Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

Zdravím páni, mám kancelársky PC:

MB: MSI B450I https://www.msi.com/Motherboard/B450I-G ... cification
CPU: Ryzen 5 3400G @4.1GHz
RAM: Kingston FURY 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16
PSU: SEASONIC SSR-450FM 80+ GOLD

a chcel by som ho trošičku zherniť (nečakám zazraky) kúpou nejakej krátkej grafiky ideálne do 230mm (málo miesta), napr:
https://www.alza.sk/gigabyte-geforce-rtx-4060-windforce-oc-8g-d7805974.htm
tak mám na vás pár blbých otázok:
Bude stačiť PSU a CPU stíhať grafike?
Alebo treba PSU, CPU aj GPU?
Alebo...?
Neni som herný fanatik, momentálne hrám CoD WWII na tomto kancelárskom :D
Ďakujem za rady
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

CPU ano, PSU skor nie, odporucany je aspon 550W. Do tej dosky vies dat aj lepsi procesor, ale zatial by som riesil len kuou zdroja a grafiky. Potom uvidis.

Chces hravat FullHD, 2K alebo 4K?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Mám ešte starý 520W Seasonic bronze v garážévom PC, ten by to mohol zvládnuť, či?
Mne starému somárovi čo si občas niečo zahrá stačí aj full HD.
CPU tam plánujem nechať len dočasne, mal som dilemu či AM5 alebo oživiť toto.
Rozhodol som sa pre oživenie, teraz GPU, časom asi 5800x3d a 32GB ram.
Kolko W zdroj by som mal riešiť pre finálnu verziu oživenia? 650?
GPU je OK? Niečo lepšie do 400€?
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna aj 520W bude malo, ale skus. No ma ten zdroj 8+8pin konektor na grafiku?

Ked uz budes kupovat 650W zdroj, rovno zober 700-750W a mas vystarane do buducna.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

OK, ďakujem, tak z toho urobím niečo takéto:
5800x3d, 32GB RAM, 700-750W zdroj.
Len sa nevyznám v GPU, radšej 4060 alebo nejakú AMD 6700XT / 7600
Ten zdroj má 8pin, je to tento: https://www.alza.sk/seasonic-s12ii-520-d457141.htm
heker
Redeemer
Redeemer

Ma to 8+6+2=16 pin na grafiku (PCI-E). Ku grafike treba pozriet benchmarky, ze co sa oplati a aky vykon tie karty maju. Ale zrejme 4060 bude vitaz.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Tak teda beriem tú 4060, ďakujem.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja by som osobne ušetril na cpu a skôr pri platil za gpu. Ten cpu bude pre teba zbytočný overkill.

Klasická 5800x a k tomu RTX 4070 alebo XT 7800 bude na full HD kombo na niekoľko rokov. Pripadne to nebude problém ani keby si prešiel na vyššie rozlíšenie, čo napríklad RTX 4060 už nezvláda.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

To čo píšeš má logiku ale ja 95% času na PC nepotrebujem výkonnú grafiku. Toto je len taký menší rozmar, že občas keď chcem pustiť nejakú hru, tak aby to nabehlo. Nemám daný rozpočet, ktorý chcem minúť, nepovažujem to za tak dôležité aby som na to odkladal a teraz pred vianocami som za GPU ochotný vyhodiť do 400€. Keď by tento môj trošku taktnutý deduško zvládal fungovať s tou 4060, tak možno ani CPU nebudem tak skoro meniť.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Sranda, ako RTX2070 bola entry level 1440p karta pred par rokmi a dnes nie je sialene odporucat RTX4070 na fullhd :D
RTX4060 na fullhd bude ok. Ono vacsina tych diskusii sa toci okolo toho, ze na extreme presetoch novych hier uz mid-range karty nestacia (co je vacsinou pravda) ale dovodom byva vacsinou bud domrvena hra (starfield) alebo Ray Tracing (+path tracing) ktory si vies vypnut a to ti znizi naroky na GPU o desiatky%.
lukas9206
Addict
Addict

Ak hráš pár jednoduchých hier na 60hz full HD monitore, tak ti 4060 bude samozrejme stačiť. Ale dnes už sú cenovo dostupné a bežné monitory s vyššou frekvenciu a rozlíšením a tam už tá karta bohužiaľ stráca.

Odporúčal som ju hlavne ako kartu aj do budúcna a kvôli tomu že vie ušetriť na cpu a priplatiť si za lepšiu kartu. Nie žeby ju potreboval na full HD hranie.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Odvazne tvrdenie :P

Alan Wake 2 - poziadavky na medium, RT on (1080p, 60fps).
Prílohy
aw2.JPG
aw2.JPG (14.5 KiB) 1158 zobrazení
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ale to je par hier, ktore su na tom takto. Pred par rokmi sa hralo na DX, vypli sa tiene, znizili efekty a vsetko bolo v pohode. Teraz zrazu treba featurky ako Ray tracing, path tracing a neviem co dalsie. Ak to za tych 200 ci 250 eur naviac za grafiku stoji, tak preco nie. Ale pri FullHD si myslim, ze RTX 4060 uplne postaci na obcasne hranie a usetrene peniaze moze minut trebars pre rodinu na Vianoce.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

