Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa gogo956 »

a) ak ekonomika rastie, kupna sila penazi teda tiez, musia sa teda znizovat platy ale pracovnik je na tom lepsie ked mu ostane plat nezmeneny alebo sa zvysi - to ale pri obmedzenej ponuke penazi neda
je to psychologické. Človek sa iba tažko vyrovnáva s tým, ak by zrazu mal nominálne zarábať menej ako dovtedy. Ale ak mu plat zostane rovnaky,"len" sa zvýšia ceny tovarov, tak mu to vadí o niečo menej.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

javatar napísal: 13 dec 2023, 10:41 Mne ide o praktickosti ako by to fungovalo pri deflacnej mene:
a) ak ekonomika rastie, kupna sila penazi teda tiez, musia sa teda znizovat platy ale pracovnik je na tom lepsie ked mu ostane plat nezmeneny alebo sa zvysi - to ale pri obmedzenej ponuke penazi neda
b) investicne aktiva maju tiez zmysel len ak porazia deflaciu - napr. naco teraz kupovat aktivum za 100BTC, ked za rok bude stat 95BTC ak mi to za ten rok neprinesie viac ako 5BTC? to je uplne rovnake ako inflacia
c) inflacia skutocne robi ludi chudobnejsimi, a ak je clovek/firma drzi vela cashu tak straca neporovnatelne viac ako ludia co vela penazi nemaju, v deflacii je to naopak - bohati sa stavaju bohatsimi viac ako chudobni - a to pomaha chudobu prehlbovat
d) kedze je vyhodne menu drzat tak zvyhodnujes ludi co robia barter, ziju off grid, su potravinovo sebestacni a podobne - cize paradoxne mas menovy system v ktorom je vyhodne menu nepouzivat
e) inflacia je paradoxne mozna aj pri deflacnej mene, staci aby ekonomika klesala, co drzanie penazi, zlozita vymena (barter), a celkovo motivacia k ekonomickej neaktivite podporuju
a) Platy by sa nemuseli znižovať v prípade, že by išlo o prirodzený rast produktivity a monetárna zásoba by sa nezvyšovala. Jednoduchý príklad - pekár vyrobí za jeden rok 1 milión rožkov, na konci roka si kúpi efektívnejší stroj na šúľanie rožkov a v ďalšom roku už vďaka tomu za rovnaký čas vyrobí 1 milión 50 tisíc rožkov. Produktivita vzrástla o 5%, ale pekárov plat sa zákonite nemusí znížiť.

b) Toto je argument proti inflačnej mene, keďže sporiť sa vo fiat menách nedá, pretože každým rokom ich kúpna sila klesá. Ak by bola ekonomika v deflácii, tak by si mohol aj reálne sporiť čiste v peniazoch bez toho, aby si bol nútený investovať. Dnes si však systémom donútený investovať, ak vieš, ako funguje a chceš, aby si tvoje našetrené peniaze minimálne zachovali rovnakú kúpnu silu.

c) Mne je úplne jedno, že ak má niekto viac kapitálu ako ja, tak bohatne rýchlejšie, keď zároveň s ním bohatnem aj ja... Prečo by mi malo vadiť, že v deflačnej ekonomike bohatnem, ak hneď neminiem všetky svoje peniaze, ale aspoň časť si uložím?

d) To súvisí s tým, že pri deflácii by bol ekonomický rast pomalší, ale to neznamená, že by si nikto nič nekupoval. Dnes je napr. elektronika dosť deflačná, ale to neznamená, že budem donekonečna oddiaľovať kúpu TV, PC alebo smartphonu, pretože o rok bude rovnaký HW určite lacnejší. Alebo budem donekonečna čakať na to, aby som išiel na dovolenku, lebo o rok ma bude stáť menej peňazí ako dnes.

