Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa Johnnny »

Urcite nie. Ako som aj pisal vyssie, ja autom kratke trasy jazdim minimalne. Prave som sa vratil z Billy, mam ju 25 min peso tam a 25 min spat. Presiel som sa a stihol 2 podcasty z HN online. Pre ludi ktori by na to potrebovali auto je elektromobil jasna volba, ale ja na take cesty auto nepotrebujem. Potrebujem ho na tie dlhsie, ci uz na liptov, alebo Cesko/Slovinsko. Tam chodim niekolko krat rocne s tym, ze odchadzam v piatok poobede, takze pre mna cim rychlejsie, tym lepsie. Napriek tomu by som dlhsie prestavky akceptoval, no je to kompromis za ktory si mam priplatit. Preco?

Ja samozrejme beriem, ze to je moja situacia a mnohych sa netyka, len chcem povedat ze sa mi nepaci ak mi niekto prikazuje ako, kedy a kolko mam jazdit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

vsak to je v poriadku, ty nie si cielovka...lenze je omnoho viac ludi, ktori auto pouzivaju tak ako som pisal ako pripadov ako si ty
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

A preto sa vraciame k tomu, ze lepsi sposob nez nechat si ludi vybrat na com sa chcu vozit (co chcu jest, kde chcu byvat, co chcu citat atd) proste neexistuje :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Beardie
ti co chodia autom do Chorvatska sa castokrat este niekde zastavia, prespia tam, proste dalsie vylety popri ceste tam ci nazad. Ale sampzrejme ze kazfy to ma inac.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Johnnny napísal: 14 feb 2024, 11:03 No, hej ... a cesta k tej jesitnosti bola taka, ze tie auta boli normalne dostupne. Uz kombik nizsej strednej triedy sa dal bez problemov pouzit ako univerzalne auto na vsetko, specialne tie z poslednej generacie uz su aj hodne luxusne.

Ale samozrejme, da sa to riesit aj tak, ze si zaplatim viac za menej a este si k tomu budem auta za nemale peniaze poziciavat ked budem potrebovat ist na dovolenku, alebo vacsi nakup.
tak si vsetci kupme 7 miestne multivany, resp. 6 miestne dodavky, lebo to je take univerzalne, aj ku kadernicke, aj na nakupy, aj na dovolenku, aj na stahovanie, aj na rodinne vylety.

Problem vacsiny ludi je, ze vobec nerozmyslaju nad sposobom vyuzivania auta. Proste chcu take, tak si take kupia. Kupia si velke SUVcka na jazdenie po meste, praca, nakupy, deti skola/skolka a raz za rok idu s tym autom na dovolenku.

Zaplatis viac za menej, ale usetris na phm a za tie usetrne peniaze si potom mozes prenajat aj karavan na dovolenku.

Autoeditácia príspevku po 3 min 32 sek:
Johnnny napísal: 14 feb 2024, 12:19 Ja osobne ale prestavky nepotrebujem. Resp, do Chorvatska asi ano ale ja jazdievam skor Slovinsko a cestou tam sice robim zvycajne dve prestavky, ale cestou spat ani jednu.
ale rodina s detmi na ceste do chorvatska potrebuje stat, lebo deti nevydrzia 8-10h v aute s nejakou malou rychlou prestavkou. A prave tieto rodinne dovolenky do chorvatska su najcastejsim pseudoargumentom EV haterov.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

No, nepoznam moc ludi ktori tuzia prave po dodavke, alebo 7 miestnom multivane ak nemaju dobry dovod na kupu takeho auta. Som ale rozhodne rad, ze napriklad moj kurier jazdi v dodavke miesto v Springu.

