Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa Dreamer »

mLuks napísal: 15 dec 2023, 20:06Ale dnes nikoho neokrádaš o jeho výplatu, len slabo zarábajúcim ponúkaš dávky, ktoré im majú pomocť zlepšiť príjem domácnosti.
Z coho su tie davky, z dani aj tych lepsie zarabajucich, je to v podstate to iste.

Taktiez prekrucas moje slova, napisal som viac navrhov, dorovnavat platy by sa mohli aj lepsie zarabajucim, zo spominanych dani zo strojov, IT a pod., ale ozaj sa mi to nechce opakovat v kazdom prispevku.
napriek všetkým inováciam, ktoré ty by si zdanil len na to aby si dotoval stratu vo vyplatách ľudí. Ako si písal, daň zo strojov, IT, atď
Ano, aj som to zdovodnil a vysvetlil velakrat, je to nevyhnutnost, kedze postupne stroje a IT prevezmu tak 90-99% vsetkych pracovnych pozicii.

Autoeditácia príspevku po 7 min 18 sek:
jackb napísal: 15 dec 2023, 20:48No tu je bezne mat pred domom tri auta. A kedze nemozu stat na chodniku, tak stoja na ceste. A ked pride do takej ulice 3.5t truck zo supermarketu, tak je to parada :)
Takze za plne cesty nemozu tie rodiny, ktore maju 3 auta, ale 1 auto, ktore doruci velky nakup viacerym rodinam naraz a zastane na par minut, aby vylozili nakup?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tak tie plne cesty su aj mimo obytnych zon :) takze to, ze v obytnej zone sa prida ku blokovaniu truck nema ziadny dopad.
nech maju aj po tri auta na osobu v dome. ked si to mozu dovolit, pokojne. nie som komunista, aby som siahal na sukromy majetok ludi :) na to su tu uzivatelia, ktori sa hlasia ku komunizmus a zaroven odmietaju pracovat :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Dreamer napísal: 15 dec 2023, 21:00 Z coho su tie davky, z dani aj tych lepsie zarabajucich, je to v podstate to iste.
súčasná daň z prijímu a odvody sú niečo úplne iné, než to čo navrhuješ ty. Ty realne berieš pracovný fond ľudom, čiže ľudom klesne reálna mzda, pretože odpracujú menej hodín. Ak by sa takáto zmena udiala z mesiaca na mesiac, tak všetci ľudia to reálne uvidia na svojej čistej mzde, ktorú dostanú. Že zrazu dostanú o dvesto eur menej napr.
Taktiez prekrucas moje slova, napisal som viac navrhov, dorovnavat platy by sa mohli aj lepsie zarabajucim, zo spominanych dani zo strojov, IT a pod., ale ozaj sa mi to nechce opakovat v kazdom prispevku.
To by tie nové dane museli byť dosť veľké a otázne by bolo, či by neboli pre mnohé firmy likvidačné, resp. odradzujúce.

Ano, aj som to zdovodnil a vysvetlil velakrat, je to nevyhnutnost, kedze postupne stroje a IT prevezmu tak 90-99% vsetkych pracovnych pozicii.
chcem vidieť stroj murovať, ťahať sieťku lepidlo, dávať dlžbu, obklady, plávajuce podlahy, robiť omietky, vymaľovať, robiť fasadu, betonovať, viazať železo, dopraviť sa sám na stavbu a vlastne chcem vidieť dom, budovu, dialnicu postavenú strojmi, ktoré by nemusel ani človek obsluhovať a ani opravovať. Ked maju stroje prevzať 99% všetkých pracovných pozícií.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 15 dec 2023, 21:09nech maju aj po tri auta na osobu v dome. ked si to mozu dovolit, pokojne. nie som komunista, aby som siahal na sukromy majetok ludi :)
Lenze kritizujes plne cesty a donasku potravin a obhajujes 3 auta v 1 rodine. To je ako kritizovat autobusy, ze prevazaju ludi a ignorovat auta s 1 vodicom.

