Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa jackb »

Dreamer napísal: 14 dec 2023, 18:49 Stale to nechapem, predsa pre ludi, ktori pracuju teraz pondelok - piatok je volna len sobota a nedela, ked su urady zatvorene, keby ti isti ludia pracovali pondelok - stvrtok, urady by boli zatvorene v piatok - nedelu, tak v com by to bolo ine?
Urady napisali ini uzivatelia. Aj moznost ostat tu zit sa riesila cez appku v telefone. Skor ide o nakupy, ktore su nutnost a nie vzdy sa daju optimalne realizovat online, alebo o travenie volenho casu.
Ak sa mam 30 mil presuvat dve hodiny, lebo doprava v sobotu stoji, tak uz potom nemam chut na veceru, muzeum, turu. Lebo ono nie vsade odide znacna cast populacie na vikend domov.
Pri volnych piatkoch sa ten marazmus predlzi.
Niektore pozicie tiez umoznia variabilny pracovny cas, rovnako ako teraz, prip. 1 den home office, ked bude mozne si rano nieco vybavit a pracu vykonat aj neskor, alebo vecer predtym a pod.
Tak snad to pojde lepsie ako v praci mojej. Tiez zaviedli core hours a flexibliny cas no nedodrziava sa to ani za mak.
Toto je vyhoda? Pri pracovnom tyzdni pondelok - stvrtok staci zobrat si 4 dni dovolenky a mat 10 dni, to by bolo viac ako dvojnasobok v tvojom starom pripade.

Este priklad, pri dovolenke 2x6, by si mal predtym za 12 dni 24 dni, v pripade prace do stvrtka by to bolo pri 3x4, tiez 12 dni dovolenky 30 dni, tu uz je vidiet ten rozdiel, o 6 dni viac.
Tak so 4 dnami sa len uvazuje. Teraz robim 5. Pri 6+3 mi to vyhovovalo viac. To som pisal.
Tiez by bolo dolezite vediet, ako sa pri 4 dnoch rozpocita dovolenka na rok.

Ked chceli kolegovia este vacsi progres a skocit zo 6 rovno na 4 dni, tak vedenie odpovedalo, ze ked nechceme nizsie platy, tak by sme museli robit po 9 - 10 hodin.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

jackb napísal: 14 dec 2023, 21:35Ak sa mam 30 mil presuvat dve hodiny, lebo doprava v sobotu stoji, tak uz potom nemam chut na veceru, muzeum, turu. Lebo ono nie vsade odide znacna cast populacie na vikend domov.
Pri volnych piatkoch sa ten marazmus predlzi.
Toto stale nechapem, takze tebe vyhovuje, ked mas volno ty a ostatni pracuju?

Stale je to iba o rozdeleni pracovnych dni a volna, nie o skracovani celkoveho casu.
Skor ide o nakupy, ktore su nutnost a nie vzdy sa daju optimalne realizovat online
V Britanii nefunguje Tesco donaska potravin? Dorucenie aj v rovnaky den, hodinove okno, to uz davno funguje u nas, toto mi pride taktiez divne, je asi velmi malo veci, ktore sa nedaju kupit aj online, vlastne mi nenapadne asi nic. Obchody, aj potraviny su prave otvorene aj v nedelu. Dokonca casom pridu drony a autonomne vozidla, niekde to uz testuju, nahradia tak velku skupinu zamestnancov a budu moct fungovat 24-hodin denne.

