Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ale to asi zalezi aj od znacky, nie ? Pretoze myslim, ze niektore z ktorych mozem vymenovat ziadnu maju baterky poskladane tak, ze vies vymenit jednotlive clanky, co by mohol byt fix.

Ano, navyse tam myslim dochadza k vyssim stratam, takze mimo toho ze si priplatis za rychlejsie nabijanie, zrejme musis aj nabit trochu viac :)

No, akoze ja EV sledujem, lebo nad tym uvazujem zhruba v rovine ako ked som ako mlady chlapec po zhliadnuti F&F tuzil po vytunenej Felde (to bol este aktualny voz :-D ). Ale nemat dom aspon s teoretickou sancu wallboxu, tak by mi to ani nenapadlo :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Johnnny napísal: 21 nov 2023, 10:31 Ale to asi zalezi aj od znacky, nie ? Pretoze myslim, ze niektore z ktorych mozem vymenovat ziadnu maju baterky poskladane tak, ze vies vymenit jednotlive clanky, co by mohol byt fix.
áno, u niektorych to ide vymenit po castiach. Lacné to ale urcite nebude. :)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

No, garazmajstri sa budu musiet preorientovat z vymeny oleja, na vymeny clankov :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Mne sa myšlienka BEV celkom páči na isté druhy trás, ale určite som proti tlačeniu tým spôsobom, ako to robí EÚ.

Plánujeme si do pár rokov zaobstarať BEV ako jedno auto do rodiny, avšak s tým, že by som ho nabíjal v 90% prípadov doma z wall boxu. Inak by to podľa mňa nedávalo zmysel, keď ceny na nabíjačkách sú úplne ustrelené a cena za 1 km je v takomto prípade ešte vyššia ako pri tankovaní spalováku.

BTW, ak idem sám, tak dávam cestu zo Slovenska domov cez 500 km na jeden záťah, takže minimálne 1 zastávka na pol hodinu by mi spôsobila celkom značné zdržanie, ak by som išiel elektromobilom. Na takéto cesty ich ešte ani zďaleka nepovažujem za ideálne.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

EV maju svoje vyuzitia (cim dalej viac) a mame pomerne vela alternativ k Li-ion baterkam s lepsou energetickou hustotou (aj ked stale veeeeeelmi daleko od fosilnych paliv). A Li-ion boli tiez nazaciatku drahe ale masova vyroba pomohla s cenou dost.

Lenze tu mame situaciu typu Hlava 22, nik nebude vyrabat baterie vo velkom a nevybuduje EV infrastrukturu pokial po nich nie je dopyt, a dopyt po nich nevznikne pokial nebude dostatocna ponuka.

Skor vidim buducnost vo vyrabani paliv a dokonca aj ropy z rias, kedze tam je dopyt 100% ista zalezitost. Cenovo je to samozrejme nevyhodne ale to je tiez zalezitost vyvoja.

EV ako jedina nahrada je samozrejme blbost (rovnako ako popierat vyhody EV v istych situaciach). EU v konecnom dosledku dojde, ze ekologia sa da riesit kombinaciou viac rieseni ako pchat jedno tam kde nepatri.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Sposob akym sa na EV tlaci vadi aj mne. Ale ja by som to aj bral, chapem, ze je viac dovodov pre ktore to moze davat zmysel, ale stve ma podobny tlak od pokrytcov jazdiacich sukromnymi lietadlami. Celkovo mi vadi preregulovanost EU a myslim, ze najlepsie casy mame za sebou a EU bude geopoliticky coskoro bezvyznamna.

