ano iste vsetko sa da ak sa do toho naleje dost penazi. Ale kde tie peniaze v takom objeme zobrat? Vsetko bude zavisiet od buduceho vyvoja ekonomiky Nemecka.wladas napísal: 19 nov 2023, 11:05 Ano, sucasna siet. Ta sa predsa da vybudovat. Aj nabijacky. Kto to ale zaplati?![]()
Europska únia
Re: Europska únia
The winners of the 2023 Bridgestone World Solar Challenge | Drivestarysomar napísal: 19 nov 2023, 7:32Ak aj v budúcnosti prípadne stúpne účinnosť solárnych panelov z 20 na 60%, stále to nebude stačiť na všetko. Super by bolo, ak by na denný prejazd 100-120 kilometrov.
O lepších batériách o pár rokov čítavam 50 rokov. Ani tie sa nebudú nabíjať z ničoho.
3000km iba pouzitim solarnej energie. Samozrejme, nie su to bezne auta, ani bezne podmienky, ale ako som pisal vyssie, mohlo by to pomoct, v kombinacii s bateriou, mozno bezdrotovym nabijanim a pod.
Induction EV charging - First practical test for wireless EV charging while driving
A test track in Italy for wireless charging from the road pavement. ABB and Iveco among partners
Road Capable of Wireless Charging Begins Real-World Testing | AutoGuide.com
[Feature] Bus of the future could charge itself while moving
Aj keby to dali v prvej faze iba na parkoviska a krizovatky, auta by sa nabijali, kym by stali na semafore, neskor by sa to mohlo rozsirovat.
Ak by vdaka solarnym panelom a bezdrotovemu nabijaniu mohli mat elektromobily mensie baterie, hlavne na dojazd mimo hlavnych tahov, kde by bolo to bezdrotove nabijanie, tak by mali aj mensiu vahu a opat by sa tym predlzil dojazd na bateriu.
K sodikovym bateriam, uz v tomto roku sa mala zacat hromadna vyroba, tieto baterie su lacnejsie a bezpecnejsie.
Companies Join to Create First Mass Manufacturing of Sodium-ion Batteries
Samozrejme, elektromobily, ani spominane technologie nie su dokonale, maju aj nevyhody, ale uz teraz je to vsetko na pouzitelnej urovni a stale sa to vylepsuje, kde to asi bude vo roku 2035, ked skoncia auta so spalovacimi motormi?
-
starysomar
Hardcore addict
Samozrejme, stále opakujem, že som nadšenec pokroku, elektromobil mi je principiálne blízky ako elektrotechnikovi aj elektrikárovi. Namietam len čas a spôsoby rozšírenia v technických a ekonomických možnostiach a súvislostiach. Najmä zhovädilosť násilného pretláčania.
Bolo by možné vytvoriť prídavný zdroj pre tvorbu energie, ktorý by sa namontoval na pouličné lampy a tak by sa dobíjala energia do elektromobilov? Pýtam sa len ako laik, kedže o tejto téme nemám znalosti.starysomar napísal: 19 nov 2023, 16:00 Samozrejme, stále opakujem, že som nadšenec pokroku, elektromobil mi je principiálne blízky ako elektrotechnikovi aj elektrikárovi. Namietam len čas a spôsoby rozšírenia v technických a ekonomických možnostiach a súvislostiach. Najmä zhovädilosť násilného pretláčania.
-
starysomar
Hardcore addict
Ak panel dva krát meter (cca 250 watt) dodá za 4 hodiny jednu kilowatthodinu a auto by potrebovalo o dosť viac - nie je to cesta.