Ano, problem vacsiny ludi to rozhodne je, ja s tym suhlasim, SUV na jazdenie po meste (a obecne pre vacsinu ludi) je nezmysel. Nezmyslom su ale mozno aj rodinne domy, specialne bungalovy, nezmyslom su mozno aj prilis velke TV a xy blbosti ktore nemame preto, ze ich potrebujeme, ale preto, ze sa nam s nimi zije lepsie. To je sice do istej miery rozmar, ale ak je toto problem, tak seknime so vsetkym. Zakazme aj vylety za hranice, vratme sa do socializmu. Fakt neviem co bola pointa toho cirkusu na namestiach, ked aj tak potrebujeme particku vyvolenych na to aby nam nadiktovali ako presne mame zit. A nie, netvrdim, ze by nemali existovat ziadne mantinely, ale zachadza to daleko.

BTW: ludia ktori Ti hovoria ze mas jazdit v Springu aby si zachranil planetu v Springu jazdit nebudu: https://smartmania.cz/cim-jezdi-politic ... y-special/

Toto inak mimochodom pekne vidiet prave v tom Slovinsku. Tusim kazdy rok (zazil som to len predminuly) maju v Blede nejake stretnutie zastupcovia krajin EU a mozem Ti povedat, ze show pre fanusikov elektromobility to zrovna nie je.

Mozno by nebola kravina viac sa sustredit napriklad na podporu verejnej dopravy. Mozno by nakoniec ludia mali mensiu motivaciu jazdit po meste v Q7ckach.

Explicitne som napisal, ze viem, ze ludia prestavky robia, takze ja naozaj netvrdim, ze kazdy potrebuje dojazd 1000km. Vzdy som veril v individualne potreby a preto by som sa citil ako idiot ak by som niekomu vysvetloval preco potrebuje, alebo nepotrebuje EV.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

mLuks napísal: 14 feb 2024, 13:00 Autoeditácia príspevku po 3 min 32 sek:
ale rodina s detmi na ceste do chorvatska potrebuje stat, lebo deti nevydrzia 8-10h v aute s nejakou malou rychlou prestavkou. A prave tieto rodinne dovolenky do chorvatska su najcastejsim pseudoargumentom EV haterov.
Nepotrebuje. Ja síce do chorvátska nejazdím, ale v Taliansku som už bol viackrát s detmi a okrem tankovania a WC (1 zastávka) som nestál nikde.
Cca. 9,5 hod cesta.
Samozrejme, vždy absolvujem cestu v noci.

Ja s Johnnym súhlasím, každý nech si vyberie to, čo potrebuje/chce.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Ides do prilis zbytocnych extremov a blbosti.

Mimochodom prave pre kurierov by boli najidealnejsie EV dodavky, dokonca SPS ci DPD uz aj ma EV dodavky. Nabijaju ich v noci na sklade a cez den s nimi jazdia po meste za nulove lokalne emisie.

Opat nikto ta nenuti kupovat si prave spring, ale ludia sa maju zamysliet ci prave to auto po ktorom pokukuju aj realne potrebuju.

TV a ine elektro nestoji 20-30k

Autoeditácia príspevku po 3 min 41 sek:
JCM01 napísal: 14 feb 2024, 13:15 Nepotrebuje. Ja síce do chorvátska nejazdím, ale v Taliansku som už bol viackrát s detmi a okrem tankovania a WC (1 zastávka) som nestál nikde.
Cca. 9,5 hod cesta.
Samozrejme, vždy absolvujem cestu v noci.

Ja s Johnnym súhlasím, každý nech si vyberie to, čo potrebuje/chce.
kolega stoji dva krat na dlhsich pauzach, ani je to individualne.

ano nech si kazdy vyberie co chce, ale potom nech neplace a nevymysla bludy na EV hate.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ano, to prispustam. Obcas sa neudrzim :)

Nerobil som kuriera, neviem to posudit, ale pokial to tak je, tak dufam, ze na ne prejdu cim skor. Opat, paci sa mi predstava, ze si kurier moze vybrat najefektivnejsie nastroje pre svoju pracu (znamena to kvalitnejsie sluzby pre mna).