Inak, vyskocil na mna clanok ohladom dojazdu v zime: https://fontech.startitup.sk/velky-test ... romobilov/

Nadseny z toho teda nie som.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Johnnny napísal: 21 nov 2023, 10:07 Ale to samozrejme nie je nic proti EV. Ty mas tusim Mercedes a aj ked sa mi tie ich EV masky extra nepacia (pokial auto nie je v ciernej), maju famozny interier a len tazko by sa mi chcelo presviedcat Ta, ze moj Passat je lepsi lebo na nadrz zvladne 2x tolko km. Za ten Medak by som ho kludne zhodil z utesu. Akurat ze vacsina ludi asi ten Mercedes nekupi .
Len upresnenie, mam Kiu Proceed 2019 benzin, na MB nemam 😄 MB som len pouzival v argumentacii s gogom
Ina vec ale je, ze mnoho ludi nadhodnocuje svoje potreby a argumentuje napriklad aj dojazdom len preto, aby mala cim argumentovat, ale 90% tras aj tak nema cez 50km.
Ano a presne toto gogovi cely ten cas tu vysvetlujem, ze sa treba pozerat na realny a bezny zivot ludi, na realne situacie, realne dojazdy, realne potreby nabijania, nie na vyfabulovane situacie, ktore nastanu tak v 1% pripadov, resp. teoreticke cisla, ktore neodzrkadľuju realitu, len preto lebo na papieri mu to sedi do skladacky pseudoargumentov.

Opat, sa v dalsich bodoch s tebou zhodnem.

Autoeditácia príspevku po 8 min 19 sek:
Johnnny napísal: 21 nov 2023, 11:26 Inak, vyskocil na mna clanok ohladom dojazdu v zime:
Ano toto je opat vec, pri ktorej poviem, ze je to problem dnesnych EV. Spalovaky maju vyhodu, ze kuria teplou vodou od motora. No na druhu stranu, vieme, ze napr. zapnuta klima zvysi spotrebu spalovaku. Vsetko ma svoje pre a proti.
Jednym dychom este treba dodat, ze napr. v KE som uz dlho nezazil zimu, kde by 3 mesiace vkuse bolo -10. Poslednych par rokov v KE nevieme co su to biele vianoce.

Cize ano zima je problem pre EV, ale opat sa to netyka kazdeho cloveka co si EV kupi.

Autoeditácia príspevku po 10 min 43 sek:
gogo956 napísal: 21 nov 2023, 10:03 mLuks
velmi dobre vies ze tu nejde len o probematicky dojazd Ev ci ich cenu. Skoro celu dobu tu riesime hlavne infrasturu nabijania a dostatku elektrickej energie v pripade ak by malo prejst na Ev väcsina dnesnych spalovakov.
a ty velmi dobre vies, ze som ti uz na to xkrat povedal, ze buducnost ukaze. Aj infrastrukturu nabijaciek aj infrastrukturu siete. Nebudem sa uz opakovat, nemas vestecku gulu a nevies ako to dopadne, tak sa uz nemozaj v kruhu dookola.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ok, takze som Ti do zadku liezol zbytocne :-(

Tak ono dojazd v zime samozrejme klesa aj spalovakom, resp ja mam vyssiu spotrebu. Ci uz autu trva dlhsie sa zahriat, pripadne zimaky zeru viac (ale to asi u EV tiez). Akurat to cloveka zase tak velmi netrapi, resp len z ekonomickeho hladiska. U EV je to naopak, z praktickeho hladiska to zamrzi, z ekonomickeho mozno menej ak clovek nabija doma.

Pre mna je napriklad problem aj bike. Posledne ked som ho viezol do Slovinska, narval som ho do Passatu (sedan, dokonca dva biky :) ), ale bolo to naposledy a najblizsie uz pojde na drziak. A to sa tiez prejavi na spotrebe a nie zanedbatelne. Akurat ze v pripade EV, aspon u tych lacnych je kazdy km dobry a proste sa s tym vies dostat do blbej situacie. Povedzme to MG na lyzovacku niekde v Rakusku, alebo Svajciarsku ... zima, lyze na streche a nijak zvlast velka baterka a proste ... :)