EDIT: Len k nedeli, tak v niektorych krajinach EU su obchody zatvorene uplne a ludia prezili.
mLuks napísal: 14 dec 2023, 20:37A tým pádom menšiu výplatu?
Uz sa to riesilo viackrat, zvysila by sa efektivita, dofinancovat by sa to dalo rozne, dane zo strojov, pocitacov, AI a pod. a navrhoval som toho viac.
starysomar napísal: 14 dec 2023, 20:40Mnohé činnosti by šli robiť efektívnejšie, málo nie.
Pri stavbe, rekonštrukcii energetických sietí niektoré činnosti neskrátime no iné by šli pri lepšej logistike.
Ako všetko aj toto má veľa aspektov, tvrdiť že to ide všade alebo prečo to všade nemôže ísť, sú subjektívne tvrdenia.
Samozrejme, ze vsetky profesie nie je mozne skratit z 5 na 4 dni, resp. zo 40 na 32 hodin tyzdenne, ale pri ktorych by to neslo, tak by zamestnali viac ludi, v inych by cast prepustili a vyrovnalo by sa to.
Niekde pracovníci reálne prínosne pracujú 45 minút zo dňa. Niekde 7,5 z 8 hodín (aj viac z viac hodín).
Presne, je velmi vela pozicii, ktore su skutocne zbytocne, resp. by tam stacilo ovela menej ludi, to by bolo nadlho, ale okrem toho uz len automatizacia a AI sposobi, ze takych pozicii bude stale viac, velmi vela pozicii je support, ci uz v IT, obchode, sluzbach, zamestnanci prakticky len radia ludom podla prirucky, to uz teraz dokaze AI a prakticky uz teraz nahradza ludi.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 14 dec 2023, 22:13 Toto stale nechapem, takze tebe vyhovuje, ked mas volno ty a ostatni pracuju?
Ano. Ja si radsej pozeram katedralu, alebo sa prechadzam po plazi alebo kopcoch, ked je tam minimum ludi ako mat volno so zvyskom sveta a pritom nemat sancu uzit si to.
V Britanii nefunguje Tesco donaska potravin? Dorucenie aj v rovnaky den, hodinove okno, to uz davno funguje u nas, toto mi pride taktiez divne, je asi velmi malo veci, ktore sa nedaju kupit aj online, vlastne mi nenapadne asi nic. Obchody, aj potraviny su prave otvorene aj v nedelu. Dokonca casom pridu drony a autonomne vozidla, niekde to uz testuju, nahradia tak velku skupinu zamestnancov a budu moct fungovat 24-hodin denne.
Funguju. Aj ti pekne zapratavaju ulice. Ked som to realne potreboval vyuzit, pocas nutenej izolacie, tak 1) som dlho musel cakat na casovy slot dorucenia. 2) nakup musel byt nad relativne vysoku sumu. 3) prisiel aj tak o den ci dva neskor ak bol slot. 4) dorucene potraviny boli na hranici doby spotreby. 5) mnoho veci ani nebolo dorucenych, nebola ani ochotat kontaktovat ma, ci chcem alternativu za tovar, alebo ako to chcem riesit. Mam supermarket, ktory robi dovazky 3 mile od domu. Nebyvam na farme v strede nicoho. Ak vam to na Slovensku funguje vo vsetkych ohladoch lepsie ako tu, tak blahozelam :)
V nedelu aj velke supermarkety tu v okoli zatvaraju o 16:00. Tesco Express a jeho konkurenti sice mavaju otvorene stale do 23, ale vyber je tam minimalny. To je skoro ako vbehnut do vecierky a kupit pravu vec podobnu tomu co bol plan a byt spokojny. Na tyzdnovy nakup to nie je. Tie autonomne kosiky (take ako Lunochod) tu snad testovali, ale neviem ako to dopadlo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Trochu nerozumiem. Narodil som sa v lete roku 1961. Teda zhruba polku života som prežil v čaoch, keď boli obchody otvorené iba 5 dní. Kratší čas. Bola mnohonáobne menšia predajná plocha. Neboli mikrovlnky. Nepamätám sa, že by niekto hladoval. Mali sme rôzne aktivity, záujmy. Chodili sme na kúpaliská, do prírody.
Nie - nie je mi za tými časmi ľúto, niečo bolo dobré, mnoho zlé. No nerozumiem niektorým argumentom...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal: 14 dec 2023, 20:358-hodinovy pracovny cas sa u nas zaviedol pred viac ako 100 rokmi, v USA pred takmer 100 rokmi - a budem sa opakovat, strucne, ale odvtedy prisli kombajny, automatizacia, pocitace, internet a teraz dokonca AI, takze stale nechapem, preco sa skratenie tohto pracovneho casu nezacalo riesit ovela skor, uz minimalne na prelome tisicrocia mal byt 4-dnovy a teraz by sme sa mohli bavit aj o 3-dnovom.
Lebo sa medzitým násobne zvýšilo množstvo ľudí v populácii, začali pracovať aj ženy a sme v spotrebnej kultúre, preto

mLuks: Tiež nerozumiem argumentu 'zníženie platu'
Ten pokles by bol z hľadiska reálneho príjmu len krátko až strednedobý, veď porozmýšľaj koľko rokov dozadu si mal 80 % aktuálnej výplaty