e) Teoreticky áno, ale prakticky si myslím, že je to veľmi málo pravdepodobné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 13 dec 2023, 15:59 Toto je samozrejme pravda, ale tento prístup má isté nevýhody, o ktorých každý užívateľ krypta vie, preto by som preferoval, aby som dostával aspoň časť platu priamo v BTC.
zatiaľ neexistuje dostatočne veľká skupina voličov ktorá by túto požiadavku pretláčala politikom. Časom ale môe prísť k posunu aj v tejto oblasti.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Pilifo napísal: 13 dec 2023, 18:00a) Platy by sa nemuseli znižovať v prípade, že by išlo o prirodzený rast produktivity a monetárna zásoba by sa nezvyšovala.
Zase ukazujes svoju neschopnost mysliet vo velkom. Ak ide o prirodzeny rast tak je to preto, ze je po zvysenej ponuke aj dopyt. Tzn. musis pre zvysene mnozstvo statkov alokovat rovnake nominalne mnozstvo penazi. A to mozes jedine znizenim ceny. Ak neznizis cenu tak bud na vyrobky navyse jednoducho peniaze existovat nebudu alebo ich musis niekomu zobrat kto by si tie statky nekupil.
Pilifo napísal: 13 dec 2023, 18:00b) Toto je argument proti inflačnej mene, keďže sporiť sa vo fiat menách nedá, pretože každým rokom ich kúpna sila klesá. Ak by bola ekonomika v deflácii, tak by si mohol aj reálne sporiť čiste v peniazoch bez toho, aby si bol nútený investovať. Dnes si však systémom donútený investovať, ak vieš, ako funguje a chceš, aby si tvoje našetrené peniaze minimálne zachovali rovnakú kúpnu silu.
Nie, to je argument ktory tvrdi, ze deflacna mena tento problem neriesi - naopak robi veci horsimi. Pokial bude hodnota penazi stupat tak budes odkladat nakup. Ale clovek ktory bude potrebovat nieco od teba bude odkladat ten nakup od teba tiez. Alebo sa nebudu pouzivat peniaze alebo ekonomicka aktivita bude konvergovat k nutnemu minimu. A to nie je rastuca ekonomika.
Pilifo napísal: 13 dec 2023, 18:00c) Mne je úplne jedno, že ak má niekto viac kapitálu ako ja, tak bohatne rýchlejšie, keď zároveň s ním bohatnem aj ja... Prečo by mi malo vadiť, že v deflačnej ekonomike bohatnem, ak hneď neminiem všetky svoje peniaze, ale aspoň časť si uložím?
Lebo sa rozdiely medzi rozdelenim bohatstva zvacsuju. Co len zvysuje vplyv bohatsieho neumerne rychlejsie ako toho chudobnejsieho.
Ak by sme boli na svete len my dvaja a ja vlastnim vsetky statky a ty vsetky peniaze tak som panom sveta ja a urcujem hodnotu aj tvojich penazi (a nemusim mat ani vsetky, staci vacsinu). Z rovnakeho dovodu boli zakazane specialne meny korporacii ktore mohli ich zamestnanci pouzivat len v ich obchodoch. Vlastnit cisto peniaze samo o sebe je naviazane na to ako su prakticky pouzitelne.
Pilifo napísal: 13 dec 2023, 18:00d) To súvisí s tým, že pri deflácii by bol ekonomický rast pomalší, ale to neznamená, že by si nikto nič nekupoval. Dnes je napr. elektronika dosť deflačná, ale to neznamená, že budem donekonečna oddiaľovať kúpu TV, PC alebo smartphonu, pretože o rok bude rovnaký HW určite lacnejší. Alebo budem donekonečna čakať na to, aby som išiel na dovolenku, lebo o rok ma bude stáť menej peňazí ako dnes.
Dobry priklad. Mame deflacny statok a inflacnu menu. Ak si produkt kupim v inflacnej mene tak mam produkt, ak si ho nekupim peniaze mi klesnu na hodnote. V deflacnej mene ak si produkt kupis tak mas produkt ak nie tak bohatnes. Co sposobi, ze viac ludi ako teraz bude odkladat. Nie som za bezhlavu spotrebu, nevadil by mi pomalsi rast ekonomiky ale toto by skor ci neskor polozilu menu alebo zastavilo rast.
Pilifo napísal: 13 dec 2023, 18:00e) Teoreticky áno, ale prakticky si myslím, že je to veľmi málo pravdepodobné.
V systeme kde pasivny prijem je sposobeny ekonomickou neaktivitou to k tomu bude smerovat. Ak pasivne bohatnes teraz tak to znamena, ze na to pracuje niekto iny (alebo nieco ine). V deflacnej mene mas teoreticky pasivny prijem ak nerobis nic. A nic nerobenie ti ekonomicky rast neprinesie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pilifo napísal: 13 dec 2023, 16:46Rozhodne sa mi nezdá, že ty by si bol v diskusii korektnejší, keď si ma nazýval dilinom alebo nestabilným jedincom s kopou vnútorných problémov. Nuž asi sa musím zmieriť s týmito dvojitými štandardmi :)
Som rad ze nie len ja to vidim podobne. Zvysuje sa unho % spamu a frflania a klesaju prinosne prispevky. Ale treba to respektovat. Kazdy starneme. Nastastie ale mame demokraciu a volbu ignoracie :)
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Aj ja sa musim pridať.. Príspevok všade a často o ničom..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

