Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Mek »

Menova reforma, ano, to je to co som mal na mysli... Ze sme v EU a mame euro, negarantuje, ze ani dnes sa nemoze nic take stat. Staci sa pozriet, v akom stave su staty s peniazmi, ze maju take dlhy ktore nie je mozne splatit. A zadlzuju sa stale viac (vid ficiak u nas). A k tomu sa chystaju CBDC (central bank digital currencies), co su vlastne kryptomeny pod kontrolou centralnych bank. V zaujme green dealu a prerozdelovania nam budu diktovat, kolko si mozeme coho kupit, kolko musime minut a kolko sporit, ze si nemozeme kupit viac ako X litrov paliva a pod. To bude moment, ktory vystreli kryptomeny do nebies. Konspi-konspi? Mozno ano, mozno nie :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

na jednej strane mas dlhe desatrocia fungujuci financny system ktory maju pod kontrolou institucie ako EU a na strane druhej mas kryptomenu kde ti nikto nic negarantuje, netusis ci zajtra budes mat 200% zo svojich uspor alebo 20%, o vsetko sa musis starat sam a si za to zodpovedny.

ja si skratka neviem predstavit taku realitu kde niekto ako moja babka ma vsetky svoje likvidne financie zamknute pod privatnym klucom ktory ked stratis, ukradnu ti ho alebo zabudnes tak mas skratka smolu a si bezdomovec.
vy tu opakovane strasite tym ze stat moze zhabat peniaze, banky mozu skrachovat a podobne ale myslim ze pre bezneho cloveka je ovela vacsi strach ze strati alebo sa mu pokazi usb kluc s privatnym klucom, ze ho niekto vykradne a zoberie mu recovery kluc alebo ze jednoducho omylom napise o jednu nulu viac v transakcii a uz mu to nikdy nikto nevrati.

staci sa pozriet na realitu dnesnych dni, ludia si nedokazu zapamatat heslo do gmailu (a to nehovorim len o dochodcoch ale aj moja zena s tym ma problemy), bezne naletia roznym podvodom, ci uz dochodcovia na telefone alebo kdekdo online. kazdu chvilu unikne nejaka databaza hesiel, nejaky virus ti precita vsetko co mas na disku.

tie CBDC mi pridu este ako tak realne, ked to bude niekto kontrolovat a zodpovedat za to. nekontrolovana mena je rovnaka utopia ako anarchia, pekne na papieri ale nerealizovatelne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja by som to zhrnul takto. Klasicky financny system tu uz mame dlho, mal aj niekolko pruserov, ale zas si voci mnohym vybudoval obrane/opravne/kontrolne mechynizmy a snazi sa niektore problemy riesit. Potom tu mame crypto svet, ktory sa tvari ako financny system, a evanielizatori slubuju uz 14 rokov hory doly ale zatial su to len spekulativne akcie. A v tomto systeme ani nie je mozne vytvorit obranne/opravne/kontrolne mechanizmy. No zatial vyzera lakavejsie, lebo sa ako mena takmer nepouziva a jeho nevyhody sa neprejavili vo velkom ako v pripade kalsickych penazi.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To, ze pri kryptomenach je za vsetko zodpovedny sam clovek, by som videl ako pozitivum. Aj to, ze nie je ziadna autorita, ktora by to mohla mat pod kontrolou, nieco zhabat alebo to cele vypnut. Ludia by si mali zvyknut na to, ze maju byt sami za seba zodpovedni a nie sa zakazdym spoliehat na stat. Ale suhlasim, ze to nie je nic pre beznych ludi, ktori maju pamat akvariovej rybicky. Ti sa v tomto pripade nemaju "na koho obratit".
Aby som to napisal jasne, nie som evanjelizator, iba sa snazim poukazat, ze oba "financne systemy" maju svoje specificke pouzitie, a neda sa tvarit, ze teraz kryptomeny maju nahradit tradicny financny system, to proste nejde.
Inac, ohladom tych CBDC, sa chystaju dva druhy CBDC - jeden bude "retail" teda pre beznych ludi a druhy "wholesale" pre velke ryby a institucie. Dvojrychlostny financny system. Ak toto nezavana doomsdayom, tak uz neviem cim :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pilifo napísal: 06 dec 2023, 17:42 Niekto by sa mohol ohradiť, že toto sa udialo za socializmu, dnes by sa predsa nič podobné nemohlo zopakovať. Pre týchto ľudí pripomínam, čo sa pred 10 rokmi udialo na Cypre, ktoré je v EÚ(!), kedy tam štát zhabal skoro 50% nepoistených bankových vkladov nad €100k.
to bolo nieco uplne ine. pre doplnenie dodam, ze nesiahli na nepoistene vklady vsetkym, ale len na vklady v insolventnej banke, pricom peniaze neboli pouzite na ucely statu, ale na rekapitalizaciu zucastnenych problemovych bank. banky su(vacsinou) sukromne spolocnosti a musi sa ratat s tym, ze v pripade problemov moze nepoistena cast vkladu prepadnut, rovnako ako ked drzis krypto na burze a ta skrachuje(akurat tam uz neuvidis ani cent).

