Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Najskôr si pozri toto video, čo sa týka toho notebooku Lenovo Loq. Ten displej síce má 144Hz, ale je to jeden z najhorších displejov. Ten SSD disk je veľmi pomalý, odporúča sa pridať ďalší SSD disk, keďže je tam možnosť rozšírenia. Konfigurácia s Intel procesormi máš problém, nakoľko výdrž na batériu je veľmi slabá. Ak Lenovo, tak radšej radu Legion. Ten mám aj ja a som absolútne spokojný. Poprípade radšej vezmi ten ASUS.

A tu máš video test toho ASUS ROG Strix.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ďakujem pekne. Dalo ma to trošku do obrazu.

Presvedčilo ma to aby som sa tým Lenovo LOQ vyhol.

Zatiaľ to teda vyzerá na tento model:

https://www.alza.sk/asus-rog-strix-g15- ... 661426.htm

Alebo poznáte niečo do tých 1050 eur niečo lepšie?
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Ahojte potrebujem pomct s vyberom notebooku pre brata stredoskolaka. Necakam, ze na nom bude robit nejaku narocnu pracu, max prezentacie asi :D Ale aby mu vydrzal aspon 4 roky, pripadne aj na vysku..
Hladam najrozumnejsiu volbu do 550€.

poziadavky su asi 15.6 IPS display, predinstalovany Win, RAM min. 8GB s moznostou rozsirenia.
Preferovane znacky asi Lenovo, HP, Dell a mozno Asus?

Zatial sa rozhodujem medzi:

Lenovo IdeaPad 3 15ITL6
Sice 11. gen. ale vyzera az moc dobre. IPS, 512 SSD, 16GB ram.
Ale bez OS.

HP 250 G9
Tu neviem co je to za WVA panel a ako zly/dobry je.

HP 250 G10
Tiez nejaky VA panel.
Niekde som nasiel ze ram sa neda rozsirit, ine zas, ze sa da..

Lenovo ThinkBook 15 G4 IAP
Kvalitnejsie chasi, iba i3 a trochu drahsi.

Mate niekto skusenosti s tymi VA a WVA panelmi? Ake su?
Pripadne viete navrhnut nejaky vhodny notas?
Za akekolvek postrehy budem vdacny.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

(WVA je marketingove oznacenie firmy HP pre TN typ panelu) - chybicka, tu malo byt SVA, HP to dost uzivalo v laptopoch nizsich cenovych kategorii. Takze v principe WVA je ok.
Odo mna tip:
https://www.alza.sk/acer-aspire-3-pure-silver-d7841353.htm
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

WVA nie je TN panel a nejde ani o marketingove oznacenie firmy HP. Panely IPS ma licencovane LG, takze v roku 2005 prisli na trh WVA panely, ktore mali kvalitou (pozorovacie uhly, farby) najblizsie k IPS, ale za nizsiu sumu. WVA pouziva Lenovo, Dell ale aj dalsi velky hraci na trhu. Laicky sa da povedat, ze WVA panel je alternariva k IPS panelom. Kym TN panel ma hrozne pozorovacie uhly a len 6bit farby, tak WVA ma aspon 160 stupnovy pozorovaci uhol a 8bit farby. Pri IPS je to 178 stupnov a 8/10/12/24 bit farby. Ale myslim, ze nove hracske TN monitory maju uz 10/12bit farby.

Takze WVA panelom chybu neurobis. TN pabelim chybu urobis.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Je Acer kvalitna znacka? Uz od malicka ju mam totiz v kategorii nekvalitnych, tak neviem ci sa odvtedy nieco zmenilo. Ale pouvazujem aj nad tym co si poslal. Vdaka..

heker dik za info. teda WVA je spat v hre..

