emigracia,imigracia

Diskusie na politické témy...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: emigracia,imigracia

Príspevok od používateľa Blastbit »

jackb
Nie žeby som chcel obhajovat beardieho (obháji sa aj sám), ale tiež čítam diskusiu a ako vnimam informácie od vás, zdroje z tv, novín a pod.
1. dorazne NIE ilegálnej migracii, 2. stále sa píše o ilegálnej migrácii, 3. téma himarshov/rakiet do himarshov oznámená aj tv mediach, tam to bolo odkomunikované čo bolo zničené. Na fore to potom bolo spomenuté a následne ste sa kvôli tomu dotahovali.
4. ked má moslim a Afričan legálny prechod do krajiny + dalšie náležitosti vybavené, tak je to v poriadku.

Príklady- I.Maiga legálny príchod do Československa+mal vybavené dalšie náležitosti, alebo aj moslimský doktor ktorého tu niekto spomínal.
A migranti ktorí prechádzajú ilegálne na SR uzemie vdaka maďarským (prídavné meno :)) prevádzačom, nemajú ani len doklady pri sebe, vymýšlaju si osobné údaje - vek, národnosť, účel prechodu cez SR uzemie a pod. Toto sa nedá dať na rovnakú úroveň.

Pokial sa naozaj jedná o občana Sýrie a kedže je tam vojna, berie sa ako vojnový utečenec no stále má mať pri sebe doklady.
Lenže ked chce, môže skusiť emigrovat najprv bud do Jordánska, alebo ešte lepšie do Saudskej Arábie,Katar a pod- relatívne bezpečné štáty.
Môže skúsiť ísť do Europy, lenže ver tomu, že kebyze nie je EU tak samotné Europske národy by sa opätovne medzi sebou sekali.
No a s Arabmi (ako najviac moslimsky veriaci ludia) majú južanské aj západné krajiny nie moc dobré historické skúsenosti.
Takže by to dopadlo tak, žeby drvivá väčšina už žijicich moslimov (Arabov,Turkov,Kurdov a pod) v EU by nedostali vstup do EU krajín.
Ale kedže existuje EU tak si pochopitelne vyspelé krajiny vyberajú koho chcú a nechcú vo svojej krajine - týka sa to aj teba ako študovaného človeka. Kedže aj spomínaš, ze máš kamarátov moslimov a Afričanov, tak tiež ich neprijali len pre pekné hnedé/čierne oči.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

Pouzivaj si kolkokrat len chces a potrebujes. Sulik nepisal nic o i-/e-migracii, ani o i-/legalnej. Nic o legalite migracie sa nepise ani v clanku, ku ktoremu som to pisal. Napisal, ze hovori "dorazne nie migracii"? Ano. Dokazal som to citaciou aj screenshotom. Vidiet tam cosi o ilegalnosti je ohybanie reality.
nie, vsetkych ludi z MENA negeneralizujem
tak snad si ostatni uzivatelia dokazu vytvorit nazor za posledny tyzden tvojich postov :)
ludia z MENA mozu za kriminalitu v ZE disproporcne => klamstvo
to skutocne klamstvo je, lebo ludia z MENA boli v Europe aj pred rokom 2015 a nebolo to poznat na grafe kriminality. boli irski teroristi, baskicki teroristi, nemecki teroristi, gangy z byvalej Juhoslavie ci Sovietskeho zvazu.