Nikde som netvrdil, ze ano ale ak sa bavime o vacsine, tak ta mozno nema ani nan. K Springu ako k autu som sa vyjadroval len v tom zmysle, ze je to auto na velmi obmedzene pouzitie a neviem si ho predstavit ako auto do rodiny bez ohladu na to ci jazdim do Chorvatska, alebo na Siravu.

Netusim ako to suvisi s tym o com sa bavime.

Neviem ci bol ten EV hate mysleny na mna (to by som sa ohradil), ale myslim, ze aj podstata toho EV hatu je prave v sposobe akym sa presadzuje. Viem si predstavit, ze ak by slo len o tichu vetvu automotive a len jednu z moznosti dnes, aj v buducnosti, ludi by to nechalo dost chladnymi. Minimalne viac nez dnes. Tym to ale neobhajujem, nekonstruktivny hate je nezmysel vzdy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

za cenu povedzme 22K dostane človek EV iba typu Dacia Spring. Za tie isté peniaze ale môže mat napr. Opel Corsa Gs 130konovy benzín, 8st. automatiku, lepsie spracovanie, lepsi dizajn, lepsie jazdne vlastnosti, nepomerne lepší dojazd.
Prosím zástancov Ev vysvetlit, prečo by mal niekto dat prednost Dacii Spring pred vyssie uvedenym benzinom. Dakujem
Este na porovnanie udaje pre Daciu Spring Electric45:

Maximálny výkon (kW/k) 33/44
Zrýchlenie 0–100 km/h (s) 19,1
Maximálna rýchlosť (km/h) 125
Dojazd Kombinovaný cyklus WLTP (km): 230

**
Opel Corsa 1.2 S/S TURBO
Max. výkon (kW/k) 96 / 130
Zrýchlenie 0-100 km/h (s) 8,7
Max. rýchlosť (km/h) 208

Ešte poznámka ze Opel Corsa je aj rozmerovo väčšia.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Ak niekto chce elektroauto, má ho kde nabíjať, jazdí LEN po meste, resp. na iné účely ma druhé auto, tak skús povedať prečo by si ho nemal kúpiť?
Necháp ma zle, ja by som si to tiež nekúpil, ale určite si to svoje publikum nájde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

JCM01 napísal: 15 feb 2024, 9:03 Ak niekto chce elektroauto, má ho kde nabíjať, jazdí LEN po meste, resp. na iné účely ma druhé auto, tak skús povedať prečo by si ho nemal kúpiť?
Necháp ma zle, ja by som si to tiež nekúpil, ale určite si to svoje publikum nájde.
uprimne nerozumiem kto si za tu sumu kupuje Daciu Spring. Asi je to mimo moje chápanie. Nevidím ani jeden jediný dovod. Samozrejme nikomu jeho volbu pre toto auto neberiem, ale v pripade takej volby ide asi iba o nejaku citovu zalezitost, lebo racionalny dovod absentuje. Zaroven ani bezpecnosti pri tomto type Dacie nie je nič moc.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

JCM01 napísal: 15 feb 2024, 9:03 Ak niekto chce elektroauto, má ho kde nabíjať, jazdí LEN po meste, resp. na iné účely ma druhé auto, tak skús povedať prečo by si ho nemal kúpiť?
Stale mam z toho taky pocit, ze 20k na auto LEN po meste je pre mnoho ludi fakt dost a ten kto si to dovolit moze ... neviem, proste to auto je podla mna tragedia a to sa netyka len dojazdu, lebo ten na mesto fakt staci. Uz napriklad ten BYD co som sem postol by mi asi daval zmysel, ale ten Spring je podla mna vazne tragicky.

