Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks napísal: 19 nov 2023, 0:18Veď sa už bude dať ísť na EV aj do chorvatska na jeden šup
EV s dojazdom do Chorvatska s prijatelnou cenou aspon pre strednu triedu tu nebude este par desiatok rokov. Lebo pokial taketo auto bude stale stat 80k+ na terajsie peniaze (a ci sa ti to paci alebo nie tak nebude citelne lacnejsie), tak bude irelevantne ze take auto bude existovat. Dovolit si ho budu moct len velmi bohati ludia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Fandím elektromobilite aj únii. No nik mi nezakázal predvídať, myslieť a chápať realitu v súvislostiach. Vo všetkom. Aj keď som starý somár (62+), o techniku sa zaujímam od mala. Z toho, že to čoraz viac ľudí nedokáže, je mi smutno.
Netreba byť elektrotechnik - stačí Google a vlastný rozum.
Nájsť si množstvo vyrobenej elektriny a palív za rok dokáže snáď každý trochu šikovný používateľ internetu.
Nájsť akými drôtmi sa dá preniesť koľko Ampérov a spočítať výkon podľa vzorca napätie krát prúd tiež.
Google rád poskytne aj obrázky na dotaz distribučná trafostanica.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks
Veď sa už bude dať ísť na EV aj do chorvatska na jeden šup
kde a odkial do Chorvatska?
Z Ba do Zahrebu je to po dialnici 400km. Ale v Zahrebe asi dovolenkovat nechces.
Do popularneho /z Ba/ Splitu je to 834km. Z Košíc do Makarskej cca 1080km.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 19 nov 2023, 8:28 armada SR má vraj V3S este vo svojich slubach, ale reálne som v doprave V3S nevidel minimalne 15 rokov. Ty ich vídavaš pravidelne v nejakom vacsom počte?
áno na východe SR bežne ich stretneš na ceste, vozia na nich palivové drevo na dedinách, mám aj jednu natočenú na dashcam, treba video? idú maximálne 30km/h a ide z nich čierny dym, ako keby išli na čierne uhlie.
Bežní ludia na nové EV strednej triedy peniaze nemaju /aspon nie na Slovensku/. Takže sú nepriamo nútení si nechať svoje staré auto ktoré spĺňa ešte len staru euro normu. Na to ty povies, že ved si este mozu kupit nove auto so spalovacim motorom. Lenže tieto auto su prilis prisnymi normami tlačené do horších parametrov typicky napr downsizing motorov, takze vlastnici starsich aut ktorí cestuju vacsie vzdialenosti/dialnice a viacej by im vyhovoval normalny motor si radsej nechaju svoje stare auto akoby mali ist do noveho spalovaku s malym motorom.
toto su také idividuálne somariny, že sa k nim nebudem ani vyjadrovať, pseudoargumenty, že ľudia nekupujú nové autá, lebo musia častejšie tankovať a neprejdu na jednu nádrž 1000km ale len 800km, to je len zatrpknutosť ľudí, nie problém aut
prepáč, ale argumentovať top prémiovkou ktorej cena začína na cca 130K € ?
To asi nebolo myslené z Tvojej strany celkom vážne :) . Kolkých ludi na Slovensku sa tyka toto auto?
Ani v bohatsich krajinach viacej na Západ to nie je ani celkom nahodou bezne auto.
prepáč ale ty si to napísal, že je fyzikálny fakt, že EV nemá väčší dojazd. Predpokladám, že fyzikálny fakt platí za každých podmienok, čiže by tým pádom nemalo existovať žiadne EV, ktoré by malo väčší dojazd ako spaľovák. Je úplne irelevantné, koľko dané auto stoji a kto si ho môže dovoliť, pre diskusiu, či to je alebo nie je fyzikálny fakt. Podstatné je, že existuje seriovo vyrábané EV, ktoré má väčší dojazd než spaľováky, čiže nie je to žiadny fyzikálny fakt.
Ale bežné hrubé prepočty potvrdzuju to čo si sám uviedol. Je fascinujuce, že toto málo kritickí zastancovia EV nevidia. Problém nabíjania sa nevyrieši lepšími batériami, pretoze vzdy najprv treba do nich tu energiu dostat. A cim viacej a rychlejsie sa jej snazime do baterii narvať, tym viacej prichadza k nezelanym javom /nebezpecne zahrievanie, rychlejsia degradacia zivotnosti baterie, riziko vzniku požiaru/.
Náš panelakovy blok ma pomerne malo bytov /napr oproti velkym blokom ktore stoja Petralke/.
Tj iba 6poschodi a 4 vchody. Napriek tomu vonku kazdy vecer parkuje 40+ vozidiel /ludia tu maju aut viacej, ale kvoli parkovacej politike uz sa vsetci nepomestia pred bytovkou a cas z nich parkuje inde/.
znovu si všetci myslíte, že každý jeden človek bude potrebovať každy jeden deň nabíjať auto, čo je tak isto nezmysel
Kolko by bolo treba nabijacich stanic? Kolko by stala tato investicia? Na aku enormnu energeticku zataz by musela byt dimenzovana ?
Pri "Level 3 Public EV Charging Station" ktore nabijaju skutocne rychlo, sa bavíme o sume za zariadenie + kompletnu instalaciu na pociatocnej urovni od cca 50K € a pri kvalitnejsich aj dvojnasobok.
koľko stojí výstavba a prevádzka jednej čerpacej stanice? keď sa tak veľmi chceš šprtať v každej jednej prkotine, tak sa šprtaj.