uz vies, ake problemy su s tou SA a Egyptom?
Blastbit napísal: 01 nov 2023, 11:43 Pokial sa naozaj jedná o občana Sýrie a kedže je tam vojna, berie sa ako vojnový utečenec no stále má mať pri sebe doklady.
Lenže ked chce, môže skusiť emigrovat najprv bud do Jordánska, alebo ešte lepšie do Saudskej Arábie,Katar a pod- relatívne bezpečné štáty.
Ked ti bombarduju dom, budes si zachranovat holy zivot a zivoty svojej rodiny, alebo budes prvy ratovat pas, potom diplom a potom sa starat o prezitie? A co urobis, ak aj doklady zachranis, ale zoberu ti ich prevadzaci a potom na doklad s tvojim menom "legalne" pricestuje niekto, kto nema v Europe ziadne dobre umysly?
V tej druhej vete je toho velmi vela. Problem je, ze sa miliony Arabov beru ako jedna masa. To ale pravda velmi nie je. Ani islam nie je jednotna masa. Takze medzi syrskymi a saudskymi Arabmi su rozdiely. A mozu byt neprekonatelne.
A pochopitelne, ze si staty vyberuju. Aj ked mna by som do toho netahal. V Irsku som mal len maturitu a ked som odchadzal do Skotska, sice som mal uspene ukoncene vys. skolske vzdelanie 2. stupna, ale to mi bolo ako mrtvemu zimnik.
Co mne prekaza je pristup: ludia z cudziny prejdu hranicu a nezaoberame sa tym, ci mozu byt pre krajinu prospesni. Rovno ich otocime. To je rovnake, ako ked svajciarska realitka v nemecky hovoriacom kantone neprenajme byt Talianovi, alebo niekde inde neodpovedaju na maily cloveku, ktore meno a priezvisko nie su z krajiny, v ktorej tie maily pise.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb
Ked ti bombarduju dom, budes si zachranovat holy zivot a zivoty svojej rodiny, alebo budes prvy ratovat pas, potom diplom a potom sa starat o prezitie? A co urobis, ak aj doklady zachranis, ale zoberu ti ich prevadzaci a potom na doklad s tvojim menom "legalne" pricestuje niekto, kto nema v Europe ziadne dobre umysly?....ale ked ti bombarduju dom tak sa skryješ do ukrytu a nebeháš s rodinou po ulici či? Ved v Europe sú miliony migrantov(pristahovalcov) z moslimských krajín+obyvatelia Afriky, prečo oni mali pri sebe aspon tie doklady? Co oni urobili také zázračné, že ich dokážu prisebe mať a ked vyspelé krajiny ich prijimu tak už získajú od nich aj občianstvo.
A v roku 2023 migranti ktorí utekaju pred vojnou, ale reku rodinu nechali doma, to už je aké gentlemantské - dovtedy im tá rodina aj umrie.
Ano Islam má aj neprekonatelné rozdiely a rozdiely sú aj medzi moslimskými národmi. Ale ešte viac budú mat rozdiely s ateistami+kresťanmi z Europy.
Je ale pre také Nemecko výhodné mat v uliciach tisíce Turkov a Kurdov ktorí sa začnú medzi sebou trestne správať? To je ich známa nevraživosť.
Ale zároveň si ich konflikt na ulici odnesú aj Nemci ktorí majú zaparkované svoje autá, začnú horieť a rozbité okná reštaurácii a pod.
"Co mne prekaza je pristup: ludia z cudziny prejdu hranicu a nezaoberame sa tym, ci mozu byt pre krajinu prospesni. Rovno ich otocime. To je rovnake, ako ked svajciarska realitka v nemecky hovoriacom kantone neprenajme byt Talianovi, alebo niekde inde neodpovedaju na maily cloveku, ktore meno a priezvisko nie su z krajiny, v ktorej tie maily pise."....chápem ze by si bol rád keby každý kto chce opustiť z vážnych ci menej vážnych dovodov svoju krajinu aby mal tie možnosti co ty. No kým nebolo SR v EU a čakalo sa na hraniciach tak tiež ťa colníci bez dokladov nikde nepustili. Aj terajší migranti z Afriky,Blízky Východ,Turecko čo už sú možno aj desiatky rokov v Europe tiež neprišli len tak, že milí Europania chcem tu žiť postarajte sa o mna. A aj vtedy boli v tej oblasti vojny ako aj teraz. No vidíš a vyspelé Svajčiarsko v ktorom sa moc reálne nemusia Nemci s Talianmi a robia si naprieky (neviem či výnimočne alebo pravidelne, no rivalita z minulosti tam je)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 01 nov 2023, 13:47 Pouzivaj si kolkokrat len chces a potrebujes. Sulik nepisal nic o i-/e-migracii, ani o i-/legalnej. Nic o legalite migracie sa nepise ani v clanku, ku ktoremu som to pisal. Napisal, ze hovori "dorazne nie migracii"? Ano. Dokazal som to citaciou aj screenshotom. Vidiet tam cosi o ilegalnosti je ohybanie reality.
vytrhnutie vyjadrenia z kontextu je ohybanie reality
zaujimave, ze si sa relevantne nevyjadril k tomu videu, ktore som pridal, vratane timestampov pre jednoduchsiu navigaciu
tak snad si ostatni uzivatelia dokazu vytvorit nazor za posledny tyzden tvojich postov :)
presne tak
chcel by som poziadat ostatnych uzivatelov, aby sa vyjadrili, ci generalizujem vsetkych ludi z MENA
to skutocne klamstvo je, lebo ludia z MENA boli v Europe aj pred rokom 2015 a nebolo to poznat na grafe kriminality.
nikto netvrdi, ze vtedy neboli a ani ze nepachali trestne ciny
statistiky ale jasne ukazuju narast v poslednych rokoch, odkedy je MENA migrantov (aj legal aj ilegal) vacsie zastupenie v populacii

napriklad Svedsko:
Individuals with a foreign background, earlier studies maintain, has been overrepresented in Swedish crime statistics, particularly those who are born in a foreign country. Albeit to a somewhat lesser degree, those born in Sweden with at least one foreign-born parent also exhibit a higher risk of being registered for crime. Statistics on migrants and crime has not, however, been revised since the publication of the 2005 report by the Crime Prevention Agency covering the period from 1997 to 2001.