Ale su ludia pre ktorych je cesta ciel. Som v skupine Elektromobily CZ/SK na FB a je tam frajer v Enyaqu ktory sa tvari, ze z hodinovych prestavok je nadseny. Nedavno ho dokonca niekto blokoval, takze stal na nabijacke hodinu a pol a bol stastny ze si mohol dat aj dezert. Lenze ja obcas sadnem do auta v piatok poobede po praci s nalozenym bikom a vecer som v slovinsku. A potom pondelok/utorok, pripadne podla sviatkov velmi skoro rano vystrelim aby som sa zase stihol do prace vratit. EV by mi to malinko komplikovalo :)

Ale vacsina ludi takto nefunguje, v 2 tonovych SUV sa prevazaju 500m po meste, do Kauflandu, na manikuru, obed pedikuru atd a sice maju velke najazdy, lebo chodia autom aj do kupelne, ale vo vysledku ziadne dlhsie trasy nerobia.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks napísal: 20 nov 2023, 23:10A koľko aut s motormi euro6 dnes jazdí v pomere k celkovému počtu aut?
Rec je o novych autach. Pride mi nelogicke zakazovat vyrobu modernych ekologickych aut. Si z Kosic tak dam teoreticky priklad. Ak by na vytazenej krizovatke Kuzmanyho-Sturova jazdili vylucne len auta s euro 6 tak pocitovo vobec nebudes citit ze je tam zhorseny vzduch. Prasnost bude minimalna (jedine pneumatiky). Podotykam teoreticky priklad na predstavu. Oproti pripadu ak by tam jazdili len EV bude rozdiel velmi maly.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

A aktualne su oba scenare nerealne. Najrealnejsie je, ze tam prejdu denne 3 Tesly a stovky Euro 3-5. Aj vdaka tomu, ze EU vyvija nemale usilie na to aby si ludia nove auta proste kupit nemohli.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Pride mi nelogicke zakazovat vyrobu modernych ekologickych aut"
Pod to sa kedykoľvek podpíšem.
wladas
Redeemer
Redeemer

Samozrejme ze je to nerealne, preto som pisal teoreticke. Cisto len na predstavu co to ta fuj fuj euro 6 je.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

starysomar napísal: 21 nov 2023, 19:27 "Pride mi nelogicke zakazovat vyrobu modernych ekologickych aut"
Pod to sa kedykoľvek podpíšem.
Viacmenej súhlasím (to len aby sme sa nezačali točiť v nejakých hádkach). Ale takto jednoznačne by som to asi netvrdil. Ani nie tak ale z pohľadu zákazu, skôr z pohľadu samotnej výroby. Ono tá samotná výroba ekologickejšieho auta je totiž dosť možne oveľa neekologickejšia ako prevádzka a dlhodobejšie servisovanie už vyrobeného auta. Aj keď je to možno "iba" Euro 4/5. To sa týka aj elektroniky apod. Chápem že tomu ale nie je úplne naklonená ekonomika firiem a dnešné naladenie spoločnosti. Spice must flow.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Veľa rokov zastávam názor načo stále nové ak staré dostatočne funguje. Z hľadiska udržateľnosti.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Z pohladu ekologickej zataze je to tak asi je, ale napriklad z pohladu kvality ovzdusia si myslim, ze skor nie. Tam to obmienanie za navsie auta asi zmysel ma.
mLuks
Addict
Addict

wladas napísal: 21 nov 2023, 16:34 Rec je o novych autach. Pride mi nelogicke zakazovat vyrobu modernych ekologickych aut. Si z Kosic tak dam teoreticky priklad. Ak by na vytazenej krizovatke Kuzmanyho-Sturova jazdili vylucne len auta s euro 6 tak pocitovo vobec nebudes citit ze je tam zhorseny vzduch. Prasnost bude minimalna (jedine pneumatiky). Podotykam teoreticky priklad na predstavu. Oproti pripadu ak by tam jazdili len EV bude rozdiel velmi maly.
Ja chápem, len som sa ťa spýtal koľko ľudí realne má resp. jazdí s autom čo má euro6? Ja áno, dokonca mám už aj OPF (benzínová verzia DPF). ale napr. tu hneď v téme máme príklad, vidíš čo napísal starysomar. Ten aj keby mal dosť peňazí aj tak by si nekúpil nové auto s euro6 lebo jeho stará multipla s euro3 či 4 stále funguje, aspoň takto to vyznieva z toho čo napísal.