Autoeditácia príspevku po 19 min 35 sek:
mLuks napísal: 15 dec 2023, 21:28Ak by sa takáto zmena udiala z mesiaca na mesiac, tak všetci ľudia to reálne uvidia na svojej čistej mzde, ktorú dostanú.
To je iba 1 priklad, ako prekrucas moje slova, prisposobujes si to a vynechavas moje slova.
mLuks napísal: 15 dec 2023, 21:28chcem vidieť stroj murovať, ťahať sieťku lepidlo, dávať dlžbu, obklady, plávajuce podlahy, robiť omietky, vymaľovať, robiť fasadu, betonovať, viazať železo, dopraviť sa sám na stavbu a vlastne chcem vidieť dom, budovu, dialnicu postavenú strojmi, ktoré by nemusel ani človek obsluhovať a ani opravovať. Ked maju stroje prevzať 99% všetkých pracovných pozícií.
To bude "postupne" a "prevezmu" (v buducnosti, nie "prevzali", teraz), opat ignorujes moje slava a prekrucas, ale mnoho z toho uz stroje dokazu teraz - a kedze je tato tema o "skracovani" pracovnej doby, nie zruseni, tak bude stacit, ze na stavbe bude potrebnych menej zamestnancov, aj zlomok.

Najväčšia 3D tlačiareň v Európe postavila dvojpodlažný dom | Stavebníctvo a architektúra | Techpedia
Pomocou 3D tlačiarne postavili dom za 24 hodín, ktorý ich vyšiel len 10-tisíc eur. Keď sa pozriete dnu neuveríte, že ho len vytlačili | interez.sk
Češi nás opäť predbehli. Na Vltave postavili prvý dom z 3D tlačiarne. Pozri ako to v ňom vyzerá
Slovenský unikát v Andovciach: Prvý dom z 3D tlačiarne vznikol za 42 hodín | Nový Čas
V New Yorku postavili dom pomocou 3D tlačiarne za menej ako pol dňa. Chcú ho poskytnúť aj bezdomovcom
mLuks
Addict
Addict

postupne a prevezmu v buducnosti, to už bude vtedy keď ty nebudeš ani žiť, takže nechápem prečo by sme teraz mali prechádzať na 4dňový parcovný týždeň.

mnoho z toho stoje dokážu už teraz ale len preto, lebo ich obsluhuje človek a uľahčujú tomu človeku prácu. bez obsluhy by tie stroje len tak sami stáli a nič nerobili.

tá 3D tlačiareň sa sama prepravila na miesto, sama zmontovala? jediné čo ta tlačierň urobila je, že vymurovala dom, okna neostatila, elektiriku vodu nenaťahala, atď atď.

Riešiš scifi veci v reálnej dobe.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

jackb, z tvojich posledných 10 príspevkoch mám proste pocit, že proste bývaš na idiotskom mieste.

Ja idem v piatok po práci cez polku Brna nakúpiť veci na víkend do Kauflandu, cesta trvá maximálne 15 minút, pri samoobslužných pokladniach žiadne rady, zaplatím a za 10 minút som doma... Chodím autom kvoli pohodlnosti ale dalo by sa aj MHD. Ale už som off-topic.

K tej 3D tlačiarni je veľká réžia, ale projektantovi a statikovi AI môže pomôcť skrátiť im pracovný čas. Ešte nie teraz, AI je blbé v matike, ale do pár rokov sa to vychytá.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak to je "idiotska" cele cast county, v ktorej zijem, nie len mestecko ci lokalna metropola :)
Tak sa opsravedlnujem, ze som na zaklade toho dospel k zaveru, ze mne vikend so zvysok ludi nepridal na komforte zivota a ked aj keby sa vratil na tri dni, ale s ostatnymi ludmi, tak sa to vobec nezlepsi.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

ok chápem :)