Mate niekto skusnosti s
IdeaPad Slim 3 (Intel)
alebo
IdeaPad Slim 3 (AMD)
?
Ak som spravne nasiel, tak maju iba 1 slot na RAM a ten je uz osadeny 8GB modulom. Cize v pripade upgradu ho treba nahradit.
Okrem tohto nevidim ziaden minus ani pri tychto notasoch.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Chybicka nie WVA, ale myslel som SVA od HP, HP to dost pouzivalo v laptopoch nizsich cenovych kategorii. Takze v principe WVA je ok.
Acer dnes robi velmi slusne a kvalitne modely, uz to nie je ten nekvalitny Acer spred 10-15 rokov. Mam osobnu skusenost s viacerymi novsimi modelmi laptopov od Aceru za poslednu dobu a funguju velmi dobre.
Vyber je samozrejme na tebe.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Hmm tak som si pozrel specifika priamo na HP stranke a tam maju presne to SVA.
https://www.hp.com/sk-sk/products/lapto ... 2101336491
Tak teraz som zmateny :D
heker
Redeemer
Redeemer

SVA panel by mal vychadzat z TN panelu, ak sa nemylim, takze by som to nebral. IdeaPad ma celkom lacne spracovanie na moj vkus.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

vratil by som sa k tomu vyberu co pisall CrazyJerry, tiez pozeram notebook idealne do 500 eur pre syna do skoly. primarne na internet a office, pokial by sa na tom dali obstojnejsie hrat aj nejake hry to by bol fajn bonus.
ten IdeaPad 3 co spominal Jerry sa mi pozdava. OS mam vlastny, menej ako 16GB by som tiez nechcel. ten displej ste su riesili, on urcite nebude narocny ale viem si predstavit ze nejaky shitkovy displej by ma dost sral. ale v recenziach na to nikto nestazoval.
je nieco ine co mohlo zaujat?
fildinko
King
King

Jerry postoval ideapad 3 s winom.

Tu je ten istý ale bez winu a s 16 gb RAM https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-3-15 ... 862475.htm

Za 500 eur tam nič lepšie nenájdeš.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

To je presne on, dik. Pojdem do neho, este som rozmyslal ci nekupit z druhej ruky nejaku T15tku alebo mozno x1 yogu (dotykac a pero by mohlo byt pre dieta zaujimave) ale tak novy je novy a on si horsie spracovanie ani nevsimne, bude to prve zariadenie jeho.
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna to zbytocne hrotis s tou RAM. Na bezne pouzitie stale postaci 8GB RAM, pre dieta urcite. Pri tychlo lacnych notebookoch sa viac ako 8GB RAM dodava len do zlozmku, mozno do jednej desatiny. Nema zmysel tlacit na tuto poziadavku, pretoze mas znacne obmedzeny rozpocet. Aj tak pri Windowse, kde budes bezat prehliadac, rozpravky z YouTube, tak vyuzije mozno 4GB RAM.

Podla mna je dotykovy displej zbytocny. Mam ho na terajsom notebooku, aj predoslom, cize to mam 10 rokov a realne som ho pouzil asi 5x a to najma pri YouTube. Inak mi to pride ako zbytocnost. Ale napriklad ked som mal 7-palcovy tablet, tak tam si ine ako dotykove ovladanie neviem predstavit. Lenze notebook je velky, tazky, mne to pride zbytocne.

Dovolim si vsak zamiesat tvoj vyber notebookov. Kupujes to pre dieta, ktore lubis. Tak to zahram na city. Za doplatok 70 eur mas novy ThinkPad, zaruku 3 roky, IPS panel, Windows, kovove telo. Myslim, ze pre dieta slusna kombinacia - https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-15-g4-iap-kovovy-d7330454.htm

Alebo kovovy Acer Swift - https://www.alza.sk/acer-swift-3-pure-silver-celokovovy-d7249777.htm
fildinko
King
King

čo postoval heker .. za 80 eur viac dostane aacid: menší disk, menej GB RAM, windows, i3 (o jednu generáciu novší) oproti i5 (v testoch https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... e-i3-1215u sú skoro identické) a to že je to thinkbook.