Možno sa ten zákaz upraví ešte, postoval som tu niekde článok, kde to bolo spomenuté, že samotné znenie sa ešte môže zmeniť dovtedy. Keď ľudom vadia zákazy, príkazy, obmedzenia zo strany EU, tak ako inak by si chcel/ste chceli presvečiť petrolheadov, napr. ľudí ako starysomar, či ľudí ktorým vadí downsizing, či ktorým vadí veľa elektroniky a asistentov, aby si kúpili nové moderné ekologické spaľovacie autá?

Autoeditácia príspevku po 6 min 4 sek:
starysomar napísal: 22 nov 2023, 4:24 Veľa rokov zastávam názor načo stále nové ak staré dostatočne funguje. Z hľadiska udržateľnosti.
Lebo z hľadiska ekologickosti, technológii a hlavne bezpečnosti sú nové autá na úplne inej úrovni, než tie staré.

Autoeditácia príspevku po 24 min :
Johnnny napísal: 21 nov 2023, 12:35 Ok, takze som Ti do zadku liezol zbytocne
:D ...ale soferoval som eSko 2015 a viezol som sa na eSku 2021 na cca 800km trase. Sú to lode obrovské ale neskutočne pohodlné.
Johnnny napísal: 21 nov 2023, 12:35 Ale su ludia pre ktorych je cesta ciel. Som v skupine Elektromobily CZ/SK na FB a je tam frajer v Enyaqu ktory sa tvari, ze z hodinovych prestavok je nadseny. Nedavno ho dokonca niekto blokoval, takze stal na nabijacke hodinu a pol a bol stastny ze si mohol dat aj dezert. Lenze ja obcas sadnem do auta v piatok poobede po praci s nalozenym bikom a vecer som v slovinsku. A potom pondelok/utorok, pripadne podla sviatkov velmi skoro rano vystrelim aby som sa zase stihol do prace vratit. EV by mi to malinko komplikovalo :)
Sú ľudia a ľudia, ak to niekomu nevadí, nech sa v tom vyžíva. To je práve to EV dnešnej doby, pri ktorom treba aj trochu kalkulovať, ale zase je to idividuálne na človeku, či je alebo nie je ochotný to podstúpiť.

ku Enyaqu by som odporúčil Rasťa Chválu a jeho Garáž TV. Celkovo testujú aj dosť EVčiek. Enyaq mali na dlhodobý test 50k km. Poukazujú práve na to o čom sme sa bavili aj v týchto debatách, či je to žranie gúm, alebo práve to, že nábijačky sú primarne na cestovné nabaíjanie. Testovali ho aj v zime majú tam videá zo zimných tripov pri -20 stupňov, či dokonca vyžmýkali dojazd na nulu, resp. až za nulu. V RK dojazd 35km a došiel s ním do BB 57km, aj keď v korytnačkovom režime ale vyskúšali to z nás ostatných.
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 22 nov 2023, 21:24 Ja chápem, len som sa ťa spýtal koľko ľudí realne má resp. jazdí s autom čo má euro6?
Znova miesas temy. Pointa je preco zakazovat komplet spalovaky od 2035, ked stale by sme mohli vyrabat spalovaky s euro6 pripadne euro7.
mLuks napísal: 22 nov 2023, 21:24Ten aj keby mal dosť peňazí aj tak by si nekúpil nové auto s euro6 lebo jeho stará multipla s euro3 či 4 stále funguje, aspoň takto to vyznieva z toho čo napísal.
To je uplne irelevantne. Cloveka nemozes donutit uplne prestat jazdit na starom aute. Jedine nejak ciastocne (zakaz vjazdov do velkych miest)
mLuks napísal: 22 nov 2023, 21:24ako inak by si chcel/ste chceli presvečiť petrolheadov, napr. ľudí ako starysomar, či ľudí ktorým vadí downsizing, či ktorým vadí veľa elektroniky a asistentov, aby si kúpili nové moderné ekologické spaľovacie autá
Zase, toto nie je tema. Riesime tu predaj novych aut. Pouzivanie stareho auta je v podstate tiez ekologicke - nenastane znecistenie pri vyrobe (ano, lokalne aktualne znecistenie bude vyssie)
Ja tiez patrim do tej skupiny. Radsej si kupit 10-15r auto, najlepsie atmo.benzin a pohoda.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