Tie sračky o nekritickosti si nechaj pre bábovku, kritický som ale na tých správnych miestach. Už som to napísal veľa krát vo svojich postoch.

Autoeditácia príspevku po 6 min 59 sek:
wladas napísal: 19 nov 2023, 9:03 EV s dojazdom do Chorvatska s prijatelnou cenou aspon pre strednu triedu tu nebude este par desiatok rokov. Lebo pokial taketo auto bude stale stat 80k+ na terajsie peniaze (a ci sa ti to paci alebo nie tak nebude citelne lacnejsie), tak bude irelevantne ze take auto bude existovat. Dovolit si ho budu moct len velmi bohati ludia.
súčasné ceny EV kritizujem aj teraz, aj cena je jedna z tých vecí prečo súčasné EV nie je pre každého, ale len pre tých čo ich reálne chcú. Tak ako aj ďalšie veci ohľadom EV aj cena je jedna z tých vecí, ktoré sa bude musieť riešiť ak chce EU presedlať ľudí na EV. Časové odhady neuvádzajme.

Autoeditácia príspevku po 3 min 50 sek:
gogo956 napísal: 19 nov 2023, 9:12 kde a odkial do Chorvatska?
Z Ba do Zahrebu je to po dialnici 400km. Ale v Zahrebe asi dovolenkovat nechces.
Do popularneho /z Ba/ Splitu je to 834km. Z Košíc do Makarskej cca 1080km.
Si si všimol k čomu to bolo písané? Či vždy takto musíš vytrhávať veci z kontextu. Alebo ty vieš presne povedať aký dojazd budú mať EV o 10 rokov? Lebo citácia, ktorú uvádzaš je k EV o 10 rokov.

Autoeditácia príspevku po 3 min 47 sek:
starysomar napísal: 19 nov 2023, 7:32 O lepších batériách o pár rokov čítavam 50 rokov. Ani tie sa nebudú nabíjať z ničoho.
Čiže už vo svojich 10-15tich rokoch si čítal odborné zahraničné časopisy (ku ktorým si sa ako dostal počas komunizmu?) keďže o internete si vtedy asi len sníval. Keďže píšeš, že máš 62+
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:15 áno na východe SR bežne ich stretneš na ceste, vozia na nich palivové drevo na dedinách, mám aj jednu natočenú na dashcam, treba video? idú maximálne 30km/h a ide z nich čierny dym, ako keby išli na čierne uhlie.
no len či to má pre diskusiu nejaky hrubší prínos, že si spomenul tie V3S.
mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:15 toto su také idividuálne somariny, že sa k nim nebudem ani vyjadrovať, pseudoargumenty, že ľudia nekupujú nové autá, lebo musia častejšie tankovať a neprejdu na jednu nádrž 1000km ale len 800km, to je len zatrpknutosť ľudí, nie problém aut
vychádzam z pozorovania ludi okolo seba. Nikto na nasej ulici nema EV. Nikto koho zo znamych co poznam nema EV a to su mnohi socialna skupina pre ktoru by to nebol financny problem. Iba jeden neustale roky rozprava ze urcite uz tento rok pojde do kupi Tesly, ale kedze doteraz to neurobil, tak si zjavne dobre uvedomuje ze by to nebol idealny krok /nie nejde o nedostatok financii ani nahodou/.

mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:15 Co potom velke parkoviska kde stoja bezne aj stovky vozidiel? koľko stojí výstavba a prevádzka jednej čerpacej stanice? keď sa tak veľmi chceš šprtať v každej jednej prkotine, tak sa šprtaj.
čerpačky už stoja a funguju. Dokazu obsluzit naraz viacero vodicov ktori si doslova za par minut doplnia plnu nádrž. To je ten rozdiel ktorý ale zjavne niektorí "Ev fetišisti" nevidia.
Vieš kolko trvá nabitie skoro prazdnej baterie na hodnotu 80percent na najrychlejsej verejnej nabijacke?
30minút- v ideálnom prípade
Alebo ty vieš presne povedať aký dojazd budú mať EV o 10 rokov? Lebo citácia, ktorú uvádzaš je k EV o 10 rokov.
aký zmysel z tvojej strany ma to neustale sa odvolávanie na buducnost? Ty zijes v buducnosti?
V roku 2033? Diskusia prebieha o sucasnom stave elektromobility a špekulovat nad tym co bude mozno raz je pekné, ale nemá nic spolocne s dnesnou realitou. Ev z dlhodobeho pohladu perspektívu má, ale nie pri dnešnom technologickom poznaní.
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:29Alebo ty vieš presne povedať aký dojazd budú mať EV o 10 rokov? Lebo citácia, ktorú uvádzaš je k EV o 10 rokov.
To nevie asi nikto ale zakaz spalovakov uz bude skoro aktualny. Vsak nejak bude...

mLuks napísal: 19 nov 2023, 9:25aj cena je jedna z tých vecí, ktoré sa bude musieť riešiť ak chce EU presedlať ľudí na EV.
Ale ako? Ta cena je +- adekvatna k nakladom na vyrobu. Dotacie? Pri takom mnozstve by to zrujnovalo celu EU. Dovazat lacnejsie EV z Ciny? To by zrujnovalo EU este viac.
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 19 nov 2023, 9:32 no len či to má pre diskusiu nejaky hrubší prínos, že si spomenul tie V3S.
ty si vytrhol v3S z kontextu a teraz sa mňa pýtaš aký to máš prínos pre diskusiu? tam bol kontext, že spalováky tu budú aj 30-40 rokov po zákaze, tak ako teraz ešte stále existujú v3sky na cetsách a bodka. ale ty sa tomu potrebuješ venovať, lebo ty si žiadnu nevidel. Tak začni cestovať po slovensku
vychádzam z pozorovania ludi okolo seba. Nikto na nasej ulici nema EV. Nikto koho zo znamych co poznam nema EV a to su mnohi socialna skupina pre ktoru by to nebol financny problem. Iba jeden neustale roky rozprava ze urcite uz tento rok pojde do kupi Tesly, ale kedze doteraz to neurobil, tak si zjavne dobre uvedomuje ze by to nebol idealny krok /nie nejde o nedostatok financii ani nahodou/.
znovu motáš sám seba, ja som nereagoval na to, že ľudia nemajú EV, ale na to, že si napísal, že ľudia si nekupujú nové autá lebo im vadí downsizeing a to, že budú mať menší dojazd s novým spalovákom než so starým spalovákom. ľudia v tvojom okolí nemajú ani nové autá? To aj tí zamožnejší čo majú na EV jazdia na štvorkovom Golfe alebo má väčší dojazd na nádrž než osmičkový Golf? Čítaj sa, čítaj na čo reagujem a nemotaj sa.
Na to ty povies, že ved si este mozu kupit nove auto so spalovacim motorom. Lenže tieto auto su prilis prisnymi normami tlačené do horších parametrov typicky napr downsizing motorov, takze vlastnici starsich aut ktorí cestuju vacsie vzdialenosti/dialnice a viacej by im vyhovoval normalny motor si radsej nechaju svoje stare auto akoby mali ist do noveho spalovaku s malym motorom.
vidíš sa? reagujem na toto a ty mi odpovieš, tým že vo tvojom okolí nikto nemá EVčko
čerpačky už stoja a funguju. Dokazu obsluzit naraz viacero vodicov ktori si doslova za par minut doplnia plnu nádrž. To je ten rozdiel ktorý ale zjavne niektorí "Ev fetišisti" nevidia.
ale čerpačky nevyrástli zo zeme, koľko mld stálo vybudovanie súčasnej siete? (navyše aj nové sa stále budujú). Po vynájdeni spaľovacieho motoru sa celá tátio sieť musela vybudovať, tak isto ako sa buduje teraz sieť nabíjačiek. Vyriešiť všetky problémy, logistické atd atd. Keby vtedy ľudia mali taký istý prístup tako aj ty, tak dodnes jazdíš na konskom povoze.