Osobne by mi to za tých 80e navyše nestálo a radšej by som do budúcna kúpil i5 s väčším diskom a viac GB pamäťou RAM a ešte k tomu za menej peňazí. Za 80 eur by som dieťaťu pravdepodobne radšej kúpil klávesnicu s myšou aby sa pri notebooku nekrčil :D .
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

thinkbook aj acer vypadaju dobre. kovovy a IPS panel... uz som ale objednal ten ideapad (inak tiez ma napisane ze je IPS).
mne pride ze 16GB RAM je dnes bezna vec a menej by som proste nechcel. neni to notebook na 2 roky, ktovie co bude za 4 roky. aka budu zdrave windows 12 :D
neviem ci sa na tom bude hrat nejak extra moderne hry ale urcite tam bude hravat minecraft a ten je celkom zravy na pamat.

k dotykovemu displeju, mal som x1 yogu, tiez som to moc nepouzival ale ten stylus bol fajn a pre dieta si viem predstavit ze by to bolo zaujimave, kreslit a pisat priamo na notebooku. ale to je detail, mame tablet aj so stylusom a realne ani netusime kde sa stylus aktualne nachadza :D

Autoeditácia príspevku po 18 hod 37 min 40 sek:
dosiel ideapad. v zasade som spokojny, je lahucky ale zaroven neposobi ze by sa rozpadol za chvilu. displej je ok, pozorovacie uhly su super.

jedine co ma nahnevalo je ze ma proprietary napajaci konektor, sice ma jeden usb-c port ale ten je cisto datovy...

chvilu som sa zasekol pri instalacii windowsov, nefungoval touchpad a nebolo vidno disk, takze windows sa nedal nainstalovat. ale nic co by nevyriesili manualne stiahnute drivery. to sa asi dalo ocakavat od notebooku bez systemu.
ale podlozil som mu iba driver na disk, mys som pripojil externu a po instalacii si uz windows nasiel bez problemov vsetky drivery, nebolo treba nic stahovat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

aacid: Lacne notebooky nedavaju nabijanie cez USB-C, az na par vynimiek.
B3rET
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa B3rET »

Ahojte včera mi odišiel notebook po 7 rokoch prišiel jeho čas.

Potreboval by som poradiť lebo na alze je toho strašne veľa a nemám veľmi čas robiť prieskumy a tu sú múdri ľudia.

Hľadám niečo na klasické používanie a v prípade potreby nech to zvládne aj hry, resp. herný notebook. Mal som doteraz Lenovo a bol som maximálne spokojný. Rozpočet cca 1500 €. Oplatí sa pozerať bez OS?

Ďakujem krásne.
fildinko
King
King

Oplatí sa pozerať bez OS pokiaľ máš USB s inštalačkou (z MS stránky) windows. A vieš si zaobstarať klúč (ebay/bazos 5€ cca).

1500 € je slušný rozpočet.

Záleží či chceš aby to vyzeralo ako herný noťas (veľká hrubá ťažká krava): https://www.alza.sk/asus-tuf-gaming-a15-fa507xi-lp028-jaeger-gray-kovovy-d7661425.htm

alebo noťas čo zvládne aj hry a nevyzerá to ako kolotoč: https://www.alza.sk/lenovo-thinkbook-16p-gen-3-arh-mineral-grey-celokovovy-d7581898.htm
B3rET
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa B3rET »

ako vyzerá je pre mňa úplne nepodstatné, potrebujem iba nech má alfanumerickú klávesnicu. Pozeral som zatiaľ od Lenova tú radu Legion, o tej si čo myslíš?

Ďakujem!!!
fildinko
King
King

Osobne som fanúšik značky Lenovo a rada Legion je fantastická.

Napríklad: https://www.alza.sk/lenovo-legion-slim-5-16irh8-misty-grey-kovovy-d7788600.htm
Napísať odpoveď