Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Hegy »

No super, tak vychadzaju dobre v syntetickom teste, potom ti zapalia dosku alebo stuttruju je problem, preco ludia AMD nedoveruju.
https://www.tomshardware.com/news/amd-i ... c-voltages
https://www.tomshardware.com/news/ryzen ... -1007-bugs
https://www.tomshardware.com/news/amd-r ... e-advisory

Je sice fajn, ze niektore z tych problemov eventualne fixnu, ale to uz je pre vacsinu uzivatelov neskoro. Su ludia ktori maju toleranciu na beta-testing niekoho prace - su su ludia ktori chcu plug'n'play hotovy produkt a zjavne im to stoji si za to aj priplatit.

// to s tou cenou beriem spat, R9 7950X3D je dokonca o ~70eur drahsi ako i9-14900k... yikes
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna si si vybral zle porovnanie procesorov, staci pozriet synteticke testy a testy v hrach - https://www.anandtech.com/show/21084/in ... -refreshed Tebou spomenute AMD ma prevahu. Sice AMD je drahsie, ale porovnavas ho s procesorom Intelu, ktory vysiel tyzden dozadu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja tom tiez z tych co proste maju v hlave ulozeny intel a nvidiu. kedysi som riesil benchmarky a recenzie noveho hardwaru, teraz na to uz nemam chut. intel a nvidia su stare zname, viem ze ked mam v PC osmu generaciu intelu tak jedenasta bude o dost lepsia. rovnako s grafikou viem ze rtx 40tky su top a ze xx60 je low end a xx80 je highend a TI je pretaktovana verzia.
o amd neviem viac menej nic, ked tu citam odporucania tak tie cisla mi nic nehovoria, niekto napise ryzen 5800X a ja netusim co je to zac, novy procak, stary? lowend, highend? rovnako s grafikami.

jasne ze by som si to mohol nastudovat a keby skladam nove pc tak to aj spravim ale je to robota naviac. teraz ked som kupoval grafiku tak ma ani nenapadlo ist do AMD, pri vsetkych hrach dookola pisu o rtx, raytracingu, dlss a neviem co vsetko a predpokladam ze AMD ma ku vsetkemu alternativu ale fakt sa mi to nechcelo studovat, proste som videl 3070ku za dobru cenu a vedel hned mi bolo jasne ze to je minulorocna generacia, mid-end a ze na moje potreby to bude viac nez dost.

AMD ma urcite laka, vsetci to vychvaluju a keby teraz vyberam windowsovy notebook tak sa pozeram hlavne po ryzenoch ale tak ako tu niekto pisal, intel + nvidia je skratka silno zakorenene v mojej pamati.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Aj v mojej bolo. Teraz mám Ryzen 7 5700G, 32GB 3600MT/s CL16 (Kit of 2) 1Gx8 KINGSTON FURY Renegade (a bazárovú GTX 1050 - hry nehrám).
Spokojnosť.
heker
Redeemer
Redeemer

Aacid, stary znamy je aj AMD a tiez ich karty (v minulosti ATI). Mozno ta prekvapi, ze AMD bolo zalozene len o rok neskor ako Intel. Ved uz v devatdesiatych rokoch boli na trhu procesory s 3D Now, ktora sa vyuzivala pri hrach, ale zlom prisiel asi az s prichodom Duronu. Ryzen je na trhu 6 az 7 rokov, takze to nie je novinka o ktorej by bolo nieco treba studovat, ze o co ide. Ako kazda rada AMD, tak aj Intel pride s novinkami. Aj AMD sa uz popalilo a ich nova rada v porovnani s AMD vyhorela, ale bolo to aj obdobne, ze nova rada AMD vypalila rybnik Intelu. Niekedy to je tak, niekedy inak. Predpokladam, ze aj ked si kupujes auto, tak si o nom nieco nastudujes. To iste s mobilom, televizorom, vysavacom, prackou, chladnickou, hodinkami. Preto predpokladam, ze by si to iste urobil aj pri kupe pocitaca, kde si dokazes behom pol hodiny nastudovat o procesoroch a grafikach, pozriet testy, spravit si nazor. Ale ak mas zauzivanu kombinaciu Intelu a nVidie, tak preco nie, ved to je v konecnom dosledku tvoja kupa a mne je jedno co si kupis.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak som to nemyslel, viem ze AMD ma dlhu historiu. skor ide o to co spominali uz ostatni, ze kedysi ten intel vyhraval a tak to ostalo v hlave ulozene.