inac cital som rozne pribehy o investoroch, ktory mali v tej banke peniaze ulozene a nemozem si pomoct, ale z ich strany islo o extremne nerozumne hospodarenie. bolo vela ludi, ktori mali svoje celozivotne uspory v hodnote 500k-1mil len tak ulozene v jedinej banke. ja si neviem predstavit, ze by som pri takych sumach nerozlozil risk do viacerych institucii.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aku naladu maju drzitelia Btc po tohtorocnom masivnom naraste jeho ceny ? :) /Len sa pytam, sam krypto nedrzim./
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Mek napísal: 07 dec 2023, 10:37 To, ze pri kryptomenach je za vsetko zodpovedny sam clovek, by som videl ako pozitivum. Aj to, ze nie je ziadna autorita, ktora by to mohla mat pod kontrolou, nieco zhabat alebo to cele vypnut. Ludia by si mali zvyknut na to, ze maju byt sami za seba zodpovedni a nie sa zakazdym spoliehat na stat. Ale suhlasim, ze to nie je nic pre beznych ludi, ktori maju pamat akvariovej rybicky. Ti sa v tomto pripade nemaju "na koho obratit".
Aby som to napisal jasne, nie som evanjelizator, iba sa snazim poukazat, ze oba "financne systemy" maju svoje specificke pouzitie, a neda sa tvarit, ze teraz kryptomeny maju nahradit tradicny financny system, to proste nejde.
Inac, ohladom tych CBDC, sa chystaju dva druhy CBDC - jeden bude "retail" teda pre beznych ludi a druhy "wholesale" pre velke ryby a institucie. Dvojrychlostny financny system. Ak toto nezavana doomsdayom, tak uz neviem cim :)
S týmto súhlasím. Ja chcem 100%-nú kontrolu nad mojimi peniazmi a počítam s tým, že keď spravím nejakú blbosť, tak za ňu zaplatím a svoje peniaze už neuvidím. Stále je to pre mňa lepšia alternatíva ako mať riziko protistrany a toho, že moja banka alebo štát skrachuje, alebo sa štát rovno rozhodne bankové vklady zdaniť, prípadne daniť neviditeľným spôsobom, AKA infláciou.

No a očakávať, že za tých pár rokov, čo Bitcoin existuje, kompletne nahradí celý finančný systém, ktorý sa vyvíjal stáročia, keďže monetárnu infláciu vynašiel už Kublajchán pred skoro 800 rokmi, je pekne nereálne. Ja som presvedčený o tom, že Bitcoin je už dnes oveľa úspešnejší, ako by som si pred 10 rokmi, keď som o ňom prvýkrát počul, myslel. Karpiš v podcaste spomínal, že keď mu o Bitcoine v 2011 povedal Juro Bednár, tak sa na tom zasmial a odpovedal mu, že si nemyslí, že by to niekedy mohlo fungovať, pretože štáty si nenechajú zobrať kontrolu nad najdôležitejším trhom, a to tým peňažným. No a dnes tu máme na spadnutie schválenie spotového ETFka na najväčšom trhu na svete v USA :)