Holandsko:
- 79 % žien má skrátený úväzok
- väčšina detí aj pod 3 roky má nejakého plateného opatrovateľa/jasle/škôlku
(zdroj)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Bullshit Jobs (Wikipedia)
Bullshit Jobs: A Theory is a 2018 book by anthropologist David Graeber that postulates the existence of meaningless jobs and analyzes their societal harm. He contends that over half of societal work is pointless and becomes psychologically destructive when paired with a work ethic that associates work with self-worth. Graeber describes five types of meaningless jobs, in which workers pretend their role is not as pointless or harmful as they know it to be: flunkies, goons, duct tapers, box tickers, and taskmasters. He argues that the association of labor with virtuous suffering is recent in human history and proposes unions and universal basic income as a potential solution.
Autoeditácia príspevku po 6 min 51 sek:
Doplnim, toto som pridaval inde, je tu aj moja vizia, ako ina rozdelit pracovne dni, ak by sa zaviedol 4-dnovy pracovny tyzden, uz som o tom pisal na hojku, je to len mierne upravene:

Na zaciatok znama informacia, ale mozno nie pre kazdeho:

Už 105 rokov majú zamestnanci pracujúci na našom území osemhodinový pracovný čas. Tento výdobytok modernej doby bol zakotvený už v legislatíve prvej Československej republiky po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918. Odborári by na tento krok, ktorým vtedajšie Československo predstihlo aj vyspelé západné ekonomiky, chceli nadviazať ďalším skracovaním pracovného času.

Takze uz 105 rokov sa pracovny cas neskracoval, napriek tomu, ze prisli stroje, automatizacia, pocitace, internet, teraz umela inteligencia.

ZOZNAM: Slováci odpracujú viac, ako je európsky priemer. V týchto krajinách EÚ sa robí menej ako 35 hodín týždenne

Tu je este dokaz, ze kratsi pracovny cas by bol mozny uz teraz, priemerny pracovny cas za tyzden v Holandsku je 32 hodin, menej ako 35 hodin je v Nemecku, Rakusku, Belgicku, Norsku, Dansku a Finsku.

V tejto suvislosti este zoznam krajin, kde ziju najstastnejsi ludia:

Rebríček šťastia na základe trojročného priemeru 2020 až 2022
1. Fínsko
2. Dánsko
3. Island
4. Izrael
5. Holandsko
6. Švédsko
7. Nórsko
8. Švajčiarsko
9. Luxembrusko
10. Nový Zéland
11. Rakúsko

Iny pohlad, resp. moznosti, ktore ponuka skratenie pracovneho tyzdna o jediny den, v hodinach za tyzden by to bolo namiesto 40 hodin 32 hodin. Ak by sme to este mierne znizili na 30 hodin, tak by bolo mozne vytvorit pracovny a volny tyzden.

Niektore povolania maju aj 12-hodinovy pracovny cas, dokonca lekari maju 24-hodinove sluzby, take tych 10 hodin by bol podla mna zvladnutelny, aj pri 8 hodinovom case je to s cestou a prestavkou aj 10 hodin a ten zbytok dna sa uz prilis vyuzit neda.

Pracovny tyzden by bol od pondelka do soboty, napr. od 7:00-12:00, hodinova prestavka a nasledne 13:00-18:00, neskor by sa to mohlo znizit na 4+4 hodiny, ale zatial pracujme s moznostou 5+5 hodin.

Volny tyzden by takto mal 8 dni, od nedele prveho tyzdna do nedele druheho, pre porovnanie v dnoch, aktualne mame zo 14 dni pracovnych 10, pri koncepte pracovneho a volneho tyzdna by bolo zo 14 dni pracovnych 6 (5+5 hodin namiesto 8).

Toto by malo mnoho vyhod a moznosti:
- 8 dnova "dovolenka" kazdy druhy tyzden
- lepsia rovnovaha medzi pracovnym a sukromnym zivotom
- moznost presunut si pracovny tyzden namiesto 1. a 3. na 1. a 2., nasledne 15 dnove volno, vhodne na dlhu dovolenku, cestovanie a pod.
- 6 dni dovolenky by znamenalo 22 dni volna
- kazda nedela volna, vsade kde by to bolo mozne
- viac casu pre rodinu, deti, vzdelavanie, zabavu, cestovanie
- viac volna by prospelo dusevnemu zdraviu, predchadzalo by sa vyhoreniu
- mensia premavka na cestach
- dochadzajuci by usetrili niekolko hodin pri dochadzani