z autom je to dobry prihlad, na jednej strane ked kupujes auto tak robis vyskum, na druhej strane je vela ludi ktori proste maju uz tretiu oktaviu v poradi a ked idu kupovat nove auto tak nic ine neriesia, proste chcu oktaviu lebo su na to zvyknuti.
tak je to aj s procakmi a grafikami, pokial si zvyknuty na jedno tak mozno do toho pojdes aj napriek tomu ze papierovo je konkurencia na tom lepsie. lebo to nie je tak ze intel je zly a slaby a amd je milion krat lepsie. obe moznosti su viac nez vyhovujuce pre bezneho uzivatela akurat teda amd je aktualne na tom asi lepsie cenovo.
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna si to porovnal zle. Ked kupujes auto a mas tretiu Octaviu, tak to kupujes preto, ze si zvyknuty na Octaviu, na to ich sedenie, na to, ze je to Skoda, ze sa to neboji hocikto servisovat, ze je to priemerne auto za priemerne peniaze (aj ked teraz sa mi zda cena vysoka). Mozes si kupit Fabiu, ale ta je mensia, ma slabsiu vybavu, ale je lacnejsia.

A co v pripade Intelu a AMD? Proste si to kupis a o ine sa nestaras. Ak ti nepoviem co mas v pocitaci, tak si to ziadnym sposobom nevsimnes a neuvedomis. Lenze pri aute vidis do coho nasadas, aku mas vybavu, aky motoro, kolko das za servis.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Analógia z autom - keby som si kupoval nové (a napríklad po Watrburgu :D ) - vyberám aby mi plnilo dobre najdôležitejšie potreby a porovnám ceny a spotreby.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 22 okt 2023, 13:06A co v pripade Intelu a AMD? Proste si to kupis a o ine sa nestaras. Ak ti nepoviem co mas v pocitaci, tak si to ziadnym sposobom nevsimnes a neuvedomis. Lenze pri aute vidis do coho nasadas, aku mas vybavu, aky motoro, kolko das za servis.
procesor je asi fakt jedno. skor ta grafika. rozdielne drivery a podpora v hrach.

faktom ale je ze napriek tomu ze AMD je papierovo lepsie tak vela ludi automaticky siahne po inteli...
heker
Redeemer
Redeemer

Nesuhlasim s tebou, ze siahnu automaticky po Intely. Co poznam ludi z okolia, ktori sa tocia okolo pocitacov alebo co sledujem naprijlad aj tu na fore, tak vela ludi si necha poradit. Aj do predajne ked prides, tak sa snazia poradit. Aj v Alze tie ich herne zostavy su raz na AMD a raz na Intely. Ked je toto obdobie dobra kupa pre AMD, tak preco nie? O pol roka to moze byt zase daleko lepsie pre Intel a vtedy ludom odporucim Intel. Ale ked je doba, ze vykonnovo porovnatelne procaky, s podobnou cenou, ale jeden ma spotrebu 125W a druhy 253W (ci kolko to ma Intel), tam proste poradim AMD, pretoze ma nizsiu spotrebu a hlavne sa menej prehrieva, takze odpadaju problemy s chladenim procesora, odvodom tepla z bedne a tak. S grafickymi kartami je uz ina situacia, tam v pripade novej karty a dakych vypoctovych instrukcii sa dokaze nVidia dohodnut s vyrobcom hry, aby prave nVidia z toho tazila. Ale podobne je na tom aj AMD karta, ze aj oni maju svoje instrukcie, kde dokazu vytazit. Dalej je tu FreeSync a G-Sync, takze ak ma niekto uz monitor a ma podporu len ledneho z toho, tak sa asi prikloni ku karte, ktora to dokaze vyuzit. Momentalne by som sa aj ja prikladal ku kartam nVidia, ak by som si kupoval novu kartu, ale napriklad pred asi rokom na tom bolo lepsie AMD.

