludi co ten labak k tomu maju aj tak (napr. herci ktori rapidne potrebuju zmenit postavu pre rolu a pod.). Tuk budes palit takmer vzdy ked budes potrebovat energiu a nie je to anaerobna cinnost.
Palenie tuku vyzaduje o dost viac kyslika (aj ked dava viac energie na molekulu), takze by som sa skor zameral na dostatok zeleza v krvi a nehrotit to ale stale mat vydaj energie.
Lenze tema zacala ohladom udrzania zdraveho kardiovaskularneho systemu ked ma niekto sedavu pracu. Neriesime chudnutie.
A na to skutosne velmi prospieva uz ta chodza. Samozrejme aerobne cvicenie je dalsie + navyse.
A na to skutosne velmi prospieva uz ta chodza. Samozrejme aerobne cvicenie je dalsie + navyse.
Ak ma platobna karta exspiraciu 09/23 prestane platit:
31.8.2023 alebo 30.9.2023?
31.8.2023 alebo 30.9.2023?
30.9.
Chcem sa opýtať, ak napr. nejaká kaviareň chcem mať vo svojej prevádzke pustené komerčné rádio, platí za to nejaké poplatky?
Chcem sa opýtať, ak napr. nejaká kaviareň chcem mať vo svojej prevádzke pustené komerčné rádio, platí za to nejaké poplatky?