S tym suhlasim, to bola skor taka otvorena uvaha, zaroven mozno fakticky je tazke posudit, ze ci sa oplati robit future proofing v dobe, kedy su take vyznamne technologicke zmeny ktore nie su iba softwarove - ale aj hardwarove. Uz sa bohuzial neda nakupovat ako kedysi, kupit si hardware s 20-30% rezervou a povedat si ze na par rokov vystarane, kto vie aku novu featuru prinesie piata generacia, ktora moze spravit tu stvrtu "zbytocnou".
Nastastie (aspon pre mna) RT ani PT nie su nejakym deal breakerom a ak si mam vybrat ci hrat s upscalerom a RT alebo v natvinom rozliseni a bez RT tak za mna je volba jasna. Horsie to zacina byt s aktualnymi hrami ako Starfield, AW2 a pod kde uz v podstate s midrange kartou maxujes upscaler a uz tam nemas moc co povymyslat - obzvlast so Starfieldom kde RT a PT ani nemas a ide to len tak tak.
lukas9206
Addict
Addict

Hegy napísal: 27 nov 2023, 9:15 Odvazne tvrdenie :P

Alan Wake 2 - poziadavky na medium, RT on (1080p, 60fps).
No ved jasne. Každý má to iné požiadavky. Napísal som to aj o príspevok vyššie, že ak máš full HD 60 Hz monitor tak ti bude stačiť aj 4060. Ja som ale typ človeka ktorý ak vyhodí za hru 60€, tak ju chcem hrať v plnej kvalite zo všetkými featurami na viac Hz qhd monitore. A práve taký Alan Wake je titul kde sa to oplatí.

Ale jasne, poznám ľudí čo bežne hrajú na low detaily a nelamu si s tým hlavu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Lenze pri tejto logike potom fakt musi ist clovek do RTX 4070 alebo aj do niecoho vyssieho. To mi pride ako ked vysiel kedysi FarCry ci co to bola za hra, ze ludia boli uneseni z tej grafiky, ale bolo treba na to poriadny pocitac a tak prisiel rad na upgrade. Uz si treba zvazit, ze ci kvoli jednej alebo dvom hram zainvestujem 600 eur za grafiku, k tomu pripadne novy procesor a aj zdroj, zaroven mozno uz aj nova doska a pamate. Ja mam momentalne GTX 1060 a tiez uvazujem nad RTX 4060, hoci ju asi ani nepotrebujem. Ale viem, ze pride zima, nuda a tak si zapnem Battlefield 1, pricom to hravam len FullHD @ 60Hz, ale za 320 eur to nie je zla karta a urcite by ta hra vyzerala o nieco lepsie na novej karte. Ale je to fakt o tom, ze ja si na detaily v grafike az tak nepotrpim, takze nemam problem znizit uroven efektov, tienov, vykreslovania a neviem coho dalsieho.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak vzdy existovala skupina ludi co potrebovala hrat najnovsie hry na najvyssie detaily :)

ja som nedavno vymenil 1070ku za 3070ku a myslim ze na najblizsie roky som vybaveny.

a to hram 1440p a monitor je 170hz :D jasne ze nie vsetky hry to vytiahnu ale stale lepsie ako 60hz. nepotrebujem mat najkrajsiu grafiku aka existuje, staci ze tie hry pojdu plynule.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Hmm no ja som nedavno menil z GTX980 na RTX3070 a uz teraz sa mi zda, ze by to chcelo RTX4070 a viac. Pricom s tou GTX980 som hraval hry na solidnych detailoch dlhe roky bez problemov, taka doba je uz asi za nami.
Dalsia vec, ako hojko pise o Far Cry, tu dobu si pamatam dobre aj ja - akurat vtedy bola dilemma ci dat o 100 alebo o 150 eur viac za spickovu GPU, nie ci dat o 500 alebo o 1000 eur :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no len v tych casoch ten vyvoj hier isiel tak rychlo ze dva roky stara grafika bol uz totalny srot na ktorom si si novu hru nezahral pomaly ani na low detailoch.
ja som teraz menil tu 1070ku lebo nove hry uz nestihali. 7 rocna karta. taky cyberpunk 2077 som na tom presiel bez problemov aj to celkom pekne vypadalo. keby mam 2070ku tak asi nemenim, pretoze vdaka DLSS ti tie hry proste pobezia a budu vypadat aj celkom dobre.
takze ta cena mi pride odpovedajuca ked to rozpocitas na roky.

ale ako pisem, ja nie som narocny hrac, nepotrebujem max detaily v 4k. mozno je to tym ze som vyrastal v casoch ked trojuholnikove prsia lary croft boli technologicky vrchol ale dnesne nove hry mi pridu velmi pekne aj na strednych detailoch a posuvat sa na high ci max je len taky drobny bonus pre mna.

s tymi cenami si trochu uletel ale, neviem v akej dobe bola dilema ci priplatit 100 eur za top grafiku. kedysi som mal gtx760, pozeram ze povodna cena bola 250 eur. gtx780 stala 650 eur.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

GTX1070 mala MSRP pri release 370$ a GTX1080Ti mala MSRP 699$ - ok, neni to "stovka" ale pri porovnani dnes - no a to boli este casy, kedy MSRP bola akoby zla cena, vysoka a po release zvykli klesat, dnes ti vyjde karta a si rad ak ju kupis za MSRP:
RTX4070 MSRP bolo 600$ a RTX 4090 zase 1600$ (realne skor 1700-1800$, u nas az okolo 2200eur), takze tam to je naozaj "tisicka".

Pre porovnanie este medzigeneracne GTX980Ti mala msrp 649$ a GTX1080Ti 699$.
Napísať odpoveď