Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Podľa mňa by minimálne poisťovňa mala už teraz vidieť, aké všetky diagnózy máš a kto všetko ti predpisuje lieky. V appke to vidím aj ja, ako pacient. U závislých ľudí bol presne tento problém, že obiehali všetkých svojich lekárov s nejakou výhovorkou, aby sa dostali k liekom. Systémy sú biedne. Preto sa zaviedli tie obmedzenia na preskripciu v rámci špecializácie.
poisťovňa to vidí a teda aj ja cez appku, tak som aj zistil, že môj dvojdňový pobyt na KUCHke aj s operáciou stál 3500€. Problém je, že sa tam udaje zobrazujú neskôr, keďže lekári majú čas nahrať to do poisťovne.
Systém ako napr. eHealth, by mal byť real-time, po zadaní rodného čísla vybenú všetky udaje, vyšetrenia, predpísané lieky, výsledky, lekárske správy a to aj tie čo by človek absolvoval dnes. Za deň sa niekedy dá stihnuť viac lekárov.
Systém ako napr. eHealth, by mal byť real-time, po zadaní rodného čísla vybenú všetky udaje, vyšetrenia, predpísané lieky, výsledky, lekárske správy a to aj tie čo by človek absolvoval dnes. Za deň sa niekedy dá stihnuť viac lekárov.
Zdravotnu kartu nosis so sebou preto, ze mas 30, 40 alebo 50 rokov. V case, ked si sa narodil, tak ri u detskeho obvodneho lekara zalozli kartu a tam mas pisane povinne ockovania, alergie, operacie, zlomeniny ci antibiotika. To bols doma kamenna, ked sa pouzivalo v lepsom pripade pero a papier. Verim, ze dnesne deti, ktore sa teraz narodia, tsk uz maju elektronicku kartu. Ale zial, v tvojej ci mojej dobe, tak sa vsetko pisalo do karty perom a aj ked som bol nedavno na preventivke, tak vysledky z EKG a gastro, tsk doktorka pripla do karty, pretoze vie, ze u mna je dolezita tato papierova karta. Ale ked pojdem do nemocnice, tak tamnsi vysledky z EKG, gastro aj neurologie vedia pozriet. No ak by prislo na daku operaciu, tak urcite ziadaju kartu.
Podla mna este tak 10, mozno aj 20 rokov potrva, kym sa to zefektivny a prejde sa na elektronicku kartu, to sa vsak stsle netyka starsich ludi.
Autoeditácia príspevku po 4 min 20 sek:
Podla mna este tak 10, mozno aj 20 rokov potrva, kym sa to zefektivny a prejde sa na elektronicku kartu, to sa vsak stsle netyka starsich ludi.
Lekari maju stanovenu lehotu na podanie vykazov ci ako sa to vola. Tam je tusim lehota 15 dni po skonceni kalendarneho mesiaca. Detto zubari, gynekologovia...mLuks napísal: 06 dec 2023, 22:56 Problém je, že sa tam udaje zobrazujú neskôr, keďže lekári majú čas nahrať to do poisťovne.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ohľadom zdravotnej dokumentácie je to zaujímavé, ďakujem za cenné info 
Pýtal som sa len preto že ma som nevedel ako to je.
Pýtal som sa len preto že ma som nevedel ako to je.
-
Daniel9911
Professional
zdravotný záznam napr. moja obvodná si všetky záznamy dala digitalizovať, všetko to závisí aj od lekára. Pri operácii potrebujú tvoj zdravotný záznam v nemocnici, keď ma operovali na žlčník a teraz nezhubný nádor príušnej žľazy tiež som potreboval Zdravotnú kartu.heker napísal: 06 dec 2023, 23:59 Zdravotnu kartu nosis so sebou preto, ze mas 30, 40 alebo 50 rokov. V case, ked si sa narodil, tak ri u detskeho obvodneho lekara zalozli kartu a tam mas pisane povinne ockovania, alergie, operacie, zlomeniny ci antibiotika. To bols doma kamenna, ked sa pouzivalo v lepsom pripade pero a papier. Verim, ze dnesne deti, ktore sa teraz narodia, tsk uz maju elektronicku kartu. Ale zial, v tvojej ci mojej dobe, tak sa vsetko pisalo do karty perom a aj ked som bol nedavno na preventivke, tak vysledky z EKG a gastro, tsk doktorka pripla do karty, pretoze vie, ze u mna je dolezita tato papierova karta. Ale ked pojdem do nemocnice, tak tamnsi vysledky z EKG, gastro aj neurologie vedia pozriet. No ak by prislo na daku operaciu, tak urcite ziadaju kartu.
Lekari maju stanovenu lehotu na podanie vykazov ci ako sa to vola. Tam je tusim lehota 15 dni po skonceni kalendarneho mesiaca. Detto zubari, gynekologovia...