Celkovo som skôr za zjednodušenie dostupnosti čiastočných úväzkov ako za povinné nariadenie, keďže reálne budú aj potom pozície, ktoré rovnako nemajú 40h pracovný čas ani teraz, v podstate väčšina služieb
jackb
Redeemer
Redeemer

Ja som nepisal nic o hladovani. Len o tom, ze vacsina ludi nakupuje potraviny v sobotu. Ked mam teda kazdu sobotu volno, lebo moj zamestnavatel si mysli, ze mi dozicil viac work - life balance, sposobil to, ze mam cas svojho volna travit v rade na pokladni v supermarkete.
Ano, aktivity su stale. Pred plavarnou je v sobotu rad aut rodicov voziacich tam deti. V uliciach kde su ihriska pre kolektivne sporty - futbal, rugby, kriket - detto.
Co sa snazim povedat, ze ak cely svet bude pracovat len styri dni, tak nie pre kazdeho to bude viac zivota voci praci, lebo nie kazdy clovek povazuje cakanie v rade do katedarly alebo muzea, ci hladanie parkovacieho miesta pod kopcom ci pri plazi za uzivanie si zivota.
Takze ak je konsenzus na 4 dnoch prace, troch dnoch volna, tak preco nie. Len nepovazujem za optimalne predavat to ako viac "work-life" balance, lebo to sa nestane.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ale však keď chceš tráviť voľný čas v akomkoľvek rade, je to čisto tvoja vec. Mne teraz zvýšilo dosť dovolenky, ktorú musím vyčerpať do konca roka a už niekoľko týždňov si beriem voľné pondelky a fakt sa nemôžem sťažovať na to, že by mi nejaké haldy ľudí v sobotu a nedeľu znepríjemňovali víkendy, alebo žeby som cez týždeň nestíhal úrady či nákupy. Pritom tie pondelky reálne žiadne povinnosti neriešim a aspoň mám popri bežných veciach, čo beriem ako nutné úkony (upratovanie, cvičenie, rôzne vybavovačky) aj čas naozaj si jeden deň do týždňa len oddýchnuť a napr. si pol dňa čítať knižku / gambliť za PC / zobrať ženu niekde von atď.
Skutočne vnímam, ako mi týždeň v práci beží optimistickejšie, keď viem, že budem riešiť robotu o 1 deň menej.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"vacsina ludi nakupuje potraviny v sobotu" - lebo nevedia využiť čas inak.
Stále nechápem, ako sme prežili desaťročia pri obchodoch v soboty-nedele zatvorených.

"za zjednodušenie dostupnosti čiastočných úväzkov ako za povinné nariadenie" - racionálny pohľad.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Ja som asi nadclovek, ale mam 5 dnovy pracovny tyzden a nestojim cele soboty na pokladni v hypermarkete, v hodinovych kolonach, ani v preplnenych turistickych pamiatkach. Ci to nebude skor o cloveku ako o zle nastavenom systeme :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

O zle nastavených jedincoch a u niektorých o nevyhnutnosti. 31 rokov som robil "prácu z donútenia". Potrebovali sme jesť, bývať - deti potrebovali mať pocit, že nie sme v sračkách. Za tie roky pamätám hodne kolegov, ktorí sa nedožili dôchodku. Mne sa to dúfam pošťastí.
Niekto si nevyberie iné, lebo nechce alebo sa mu neche no niektorí nemôžu. Nemáme všetci rovnaké možnosti, schopnosti.
Skrátenie pracovnej doby pri vyššej efektivite vnímam pozitívne - pre tých, pre ktorých je to reálne. Celoplošne ani nie je možné. Zčasti by riešilo aj nezamestnanosť - otázne je, koľkí sú nezamestanní dobrovoľne.
Viem v okolí o nie málo takých - darebákoch.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