Túto informáciu som zachytil až po otvorení linku od teba. Takže nie som jediný, kto len tak uvažoval nad lampami, oni porozmýšlali už skôrDreamer napísal: 19 nov 2023, 19:57 Máme málo nabíjačiek na elektromobily. Slovenská firma má lacné riešenie
Len tiež si myslím, že to bude tak ako písal starysomar. Je tam nejaký komentár k článku a tiež viacmenej pochybuje o tom. Mohli by ale skúsiť.
mimochodom, kde ste sa toľko pýtali, kto postaví nové nabíjacie stanice a začo, tak odpoveď je jednoduchá. Rafinerske spoločnosti, ktoré na tom budú zarábať, tak ako zarábajú teraz na predaji benzínu, nafty a olejov.
https://www.mojelektromobil.sk/omv-nabi ... slovensko/
viď už súčasná sieť nabíjačiek prevádzkovaných OMV Smartic v Rakúsku
https://omv.smatrics.com/sk/
https://www.mojelektromobil.sk/omv-nabi ... slovensko/
viď už súčasná sieť nabíjačiek prevádzkovaných OMV Smartic v Rakúsku
https://omv.smatrics.com/sk/
mLuks
1/
2/na tej mape je vidno, ze z celkoveho poctu nabijacich stanic je uplne minimum rychlonabijaciek tj 200kW+
1/
super, ale uvidí sa až po roku 2025, kolko z tych stanic bude skutocne stáťNa Slovensku do roku 2025 pribudne ďalších 52 nabíjacích bodov v 11 lokalitách.
2/na tej mape je vidno, ze z celkoveho poctu nabijacich stanic je uplne minimum rychlonabijaciek tj 200kW+
pri súčasnom množstve EV áut v obehu nejaká mega sieť Ultra-HS nabíjačiek nie je potrebná. dal som si tú námahu a vyfiltroval som si Ultra HS , tj 200kW+ ak som správne napočítal, tak majú 161 UHS nabíjacích bodov naprieč celým rakúskom, väčšinou umiestnené na hlavných ťahoch a vo väčších mestách. Vidíš, že minimum je obsadených, takže nabíjať máš kde. máš aj parkoviská kde máš 8 UHS bodov, najviac som našiel 14 UHS bodov na jednom mieste
Autoeditácia príspevku po 9 min 36 sek:
A tých 161 je len OMV, ešte sa v tej mapke dá vyfiltrovať aj ďalších poskytovateľov napr. Ionity, Shell, atd a zrazu UHS bodov je ešte viac
Autoeditácia príspevku po 14 min 19 sek:
OMV - 161
Ionity - 114
Shell - 9
Ladenetz.de - prestal som počítať po stovke
čiže viac ako 400 nabíjacích bodov s 200kW+ naprieč celým Rakúskom. Tých ostatných sú tam ďalšie stovky. A to je podľa teba málo, pre dnešné EV.
Autoeditácia príspevku po 9 min 36 sek:
A tých 161 je len OMV, ešte sa v tej mapke dá vyfiltrovať aj ďalších poskytovateľov napr. Ionity, Shell, atd a zrazu UHS bodov je ešte viac
Autoeditácia príspevku po 14 min 19 sek:
OMV - 161
Ionity - 114
Shell - 9
Ladenetz.de - prestal som počítať po stovke
čiže viac ako 400 nabíjacích bodov s 200kW+ naprieč celým Rakúskom. Tých ostatných sú tam ďalšie stovky. A to je podľa teba málo, pre dnešné EV.
mLuks
mne vyšlo z tej mapy nabijaciek 200kW+ len nieco cez 70kusov, ale to nie je az tak podstatne a nemam cas to rucne vsetko pocitat.
Treba brat do uvahy to, že Rakusko je populacne skoro raz tak pocetne ako Slovensko a kupna sila je tam niekde uplne inde. To znamena, ze nemozno ratat s tym ze by investicie zo strany sukromnych subjektov do nabijacich stanic boli v buducnosti podobne vysoke tym ktore vidime v Rakusku. Je to uplne iny trh.
Tu je mapa pre Slovensko a com som namatkovo pozeral, tak zatial so nenasiel ani jednu 200kW+
https://zsedrive.sk/mapa
mne vyšlo z tej mapy nabijaciek 200kW+ len nieco cez 70kusov, ale to nie je az tak podstatne a nemam cas to rucne vsetko pocitat.
Treba brat do uvahy to, že Rakusko je populacne skoro raz tak pocetne ako Slovensko a kupna sila je tam niekde uplne inde. To znamena, ze nemozno ratat s tym ze by investicie zo strany sukromnych subjektov do nabijacich stanic boli v buducnosti podobne vysoke tym ktore vidime v Rakusku. Je to uplne iny trh.