Ty lamentuješ nad tým, koľko stojí jedna nabíjačka. Ludia v minulosti lamentovali nad tým koľko stojí jedna čerpačka?
Vieš kolko trvá nabitie skoro prazdnej baterie na hodnotu 80percent na najrychlejsej verejnej nabijacke?
30minút- v ideálnom prípade
a to ti vadí? pri dlhej trase? mne nie, aj teraz na trase KE - BA si dám aspoň 20 minutovú prestávku a to idem benziňákom a ani netankujem. Len proste zastavím, na kávu/čaj, kvoli potrebe, narovnať sa, jedlo atď. Ak to niekomu vadí, tak nech si nekupuje súčasné EV, veď nikto ho k tomu ani nenúti.
aký zmysel z tvojej strany ma to neustale sa odvolávanie na buducnost? Ty zijes v buducnosti?
V roku 2033? Diskusia prebieha o sucasnom stave elektromobility a špekulovat nad tym co bude mozno raz je pekné, ale nemá nic spolocne s dnesnou realitou. Ev z dlhodobeho pohladu perspektívu má, ale nie pri dnešnom technologickom poznaní.
Pretože dnes ti EV nikto nenúti, nitko ti nekáže dnes si kúpiť EV. Dnes je EV pre tých, ktorí ho chcú, ktorí sú si vedomí nedostatkov súčasnej EV technológie, ktorím to nevadí, ktorí majú na to.

Vy plačete nad zákazom spaľovákov, ktorý má prísť o 12 rokov a argumentujte súčasným stavom EV, to čo je za blbosť? Argumentuj stavom EV za 12 rokov. Aký ma zmysel špekulovať na tým, čo bude ako bude, keď nevieš ako to bude? Keď v roku 2035 bude EV drahé, nebude mať dostatočný dojazd, bude mať stále litiové baterie, bude stále potrebné dlho čakať na nabitie potom môžete plakať, že vám EU zakazuje spalováky a chce od vás aby ste si kúpili EV ale tie nefungujú, tak abo ky mali.
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 19 nov 2023, 10:09potom môžete plakať, že vám EU zakazuje spalováky
To uz ale bude neskoro plakat. Vyrobne linky a kompletna logistika pre spalovaky budu rozobrane. V podstate nebude cesty spat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ty si vytrhol v3S z kontextu a teraz sa mňa pýtaš aký to máš prínos pre diskusiu? tam bol kontext, že spalováky tu budú aj 30-40 rokov po zákaze, tak ako teraz ešte stále existujú v3sky na cetsách a bodka. ale ty sa tomu potrebuješ venovať, lebo ty si žiadnu nevidel. Tak začni cestovať po slovensku
ale ved Ty si spomenul tie V3s. Nikto iný. Co si tým chcel v ramci tejto diskusie povedat, ze nejake V3sky vozia po dedinach drevo? Ano existuju a? Ja som sa ta len spytal ze ako casto ich vidas, pretoze ja vôbec aj ked idem raz zacas viacej smerom na Vychod.
O 40rokov tj v roku 2063 uz skoro ziadne spalovaky nebudu fungovat nakolko vyroba sa definitivne ukonci 2035. Ale vacsina automobiliek uz dovtedy davno obmedzi ich vyrobu na minimum a postupne sa prestanu vyrabat aj nahradne diely pre spalovacie auta.
že ľudia si nekupujú nové autá lebo im vadí downsizeing a to, že budú mať menší dojazd s novým spalovákom než so starým spalovákom.
ale to som nikde nenapisal.