Mal by som jednu otázku, ešte ohľadom zdravotníctva, po operácii žlčníka mi v nemocnici povedali aj napísali do lekárskeho nálezu, že treba si dať u obvodného lekára vypísať Fraxiparine kvôli krvným zrazeninám. Bolo to už v konci mesiaca, a obvodná mi to nevypísala
Ako to funguje ? som vo všeobecnej zdravotnej. Nasralo ma to tak som zmenil obvodnú lekárku kvôli tomu.že to stojí 50 euro, a ona už nemá limit.
Ďalšia otázka je pravda, že ak sa turistovi zo zahraničia stane úraz, tak ho operujú na meno slovenského občana aby to preplatila poisťovňa, počul som to od známeho a neviem čo je natom pravdy. Napr. viem, že dôvera posiela smsky oznámenia.
-
starysomar
Hardcore addict
Odmietla predpísať - sila!!!
Digitalizovat zaznamy znamena co? Ze sa oskenuju a nahodia do eHealth alebo sa rucne poprepisuju, pocnuc narodenim, povinnymi ockovaniami, chorobami, zlomeninami az do dnesneho dna?
Preco ti to nepredpisal rovno doktor v nemocnici? A preco ti to nepredpisala obvodna? Vsak si jej mal povedatz ze nech ti vypise recept. A pokial si to nemal, tak si si mal za 2 eura kupit aspon Aspirin 100, ktory je volnopredajny a tiez sluzi na riedenie krvi, aj ked nie tak ucinne ako ked si pichnes Fraxiparine do brucha.
Preco by zahranicneho turistu operovali na slovenske meno? Proste ho zoperuju a ak nemal cestovne/turisticke poistenie, tak to budu od neho vymahat. Nemyslim si, ze vydanie medzinarodneho platobneho rozkazu na sude bude v takejto veci problematicke, skor to bude len formalita a navyse si ten clovek zaplati este aj sudne trovy.
Preco ti to nepredpisal rovno doktor v nemocnici? A preco ti to nepredpisala obvodna? Vsak si jej mal povedatz ze nech ti vypise recept. A pokial si to nemal, tak si si mal za 2 eura kupit aspon Aspirin 100, ktory je volnopredajny a tiez sluzi na riedenie krvi, aj ked nie tak ucinne ako ked si pichnes Fraxiparine do brucha.
Preco by zahranicneho turistu operovali na slovenske meno? Proste ho zoperuju a ak nemal cestovne/turisticke poistenie, tak to budu od neho vymahat. Nemyslim si, ze vydanie medzinarodneho platobneho rozkazu na sude bude v takejto veci problematicke, skor to bude len formalita a navyse si ten clovek zaplati este aj sudne trovy.
Aj u mojej doktorky prebieha digitalizacia.
Minule som čakal pri sestričkách a jedna z nich mala na stole zdravotné karty a papiere z nich scanovala digitálnym perom.
Minule som čakal pri sestričkách a jedna z nich mala na stole zdravotné karty a papiere z nich scanovala digitálnym perom.
V čom spočíva tento scam?
Nebude vám vadiť ak zaplatím a zabezpečím doručenie kuriérom Packeta. Po prijatí peňazí na váš bankový účet vás bude kontaktovať kuriér, ktorý príde na vašu adresu.
mne prisiel v takom pripade link na falosnu paketu kde boli ziadane udaje ku karte
nikdy som nedošiel daleko s týmito čo ti pošlu Fedexa (Packetu, kuriera) ale sa mi zda, že budú pýtať číslo karty a udaju z nej aby ti na ňu "poslali peniaze."
Aha, no som si to dal terz do vyhladavaca, hned po uverejneni inzeratu na bazosi, do par minut whatsapp sprava a potom aj na mail, too good to be true.
Inac predavate nekto oblecenie alebo veci cez vinted? Ze ako sa tam riesi to posielanie a platenie ak by som tam zverejnil nejaky inzerat, doteraz som tam len nakupoval, bazos uz zacina byt na predaj dost shady.
Inac predavate nekto oblecenie alebo veci cez vinted? Ze ako sa tam riesi to posielanie a platenie ak by som tam zverejnil nejaky inzerat, doteraz som tam len nakupoval, bazos uz zacina byt na predaj dost shady.
celkovo nemam dobru skusenost ak na moj inzerat niekto reaguje na email alebo iba posle Sms. Vzdy ked som mal skutocnych vaznych zaujemcov tak ti ludi hned volali priamo a zistovali ci je to aktualne.
Vo vsetkych ostatnych pripadoch to boli bud špekulácie, alebo rovno pokusy o podvod.
Vo vsetkych ostatnych pripadoch to boli bud špekulácie, alebo rovno pokusy o podvod.
-
Mek
Addict
Par veci som predal cez Vinted. Je to v pohode, posielanie ani neriesis ty cez svoju aplikaciu/platbu, iba dostanes kod alebo stitok na poslanie cez Packetu. Kupujuci dokonca zaplati mensie postovne, nez normalne Packeta pyta. Peniaze dostanes na Vinted ucet, a potom si ich mozes poslat na IBAN.