Tu je mapa pre Slovensko a com som namatkovo pozeral, tak zatial so nenasiel ani jednu 200kW+
https://zsedrive.sk/mapa
musíš si to všetko poriadne priblížiť a tak rátať. Pozor ja som rátal nabíjacie body, čiže počet zasuviek. Nie počet parkovisk. Parkovisko máš jedno na na ňom máš napr. 8 UHS zásuviek.
čítal si prosím článok, ktorý som postol?
čítal si prosím článok, ktorý som postol?
Spoločnosť v strednej a juhovýchodnej Európe vybuduje celkovo 400 nabíjacích bodov. Najväčší diel, 328 nabíjacích bodov na 80 lokalitách, sa ujde Rumunsku. Nasleduje 52 nabíjacích bodov pre Slovensko a zvyšných 28 nabíjacích bodov pokryje 7 lokalít v Maďarsku. Vo všetkých prípadoch má ísť o nabíjacie body s výkonom 150 kW.
OMV nie je prvým „ropným gigantom“, ktorý svoju pozornosť upiera na elektromobilitu. Napríklad v rámci strategického partnerstva medzi automobilkou Volkswagen a spoločnosťou BP (British Petroleum) má v Európe vyrásť až 8000 nových nabíjacích staníc pre elektromobily.
Nejde o žiaden náhly výstrelok. BP v Spojenom kráľovstve prevádzkuje sieť nabíjacích staníc pre elektromobilov pod názvom BP Pulse, pod ktorú spadá viac ako 11 000 nabíjacích bodov. Shell zase v roku 2017 kúpil firmu NewMotion, ktorá prevádzkuje viac ako 30 000 nabíjacích staníc po celej Európe. V roku 2021 nadviazal spoluprácu s čínskou značkou NIO s cieľom vybudovať obslužné stanice na okamžitú výmenu batérií.
mLuks
to je v poriadku, najprv to musia postavit, dovtedy su to nanajvys len nejake plány. Snazil som sa najst nejaku stranku kde by bol sumarny pocet vsetkych nabijacich stanic v Rakusku podla vykonu ale taka ktora by bola prehladna a zaroven nie prilis stara som nenasiel. Takze neviem overit kolko 200kW+ stanic je v Rakusku. A znovu, aj keby ich bolo neviem kolko, tak to nema ziadnu vypovednu hodnotu pre Slovensko. Ak ich postavia dostatocny pocet aj u nas tak fajn, ale zatial sa tu nic take nedeje.
Tu je pre Slovensko: https://zsedrive.sk/mapa
ale zatial som tam nenasiel ani jednu nabijacku 200kW+ iba maximalne 150kW
Btw dost vysoke rozdiely v cene to ukazuje: od 0,39 do 0,69 za kWh
to je v poriadku, najprv to musia postavit, dovtedy su to nanajvys len nejake plány. Snazil som sa najst nejaku stranku kde by bol sumarny pocet vsetkych nabijacich stanic v Rakusku podla vykonu ale taka ktora by bola prehladna a zaroven nie prilis stara som nenasiel. Takze neviem overit kolko 200kW+ stanic je v Rakusku. A znovu, aj keby ich bolo neviem kolko, tak to nema ziadnu vypovednu hodnotu pre Slovensko. Ak ich postavia dostatocny pocet aj u nas tak fajn, ale zatial sa tu nic take nedeje.