Ty si zjavne nepochopil ze v texte :
Lenže tieto auto su prilis prisnymi normami tlačené do horších parametrov typicky napr downsizing motorov, takze vlastnici starsich aut ktorí cestuju vacsie vzdialenosti/dialnice a viacej by im vyhovoval normalny motor si radsej nechaju svoje stare auto akoby mali ist do noveho spalovaku s malym motorom.
sa nejedná o problém dojazdu ale problem horsieho výkonu u downsizingovanych motorov voci vyssim kubaturam na dialnici. Mensie motory sa tiez pri vysokom zatazeni ake je pri jazde na dialnici viacej opotrebuvaju, pretoze su primarne urcene pre jazdu v meste.
ale čerpačky nevyrástli zo zeme, koľko mld stálo vybudovanie súčasnej siete? (navyše aj nové sa stále budujú). Po vynájdeni spaľovacieho motoru sa celá tátio sieť musela vybudovať, tak isto ako sa buduje teraz sieť nabíjačiek. Vyriešiť všetky problémy, logistické atd atd. Keby vtedy ľudia mali taký istý prístup tako aj ty, tak dodnes jazdíš na konskom povoze.
Velmi jednoduche na pochopenie :) :
do čerpačky ktora uz bola postavena a funguje už peniaze vložené boli.
Nabíjacie stanice pre EV ktoré ešte postavené neboli, treba najprv na ne najst financie, naprojektovat, vyriesit rozvody a nasledne postavit.
To by si vyzadovalo enormné, dlhodobé investície, ktoré by zadlžená a ekonomicky stale menej efektivna Eu musela najprv niekde zobrat, skoro istotne iba dalsim zvysenim daní. Problém ufinancovat Green deal ma aj bohate Nemecko, tak co potom neporovnatelne chudobnejsie staty Eu?
a to ti vadí? pri dlhej trase? mne nie, aj teraz na trase KE - BA si dám aspoň 20 minutovú prestávku a to idem benziňákom a ani netankujem. Len proste zastavím, na kávu/čaj, kvoli potrebe, narovnať sa, jedlo atď. Ak to niekomu vadí, tak nech si nekupuje súčasné EV, veď nikto ho k tomu ani nenúti.
predstav si že väčšina automobilov bude raz Ev. Kazdy vodic ktory zastaví na nabijacke pri dialnici bude nabijat minimalne 15minut. Dokým sa ty dostanes na rad + nabitie, tak to bude trvať neporovnatelne dlhsie ako 20minut celkoveho casu.

Keď v roku 2035 bude EV drahé, nebude mať dostatočný dojazd, bude mať stále litiové baterie, bude stále potrebné dlho čakať na nabitie potom môžete plakať, že vám EU zakazuje spalováky a chce od vás aby ste si kúpili EV ale tie nefungujú, tak abo ky mali.
ale primárnym problemom nie je ani tak dojazd, ako problémy s nabíjaním, to je to co so Starymsomarom neustale opakujeme: nabíjanie je pomalé a vyzaduje vybudovanie obrovskeho poctu verejnych nabijacich staníc a zaroven rozvodna siet na to musi byt dimenzovana. Aj keby sa stal zázrak a hned od zajtra budu vsade lacne baterie s obrovskym dojazdom, tak to nic nezmeni na problematike ich nabijania.