beardie napísal: 15 dec 2023, 7:53 mLuks: Tiež nerozumiem argumentu 'zníženie platu'
Ten pokles by bol z hľadiska reálneho príjmu len krátko až strednedobý, veď porozmýšľaj koľko rokov dozadu si mal 80 % aktuálnej výplaty
čiže pri prechode na 4dňový sa ti plat zníži ale tým, že mzdy rastú, tak za, dajme tomu, dva roky dobehneš svoj plat pred znížením? ale keď by sa zachoval 5 dňový, tak ten reálny plat ti porastie ešte viac, pretože viac odrobíš. Stále tam bude ten jeden deň chýbať. Aby plat ostal rovnaký a zároveň aj rovnako rástol, by sa pri samotnom prechode na 4 dňový pracovný týždeň musela buď upraviť hodinová mzda smerom nahor, alebo by sa tých chýbajúcich 8 hodín rozpočítalo medzi tie 4 dni, čiže každý deň odrobíš o 2h naviac
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ja viem, ale s tym do toho ti ludia mozu ist
niektori si cenia volny cas viac ako par sto euro navyse

preto hovorim, ze to zjednodusenie dostupnosti by bolo lepsie riesenie ako plosne pracovne hodiny znizit
jackb
Redeemer
Redeemer

M142 napísal: 15 dec 2023, 9:26 Ja som asi nadclovek, ale mam 5 dnovy pracovny tyzden a nestojim cele soboty na pokladni v hypermarkete, v hodinovych kolonach, ani v preplnenych turistickych pamiatkach. Ci to nebude skor o cloveku ako o zle nastavenom systeme :D
Ano, ja nutim ludi v celom mojom geografickom okoli blokovat v sobotu cesty, cakat hodinu na pamiatky alebo obstavat v radoch na pokladne v supermarketoch. A ked im to vadi tak ako mne, tak sa im ospravedlnujem, ze len moja existencia ich obera o uzivanie si zivota pocas vikendu :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 15 dec 2023, 0:10Funguju. Aj ti pekne zapratavaju ulice.
Ved potraviny potrebuje kazdy, ako sa na to mozes stazovat, to je efektivnejsie, ako ked ludia chodia do obchodov autami, alebo ked dodavky donasaju malicku kartu cez polku mesta.
Ked som to realne potreboval vyuzit, pocas nutenej izolacie
Ved vtedy ani tu neboli volne sloty, skusal si to v tomto roku? Predsa si spominal, ze "zapratavaju ulice", tak asi to uz funguje lepsie, inak by to ludia nepouzivali.
Co sa snazim povedat, ze ak cely svet bude pracovat len styri dni, tak nie pre kazdeho to bude viac zivota voci praci, lebo nie kazdy clovek povazuje cakanie v rade do katedarly alebo muzea, ci hladanie parkovacieho miesta pod kopcom ci pri plazi za uzivanie si zivota.
Takze ak je konsenzus na 4 dnoch prace, troch dnoch volna, tak preco nie. Len nepovazujem za optimalne predavat to ako viac "work-life" balance, lebo to sa nestane.
Takze podla teba je lepsie pracovat 5 dni, lebo ak by to bolo 4 dni, tak by bolo vsade vela ludi, rady?

Nechapem, toto je opat OT, ale strucne, stale viac ludi si moze dovolit cestovat a je to uz problem, ktory sa riesil aj v spravach, bude to len horsie, ale podla mna by 4-dnovy pracovny cas mohol tomu aj pomoct, kedze by sa to rozlozilo na viac dni, napr. cesty, teraz niekto cestuje na vikend v sobotu tam, v nedelu spat, ini naopak, takze cesty su plne, ale ak by cestovali uz v piatok, alebo stvrtok popoludni, vracali by sa v nedelu, tak by mohlo byt v sobotu menej aut na cestach.
mLuks napísal: 15 dec 2023, 14:55čiže pri prechode na 4dňový sa ti plat zníži ale tým, že mzdy rastú, tak za, dajme tomu, dva roky dobehneš svoj plat pred znížením? ale keď by sa zachoval 5 dňový, tak ten reálny plat ti porastie ešte viac, pretože viac odrobíš.
O platoch som pisal uz vela, niekde by sa zvysila produktivita, cast by sa mohla dorovnat z dani zo strojov, IT a pod., ale pokial clovek nema minimalnu mzdu, tak aj pri miernom znizeni platu dokaze fungovat a rizikovym skupinam by sa mohla mzda ponechat, zo spominanych dani, aj teraz sa im casto pomaha a z penazi vsetkych, neznamenalo by to velke zmeny a nebolo by to nemozne.