V pripade procesorov si teda myslim, ze uzivatelovi/hracovi je jedno, ze ci ma Intel alebo AMD. V pripade programov sa uz treba pozriet na jadra, optimalizaciu programov a vyuzitia na ucel, ktory potrebujem, ale aj tu je to plus/minus jedno. V pripade grafickych kariet je uz dobre sa zamerat na ucel vyuzitia karty, ci budem renderovat alebo sa aj hrat. Ak aj hrat, tak ake hry... a zrejme bude lepsia volba nVidia.

Myslim, ze sme si to tu vysvetlili, napisali odlisne nazory a som rad, ze sme mozno aspon trochu prispeli k obohateniu diskusie pre niekoho kto by si chcel kupovat novy pocitac.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Samozrejme ze siahnu, preco ma intel a nvidia taky brutalny market share, lebo sa predavaju takze ludia po nich siahaju :lol:
Chapem tvoju obhajobu a vo vacsine veci suhlasim, ale cez trhovy podiel a objem predaja vlak nejede, proste sa nepredavaju a aj keby si mal 10 000 kamosov co si kupuju vylucne AMD tak to nebude tvorit ani jedno promile.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

Ahojte, ja iba jeden detail, bol som amd fan dlhe roky a aj som. Už len z princípu, aby bola konkurencia a nútila Intel ťahať ceny nižšie...

Videl som časy, cca do roku 2016 kedy amd procesory nedávali zmysel... To čo ste popísali, každí z vás má kus pravdy. Ale nevidím tu nikde spomenutú podstatnú vec a tou je tá, a teraz použijem môj príklad ako človeka ktorý kúpil nové pc v roku 2016, a to Ryzen 1600X, že ešte dnes nemám problém tam spraviť upgrade z monetalneho 3800X, napr. na 5800X3D do AM4, bez nutnosti meniť aj zdroj... tým chcem povedať to, že v prípade AMD som po každom generačnom refreshi nemusel meniť dosku a prípadne ramky, zdroj... Čo je alebo bol, u intelu problém (neviem ako je to teraz s 13tou sériou a vyššie, nesledujem)

Teraz je tu am5 a osobne si myslím že s týmto socketom ste na ďalších 4-6 rokov úplne v pohode.

Čo sa týka grafík, tu mám tak trochu pocit, že nvidia má čosi navrch, amd karty sú možno o chlp lepšie v pomere cena výkon, no nepoužiteľný raytracing a trochu problematické drivre... Neviem no, naposledy som mal rx470 hriala sa, potom som šiel full-time Nvidia karty a nemal som do dnes problém, plná spokojnosť, ďaleko lepšie chladenie, bezchybné drivre...

Hegy - market share je jedna vec, ale pozri sa na ceny akcií amd 10 rokov dozadu a dnes... a pokiaľ si pár kúpil, tak dnes si vysmáty, to tiež tak trochu hovorí o tom, že AMD spravilo hodný progress čo sa týka procakov, aj za cenu toho, že majú nižší market share...

Záverom, nehatujem intel, ale dnes je to viacmenej jedno, čo máš v kompe, obe značky performuju veľmi porovnateľne, ako tu už bolo spomenuté, s tým že viem, že keď dnes kúpim am5 socket, tak o 5 rokov tam dám v poho postačujúci upgrade na ďalšiu dobu, s tou doskou čo kúpim dnes...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Nerozporujem ze AMD spravilo velky progress a je fajn, ze AMD ako spolocnost stupla ale podla mna vela zhodnotenia nabrali na enterprise platformach (EPYC) a mobilnych cipoch (handheldy, telefony, laptopy). A ako hovoris, je len dobre, ze sa dotahuju ja osobne si brusim zuby na am5 - stolove PC mavam vacsinou 5-7 rokov, ta doba sa skracuje ale ak by som si vedel vymenit lahko GPU a CPU po 3-4 rokoch za moderne verzie tak je to velky bonus.
Uprimne, som fanusikom AMD aj ked poslednych 10 rokov pouzivam modrozelene zostavy aspon v domacom PC. Ostra konkurencia je potrebna, pomoze to vsetkym hlavne na penazenkach a rapidnom vyvoji. Pamatam si casy, ked bolo AMD tak pozadu s procesormi ze Intel prakticky asi 2 generacie neurobil medzigeneracny narast vykonu, 5th gen intel core bola uplne skipnuta a 6th a 7th boli to iste, akurat ceny sli hore.
Bohuzial som ale pocul nejake sumy, ze AMD sa chce sustredit skor na entry a mid level karty a z "arms race" s cutting edge kartami proti nVidii vypusta co je pekne na prd, este v kombinacii s par poslednymi hrami co sa zda ze by si v klude zasluzili 4090 a na vyssie nastavenia detailov ani neboli AMD karty odporucane ani pri 1080p myslim, co je chore a smutne.
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kzS^ »