Spominane podvody s poslanim kuriera su tak preflaknute, ze sa divim, ze na to este moze niekto skocit. Hlavne na fejsbuciku, tam ked dam inzerat, tak 1 skutocneho cloveka a 4 taketo scam spravy a to do par minut... seems legit... Pri posielani vzdy ziadam postovne vopred na ucet, a ako som tak videl, je to uz aj na bazosi standardna praktika. To odfiltruje podvodnikov od ludi, ktori maju naozaj zaujem.
Spominane podvody s poslanim kuriera su tak preflaknute, ze sa divim, ze na to este moze niekto skocit. Hlavne na fejsbuciku, tam ked dam inzerat, tak 1 skutocneho cloveka a 4 taketo scam spravy a to do par minut... seems legit... Pri posielani vzdy ziadam postovne vopred na ucet, a ako som tak videl, je to uz aj na bazosi standardna praktika. To odfiltruje podvodnikov od ludi, ktori maju naozaj zaujem.
To som prave nevedel, lebo som netusil, ze ci budem musiet nejako nastavovat este zvlast to postovne ak by to kupil napr niekto z Polska alebo CZ. Cez aplikaciu som nekupoval, len cez klasicke pc rozhranie, ale uz mam aj tu, tak vyskusam.
Mne cez to pc prislo zvlastne u vinted, ze tam musim zadavat cislo svojej karty priamo do ich nejakej penazenky alebo co to je, preto pre istou hned ako urobim platbu, ked tam nieco kupim, tak to aj mazem, lebo mi to ich webove prostredie nepride nejake safe. Tiez je trochu zvlastne, ze ked zaplatim, tak mi nevyskoci potvrdenie platby, ale mi to hned schvali, vecsinou pri platbach mi hned vyskoci to potvrdenie cez notifikaciu a tu proste platba prejde hned, bez nejakeho potvrdenia. Ale ano, vinted mi pride celkom fajn.
Mne cez to pc prislo zvlastne u vinted, ze tam musim zadavat cislo svojej karty priamo do ich nejakej penazenky alebo co to je, preto pre istou hned ako urobim platbu, ked tam nieco kupim, tak to aj mazem, lebo mi to ich webove prostredie nepride nejake safe. Tiez je trochu zvlastne, ze ked zaplatim, tak mi nevyskoci potvrdenie platby, ale mi to hned schvali, vecsinou pri platbach mi hned vyskoci to potvrdenie cez notifikaciu a tu proste platba prejde hned, bez nejakeho potvrdenia. Ale ano, vinted mi pride celkom fajn.
v poslednych dnoch som si vsimol, ze aj u predajcov kde v minulosti pred platbou prisla notifikacia na potvrdenie tak teraz uz nechodi a je to hned zaplateneretkvic napísal: 11 dec 2023, 22:38 TTiez je trochu zvlastne, ze ked zaplatim, tak mi nevyskoci potvrdenie platby, ale mi to hned schvali, vecsinou pri platbach mi hned vyskoci to potvrdenie cez notifikaciu a tu proste platba prejde hned, bez nejakeho potvrdenia.
-
starysomar
Hardcore addict
Niekde to nepýta možno preto, že sa tak tam platilo v minulosti, mne tiež pri niečom nepýta, no ak platím G-pay tak vždy pýta potvrdenie príslušná banková apka.
-
mirak2
Hardcore addict
Boris je super, robili sme na jednom projekte. Neviem sa zorientovat v tejto bordel teme, ci uz ste skoncili s temou ehealthu, viem vam povedat zopar veci o ehealth a ako by mal fungovat, no netusim ako to funguje na Slovensku. O tom vie viac Boris.
Kto moje zaznamy vidi a kto ich nevidi?
Tam nejde o GDPR, ale o privacy, lekarske tajomstvo a podobne zalezitosti. Velmi zalezi ako je zakonom definovana participacia na ehealthe, bud je opt-in alebo opt-out. Opt-in znamena, ze ty ako pacient musis aktivnym suhlasom vyjadrit to, ze chces byt v ehealth. Opt-out znamena, ze musis aktivnym suhlasom vyjadrit, ze v nom byt nechces. Su rozne krajiny, kde to maju rozne definovane. Pokial viem, v EU to momentalne riesia skor ako opt-out. Teda kazdy jeden tvoj zdravotny zaznam ide do statneho ehealthu. To ale neznamena, ze ho kazdy lekar vidi. Opat funguje to, ze ty musis aktivne dat suhlas s tym, aby ten ktory lekar (oddelenie, klinika, ...) videl tvoje zdravotne zaznamy. Standardne to funguje tak, ze sa zaregistrujes niekde na recepcii, mozno podpises papier a tym vlastne udelujes suhlas. Toto je standardny postup, samozrejme, ked ta privezu v bezvedomi do nemocnice, tak je na to specialny postup. Nechcem ist uplne do detailov, ale moze to fungovat aj tak, ze na klinike abc-ologie vidia iba dokumenty relevantne k abc-ologii. Zavisi od zakonov a od setupu.
Ak mate viac otazok, tak sa pytajte.
-
harrison314
Hardcore addict
mirak2 - ja by som mal otazky na Siemens, ale skor technickeho charakteru, mozem sukromnu spravu?