Uz som to spominal, aj ked sa to nezda, 1 den, 8 hodin, ale pracovny cas by sa niekde mohol rozlozit inak, je uz teraz na to tlak, napr. ak by niekto pracoval iba o 1 hodinu viac (ziadne 12-ky), aj cez vikend, tak by to bolo 9x7 = 63 hodin, pri praci 4 dni x 8 hodin to je 32 x2 = 64, prakticky to iste, takze by niektori ludia mohli pracovat 7 dni a nasledne mat dalsich 7 dni volno, kazdy druhy tyzden, mohli by cestovat aj dalej a opat by sa to rozlozilo v case, to by bolo neporovnatelne s aktualnym stavom.
starysomar napísal: 15 dec 2023, 10:06Skrátenie pracovnej doby pri vyššej efektivite vnímam pozitívne - pre tých, pre ktorých je to reálne. Celoplošne ani nie je možné.
O tom tiez pisali v tych clankoch, ktore som sem daval, toto je neprijatelne, ked si to vsimnu odborari (vlastne si to uz vsimli), ze niektori ludia pracuju 4 dni a niektori 5, tak sa zacne strajkovat, dlhodobo je to neudrzatelne, nespravodlive, uz teraz chybaju zamestnanci v mnohych profesiach, nikto to nechce robit, zatial to riesia zahranicni zamestnanci, ked sa este rozsiri 4-dnovy pracovny cas v IT a pod., tak inde uz nikto nebude chciet robit vobec.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 15 dec 2023, 18:18 Ved potraviny potrebuje kazdy, ako sa na to mozes stazovat, to je efektivnejsie, ako ked ludia chodia do obchodov autami, alebo ked dodavky donasaju malicku kartu cez polku mesta.
ak to nie je predajna "Extra", tak ma ten supermarket parkovisko. neblokuju cestu :)
Ved vtedy ani tu neboli volne sloty, skusal si to v tomto roku? Predsa si spominal, ze "zapratavaju ulice", tak asi to uz funguje lepsie, inak by to ludia nepouzivali.
Neskusal. Kupit potravin za 60 libier a musiet vacsinu vyhodit o par dni, lebo sa pokazia nie je moj oblubeny pristup ku minaniu. Ak stvorclenna rodina tie potraviny spotrebuje kym su pouzitelne, good for them.
Takze podla teba je lepsie pracovat 5 dni, lebo ak by to bolo 4 dni, tak by bolo vsade vela ludi, rady?
Ja som nenapisal, ze je lepsie pracovat 5 dni. Ja som upozornil na to, ze nie je spravne reklamovat to ako "zlepsenie work-life balance", ked sa to nestane. Statie v radoch ci zapchach nie je zlepsenim.
Nechapem, toto je opat OT, ale strucne, stale viac ludi si moze dovolit cestovat a je to uz problem, ktory sa riesil aj v spravach, bude to len horsie, ale podla mna by 4-dnovy pracovny cas mohol tomu aj pomoct, kedze by sa to rozlozilo na viac dni, napr. cesty, teraz niekto cestuje na vikend v sobotu tam, v nedelu spat, ini naopak, takze cesty su plne, ale ak by cestovali uz v piatok, alebo stvrtok popoludni, vracali by sa v nedelu, tak by mohlo byt v sobotu menej aut na cestach.
Ano, na Slovensku, v CR, niekde ine. Tu to ale vyzera tak, ze ludia vyjdu v sobotu na cesty a aj sa v sobotu vratia domov. Tak by sa to roztahalo o extra den.
Takze ak teraz idu ludia z BA "domov" v piatok, tak by sa to presunulo na stvrtok. V mojich ociach ziadne zlepsenie, len presun problemu.
mLuks
Addict
Addict

beardie napísal: 15 dec 2023, 15:08 ja viem, ale s tym do toho ti ludia mozu ist
niektori si cenia volny cas viac ako par sto euro navyse
preto hovorim, ze to zjednodusenie dostupnosti by bolo lepsie riesenie ako plosne pracovne hodiny znizit
Roky dozadu som robil pre obchodný reťazec, mal som 37,5ku ale keby som veľmi chcel, tak som si kľudne mohol dať po dohode s riaditeľkou 30ku. Čo dnes bráni zamestnancovi dohodnúť sa so zamestnávateľom na nižšom úväzku? Ak zamestnancovi nevadí, že dostane nemej peňazí. Chápem, že nie všade je tu úplne možné, resp. by to komplikovalo situáciu harmonogramov napr., ale vo väčšine segmentov sa to dá.