javatar napísal: 13 dec 2023, 18:50 Zase ukazujes svoju neschopnost mysliet vo velkom. Ak ide o prirodzeny rast tak je to preto, ze je po zvysenej ponuke aj dopyt. Tzn. musis pre zvysene mnozstvo statkov alokovat rovnake nominalne mnozstvo penazi. A to mozes jedine znizenim ceny. Ak neznizis cenu tak bud na vyrobky navyse jednoducho peniaze existovat nebudu alebo ich musis niekomu zobrat kto by si tie statky nekupil.
Veď o to ide. Ak by monetárna zásoba zostala rovnaká, ale produktivita by sa každým rokom zvyšovala, tak by to logicky znamenalo to, že ceny služieb a produktov by klesali. Nevidím na takomto scenári nič zlé. Áno, ekonomika by rástla pomalšie, banky by s veľkou pravdepodobnosťou začali krachovať, keďže záujem o úvery by rapídne klesol, ale pre ekonomiku by to znamenalo predvídateľnosť s tým, že by sa eliminovali ekonomické recesie a krízy spôsobené misalokáciou kapitálu. Ako hovorí Karpiš, neinvestovalo by sa do "pomníkov kapitalizmu", tj. do niečoho, do čoho sa už na prvý pohľad neoplatí vraziť prachy a vyplatí sa to len z toho dôvodu, že investor si donedávna vedel požičať peniaze prakticky zadarmo, keďže úrokové sadzby boli ešte nižšie ako inflácia, takže prečo by to nespravil, že áno. Ak sa ale zvýšia úroky, ako sa to stalo teraz, tak toto sú prvé projekty, ktoré skrachujú a vyvolá to domino efekt...
javatar napísal: 13 dec 2023, 18:50 Nie, to je argument ktory tvrdi, ze deflacna mena tento problem neriesi - naopak robi veci horsimi. Pokial bude hodnota penazi stupat tak budes odkladat nakup. Ale clovek ktory bude potrebovat nieco od teba bude odkladat ten nakup od teba tiez. Alebo sa nebudu pouzivat peniaze alebo ekonomicka aktivita bude konvergovat k nutnemu minimu. A to nie je rastuca ekonomika.
Toto mi príde strašne scestné. Aj v bežnom živote používaš produkty, ktoré každým rokom zlacnievajú, ale napriek tomu neodkladáš ich kúpu donekonečna. Už som to tu písal, ale nevieš tento argument pochopiť.
javatar napísal: 13 dec 2023, 18:50 Lebo sa rozdiely medzi rozdelenim bohatstva zvacsuju. Co len zvysuje vplyv bohatsieho neumerne rychlejsie ako toho chudobnejsieho.
Ak by sme boli na svete len my dvaja a ja vlastnim vsetky statky a ty vsetky peniaze tak som panom sveta ja a urcujem hodnotu aj tvojich penazi (a nemusim mat ani vsetky, staci vacsinu). Z rovnakeho dovodu boli zakazane specialne meny korporacii ktore mohli ich zamestnanci pouzivat len v ich obchodoch. Vlastnit cisto peniaze samo o sebe je naviazane na to ako su prakticky pouzitelne.