This article is based on statistical material from the Crime Prevention Agency, using the same method as the agency in order to update the material to 2017. For the first time, the majority of those registered as crime suspects are foreign-born. The proportion of those with a foreign background increase from 18% between 1985 and 1989 to 33% between 2013 and 2017. During these two time intervals, the proportion of crime suspects with a foreign background went up from 31% to 58%.

Concerning certain types of crime, migrants’ over risk is even higher. Regarding murder and manslaughter, the proportion rose from 42% to 72%. At the same time, however, migrants’ over risk for crime only increased slightly. How is this possible? Because practically the entire increase in crime propensity among migrants was caused by the fact that their share of the population had increased. This is an important observation. The reason behind the rising trend, hence, has little to do with individual migrants becoming more prone to criminal activity. The over risk among the entire population of migrants increased from 1.8 between 1985 and 1989 to 2.0 between 1997 and 2001. No further changes have been registered between 2013 and 2017. Registered crime among those who are not nationally registered has, moreover, increased drastically.
Francuzsko:
In the past year, the Ministerial Statistical Department for Internal Security (SSMSI) reported that 69% of violent robberies and other violent crimes, which include sexual assaults, occurring on public transport in the greater Paris region of Île-de-France were committed by individuals who are foreign nationals.
A closer examination of the data reveals that Africans alone accounted for 52% of these crimes, even though they make up only 3.2% of the country’s total population. Looking at the entire country of France, the data demonstrates that African nationals are responsible for 42% of these types of crimes, a significantly higher proportion than their representation in the overall French population.

Regarding crimes specifically related to public transportation, the situation has not seen substantial changes over the years. In 2020, the SSMSI published statistics showing 69% of sexual assaults were committed by foreigners.

On a nationwide scale in France, these crimes are predominantly committed by foreign nationals, accounting for 55% of such incidents, as indicated by the data.
Breaking down the statistics for the city of Paris, the SSMSI figures show that 38% of violent robberies and other violent crimes were perpetrated by foreign nationals from the Maghreb region, which includes North African countries like Tunisia, Algeria, and Morocco. Africans from countries outside the Maghreb region followed, contributing to the majority of violent robberies in Paris, amounting to around 70% of all such crimes.
Dansko (link na dansky statisticky urad, z ktoreho je to prebrate):
202311114459436787649STRAFNA3.xlsx
(19.44 KiB) 3 stiahnutia
narasty MENA medzi rokmi 2000 a 2021:
Turkey 2,042877561
Algeria 1,722222222
Egypt 1,861111111
Ethiopia 3,357142857
Ghana 2,418604651
Kenya 3,5
Morocco 2,18694362
Nigeria 1,606060606
Somalia 3,43559719
Tunisia 1,45
Uganda 3,136363636
Afghanistan 9,712765957
Iraq 4,345849802
Iran 1,499298738
Jordan 2,433333333
Kuwait 5,086956522
Lebanon 3,313539192
Pakistan 1,743078627
Syria 30,30379747

predovsetkym u Syrie je ten narast po 2014 brutalny
syria.jpg
uz vies, ake problemy su s tou SA a Egyptom?
cakam, ze mi to konecne povies, kedze som ta o to uz viackrat ziadal
Co mne prekaza je pristup: ludia z cudziny prejdu hranicu a nezaoberame sa tym, ci mozu byt pre krajinu prospesni. Rovno ich otocime.
prave naopak, cast je na uzemi ilegalne a nie su vyhostovani

btw, ako sa stavias k londynskej stotisicovej propalestinskej demonstracii spred par dni?
ked pojde niekto okolo tvojho bytu, ktory sa mu bude pacit a chce v nom zit, vpustis ho?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