Autoeditácia príspevku po 1 min 48 sek:
gogo956 napísal: 09 dec 2023, 13:15 aku naladu maju drzitelia Btc po tohtorocnom masivnom naraste jeho ceny ? :) /Len sa pytam, sam krypto nedrzim./
Za chvíľu kupujem Porschä 911 :D /s
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možno...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pozri nik necaka, ze bitcoin za 14 rokov nahradi peniaze. No uz mal dost casu na to aby ukazal to co dokaze. A ako peniaze sa nepouziva, dokonca ukazal, ze je ako peniaze nepouzitelny a musiela sa vytvorit ligthing network.
Na tom celom je najviac usmevne asi to, ze v kazdom propagacnom videu, opisu ako funguje bitcoin, aj s jeho vlastnotami, ktore prezentuju ako 100%-me. A na konci spomenu, ze jestvuje aj ligtning network, aby sa to urichlilo. Len zabudnu povedat, ze ligtning network neposkytuje pri prevodoch o nic lepsie garancie ako bezna elektronicka tranzakcia a ma to de fakto vsetky nevyhody beznej banky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hlavne - bitcoin (a ďalšie) je forma investovania - s možnosťou zisku, straty. Náhrada peňazí nie. Digitálna mena ňou byť môže.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak dáme si tu porovnanie Bitcoin vs. fiat meny ohľadom kľúčových vlastností, ktoré by mali peniaze čo najlepšie spĺňať.

trvácnosť - viacmenej oba druhy týchto peňazí sú rovnako trvácne
prenositeľnosť - tu vyhráva Bitcoin, pretože transakcia sa nemá ako stopnúť alebo cenzúrovať na rozdiel od bankového prevodu, cash je limitovaný fyzickou vzdialenosťou
fungibility (žeby v preklade homogénnosť?) - jeden Bitcoin môže byť ľahko vymenený za nejaký iný, každý Bitcoin má rovnakú hodnotu; pri fiate sa ale ľahko dajú isté peniaze označiť a proste zabanovať tak, ako USA zabanovali americké štátne dlhopisy Putinovi v hodnote stoviek miliárd dolárov potom, ako zaútočil na Ukrajinu
deliteľnosť - viacmenej oba druhy týchto peňazí sú rovnako dobre deliteľné
vzácnosť - jednoznačne vyhráva Bitcoin, má vopred algoritmicky danú infláciu, dnes už je to s najväčšou pravdepodobnosťou deflačná mena vďaka tomu, že ľudia strácajú svoje privátne kľúče a k istej časti Bitcoinov sa už nikdy nebude dať získať prístup; fiat meny sa dajú tlačiť centrálnou bankou donekonečna
verifikovateľnosť - Bitcoin je postavený na verejnej účtovnej knihe, takže transakcie sa dajú veľmi ľahko overovať; fiat svet funguje na centralizovanej Ponziho schéme frakčného bankovníctva, vďaka čomu si centrálne banky môžu tlačiť peňazí, koľko chcú
likvidita, použiteľnosť - tu by som si dovolil povedať, že Bitcoin vyhráva nad drvivou väčšinou fiat mien, keďže som si celkom dosť istý, že niekde v Singapure by som oveľa skôr narazil na obchodníka, ktorý by akceptoval Bitcoiny skôr ako nejaké české koruny; eurá a doláre majú ale použiteľnosť lepšiu
uchovateľ hodnoty - Bitcoin vyhráva na plnej čiare, má síce ešte dosť krátku históriu, ale v horizonte 4+ rokov ešte nikdy neklesol na hodnote; pri fiat menách máte istotu, že ich kúpna sila pomaly stále klesá, takže sporiť na dôchodok sa v nich nedá a ľudia sú nútení svoje peniaze investovať, čo vyžaduje istú úroveň sofistikovanosti
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"nikdy neklesol na hodnote" - fakt?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pilifo napísal: 09 dec 2023, 18:53 v horizonte 4+ rokov ešte nikdy neklesol na hodnote
Áno, fakt.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