Autoeditácia príspevku po 13 min 13 sek:
Naša sieť elektromobily nezvládne. Tvrdia experti, nie politici - Magazín - Auto - Pravda
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... omobility/
wladas
Redeemer
Redeemer

Ano, sucasna siet. Ta sa predsa da vybudovat. Aj nabijacky. Kto to ale zaplati? :)
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 19 nov 2023, 10:54 ale ved Ty si spomenul tie V3s. Nikto iný. Co si tým chcel v ramci tejto diskusie povedat, ze nejake V3sky vozia po dedinach drevo? Ano existuju a? Ja som sa ta len spytal ze ako casto ich vidas, pretoze ja vôbec aj ked idem raz zacas viacej smerom na Vychod.
O 40rokov tj v roku 2063 uz skoro ziadne spalovaky nebudu fungovat nakolko vyroba sa definitivne ukonci 2035. Ale vacsina automobiliek uz dovtedy davno obmedzi ich vyrobu na minimum a postupne sa prestanu vyrabat aj nahradne diely pre spalovacie auta.
znovu kontext som ti vysvetlil, nebudem sa k tomu vracať, ak nechápeš, nei je to môj problém. To, že výrobcovia prestanú vyrábať nahradné diely neznamená, že náhradny diel nezoženieš na vrakáči z búračky, či z nejakej rozpredajky. Takto to funguje aj dnes a bude to fungovať stále, kým sa neminú aj posledné kusy spaľovákov.
sa nejedná o problém dojazdu ale problem horsieho výkonu u downsizingovanych motorov voci vyssim kubaturam na dialnici. Mensie motory sa tiez pri vysokom zatazeni ake je pri jazde na dialnici viacej opotrebuvaju, pretoze su primarne urcene pre jazdu v meste.
a k tomuto som ti hneď aj napísal, že je to individálny problém zanedbateľného množstva ľudí. Vzhľadom na to, že nové autá sa predávajú, resp. ľudia si kupujú novšia jazdené autá. To, že nejakému petrolheadovi to vadí, neznamneá, ýe to vadí celej spoločnosti.
Znovu sa ťa opýtam, to tvoje okolie čo si spomínal, že si nekupuje EV, na akých autách jazdí? Kupujú si aj nové? Už po downsizingu? Či jazdia všetci na 1.9TDI, 2.5 a podobne?
Velmi jednoduche na pochopenie :) :
do čerpačky ktora uz bola postavena a funguje už peniaze vložené boli.
ale keby ľudia v minulosti lamentovali tak ako ty, tak nie su tie čerpačky, lebo odkiaľ na to vezmnú
Nabíjacie stanice pre EV ktoré ešte postavené neboli, treba najprv na ne najst financie, naprojektovat, vyriesit rozvody a nasledne postavit.
To by si vyzadovalo enormné, dlhodobé investície, ktoré by zadlžená a ekonomicky stale menej efektivna Eu musela najprv niekde zobrat, skoro istotne iba dalsim zvysenim daní. Problém ufinancovat Green deal ma aj bohate Nemecko, tak co potom neporovnatelne chudobnejsie staty Eu?
na nabijície stanice sa peniaze hľadajú priebežne, dokonca už aj SR ich má vyčlené a vyhlásila výzvu na výstavbu. článok som postoval v téme o elektromobilite
predstav si že väčšina automobilov bude raz Ev. Kazdy vodic ktory zastaví na nabijacke pri dialnici bude nabijat minimalne 15minut. Dokým sa ty dostanes na rad + nabitie, tak to bude trvať neporovnatelne dlhsie ako 20minut celkoveho casu.
zvonu tieto pseudoargumenty... predstav si, že keď raz bude väčšina aut EV, tých nabíjačiek bude dosť a budeš si ju vedieť aj rezervovať po ceste ku nej, takže ti ju nikto neobsadí a ty pekne prídeš na zarezervovanú nabíjačku, za 20 minut nabiješ a ideš ďalej. MImochodom, niektoré appky to podporujú už dnes. A každý vodič nezastaví, lebo znovu ignoruješ fakt, že v čase keď raz bude väčšina aut EV, tak EV baterie budú na inej úrovni, čiže napr, nebudeš musieť ani na svojej trase zastavovať kvôli nabjaniu. Zase chyba v argumentácii, kde na EV budúcnosti upltňuješ chyby EV súčasnosti.
ale primárnym problemom nie je ani tak dojazd, ako problémy s nabíjaním, to je to co so Starymsomarom neustale opakujeme: nabíjanie je pomalé a vyzaduje vybudovanie obrovskeho poctu verejnych nabijacich staníc a zaroven rozvodna siet na to musi byt dimenzovana. Aj keby sa stal zázrak a hned od zajtra budu vsade lacne baterie s obrovskym dojazdom, tak to nic nezmeni na problematike ich nabijania.
pokračovanie, ak by sa stal zázrak a zajtra by boli všade lacné baterie s obrovským dojazdom, tak by to znamenalo, že nepotrebuješ každy deň nabíjať každý jeden EV na planete, resp. v meste, resp. sidlisku, resp. bloku. Čiže tak ako v jednom poste spomenul beardie, počet EV na danom mieste je irelevantný pokiaľ nepoznáš ich nájazd a potrebu nabíjania.