"chcel by som poziadat ostatnych uzivatelov, aby sa vyjadrili, ci generalizujem vsetkych ludi z MENA"
Popravde neviem čo znamená skratka MENA. Nie negeneralizuješ, síce v minulosti si rád toto slovo používal aj voči mne v temach LVP.
Mohol som uviest 5-10+ príkladov kedy som negeneralizoval ženy, ale stále si tvrdil svoje a potom sa toho tupo chytili aj niektorí další.
Cize aby som to skrátil, chyby v diskusiach robíme uplne že všetci. A citácie každej vety ktorú oponent napíše, niekedy nie je vhodné neustále konfrontovať. Potom to vyzerá tak, ako by jedna aj druhá strana chcela len odpálkovať bez obsahu argumentov z reality.
No aj v prípade jackba začínam viac chápať čo chce povedať, ked pridáva nové skutočnosti (napr to, že má kamošov moslimov,Afričanov).
Viem že ste obaja nadpriemerne inteligentní, vzdelaní a argumentačne zdatní, ale pre iných čitatelov táto komunikácia vyzerá odpudivo.
Edit - "ked pojde niekto okolo tvojho bytu, ktory sa mu bude pacit a chce v nom zit, vpustis ho?"
Tú otázku čitam asi 5 krát a vieme odpoved, ale tiež čakám na jackbovu odpoved.
beardie
Redeemer
Redeemer

MENA = Middle East and North Africa = Blizky vychod a Severna Afrika

ked uz teda davam tie lekcie zo slovenciny, tak:
"krat" sa pise spolu s cislovkou - piatykrat
"raz" sa pise oddelene od cislovky - piaty raz
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok díky. Ked som napísal "piatykrat" v minulosti, vždy mi to podčiarklo červenou čiarou - nechce sa mi to opravovať.
Tak to píšem odvtedy takto "5 krát".
Aj tak si vravím, či bolo vôbec dobré začínať tému "emigrácia,imigracia", lebo opäť to tu vyzerá ako v téme covid.
Vás dvoch budem len čítať, ale ak niekto iný napíše svoj názor, možno tam si jasne a výstižne popíšeme.
K téme ako takej - terajšia vláda sa už začala chváliť, ako ani jediný migrant neprešiel cez uzemie SR odkedy sú oni pri moci - "aleluja" :roll:
beardie
Redeemer
Redeemer

chapem tomu hejtu a je mi jasne, ze je to len PR, ale v realite je prave toto ultimatnym cielom - ochrana hranic, aby sa na uzemie krajiny nedostal nikto ilegalne

je mi tiez jasne, ze si dali prevadzaci pauzu, pripadne zmenili trasy a ilegalna migracia bude pokracovat o par dni v nezmenenom mnozstve
tomu zabrani len ucinna ochrana vonkajsej Schengenskej hranice a realne deportacie ilegalov spat do krajiny povodu
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 01 nov 2023, 14:18 vytrhnutie vyjadrenia z kontextu je ohybanie reality
zaujimave, ze si sa relevantne nevyjadril k tomu videu, ktore som pridal, vratane timestampov pre jednoduchsiu navigaciu
vyjadril. na stranke aktualit som si precital ich TL:DW. preco by som mal pocuvat niekoho, koho nazory sa mi hnusia? ak by z toho bola sranda ako z clenovej momentalnej vlady, tak dobre, ale skutocne nemozes chciet, aby som si ublizoval.
nikto netvrdi, ze vtedy neboli a ani ze nepachali trestne ciny
statistiky ale jasne ukazuju narast v poslednych rokoch, odkedy je MENA migrantov (aj legal aj ilegal) vacsie zastupenie v populacii

napriklad Svedsko:
deja vu: opat si vyboldoval to, co sa ti hodi, ale to co je dolezite a nesedi ti do narativu si nechal tak.
Dansko (link na dansky statisticky urad, z ktoreho je to prebrate):
stale im tam robia galibu Cechoslovaci a Juhoslovania. :nono:
cakam, ze mi to konecne povies, kedze som ta o to uz viackrat ziadal
takze sam na to nevies prist? ani to neskusis?
prave naopak, cast je na uzemi ilegalne a nie su vyhostovani
takze prejdu zo Syrie na juh Slovenska a az tam ich kontroluju?
btw, ako sa stavias k londynskej stotisicovej propalestinskej demonstracii spred par dni?
musim sa ku nim postavit? ale zaujmalo by ma, co robili slovenski nackovia zijuci v Londyne, ktori su aj proti Zidom aj proti imigrantom z MENA
ked pojde niekto okolo tvojho bytu, ktory sa mu bude pacit a chce v nom zit, vpustis ho?
ked sa tak vytrvalo pytas: byt, ktoreho cast som mal na LV vyhorel spolu s domom, v ktorom bol, pocas noci, kedy Rusko napadlo Ukrajinu. ak sa niekomu bude pacit zit vo vyhoretej ruine, hlavne takto proti zime, podakujem, ze ma toho zbavi.
beardie
Redeemer
Redeemer