A v horizonte 3- ?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak má niekto časový horizont na investovanie menej ako 4 roky, tak nič iné ako sporiaci alebo termínovaný účet v banke sa nedá doporučiť. V takto krátkom časovom horizonte môžu byť akcie, nehnuteľnosti alebo aj Bitcoin nižšie, môže sa proste stať všeličo. V horizonte 10+ rokov (čo je aj odporúčanie pre minimálny časový horizont od Buffetta) je však už slušná šanca, že investor na týchto investíciách neprerobí...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale ja som netvrdil, ze bitcoin nespna formalne poziadavky na peniaze. Skor som poukazoval na to, ze to tak takmer nik nepouziva. A samotna existencia ligtning network to este umocnuje.
Pilifo napísal: 09 dec 2023, 18:53 vzácnosť - jednoznačne vyhráva Bitcoin, má vopred algoritmicky danú infláciu, dnes už je to s najväčšou pravdepodobnosťou deflačná mena vďaka tomu, že ľudia strácajú svoje privátne kľúče a k istej časti Bitcoinov sa už nikdy nebude dať získať prístup; fiat meny sa dajú tlačiť centrálnou bankou donekonečna
Tu by som povedal, ze to nie je dane ziadnym algoritmom, alebo matematickym principom. Proste nicim, je to len o to, kolko bitcoinov si pripise taziar po vytazeni bloku. Momentalne to stoji len na vzajomnej dohode a akceptacii.

Dalsia vec, ze dnes to nie je deflacna mena, tou sa stane az ked budu vytazene vsetky bitcoiny podla dohody. Stale ma riadenu inflaciu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Pilifo napísal: 09 dec 2023, 18:53 fungibility (žeby v preklade homogénnosť?) - jeden Bitcoin môže byť ľahko vymenený za nejaký iný, každý Bitcoin má rovnakú hodnotu; pri fiate sa ale ľahko dajú isté peniaze označiť a proste zabanovať tak, ako USA zabanovali americké štátne dlhopisy Putinovi v hodnote stoviek miliárd dolárov potom, ako zaútočil na Ukrajinu
Ani nie. Staci aby nejaky konkretny bitcoin mal v historii, ze presiel cez coin mixer, alebo bol zneuzity pri podvode, hacku, a uz mozes byt pod drobnohladom ludi, ktori toto analyzuju, aj ked si v tom nevinne. Ethereum ma rovnaky problem, tam sa dokonca banovali prislusne etherea aby neboli vobec pouzitelne. Toto je problem kryptomien, ktore maju verejnu transakcnu historiu. Naozaj "fungibilne" su len anonymne kryptomeny ako Monero.
harrison314 napísal: 09 dec 2023, 22:09 Tu by som povedal, ze to nie je dane ziadnym algoritmom, alebo matematickym principom. Proste nicim, je to len o to, kolko bitcoinov si pripise taziar po vytazeni bloku.
Odmenu za vytazeny blok si nepripisuje taziar podla svojej vole, ale je dana algoritmom, su dane body v case kedy sa deli na polovicu (vola sa to bitcoin halving).

V januari ma byt rozhodnute o schvaleni BTC spot ETF a preto BTC rastie uz teraz. Je mozne, ze ked ku schvaleniu dojde, uz moc rast jeho cena nebude, lebo sa s tym ratalo uz vopred. A od januara 2025 budu moct banky drzat BTC vo svojich majetkoch (balance sheetoch). V tomto kontexte sa neda povedat, ze by cele kryptomeny mali byt len docasnym vymyslom, ktory by mal krachnut.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mek napísal: 10 dec 2023, 9:08 Odmenu za vytazeny blok si nepripisuje taziar podla svojej vole, ale je dana algoritmom, su dane body v case kedy sa deli na polovicu (vola sa to bitcoin halving).
To ja viem, ale ono t nie je ziaden hard limit, alebo nieco matematicke, co nejde zmenit.Je to len to, ze k uctu pripocitas cislo. Keby si teraz dost ludi povie, ze chcu mat inflacny bitcoin tak ho budu mat.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

harrison314 napísal: 10 dec 2023, 9:30Keby si teraz dost ludi povie, ze chcu mat inflacny bitcoin tak ho budu mat.
Nejak nerozumiem, mozes to pls vysvetlit?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Bitcoin (ako kus) nie je ziadna verifikovatena datova struktura, nie je to nejaky hash ani podpisane data, je to cisto len to, ze mas na svojom ucte napisane, ze na nom mas jeden bitcoin. A odmena za vytazeny blok je prave len to, ze sa ti z nikade pripse na tvoj ucet niekolko bitcoinov. Takze odmenu za vytazeny blok je mozne nastavit lubovolne, ked sa na tom dost ludi dohodne.
Napísať odpoveď