Zdravim, vedeli by ste mi poradit novy procak pre tuto zostavu ? pocitam s tym ze asi bude treba aj novu dosku...
Cena cca 500-600e... inak doska ak moze byt pre DDR4 3600ky ramky.
A hodil by sa tam asi aj ssd m2.
Dik.
zostava.JPG
zostava.JPG (32.98 KiB) 969 zobrazení
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mám mometlane túto zostavu
Skriňu Nzxt H1 V2 a s pôvodným zdrojom. Tuším tam je 750w
Ryzen 3600
16GB Ram
Gtx 1660ti
Ultrawide monitor 3440 x 1440, 100hz s Freesync

Chcel by som si hlavne zahrať Cyberpunk, RDR 2 a potom hrám aj nejakých Assasinov, Forzu, War Thunder atď.

Aká grafika bude na to vhodná do stropu dajme tomu 600-700€? Nvidia či AMD? Momentálne napríklad premýšľam nad RTX 4070 keďže má Dlss aj ray tracing. No napriklad RX 7800 XT je lacnejšia a tuším v hrubom výkone prekonáva RTX 4070. No zase nemá Dlss a výkon v ray tracingu je horší ako nvidia. Čo vy na to?

Rozmýšľal som aj priplatiť si za RTX 4070ti či RX 7900 XT, ale tam už som bohužiaľ limitovaný miestom v skrini.
heker
Redeemer
Redeemer

Skor sa priklanam k RTX.
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

kzS^ napísal: 05 nov 2023, 17:02 Zdravim, vedeli by ste mi poradit novy procak pre tuto zostavu ? pocitam s tym ze asi bude treba aj novu dosku...
Cena cca 500-600e... inak doska ak moze byt pre DDR4 3600ky ramky.
A hodil by sa tam asi aj ssd m2.
Dik.
zostava.JPG
Mohol by niekto poradit ? Dik
heker
Redeemer
Redeemer

Updatni bios a potom mozes pouzit aj novsi Ryzen - https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20P ... ex.asp#CPU

Napriklad Ryzen 7 5800X.
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

heker napísal: 16 nov 2023, 4:24 Updatni bios a potom mozes pouzit aj novsi Ryzen - https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20P ... ex.asp#CPU

Napriklad Ryzen 7 5800X.
Dik. Tento bude stacit ? to je nejakych 200e a este mam 400e rozpocet, neoplati sa ist radsej do niecoho lepsieho ?
Vies poradit ked tak este chladic nato a SSD do tych 600e aby bolo ?
teraz mam tento:
https://www.alza.sk//arctic-freezer-34- ... sIEALw_wcB
heker
Redeemer
Redeemer

Ten mnou zvoleny Ryzen postaci a brzdou nebude. SSD daj do M.2 slotu, napriklad - https://www.alza.sk/samsung-980-pro-1tb-d6150808.htm o velkosti 1TB za 70 eur, to by bol systemovy disk. Tvoj stary EVO 860 by mal byt tusim 2,5 palcovy disk, takze ten si nechas ako druhy disk. Ten chladic, ktory mas, tak ti postaci aj na chladenie noveho procesoru a neni nutne ho menit. Skor by som vsak tie zvysne peniaze pouzil tak, ze by som dokupil 16GB RAM, aby si mal celkovo 32GB RAM. No a predal by som tu RTX 2070 a kupil RTX 4060, pripadne s tym predajom starej RTX 2070 by si mozno mal peniaze aj na RTX 4070.
Napísať odpoveď