watch sa pise s dvojitym v

SW: co presne je dolezite? co som opomenul?
FR: k tomu si sa nevyjadril
DE: ano, je to zaujimave
kazdopadne, statistiky ukazuju, ze migranti sposobuju neproporcne vela trestnych cinov (a priestupkov a dalsich kategorii v mnohych oblastiach)

stale cakam, ze mi to povies ty, takze ta o to žiadam, znova

obcas ich zachytia az tam, ano

nie, nemusis sa k tomu postavit, nemusis ani otvarat dalsiu temu na celkom jasnu otazku

ked pojde niekto okolo tvojho aktualneho obydlia, ktory sa mu bude pacit a chce v nom zit, vpustis ho?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 01 nov 2023, 18:05 watch sa pise s dvojitym v
vď.
SW: co presne je dolezite? co som opomenul?
FR: k tomu si sa nevyjadril
DE: ano, je to zaujimave
kazdopadne, statistiky ukazuju, ze migranti sposobuju neproporcne vela trestnych cinov (a priestupkov a dalsich kategorii v mnohych oblastiach)
prepac, na druhe precitanie nemam proti tomu boldu zo Svedska nic.
ano, ku Francuzsku som sa nevyjadril.
a tak celkovo ma uz 8 rokov zaujima, preco mam take stastie, preco ho ma moje okolie.
ci po Britanii, ci vo Svedsku, v Dansku... nepoznam cloveka, ktory by bol obetou kriminality ludi v MENA. byvaly uzivatel fora, ktory studoval vo Francuzsku a teraz snad v Bruseli, lebo robi pre EU, dokonca komentoval, ze sa v Parizi citi bezpecnejsie ako vo svojom rodnom meste, kde ho pravidelne napadali ini Slovaci a to len pre jeho dlhe vlasy...
stale cakam, ze mi to povies ty, takze ta o to žiadam, znova
tak ked musim:
1) Syria ani Izrael/Palestina nemaju hranicu so SA. Do SA sa musi cez Irak alebo Jordansko. Najblzisie ku hranici s Irakom stale bojuju rebeli proti Assadovcov, za ktorych bojuju Rusi a Irancania - dovod na utek z krajiny a skupiny, pre ktore ludsky zivot nema ziadnu cenu.
2) Zo Syrie a z Jordanska je to do Saudskej Arabie pust. Pochod stoviek tisic ludi co i len na hranicu by bol samovrazda. Saudi stava nove mesta na opacnom konci polostrova, asi vie co robi. To, ze je tam nehostinne sa da odcitat z tych satelitnych snimiek zobrazujucich zdravu vegetaciu. Tak isto si na nocnych snimkach pozries, ze tam nie su ani sidla, ktore by svietili.
3) Velke mesta v SA, kde by sa mohli o stovky tisic ludi starat su dalsie stovky kilometrov v pusti.
4) V Mekke je infrastruktura pre miliony putnikov. Ale ich pobyt trva maximalne tyzden. Nie dozivotne. Tiez ta Mekka nie je na hraniach s Jordanskom.
5) Rozdieli medzi Arabmi/moslimami. SA je wahabisticka, ine arabske krajiny vyznavaju ovela liberalnejsi islam. Takze utekom do Saudi by si nepolepsili, prave naopak. Velmi rychlo by sa mohli dostat do problemov s nabozenskou policiou. A to je len problem v ramci sunni. Potom su este šííti. A arabski krestania...
Takze to su dovody, pre ktore, podla mna, Saudska Arabia ci bohate staty Zalivu neprijmaju Arabov zo Syrie ci Palestiny. Vsade je to cez pust, stavat v nej nove mesta by trvalo nekoncne dlho (a pomreli by pri tom moslimovia z inych casti Azie, ako ked tam bol ten futbal). Takze paradoxne je pre tych ludi mensie riziko ist cez Balkan na sever, ako ist do puste.
ked pojde niekto okolo tvojho aktualneho obydlia, ktory sa mu bude pacit a chce v nom zit, vpustis ho?
nie.

