Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Čo tvrdím ja - Ty - (ktokoľvek) je skutočne totálne fuk.
Skús si pohľadať fakty (aj súvisiace s "možným") - naozaj ma prestáva baviť polemizovať s "nabudenými optimistami, čím nemám na mysli Teba".
Vyše 30 rokov som oddrel na distribúcii elektriny (a som rád, že žijem...množstvo kolegov to šťastie nemalo) - teda "trošku tuším wo co go".
Som "fanda" eletromobilov - nie som fanda vynútenej elektrodebilizácie.
Nepáči? - "Nasrát, jo nasrát"...
Skús si pohľadať fakty (aj súvisiace s "možným") - naozaj ma prestáva baviť polemizovať s "nabudenými optimistami, čím nemám na mysli Teba".
Vyše 30 rokov som oddrel na distribúcii elektriny (a som rád, že žijem...množstvo kolegov to šťastie nemalo) - teda "trošku tuším wo co go".
Som "fanda" eletromobilov - nie som fanda vynútenej elektrodebilizácie.
Nepáči? - "Nasrát, jo nasrát"...
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
dotacie postupne miznu a do predaja ide coraz viac elektromobilov. cim viac vyrobcov a importerov tym vacsi tlak na ceny = nizsie ceny pre konecneho zakaznika.
ked si do tejto rovnice dame este fakt, ze aj elektromobily a ich baterie sa neustale vylepsuju a skacu doslova milovymi krokmi z generacie na generaciu je logicke, ze pocet elektromobilov na cestach bude narastat napriek zrusenym dotaciam
ked si do tejto rovnice dame este fakt, ze aj elektromobily a ich baterie sa neustale vylepsuju a skacu doslova milovymi krokmi z generacie na generaciu je logicke, ze pocet elektromobilov na cestach bude narastat napriek zrusenym dotaciam
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_dohr
Tatko inak imho hovoril skor o tom, ze zrusenim dotacii sa tie auta stanu obecne dostupnejsie co sa ciastocne deje. Aj ked stale nie dostupne.
Tatko inak imho hovoril skor o tom, ze zrusenim dotacii sa tie auta stanu obecne dostupnejsie co sa ciastocne deje. Aj ked stale nie dostupne.
-
guess.whoo
Redeemer
https://www.dacia.sk/vozidla/spring.html
podla mna dostupne auto s postacujucim dojazdom na presuvanie sa do prace. kopa ludi nema problem vyvalit podobne peniaze za fabku
na bazosi je tiez kopa elektromobilov ako napriklad 5 rocny leaf za cca 15k
teraz kupoval kamarat spominany leaf 2014 za 7500 na dochadzanie do prace, kapacita baterie 94%. teraz si pozri aky stary koncern si kupis za tu cenu
podla mna dostupne auto s postacujucim dojazdom na presuvanie sa do prace. kopa ludi nema problem vyvalit podobne peniaze za fabku
teraz kupoval kamarat spominany leaf 2014 za 7500 na dochadzanie do prace, kapacita baterie 94%. teraz si pozri aky stary koncern si kupis za tu cenu
do mesta je elektromobil uplne super, bez debaty.guess.whoo napísal: 14 feb 2024, 9:26 https://www.dacia.sk/vozidla/spring.html
Ale ked majitel bude chciet ist na dovolenku do Chorvatska, tak uz to ok nebude. Nielen kvoli dojazdu, ale hlavne ze to auto /Dacia Spring/nie je idealne na jazdu po dialnici pri vyssich rychlostiach.
Rovnaky problem je ak niekto casto jazdi po dialnici na Sk vacsie vzdialenosti.
Akoze mna popravde celkom zaujima, pre koho je to auto urcene. Na vozenie po meste by to snad aj bolo, ale inak je to imho auto pod ludsku dostojnost, apon teda za tie peniaze, takze si to viem mozno, ale len mozno predstavit ako druhe auto pre nejaku strednu triedu. Na druhej strane, 20k nie je malo.guess.whoo napísal: 14 feb 2024, 9:26 https://www.dacia.sk/vozidla/spring.html
"Facko" oproti tomu posobi trochu ako Rolls Royce.
Leaf uz by som si predstavit vedel, ale skor technicky. Su to sice skarede auta, ale to je vec vkusu. Ale pokial si niekto moze dovolit kupovat si auto len do prace, tak asi v pohode volba.