Autoeditácia príspevku po 12 min 6 sek:
Dreamer napísal: 15 dec 2023, 18:18O platoch som pisal uz vela, niekde by sa zvysila produktivita, cast by sa mohla dorovnat z dani zo strojov, IT a pod., ale pokial clovek nema minimalnu mzdu, tak aj pri miernom znizeni platu dokaze fungovat a rizikovym skupinam by sa mohla mzda ponechat, zo spominanych dani, aj teraz sa im casto pomaha a z penazi vsetkych, neznamenalo by to velke zmeny a nebolo by to nemozne.
Takže prínuťme všetkých fungovať na 4dňovom pracovnom čase a zaveďme nové dane aby sme mohli financovať znížené platy ľudí. A ešte navyše ľudom s vyšším prijímom ukažeme stredný prst, šak vy máte dosť peňazí vám nevadí, že prídete o nejaké dve stovky a z tých daní budeme dotovať len slabšie zarábajúcich, lebo im tie dve stovky budú chýbať. To je taký bullshit, že ma to už teraz bolí.
Uz som to spominal, aj ked sa to nezda, 1 den, 8 hodin, ale pracovny cas by sa niekde mohol rozlozit inak, je uz teraz na to tlak, napr. ak by niekto pracoval iba o 1 hodinu viac (ziadne 12-ky), aj cez vikend, tak by to bolo 9x7 = 63 hodin, pri praci 4 dni x 8 hodin to je 32 x2 = 64, prakticky to iste, takze by niektori ludia mohli pracovat 7 dni a nasledne mat dalsich 7 dni volno, kazdy druhy tyzden, mohli by cestovat aj dalej a opat by sa to rozlozilo v case, to by bolo neporovnatelne s aktualnym stavom.
Aj táto tvoja teoria môže reálne naraziť na problémy bežneho života ľudí alebo firiem. Proste to sú tak uletené myšlienky a teorie, asi ako ancap, ktorý funguje len na papieri.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 15 dec 2023, 18:44ak to nie je predajna "Extra", tak ma ten supermarket parkovisko. neblokuju cestu :)
Na to parkovisko preletia? :) Prave tento problem sa bude tiez zhorsovat, stale viac ludi bude mat auta, aj ti, ktori maju 1 auto, budu mat 2 a pod., ale aj toto je OT, len som na to chcel upozornit.
Ja som nenapisal, ze je lepsie pracovat 5 dni. Ja som upozornil na to, ze nie je spravne reklamovat to ako "zlepsenie work-life balance", ked sa to nestane. Statie v radoch ci zapchach nie je zlepsenim.
Lenze nie kazdy potrebuje chodit vtedy nakupovat, alebo na miesta, kde je vela ludi - a opat, toto nesuvisi so skracovanim pracovneho casu - a rozlozenie napr. nakupov z 2 na 3 dni by mohlo prave znamenat menej ludi a kratsie rady.
mLuks napísal: 15 dec 2023, 18:59Takže prínuťme všetkých fungovať na 4dňovom pracovnom čase a zaveďme nové dane aby sme mohli financovať znížené platy ľudí. A ešte navyše ľudom s vyšším prijímom ukažeme stredný prst, šak vy máte dosť peňazí vám nevadí, že prídete o nejaké dve stovky a z tých daní budeme dotovať len slabšie zarábajúcich, lebo im tie dve stovky budú chýbať. To je taký bullshit, že ma to už teraz bolí.
Predsa uz dnes je strasne vela roznych davok, danovych ulav, prispevkov a este platime aj uradnikov, ktori to schvaluju, kontroluju a pod., taktiez som toho napisal viac, bola by to kombinacia.

Ja by som nikoho nenutil, aby pracoval presne 4 dni, bol by to standard a bolo by mozne pracovat kratsie, aj dlhsie.