inak, este taka zaujimavost: asimilacia. ludia postuju na socialne siete, ako im "moslimy" prichadzaju na Slovensko "kradnut kulturu". aj Amerika im kradne kulturu. ked som si na svoj sukromny profil daval v dusickovom obdobi fotky vyrezanej tekvice, ci v kostime, tak ma rovnaki ludia obtazovali s tym, ako si to dovolujem, ved Slovak - Dusicky - sviecky. a nesiel cez to vlak, ze tak ako oni chcu asimilaciu od ludi na Slovensku a cudzie nic nechu, tak ja by som sa podla toho mal spravat tu.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 01 nov 2023, 19:59nepoznam cloveka, ktory by bol obetou kriminality ludi v MENA
subjektivne skusenosti su v objektivnom svete irelevantne
tiez nepoznam osobne ludi, ktorym sa nieco v MENA stalo, to si asi nevedia povedat tie 2 zenske, ktorym v Maroku na inak relativne bezpecnom mieste urezali hlavy
pripadne tie zenske, co sa vybrali putovat stopom cez Balucistan, aby ukazali, ze miestni obyvatelia su mili a laskavi, az na to, ze nie :smt006

novidis, ani to nebolelo, len 7x som sa musel spytat
pust sem, pust tam, ta je nepodstatna, ak by chceli Saudi tych ludi prijat, tak by si ich pozvazali letecky, to je ten najmensi problem
i preto som tu otazku definoval presne tak ako som ju napisal, cize "preco SA nechce prijat migrantov", nikde sa tam zamerne nepise o pesom presune cez pust, ze si si ty zase len nieco nespravne vydedukoval? ;-)

a co Egypt a Gaza? ci to nebude mat suvis s tym, ze Hamas je teroristicka organizacia napojena na Moslimske bratstvo, ktora ma podporu velkej casti obyvatelov Gazy a Egypt si na svoje uzemie teroristov vozit nechce? neviem veru, skusme to prediskutovat
ako povedala Golda Meir, boj medzi Palestinou a Izraelom sa skonci az vtedy, ked Palestincania zacnu mat radsej svoje deti ako Allaha, za 50 rokov sa v Palestine nic nezmenilo
naopak, SA aj UAE sa zacali priblizovat k Izraelu, kedze pochopili, ze obchod je lepsi ako pustne bajky pedofila (a nasratie Iranu je len prijemny bonus)

presne z toho dovodu, ze ty nechces vpustit kde-koho neprevereneho do svojho obydlia, presne preto by sa nemali vpustat neprevereni ludia do Europy, bez ohladu na to, ze to ti ludia chcu, diky za odpoved

ked sa woke stretne s realitou, obcas sa objavi aj uprimny nazor, ale povacsine len tak mimochodom
ako ked sa vsetkych tych biologickych stojanov na transparenty pytali, ci si budu brat pozyvanych refugees k sebe domov, zrazu mali doma vsetci plno
slnieckarov treba priamo konfrontovat s ich nazormi, malokto sa uvedomi, ale je to aspon vtipny pohlad
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Zdá sa, že nikoho okrem jackba a beardieho hlbšie nezaujima táto tema, to je škoda. Chcelo by to ovela viac názorov aj iných ludí.
Pre migrantov cesta morom do EU rovnako nebezpečné, ako aj pochod púšťou. Letecky lepší nápad, ale ako Egypt tak aj SA nemusí všetkých prijimať.
Nemusia ich prijimat už na letiskách, pokial nebudú mat v poriadku osobné doklady, ale budú mat len mobily pri sebe.
Je to také paradoxné v tej Arabskej Lige, že SA aj Egypt nemusia chciet prijať drvivú väčšinu Palestínskych Arabov.
V prípade SA to bude najmä aj preto, že oni sú tá bohatá elita Arabov a Palestina, Syria, Libanon sú tí menejcenný pre nich, co nič nedokázali.
Ked sa Palestinci prestahuju späť do svojej domoviny (najmä Jordánsko ved aj vlajku majú skoro rovnakú), tak vojna v Izraeli nebude.
Co nato povie ne-arabský Irán bude zaujimať jedine tak teroristov Hamas,Hizballah + im podobních, + niektorích neprisposobivých moslimov.
Ved aj také milicie Jemenu sa zapájajú do tej vojny, ale aby sa zaujimali o to ako sa žije v Jemene ich netrápi. Len bojovať a kradnúť.
Bohaté Arabské krajiny v okolí Perzskeho zálivu nechcú eskalovat napätie v tom regione, aj kvoli vztahom s USA, aby ich mali čo najlepšie.
beardie
Redeemer
Redeemer

vojna v Jemene je proxy vojna SA vs Iran
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