-
guess.whoo
Redeemer
samozrejme ze si nekupis novu daciu za 20 na jazdenie do chorvatska, aj ked poznam aj takych ludi
Tu sa bavime o desiatkach tisic ludi, ktori nechodia na dovolenky do chorvatska, ale dochadzaju do 40km do prace denne z domu
Tu sa bavime o desiatkach tisic ludi, ktori nechodia na dovolenky do chorvatska, ale dochadzaju do 40km do prace denne z domu
mozes mi povedat, kolkokrat za poslednych 10 rokov si bol ty osobne autom v Chorvatsku?gogo956 napísal: 14 feb 2024, 9:45Ale ked majitel bude chciet ist na dovolenku do Chorvatska, tak uz to ok nebude.
Tomu plne rozumiem, napriklad tak nejak jazdi aj moj otec ale aj tak sa mu xkrat do roka stane, ze ide autom na lyzovacku, alebo do ciech na dovolenku a podobne. Skratka mat tu Daciu ako jedine auto si fakt predstavit neviem snad pre vacsinu rodin. Priserny dojazd, dynamika taka, ze 100ku pocitas v kalendari a v podstate ani nie si schopny dosiahnut maximalnu povolenu rychlost. Male, nekomfortne atd. Ja by som za to 20 naozaj nedal.guess.whoo napísal: 14 feb 2024, 10:02 samozrejme ze si nekupis novu daciu za 20 na jazdenie do chorvatska, aj ked poznam aj takych ludi
Toto je aspon cool: https://www.teslamagazin.sk/byd-seagull ... e-predaja/
-
guess.whoo
Redeemer
tak ta dacia mi napadla ako prva, tiez by som ju nekupoval
taka Kona za 22k ma okolo 350km dojazd a to uz staci aj na lyzovacku uplne bez problemov
taka Kona za 22k ma okolo 350km dojazd a to uz staci aj na lyzovacku uplne bez problemov
Tak ... zalezi kde ides lyzovat. Na dialnici to 350km urcite neda, ani zdaleka. A uz duplom nie v zime. Navyse sa uz bavime o jazdenom aute, kedze nova Kona stoji viac.
Ale podla mna je zbytocne toto analyzovat, vacsina aut si majitelov najde, lebo kazdy ma ine preferencie, pozidavaky, ocakavania. Ja mam s dojazdom problem proste preto, ze mesto jazdim minimalne a obecne moj sposob jazdenia je, ze mi auto casto par dni stoji a potom spravi 300-400, alebo 600km a podobne. Kto jazdi denne mesto a obcas dlhsiu trasu, tak kludne aj s Konou. 90% casu si uzije vyhody EV a tych zvysnych 10 "pretrpi". Zase verim, ze na tych nabijackach to taka tragedia nie je.
Ale podla mna je zbytocne toto analyzovat, vacsina aut si majitelov najde, lebo kazdy ma ine preferencie, pozidavaky, ocakavania. Ja mam s dojazdom problem proste preto, ze mesto jazdim minimalne a obecne moj sposob jazdenia je, ze mi auto casto par dni stoji a potom spravi 300-400, alebo 600km a podobne. Kto jazdi denne mesto a obcas dlhsiu trasu, tak kludne aj s Konou. 90% casu si uzije vyhody EV a tych zvysnych 10 "pretrpi". Zase verim, ze na tych nabijackach to taka tragedia nie je.
tak spring ozaj nebude idealne auto na dialnicu do chorvatska. ale to nie je kvoli tomu ze je to elektromobil ale kvoli tomu ze je to subcompact.beardie napísal: 14 feb 2024, 10:08 mozes mi povedat, kolkokrat za poslednych 10 rokov si bol ty osobne autom v Chorvatsku?
na dovolenku do chorvatska sa da kludne auto pozicat z pozicovne. Nevidim dovod vlastnit velke auta s 1000km dojazdami, ak ho realne vyuzijes raz za rok, teda poznam ten dovod, ludska jesitnost.gogo956 napísal: 14 feb 2024, 9:45 Ale ked majitel bude chciet ist na dovolenku do Chorvatska, tak uz to ok nebude.
Ja nie, ale poznam ludi ktori tam chodia autom skoro kazdy rok. A ked ides viacej na juh napr Makarska a pod tak to uz je riadna vzdialenost. Ale pokial niekto chce, nech si ten Spring kludne kupibeardie napísal: 14 feb 2024, 10:08 mozes mi povedat, kolkokrat za poslednych 10 rokov si bol ty osobne autom v Chorvatsku?