Uz len samotna existencia pracovneho a volneho tyzdna by umoznila skratit pracovny cas, priamo aj nepriamo:
- nizsie naklady na verejnu dopravu, napr. v spicke
- nizsie naklady na opravu ciest, kvoli mensej premavke
- mensia potreba psychologickej pomoci
- mensia potreba zdravotnej starostlivosti

Pre porovnanie, teraz je 2-dnovy vikend, takze akakolvek cesta na pobyt moze trvat aj pol dna, tiez to limituje vzdialenost, ak by bolo volnych 8 dni, resp. 15 dni, umoznilo by to cestovat dalej a samotna cesta by netrvala aj polovicu casu pobytu, ale iba maly zlomok, opat by to znamenalo aj vyrazne mensiu premavku, kedze ludia by boli pocas volneho tyzdna bud doma, alebo na pobyte na inom mieste.

Vyhody by to malo aj pre zamestnavatelov a stat:
- vyssia efektivita prace, co dokazali existujuce experimenty
- lepsie psychicke zdravie, mensie vypadky zamestnancov napr. pri vyhoreni
- menej PN
- menej penazi na zdravotnu starostlivost
- menej priestorov pre kancelarie
- menej pracovnych pomocok
- menej vozidiel

Samozrejme, skolska dochadzka by sa tiez musela prisposobit, uz dlho sa riesi, ze sa prilis memoruje a malo uci tak, aby deti dokazali chapat s porozumenim, niekedy bola zakladna skola 8-rocna, teraz je 9-rocna, takze skratenie o 1 den by nebolo takym problemom, popoludni by mohli byt predmety, ktore nevyzaduju velke sustredenie, napr. telesna vychova, eticka vychova, dejepis a tiez by sa to doplnilo o kruzky. Vzdelavanie nereaguje na internet a umelu inteligenciu, uz nie je potrebne si vsetko pamatat - a ludia si to ani vsetko nepamataju, ked to nevyuzivaju v praci, takze by stacilo menej casu na memorovanie a viac by sa mohli riesit aktualne a potrebne temy ako financna gramotnost, pocitacova gramotnost, rozlisovanie hoaxov, citanie s porozumenim, a pod. Kazdopadne, skolstvo by bolo na samostatnu temu.

Vyhodou z pohladu rodiny a deti by bolo aj to, ze rodicia by mali viac casu pre deti, dost sa teraz riesi psychicke zdravie deti, nasledkom coho je sikana, utoky, sebaposkodzovanie, samovrazdy, neskor sa niektore deti radikalizuju.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tento post mi pride negujuci sa vnutorne. Najskor kritika bullshit jobs a potom vymysly aby ludia menej pracovali. Preco ludia, ktori maju bullshit jobs a nechcu ich vykonavat chcu branit ludom venovat sa praci, na ktoru studovali a ktora ich naplna? ak by niektore profesie mohli robit len kazdy druhy tyzden a boli by nutene sa povalovat, tak vsetko usilie a peniaze na to, aby mohli mat pracu aku maju su vyhodene z okna.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nikto nechce nikomu branit pracovat, uz sa to tu asi riesilo, aj moj posledny napad, pracovny a volny tyzden, pracuje s myslienkou 30-hodinoveho pracovneho tyzdna, v Holandsku je priemerny pracovny cas 32 hodin, takze je to porovnatelne, 4-dnovy pracovny tyzden sa riesi uz dlhsie, len by sa zmenilo rozlozenie hodin/dni.

Kto by chcel pracovat viac, tak by mohol, iba tych 30 hodin by bol nejaky zaklad, za mzdu, ktora bude stacit na zivot.

Ked chces pracovat viac, budes moct pracovat viac a viac zarabat, ked su pre teba peniaze cennejsie ako cas.