beardie napísal: 01 nov 2023, 14:18chcel by som poziadat ostatnych uzivatelov, aby sa vyjadrili, ci generalizujem vsetkych ludi z MENA
Celkovo skor nie, mozme za generalizaciu povazovat ked si hovoril o kompatibilite kultur (kde tiez urcite nejde o vsetkych ale je to dostatocna generalizacia), ale pri ekonomickej imigracii rozlisujes pristup a spravanie. Takze za mna pass (tzn. negeneralizujes vsetkych/vacsinu ludi z MENA). Aj ked by ma zaujmal tvoj nazor na riesenie utecencov ako humanitarnej krizy.
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 02 nov 2023, 10:08 subjektivne skusenosti su v objektivnom svete irelevantne
tiez nepoznam osobne ludi, ktorym sa nieco v MENA stalo, to si asi nevedia povedat tie 2 zenske, ktorym v Maroku na inak relativne bezpecnom mieste urezali hlavyslnieckarov treba priamo konfrontovat s ich nazormi, malokto sa uvedomi, ale je to aspon vtipny pohlad
to ale bola jednorazovka. tri roky po tom teroristickom cine, a pod dvoch rokoch nevpustania cudzincov, po rovnakom chodniku veselo cupkali ine Europanky prespach na chatu plnu pohonicov mulic a horskych vodcov...
ani pocas Ramandanu nebol problem, ze pri mori moja damska spolocnost nebola odeta podla standarov. ale hej, to su subjektivne skusenosti.
novidis, ani to nebolelo, len 7x som sa musel spytat
pust sem, pust tam, ta je nepodstatna, ak by chceli Saudi tych ludi prijat, tak by si ich pozvazali letecky, to je ten najmensi problem
i preto som tu otazku definoval presne tak ako som ju napisal, cize "preco SA nechce prijat migrantov", nikde sa tam zamerne nepise o pesom presune cez pust, ze si si ty zase len nieco nespravne vydedukoval? ;-)
tak do Europy ich nevozia v obrych Antonovoch a armadam NATO tiez evakuacia z Afganistanu velmi nesla...
Tu som nasiel starsie citanie a podopiera to, co mi ludia zo Zalivu hovorili v rokoch 2015 - 2016: preco si maju brat cudzincov, ak uz vtedy tvorili vo svojej krajine mensinu.
https://www.lejournalinternational.fr/S ... a3477.html
a co Egypt a Gaza? ci to nebude mat suvis s tym, ze Hamas je teroristicka organizacia napojena na Moslimske bratstvo, ktora ma podporu velkej casti obyvatelov Gazy a Egypt si na svoje uzemie teroristov vozit nechce? neviem veru, skusme to prediskutovat
ako povedala Golda Meir, boj medzi Palestinou a Izraelom sa skonci az vtedy, ked Palestincania zacnu mat radsej svoje deti ako Allaha, za 50 rokov sa v Palestine nic nezmenilo
naopak, SA aj UAE sa zacali priblizovat k Izraelu, kedze pochopili, ze obchod je lepsi ako pustne bajky pedofila (a nasratie Iranu je len prijemny bonus)
S druhym a tretim odsekom suhlasim. V prvom okrem qwertyho cukrikov vidim tiez pust. Sice si nemyslim, ze by to z hranic Gazy do Delty trvalo 40 rokov ako v Knizke 1.0, ale tiez ta Sinajska pust nie je naprijemnejsie miesto na prechadzanie. Plus je mozne, ze tam Egypt nechal dake miny, aby sa IDF nedostali ku Suezu bez problemov.
presne z toho dovodu, ze ty nechces vpustit kde-koho neprevereneho do svojho obydlia, presne preto by sa nemali vpustat neprevereni ludia do Europy, bez ohladu na to, ze to ti ludia chcu, diky za odpoved
ja som ale neuviedol moje dovody, takze si vydedukol.
najomna zmluva mi zakazuje obyvat byt s dalsou osobou. dalej mi to zakazuje zakon, ktory upravuje standard byvania. ten veselo ludia porusuju, ked prenajimaju gauc a obyvacku ako "spalnu". aby som mohol obyvat byt, v ktorom som, majitelom poverana realitka ma dala preklepnut specializovanej firme. trvalo to viac nez mesiac. takze by nebolo rozhodnutie, kto bude v byte byvat :)
lebo mi to vkladas do klavesnice, ale ja nie som proti preverovaniu ludi prichadzajucich do Europy.
ked sa woke stretne s realitou, obcas sa objavi aj uprimny nazor, ale povacsine len tak mimochodom
ako ked sa vsetkych tych biologickych stojanov na transparenty pytali, ci si budu brat pozyvanych refugees k sebe domov, zrazu mali doma vsetci plno
slnieckarov treba priamo konfrontovat s ich nazormi, malokto sa uvedomi, ale je to aspon vtipny pohlad
v tejto krajine ludia nevidia problem prijmat refugees. ci to bolo pred nemeckym rasizmom, bombardovanim alebo pred vadnymi diktaromi. ak by mi na Slovensku nevyhorela nehnutelnost a splnala by aspon zakladny standard, poskytol by som ju ludom, ktori potrebuju strechu nad hlavou.