By bolo zaujimave otestovat ako sa sprava v zime /nemusi samozrejme pri -20st/ nejaky lacnejsi Ev, napr ten spominany Mg4electric. Lebo Enyaqa za 55K€ si asi kazdy kupovat nebude.

S tym uplnym zakazom 2035 to nie je dobre premyslene. Este je skoro na taketo radikalne zavery. Mali to nechat otvorene s tym ze sa uvidi ako sa budu priebezne vyvijat technologie baterii a pevny datum nastavit az neskor.
mLuks
Addict
Addict

wladas napísal: 22 nov 2023, 22:31 Zase, toto nie je tema. Riesime tu predaj novych aut. Pouzivanie stareho auta je v podstate tiez ekologicke - nenastane znecistenie pri vyrobe (ano, lokalne aktualne znecistenie bude vyssie)
z článku, ktorý som už tu postoval.
Zjednodušene povedané, úplný zákaz predaja spaľovacích áut v roku 2035 ešte nie je tak celkom vytesaný do kameňa. Dôjsť môže k odkladu či úprave znenia niektorých navrhovaných opatrení. Zaujímavé je aj to, že ak sa automobilkám podarí dosiahnuť výrazný pokrok v emisnej oblasti plug-in hybridného pohonu, tak by tento typ áut nakoniec nemusel byť mimo hry.

Brusel sa v roku 2026 pozrie ako vyzerá aktuálny stav v segmente a posúdi, či plug-in hybridy náhodou nebudú vhodnou súčasťou cesty za zníženými emisiami z dopravy. Cieľom sú nulové lokálne emisie CO₂, (výfukové emisie) čo by sa vraj pri hybridoch a plug-in hybridoch vraj mohlo podariť dosiahnuť použitím udržateľných, respektíve, syntetických palív.
Práveže podstata toho zákazu sú nulové lokálne emisie, zákaz nerieši či výroba je ekologickejšia alebo nie, resp. či je ekologickjšie udržiavať staré autá ako vyrábať nové. A nulové lokálne emisie dosiahneš buď EV, alebo spaľovákmi na ekologické palivá, resp. technológiou ktorá by dokázala eliminovať výfukové emisie ale to by sme sa bavili o euro 8,9, 10 normách, ktoré by prišli v budúcnosti.

Takže moje poukazovanie na to, že koľko euro6 aút sa používa nie je mimo tému. Je to podstatné.
wladas
Redeemer
Redeemer

A prave tu mam osobny nazor ze euro6 ma extremne nizke lokalne emisie. Ano, nie su nulove, ale....

Autoeditácia príspevku po 3 min 28 sek:
mLuks napísal: 22 nov 2023, 23:02Takže moje poukazovanie na to, že koľko euro6 aút sa používa nie je mimo tému. Je to podstatné.
EV sa pouziva este menej :) Nechapem suvislost. Este raz. Nezakazat EV ale nadalej vyrabat euro6, resp v 2035 uz bude len euro7 a uuuuuplne pohoda pre lokalne emisie z NOVYCH AUT.
Napísať odpoveď