To je ale spôsobené tým, že celá spoločnosť bohatne. Ja si dovolím povedať, že dnes mám kvalitnejší život ako hociktorý panovník pred 200 rokmi, ktorý patril k 1% najbohatších ľudí na svete v danej dobe. Ak nebudem súhlasiť s tým, že by som akceptoval len menu korporácie, ktorá ma zamestnáva, tak mám stále takmer neobmedzené možnosti použitia. Zrovna pri tom Bitcoine to platí dvojnásobne. Nevidím scenár, kedy by takmer všetok Bitcoin nakúpili len nejaké mega korporácie, ktoré by potom mohli určovať jeho použiteľnosť. Naopak pri fiat menách si centrálna banka môže konkrétne určiť použiteľnosť svojich peňazí, napr. USA zmrazili Putinove americké dlhopisy v hodnote 600 miliárd USD potom, ako zaútočil na Ukrajinu. Keby mal túto hodnotu v Bitcoine, tak mu nikto nemôže nič zmraziť.
javatar napísal: 13 dec 2023, 18:50 Dobry priklad. Mame deflacny statok a inflacnu menu. Ak si produkt kupim v inflacnej mene tak mam produkt, ak si ho nekupim peniaze mi klesnu na hodnote. V deflacnej mene ak si produkt kupis tak mas produkt ak nie tak bohatnes. Co sposobi, ze viac ludi ako teraz bude odkladat. Nie som za bezhlavu spotrebu, nevadil by mi pomalsi rast ekonomiky ale toto by skor ci neskor polozilu menu alebo zastavilo rast.
V systeme kde pasivny prijem je sposobeny ekonomickou neaktivitou to k tomu bude smerovat. Ak pasivne bohatnes teraz tak to znamena, ze na to pracuje niekto iny (alebo nieco ine). V deflacnej mene mas teoreticky pasivny prijem ak nerobis nic. A nic nerobenie ti ekonomicky rast neprinesie.
Na toto som už argumentoval vyššie. BTW úplne tu vyhadzuješ z okna jednu z hlavných vlastností dobrých peňazí - mali by uchovávať hodnotu, čo fiat peniaze absolútne nerobia a v dlhodobom časovom horizonte máš 100%-nú istotu, že hodnotu (tzn. kúpnu silu) stratia.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Sam nechapem preco si to robim:
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12Veď o to ide. Ak by monetárna zásoba zostala rovnaká, ale produktivita by sa každým rokom zvyšovala, tak by to logicky znamenalo to, že ceny služieb a produktov by klesali. Nevidím na takomto scenári nič zlé.
A cim rastie produktivita? Ekonomickou aktivitou. V inflacnej mene je vyhodnejsie byt ekonomicky aktivny. V deflacnej pasivny.
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12...vedel požičať peniaze prakticky zadarmo, keďže úrokové sadzby boli ešte nižšie ako inflácia, takže prečo by to nespravil, že áno...
Peniaze zadarmo neexistuju. Ak si mal aj pozicku nizsiu ako inflacia tak si ju musel investovat do niecoho co aspon prekonalo ten urok. Nie si ich nechat len kvasit na ucte.