No, hej ... a cesta k tej jesitnosti bola taka, ze tie auta boli normalne dostupne. Uz kombik nizsej strednej triedy sa dal bez problemov pouzit ako univerzalne auto na vsetko, specialne tie z poslednej generacie uz su aj hodne luxusne.
Ale samozrejme, da sa to riesit aj tak, ze si zaplatim viac za menej a este si k tomu budem auta za nemale peniaze poziciavat ked budem potrebovat ist na dovolenku, alebo vacsi nakup.
Ale samozrejme, da sa to riesit aj tak, ze si zaplatim viac za menej a este si k tomu budem auta za nemale peniaze poziciavat ked budem potrebovat ist na dovolenku, alebo vacsi nakup.
na to Chorvatsko som sa pytal preto, lebo je to najcastejsi argument EV-fobov 
pri tej Dacii je jasne definovany ucel pouzitia, znamy dojazd a cena hlboko pod najblizsou alternativou z Europy
co i len sa pokusit argumentovat dojazdom, teda, ze to auto na jednu supu neprejde do Chorvatska, je prinajmensom divne
hlavne teraz, ked sa do Chorvatska lieta z kazdej prdele, ci uz charter, alebo pravidelna linka
pri tej Dacii je jasne definovany ucel pouzitia, znamy dojazd a cena hlboko pod najblizsou alternativou z Europy
co i len sa pokusit argumentovat dojazdom, teda, ze to auto na jednu supu neprejde do Chorvatska, je prinajmensom divne
hlavne teraz, ked sa do Chorvatska lieta z kazdej prdele, ci uz charter, alebo pravidelna linka
v lete sme boli v chorvatsku a bol som celkom prekvapeny kolko elektromobilov sme tam videli. id.3ky z nemecka stali na kazdom rohu. asi to nie je az taka tragedia ist elektromobilom.
mne prave taketo dlhe cesty pridu ako najmensi problem, pretoze ci mas elektromobil ci spalovak tak pri dlhej ceste si skratka prestavky robit musis. takze zastavit sa na 40 minut niekde v restauracii, kaviarni alebo v nejakej detskej atrakcii pri dialnici to robime aj teraz, akurat ked skoncime tak treba este aj na pumpu zbehnut a dotankovat.
mne prave taketo dlhe cesty pridu ako najmensi problem, pretoze ci mas elektromobil ci spalovak tak pri dlhej ceste si skratka prestavky robit musis. takze zastavit sa na 40 minut niekde v restauracii, kaviarni alebo v nejakej detskej atrakcii pri dialnici to robime aj teraz, akurat ked skoncime tak treba este aj na pumpu zbehnut a dotankovat.
Nemusis, len to vacsina ludi robi
Moj otec na ceste ku mne (LM-> Hviezdoslavov) potrebuje tri zastavky, dokonca aj ked soferujem ja. Ja sa zastavim maximalne raz po Velkonocnu bagetu na OMV.
Ja osobne ale prestavky nepotrebujem. Resp, do Chorvatska asi ano ale ja jazdievam skor Slovinsko a cestou tam sice robim zvycajne dve prestavky, ale cestou spat ani jednu.
Ja osobne ale prestavky nepotrebujem. Resp, do Chorvatska asi ano ale ja jazdievam skor Slovinsko a cestou tam sice robim zvycajne dve prestavky, ale cestou spat ani jednu.
samozrejme zalezi od jednotlivca ale je vacsina ludi asi nechodieva pravidelne na dlhe cesty (400+ km). povedal by som ze 2-4 cesty rocne su celkom realisticke. ono potom ta predstava ze najvacsi dealbreaker elektromobilov je "4x do roka si budem musiet spravit hodinovu prestavku niekde" je celkom k smiechu. jasne, je to nevyhoda, ale aka velka?
-
guess.whoo
Redeemer
tiez som cestoval na EV aj dlhsie trasy, napriklad trencin - bolzano na tesle 3. na 3 zastavky, z toho minimalne jedna by bola tak ci tak takmer hodinova kvoli jedlu. Dokopy nam to trvalo o takych 50 minut dlhsie ako na spalovaku cize cca 1,35h cesta tam-spat.