Taktiez je absolutny nezmysel, ze chcem nutit ludi, aby sa povalovali, akoby som ich chcel niekde zavriet, vo volnom case mozu ludia cestovat, sportovat, venovat sa hobby a milion inych veci, aj uzivat si tie peniaze, ktore sa uzivat nedaju, ked je clovek stale v praci.
jackb
Redeemer
Redeemer

Co sa to s tym svetom stalo za 100 rokov, ked ludia prostestovali, lebo chceli pracu. Dnes vymyslaju ako nerobit a ako diskriminovat ludi, ktori pracovat chcu. Za lenivost platit a tych, ktori nemaju bullshit jobs sikanovat recami o peniazoch cennejsimi ako cas.
Dokonca aj ti lekari a zdravotnici, ktori mnohokrat robia tie 24 hodinove sluzby, ci policajti, ktori musia mat dosah maju rodiny aj konicky. Aj ludia, ktori robili v tovarni za pasom na tri zmeny mali konicky a vychovali rodiny. Preco sa dnes povazuje za problem mat hobbies a rodinu, ked sa aj tak robi v priemere uz len 37,5h tyzdenne? Kam to ten svet dospel.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

chudatka :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Kym niektori pisu ako uz teraz odmietaju pracovat a len chcu plat, v Grecku zavadzaju 6 dnovy pracovny tyzden. Za 6. den dostanu zamestnanci len 40% platu.
https://www.dw.com/en/greece-introduces ... a-69439050
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

By ma zaujímalo kde to píšu ? V Grecku by nemali dostať len 40% ale normálne 100% kedže je to práca cez víkend. Otázka času ďalšie nepokoje.
mLuks
Addict
Addict

Blastbit - a ty si myslíš, že oni majú rovnaké zákony jak my? či podľa čoho usudzuješ, že by mali dostať "normálne 100%, keďže je to práca cez víkend"
jackb - niekto niečo zle preložil a teraz či ty alebo SMEčko "A supplement of 40% of the daily wage will be paid for the sixth day of labor."
Od 1. júla budú môcť zamestnávatelia v Grécku ponúknuť svojim zamestnancom možnosť pracovať šesť dní v týždni namiesto piatich.

Ponuka by sa mohla zamestnancom oplatiť - za šiesty pracovný deň dostanú zvýšenie mzdy o 40 percent, pokiaľ nastúpia do práce v nedeľu alebo vo sviatočný deň, polepšia si o 115 percent.

Gréci by tak mohli v budúcnosti pracovať viac ako doteraz, pričom už dnes na nich v rámci Európskej únie pripadá najviac odpracovaných hodín za týždeň.
Odbory kritizujú zákon ako vykorisťovanie, a to aj napriek plánovaným príplatkom. S tým nesúhlasí minister práce Adonis Georgiadis.
"Keďže je veľký nedostatok pracovnej sily, najmä v priemysle, pracujú sa nadčasy a často sa platí načierno," povedal.
Na druhej strane, nová úprava dá každému právo na dodatočnú platenú prácu a zastaví sa tak práca načierno, zdôraznil Georgiadis.
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v Grécku je predovšetkým dedičstvom vážnej finančnej a hospodárskej krízy z rokov 2010 až 2018.
V tom čase sa krajina ocitla na pokraji bankrotu a státisíce vzdelaných mladých ľudí odišli hľadať šťastie do zahraničia. Grécko sa z tohto úniku mozgov stále nespamätalo, aj keď ekonomická situácia sa zlepšuje.
Nedostatok pracovnej sily napriek súčasnej miere nezamestnanosti na úrovni približne 11 percent ovplyvňuje nielen priemyselné podniky a sektor informačných technológií, ale najmä poľnohospodárstvo a cestovný ruch.
https://index.sme.sk/c/23350917/vysoke- ... yzden.html
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Spravodlivé by bolo, aby mali 100% za sobotu.
mLuks
Addict
Addict

Spravodilvé by tiež bolo financovanie cirkvi podľa rakúskeho modelu aj na slovesnku. Každá krajina má vlastné zákony.
jackb
Redeemer
Redeemer

Nehadam sa, mohol som zle prelozit
Napísať odpoveď