Argumentujete stále s extrémnymi možnosťami, nie s bežnými situáciami. Pritom aj pri spaľovákoch ak zoberem extrem, tak koľko minut/hodin stáli ľudia v madarsku na čerpačkách, keď Orbán stropoval palivá?

Autoeditácia príspevku po 1 min 36 sek:
wladas napísal: 19 nov 2023, 9:44 Ale ako? Ta cena je +- adekvatna k nakladom na vyrobu. Dotacie? Pri takom mnozstve by to zrujnovalo celu EU. Dovazat lacnejsie EV z Ciny? To by zrujnovalo EU este viac.
bohužiaľ to je vec, ktorú nevyriešime tu na fóre, na to je tu trh, inžinieri, vývojári, politici atď.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste. Dá sa zvýšiť výroba elektriny o 20-40%, vybudovať a rekonštruovať distribučné siete - za aký čas, s akými nákladmi a kto to zaplatí.

Riešením by bolo podržať všetky alternatívy, napríklad e-palivá, palivové články - vodík, energia zo slnka, vetra aj atómu.
Jednosmerné direktívne rozhodnutia sú k hovnu a obrovskej škode.

mLuks - vedieš statočný, no márny a občas zvláštny argumentačný boj.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pre názornosť: celkový výkon všetkych troch blokov AE Mochovce je necelých 1,5 GW.
Odborné články uvádzajú, že pre 1 milión EV je potrebný výkon cca 1 GW.
Na Slovensku je registrovaných cca 2,5 milióna automobilov.
Toto je zaujimava informácia hlavne pre tých, čo majú naivné predstavy, že nejaké FV panely na bytovkach či domoch niečo vyriešia.
Už teraz, ked zastupenie EV z celeho automobiloveho koláča je zanedbatelny, vytvaraju EV nestabilitu v energetickej sieti. V Nemecku aj Usa su v niektorych dnoch problemy s vysokým odberom a je zakazovane nabijat EV. To znamena, že bude existovat legislativa ktora verejne nabijacie stojany v čase "flex alertu" jednoducho na dialku vypne.
tiež je to pre mna tak trochu záhada :roll:
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 19 nov 2023, 11:23 Riešením by bolo podržať všetky alternatívy, napríklad e-palivá, palivové články - vodík, energia zo slnka, vetra aj atómu.
Jednosmerné direktívne rozhodnutia sú k hovnu a obrovskej škode.
ale veď opäť, nikto netvrdí, že EV je jediná cesta, môže byť jednou z ciest. Budúcnosť proste nie je v rope a ropy sa proste raz budeme musieť zbaviť.
márny áno, lebo viem, že niekto kto si vymýšľa rôzne pseudoargumenty a postupne prešiel už celým spektrom týchto pseudoargumentov, len preto aby mi ukázal, že nemám pravdu, tiež nebude veľmi v poriadku. Inak povedané zatrpknutý EV hater, ktorému vadí, že mu EU chce zobrať naftu zpod zadku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr "vdaka" snahe nemeckych politikov bola k 04/2023 ukoncena cinnost aj poslednej jadrovej elektrarne v Nemecku. Spoliehaju sa na "zelene zdroje". To v praxi znamená, že keď fúka vietor a svieti Slnko vela ,tak maju problemy s prebytkom elektriny v rozvodnej sieti. Ked malo svieti a malo fuka, tak musia vypadok v produkcii doplnit produkciou z tepelných uholnych elektrarni, co je v konecnom dosledku urcite "velmi ekologicke". Tento stav je vysledkom politikov, ktori nie su odbornici, a "green deal" je pre nich len sposob ako ziskavat populisticke body u nemeckych volicov.