javatar tu je. pred rokmi nam tu slubili postcode londynskej no-go zony. to som suhlasil, ze sa preveziem na juh a dame si tam pivko. len ten postcode som este nevidel.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 02 nov 2023, 15:15Sice si nemyslim, ze by to z hranic Gazy do Delty trvalo 40 rokov ako v Knizke 1.0, ale tiez ta Sinajska pust nie je naprijemnejsie miesto na prechadzanie.
vidim to skor na ten pragmatickejsi dovod - nechcu hostit teroristov podporujucich Hamas
ja som ale neuviedol moje dovody, takze si vydedukol.
ano ano, tieto a dalsie podobne dovody, ktore uvadzali ini pozyvaci, boli viackrat zdokumentovane
su samozrejme na smiech
ked ide o zivot, urcite stat prepaci prespanie par ludi na pohovke
v tejto krajine ludia nevidia problem prijmat refugees.
to bych vedel oznacit za generalizaciu :)
ale otocim to - ani ja nemam problem prijat legalnych migrantov, a aj vo vacsom(*) mnozstve, ak budu ochotni plne sa integrovat do kultury prijimajucej krajiny
javatar napísal: 02 nov 2023, 11:21Aj ked by ma zaujmal tvoj nazor na riesenie utecencov ako humanitarnej krizy.
kratkodobo alebo dlhodobo?
ak kratkodobo, tak podla moznosti v najblizsej bezpecnej krajine, s tym, ze dalsie krajiny mozu dotovat dane miesta a zlepsovat zivotnu uroven, ale ciel je vratit vsetkych ludi do domovskej krajiny hned ako to bude mozne

ak dlhodobo, viz predchadzajuci odsek, ale trosku obsirnejsie:
- prva prerekvizita - prijimajuca krajina si musi sama urcit, ake su podmienky pre vstup a vstup musi byt legalny
- tito ludia sa povinne musia integrovat do kultury hostitelskej krajiny
- vratane naucenia sa jazyka
- vratane opustenia svojho spiatocnickeho nabozenstva, ak nie je kompatibilne s nabozenstvom majority (teda v podstate hlavne islam)
- pocty musia byt nizke a zaroven prisne regulovane, aby bolo jasne, ze kazdy jeden prichodzi je pravidelne kontrolovany a je do nejakej doby plne integrovany (5 rokov mi pride ako optimum), v opacnom pripade hasta!
- ... inak to robi zlobu

premyslam nad europskymi realiami a mensinami, ktore prisli vo vacsich hufoch a vysledky su skor rozporuplne

netreba tiez zabudat, ze ti ludia chybaju v krajine povodu, uplne jasna definicia brain-drain, vidime to aj na Slovensku
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 02 nov 2023, 15:44 ano ano, tieto a dalsie podobne dovody, ktore uvadzali ini pozyvaci, boli viackrat zdokumentovane
su samozrejme na smiech
ked ide o zivot, urcite stat prepaci prespanie par ludi na pohovke
Ak si mne cez realitku prenajal byt a ja tam za seba zoberiem rodinu zo Syrie, asi nebudes skakat stastim.
Ide skor o to, aby sa ti utecenci nediskriminovali horsimi podmienkami, ake maju domaci. Urcite by sa panie s Ukrajiny potesili aj za karimatky v obyvacke, ale ti, ktori im odporucali hostitelov, by s tym napadom asi nesuhlasili.
beardie
Redeemer
Redeemer

priblizne 10 rokov po Sulikovom navrhu mozno pride k naplneniu jeho vizie
https://www.theguardian.com/world/2023/ ... um-seekers
jackb
Redeemer
Redeemer

Kto vie, ako by sa citili Sulikovci s malym Riskom, ak by cakali na moznost zit v Zapadnom Nemecku v dakej genocidnej krajine.
Napísať odpoveď