Urcite sa nezhodneme, podla mna je zase nezmysel, ze sa pracovny cas neskratil poslednych 100 rokov, napriek vsetkym inovaciam.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 15 dec 2023, 19:46 Predsa uz dnes je strasne vela roznych davok, danovych ulav, prispevkov a este platime aj uradnikov, ktori to schvaluju, kontroluju a pod., taktiez som toho napisal viac, bola by to kombinacia.
Ale dnes nikoho neokrádaš o jeho výplatu, len slabo zarábajúcim ponúkaš dávky, ktoré im majú pomocť zlepšiť príjem domácnosti. Lenže keď som ti ja napísal, že prechodom na 4dňový znížime výplaty ľudom, tak ty si v podstate napísal, že bohatším to chýbať nebude a chudobným dorovnáme. Čiže bohatších, resp. lepšie zarábajúcich okrádaš o peniaze, ktoré by inak dostali a ešte nad tým mávneš rukou.
Ja by som nikoho nenutil, aby pracoval presne 4 dni, bol by to standard a bolo by mozne pracovat kratsie, aj dlhsie.
Lenže väčšina firiem by sa na ten štandard nastavila, tak ako je väčšina nastavená na 5 dňový standard, a napríklad by nedovolila svojím zamestnancom odrobiť viac aby si ten deň dorovnali a dostali by rovnakú výplatu ako predtým. A ak by im tie peniaze chýbali (a nemuselo by sa jedna o nízko prijímovú skupinu, čiže by nemali nárok na príspevok od štatu) a u svojho zamestnávateľa by nemali možnosť robiť viac (napr. by bol otovrený len počas pracovných dní teda napr Po - Štv), tak by si museli hľadať dalšiu robotu aby dorovnali tie chýbajúce peniaze a zrazu sa ukáže presadenie 4dňového týždňa ako zbytočné, lebo aj tak budú robiť 5 dní aby mali dostatok peňazí ako predtým.
Urcite sa nezhodneme, podla mna je zase nezmysel, ze sa pracovny cas neskratil poslednych 100 rokov, napriek vsetkym inovaciam.
napriek všetkým inováciam, ktoré ty by si zdanil len na to aby si dotoval stratu vo vyplatách ľudí. Ako si písal, daň zo strojov, IT, atď
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 15 dec 2023, 19:46 Urcite sa nezhodneme, podla mna je zase nezmysel, ze sa pracovny cas neskratil poslednych 100 rokov, napriek vsetkym inovaciam.
Ja by som myslel, ze toto je uplne prirodzene.
Rovnako ako sa richlejsimi autami, alebo rozdirovanim dialnic neliminovali zapchy, alebo zefektivnenim vyvojarskych nastrojov (dnes uz s GPT sravi funkcny program aj pologramotne decko) neskratil cas vyvoja informacnych systemov.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 15 dec 2023, 19:46 Na to parkovisko preletia? :) Prave tento problem sa bude tiez zhorsovat, stale viac ludi bude mat auta, aj ti, ktori maju 1 auto, budu mat 2 a pod., ale aj toto je OT, len som na to chcel upozornit.
No tu je bezne mat pred domom tri auta. A kedze nemozu stat na chodniku, tak stoja na ceste. A ked pride do takej ulice 3.5t truck zo supermarketu, tak je to parada :)
Lenze nie kazdy potrebuje chodit vtedy nakupovat, alebo na miesta, kde je vela ludi - a opat, toto nesuvisi so skracovanim pracovneho casu - a rozlozenie napr. nakupov z 2 na 3 dni by mohlo prave znamenat menej ludi a kratsie rady.
Len ako som napisal vyssie: aj to miesto, ktore je prepchate cez vikend, a je jedno ci je bezny, alebo bank holiday, tak je uplne v pohode pocas pracovnych dni. Takze ak vsetci budu mat dlhsi vikend, tak to miesto bude preplnene dlhsie. Takze sa nezvysi moznost uzit si to. To je vsetko co pisem.
Nie som proti skracovaniu, len proti tomu falosnemu marketingu k nemu. Treba povedat na rovinu: budes robit len styri dni a v zapche a v rade nebudes len v sobotu. Budes tam aj ten vikendovy den navyse. Enjoy.
Napísať odpoveď