Ale je pravda, ze jeden som videl aj v LM s BA poznavacou znackou. May z Top Gearu raz vysvetloval, preco je Panda lepsia nez 911tka a sice, ze najvacsia sranda s autom je na ked jazdi na hrane a Panda jazdi na hrane stale. So Springom mi to pride podobne, akoze ak ma niekto rad dobrodruzstvo, nemusi si kupit Range Rover a prejst s nim celu Afriku od severu na juh, ale pokojne mu staci Spring BA -> KE :-D

Inak teda spring a Chorvatsko :)

Inak za tie peniaze mi lepsia volba nez Corsa pride i30 v kombiku. To uz je naozaj plnohodnotne auto na vsetko.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Racionálny dôvod by som videl vtedy, ak to auto bude používať nejaká služba, ktorá bude rozvážať po meste svojim zákazníkom jedlo. A to v prípade, že dostane nejaké úľavy na daniach. Inak zmysel v tej Dacia Spring nevidím. Sú aj ďaleko lacnejšie malé autá, vhodné na rozvoz po meste.

Ja osobne dám prednosť radšej autu s naftovým alebo benzínovým motorom, pred elektro autom. Dôvod je prostý, jazdím trasu PK-Bremen (to mám 930km) a tiež aj Bremen-Kiel (cca 200km). PK-Bremen dám s jednou zastávkou na tankovanie, a môžem pokračovať ďalej. Potrebujem na celú trasu cca 8 až 8,5 hodiny ak nie sú zápchy alebo nehody.

A keďže si so sebou vozím kompletné vybavenie do práce, treba mi veľký kufor, a ten elektro auta veľký nemajú (ak porovnám aktuálne auto s rovnakou kategóriou elektro áut).

Na Slovensku žijem v bytovke, takže nabíjanie doma, je nemožné. Verejné nabíjačky sú drahé. V Nemecku v dome, taktiež wall box nie je, a v Bremen sa začali obmedzovať výkony na verejných nabíjacích staniciach.

Elektro auto v dnešnej podobe (tak ako je so všetkým čo ku tomu patrí) je pre mňa NO-GO.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 15 feb 2024, 8:57Prosím zástancov Ev vysvetlit, prečo by mal niekto dat prednost Dacii Spring pred vyssie uvedenym benzinom. Dakujem
Mať barák so solárom, tak je to pre mňa úplne jasná voľba ako druhé auto, btw cena je okolo 16k za skladovku
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Pre mna v takom pripade by jasnou volbou bola jazdena i3. Je tak skareda az je pekna, ale inak je to dost velke a imho komfortom uplne ine auto.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Tak beardie ma predbehol.

Ak máš doma solár a hľadáš čo najlacnejšie auto do mesta tak za mňa to niekomu môže dávať zymsel.
Nie každý si potrpí na spracovanie a jazdné vlastnosti, nehovoriac, že v meste je to aj tak nepodstatné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 15 feb 2024, 9:43 Mať barák so solárom, tak je to pre mňa úplne jasná voľba ako druhé auto, btw cena je okolo 16k za skladovku
za menej ako 16K máš MITSUBISHI SPACE STAR v najvyssej vybave INSTYLE s CVT. Oproti Dacii kvalita, spracovanie, výkon,bezpecnost,komfort, vybava niekde uplne inde.
https://www.mitsubishi-motors.sk/images ... sunami.pdf

Dalsi tip okolo 16K je Kia Stonic tiez s ovela lepsimi parametrami.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak za mna, pokial je auto hlucne, s chabym podvozkom a tiez v podstate bez dynamiky, je to problem aj v meste. Teda ... problem asi nie, ale skratka je to 20 000eur.

V case uvedenia to auto tusim stalo nejakych 14k, alebo tusim dokonca 12k, ale kedze EV rokmi zlacneli, dnes stoji 20k a tam uz imho su nejake ocakavania na mieste.
JCM01
Light Professional
Light Professional

gogo956 napísal: 15 feb 2024, 10:07 za menej ako 16K máš MITSUBISHI SPACE STAR v najvyssej vybave INSTYLE s CVT. Oproti Dacii kvalita, spracovanie, výkon,bezpecnost,komfort, vybava niekde uplne inde.
https://www.mitsubishi-motors.sk/images ... sunami.pdf

Dalsi tip okolo 16K je Kia Stonic tiez s ovela lepsimi parametrami.
Čo mu pomôže to Mitshubishi ak chce využiť solár?
Napísať odpoveď