Tu je pre Slovensko: https://zsedrive.sk/mapa
ale zatial som tam nenasiel ani jednu nabijacku 200kW+ iba maximalne 150kW
Btw dost vysoke rozdiely v cene to ukazuje: od 0,39 do 0,69 za kWh
ja ťa chápem, že chceš za každú cenu hľadať chyby, ale snaď nie si taký naivný aby si si myslel, že sa za nasledujúcich 15 rokov nevybudujú nabíjačky a že ropné giganty, ktoré tiež doplatia na zákaz spaľovákov sa nepreorientujú v EU na nový trh. Najmä keď na tom môžu zarábať.
ale riesime dnesnu situaciu nie tu ktora bude za 15rokov . Nikto nepochybuje ze za tu dobu bude na Svk obrovske mnozstvo stanic. Otazkou skor bude, ci bude dostatok zdrojov elektriny.mLuks napísal: 19 nov 2023, 22:32 ja ťa chápem, že chceš za každú cenu hľadať chyby, ale snaď nie si taký naivný aby si si myslel, že sa za nasledujúcich 15 rokov nevybudujú nabíjačky a že ropné giganty, ktoré tiež doplatia na zákaz spaľovákov sa nepreorientujú v EU na nový trh. Najmä keď na tom môžu zarábať.
Ta cena za nabijanie vo verejnych staniciach je fakt vyrazne drahsia ako je cena elektriny pre domacnosti, aspon co pozeram..
Aby som ta potesil, dnes som si vybral ako odvoz cez bolt E-Golf a bola to velmi prijemna jazda.
nie, to riešiš tak maximálne ty, ja som sem dal posty v ktorých odkazujem, že nové nabíjacie stanice budú napr, postavené práve rafinerkami. Znovu sa motáš sám.gogo956 napísal: 19 nov 2023, 22:34 ale riesime dnesnu situaciu nie tu ktora bude za 15rokov . Nikto nepochybuje ze za tu dobu bude na Svk obrovske mnozstvo stanic. Otazkou skor bude, ci bude dostatok zdrojov elektriny.![]()
keď sa zamyslíš, ono to bude asi tým, že UHS nabíjačky sú viac menje len tranzitné nabíjačky, prioritne si máš EV nabíjať doma, v dnešnej dobeTa cena za nabijanie vo verejnych staniciach je fakt vyrazne drahsia ako je cena elektriny pre domacnosti, aspon co pozeram..
mimochodom benzín/nafta na dialničných/tranzitných pumpách je tiež drahšia, ako niekde v meste
ako doma? Z bytovky ludia vyhodia predlzovacku z 10poschodia dolu na parkovisko? Dokonca nie je ani uplne bezne aby bola v garazi zavedena elektrina.mLuks napísal: 19 nov 2023, 22:39 keď sa zamyslíš, ono to bude asi tým, že UHS nabíjačky sú viac menje len tranzitné nabíjačky, prioritne si máš EV nabíjať doma, v dnešnej dobe
Stale nechapes ze hlavny problem bude kde zobrat tolko elektrickej energie? Dnes to este taky problem nie je, pretoze podiel Ev na celkovom pocte automobilov je iba malý. Fotovoltaika to nevykryje, resp jej vykon je nestabilny lebo zavisi od pocasia a rocneho obdobia.
nerob zbytočne zase zo seba blázna. povieš, že riešiš dnešnú situáciu...v dnešnej dobe si predsa EV nekúpiš, pokiaľ nebývaš v dome. To je to čom somxkrat písal ako problém dnešnej EV, že dnešná EV nie je pre všetkých, aj z pohladu cien aj z pohľadu možnosti nabíjania. To je práve to čo sa má nasldujúcich x rokov riešiť a prinieť ľudom také podmienky aby pre nich bolo výhodné presedlať na EV.gogo956 napísal: 19 nov 2023, 22:42 ako doma? Z bytovky ludia vyhodia predlzovacku z 10poschodia dolu na parkovisko? Dokonca nie je ani uplne bezne aby bola v garazi zavedena elektrina.
Ak si niekto v dnešnej dobe kúpi EV keď býva v paneláku a potom plače, že ho draho nabíja, resp. nemá kde nabíjať, tak je mentálny atlét.
Raz riešiš dnešné problémy, inokedy riešiš problémy budúcnosti. Tak ako ti to vyhovuje, opäť to bude úloha na ďalšie roky, ak sa zistí, že toľko energie nemáme, bude sa hľadať iný zdroj. ta dááStale nechapes ze hlavny problem bude kde zobrat tolko elektrickej energie? Dnes to este taky problem nie je, pretoze podiel Ev na celkovom pocte automobilov je iba malý.