POVINNA OTAZKA: Ked si pozicias 1 000 000 EURO na 0.5% urok a inflacia bude 10% a ty s nim nic neurobis, ked pride cas splacania tak si bohatsi alebo chudnobnejsi? Tot na margo penazi zadarmo.
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12Aj v bežnom živote používaš produkty, ktoré každým rokom zlacnievajú, ale napriek tomu neodkladáš ich kúpu donekonečna. Už som to tu písal, ale nevieš tento argument pochopiť.
Ty nechapes co znamena zvysovanie pravdepodonosti.
Dajme cisla z brucha:
Vyjde novy telefon preda sa 1Milion kusov z toho:
Inflacna mena:
0.5 Mil v prvom roku, 0.3 mil v druhom, 0.2 v tretom
Deflacna mena:
0.2 mil v prvom roku, 0.3 mil v druhom 0.5 v tretom

navratnost investicii a cash flow je ovela horsi v druhom pripade a teda firma ma vacsiu motivaciu nevydavat novy telefom, ved nechat deflacnu menu kvasit na ucte staci.
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12To je ale spôsobené tým, že celá spoločnosť bohatne.
A preco spolocnost bohatne? Lebo sa zvysuje ekonomicka aktivita. A preco sa zvysuje? Lebo je to vyhodnejsie ako byt pasivny. A co podporuje pasivitu? Deflacna mena. Uz fakt neviem ako ti to vysvetlit tak sa len zopakujem:
Ak mam v sucastnom systeme pasivny prijem tak na ten prijem musia makat ini. Tzn, produkovat alebo poskytovat sluzby -> ta vec vdaka ktorej ekonomika rastie.
Ak ma hodnota meny rast sama od seba podporujes ekonomicku pasivitu.
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12 Nevidím scenár, kedy by takmer všetok Bitcoin nakúpili len nejaké mega korporácie, ktoré by potom mohli určovať jeho použiteľnosť.
Nevidim scenar kedy by korporacie nerobili to co im prinasa moc a v tomto pripade by to bolo drzanie cashu. A tvoje porovnanie s centralnou bankou je uplne scestne, keby korporacie mohli prebrat jej ulohu tak sa o to vedu vojny.
Pilifo napísal: 02 jan 2024, 14:12Na toto som už argumentoval vyššie. BTW úplne tu vyhadzuješ z okna jednu z hlavných vlastností dobrých peňazí - mali by uchovávať hodnotu, čo fiat peniaze absolútne nerobia a v dlhodobom časovom horizonte máš 100%-nú istotu, že hodnotu (tzn. kúpnu silu) stratia.
Uchovavat, ok, tzn. kazdy rok (alebo iny casovy usek) by sa peniaze dotlacali alebo stahovali z obehu na zaklade realneho vykonu ekonomiky - OK, moze byt (prakticky si to neviem predstavit ale ideologicky nie som proti). To ale nie je deflacia, opat - ak ti ma rast bohatstvo a nikto/nic preto nic nerobi tak to nie je udrzatelny system.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Komise pro cenné papíry a burzy v USA schválila 11 bitcoinových ETF - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... .seznam.cz
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Vedeli by ste mi poradiť nejakú overenú burzu bez KYC ? Chcem tam kúpiť a poslať si to na trezor
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Relai - odskúšané, funguje dobre. Švajčiarska firma, takže sa na ňu nevzťahujú EÚ KYC s*ačky...
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

stary tazer je s5.....dam sem pekny tip,je to iba na registraciu,staci mat otvoreny extension v chrome,je zaciatok epochy 1,takze vyskusame

https://app.getgrass.io/register/?refer ... fOO8r8617N

v crypte som od 2013,takze kto by chcel nejake rady ohladne tazenia,kludne mi piste,alebo sem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no po precitani komentarov na ten chrome extension... to instalovat nebudem, sorry.
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

canopus napísal: 15 jan 2024, 8:28 stary tazer je s5.....dam sem pekny tip,je to iba na registraciu,staci mat otvoreny extension v chrome,je zaciatok epochy 1,takze vyskusame

https://app.getgrass.io/register/?refer ... fOO8r8617N

v crypte som od 2013,takze kto by chcel nejake rady ohladne tazenia,kludne mi piste,alebo sem
Ale referralik je tam, dzanees... :)
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

bez referallu sa tam nedostanes, s troskou iq by si na to prisiel,ale toto je typicke pre blbych slovakov,ze nepouzivaju tu kapustu, co im narastla na krku :smt006 ludia tejto krajiny otupjejvavaju :psssst:
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Typicke je nevysvetlenie situacie a nasledne osocovanie. To je typicke pre slovakov.

Vybavene.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

ja trošku premostím na inú tému. riešil niekto z vás, aspoň v teoretickej rovine, ťaženie crypto cez el.energiu z prebytkov z fotovoltiky?
napríklad reálna ročná spotreba domu je 5MWh, ale dám si nainštalovať fotovolt s ročnou produkciou 10MWh a z toho nadbytku živím miner?
som v tejto téme úplný n00b takže možno je to blbosť, ale takto na prvý pohľad mi to dáva celkom zmysel...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

vypocitaj si navratnost, ak je pre teba akceptovatelna, tak chod do toho
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Za mna blbost asi. Zarobis viacej predajom tej elektriny nie? Navyse fve ti vyraba len 8 mesiacov v roku a len cez den. Nezabudni si do prepoctov teda zahrnut aj distribuciu ak by si to aj pustal z vir. baterky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Za mna tiez blbost, asi lepsie je tu elektrinu predavat do siete alebo vyuzit virtualnu bateriu.
Napísať odpoveď