mLuks
ani nemá zmysel reagovat. Kazdy si tu moze precitat spätne vsetky prispevky aby si urobil obrazok sám.
mLuks
Addict
Addict

áno, každý si presne môže prečítať tvoj fyzikálny fakt a aj kopec ďalších vecí, ktoré si následne z debaty vypustil a chystal si sa ďalších vecí, len aby si mal nejaké argumenty v ruke, keď nevyšiel jeden, vyjde druhý, keď nie druhý, tak tretí, nevadíí.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks prezradím Ti tajomstvo - e-palivá sa týkajú spaľovacvích motorov, nie elektromobilov. Vodík zčasti tiež, ak je naň motor. Ak palivový článok - elektromobilu. :)
mLuks
Addict
Addict

prezradím ti tajomstvo
To znamená, že od roku 2035 sa v Európe budú môcť predávať už len nové osobné autá a dodávky, ktoré produkujú nulové „výfukové“ emisie. Do tejto kategórie aktuálne spadajú batériové elektromobily.

Nateraz nie je známe, či priestor nakoniec dostane aj vodíkový pohon. Zo strany Nemecka bol dokonca prezentovaný návrh na vytvorenie výnimky pre vozidlá využívajúce syntetické palivá, ktorej by sa ešte mala venovať pozornosť. Problémom je ale v tom, že pri syntetických palivách ide ešte stále o segment vo svojich počiatkoch a vôbec nie je isté či do roku 2035 prinesie očakávané výsledky v dostatočne veľkom rozsahu.
je to hudba buducnosti, ako povedal klasik v tejto diskusii, žijeme teraz nie v roku 2033
https://www.mojelektromobil.sk/europska ... tory-2035/ je to sice článok z takej domeny, zas budem obviňovaný, že som EV fetišista ale je to prvý článok, ktorý google vyhodní po napísaní "zákaz spaľovacích motorov"
Zjednodušene povedané, úplný zákaz predaja spaľovacích áut v roku 2035 ešte nie je tak celkom vytesaný do kameňa. Dôjsť môže k odkladu či úprave znenia niektorých navrhovaných opatrení. Zaujímavé je aj to, že ak sa automobilkám podarí dosiahnuť výrazný pokrok v emisnej oblasti plug-in hybridného pohonu, tak by tento typ áut nakoniec nemusel byť mimo hry.

Brusel sa v roku 2026 pozrie ako vyzerá aktuálny stav v segmente a posúdi, či plug-in hybridy náhodou nebudú vhodnou súčasťou cesty za zníženými emisiami z dopravy. Cieľom sú nulové lokálne emisie CO₂, (výfukové emisie) čo by sa vraj pri hybridoch a plug-in hybridoch vraj mohlo podariť dosiahnuť použitím udržateľných, respektíve, syntetických palív.
je to síce článok z feb 2023, ale ešte nemusíte plakať
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vodík ako palivo ma vela múch /zase by to bolo na diskusiu na niekolko stran/. Pri e-palivách je v podstate iba jeden velky problem- zatial ich nevieme produkovat dostatocne lacno aby to bolo ekoomicky rentabilne. :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áni elektromobily a rýchlonabíjanie nie sú zatiaľ výhra. Verme, že sa to časom zmení, vyrieši. Mňa stojí 100 km 8 eur.
Nabitie o 20 kWh (straty neuvažujem) by bolo 4. Na rýchlonabíjačke by som zrejme zaplatil 8-16.
Teda cenu za km vnímam obdobnú. Za auto nie. Zatiaľ. Fandím pokroku no nie nátlaku.
Napísať odpoveď