Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 15 feb 2024, 13:20 vacsina spalovakov z toho zoznamu ma servisnu prehliadku po 30K km, resp 20K km. Kia Niro Ev ma 15K km.
Ale do tejto otazky je zbytocne ist hlbsie, lebo to viacej suvisi s tym ake pravidla platia pre predajcu v danej krajine, to znamena, ze inde su tie lehoty iné.
EV6 ma 30k/24 …vyberies si taku ake ti sedi, ze? interval 30k na prvu vymenu oleja plati vacsinou u naftakov, kvoli pouzivaniu longlife olejov a “spravny naftaci” ti povedia svoj nazor na longlife olej. Benzinovy Stinger tam ma dokonca 10k km. Ani jedno EV tam nema kratsi interval nez najkratsi u spalovakov.

A nepozeraj len stlpcek servisna prehliadka aj aj stlpcek vymena oleja/mala prehliadka. Lebo servisnu prehliadku mozes mat kazdych 30k, ale interval na vymenu oleja kazdych 15k.

Takze neplati tvoje “vo vseobecnosti je EV v servise castejsie”

Autoeditácia príspevku po 1 hod 22 min 55 sek:
a este taky maly detail, intervali nastavuje vyrobca aut, nie zmluvny predajca. Tzn. Ceed vyrobeny na slovensku a predany na slovensku bude mat rovnake intervali ako Ceed vyrobeny na slovensku a predany v cechach, ci nemecku. (Ceedy sa vyrabaju na slovensku). Pretoze servisvny interval je technicka/technologicka/konstrukcna zalezitost a to s predajcom vozidiel nema nic spolocne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Inžinieri vyvinuli batériu, ktorá rieši jeden z najväčších strašiakov. Elektromobily by sme mohli nabiť bleskovou rýchlosťou:

https://vosveteit.zoznam.sk/inzinieri-v ... ychlostou/
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Baterky by mali byť na všetkých autách rovnaké a mali by byť vymeniteľné na "benzínkach". Prídem, vytiahnem, vymením za nabitú.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nevýhody v tom prípade prevažujú výhody
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Paťko napísal: 16 feb 2024, 6:23 Baterky by mali byť na všetkých autách rovnaké a mali by byť vymeniteľné na "benzínkach". Prídem, vytiahnem, vymením za nabitú.
To moc zmysel nedava, navyse cinania dnes uz vedia take nabijacie vykony, ze battery swap je skor brzdou :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Niektore cinske EV maju vymenitelne baterie a maju na to aj verejnedostupne stanice.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zmienka aj tu a inde bolo, že začínajú aj mimo Číny, snáď aj v Európe.
Tiež nič nové, neviem rýchlo nájsť no tuším v Paríži okolo roku 1950 boli elektrotaxíky, ktorým sa menili bloky akumulátorov.

A troška nostalgie :)
1905.jpg
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

gogo956 napísal: 16 feb 2024, 9:06 Niektore cinske EV maju vymenitelne baterie a maju na to aj verejnedostupne stanice.
Ma to napriklad NIO. A ako, tie auta by som bral vsetkymi desiatimi. Napriklad ET5
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny
Na Nio Et5 su vyborne recenzie. Cena v Europe je myslim niekde okolo 60k € čo stale nie je pre bežnú Sk rodinu akceptovatelne.
Problem nie je v tom že by neexistovali skvelé Ev autá, ale v tom, že ich cenovka je prilis vysoka.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

No to ja vidim rovnako. Na tieto NIO by som nepovedal ani N, podobne by som nemal problem s EV6, Ioniqom 6 a pokial nebude mat problemy ID.7, tak to uz duplom. Najdostupnejsie zaujimave auto mi aktualne pride novy Scenic, ten ma za tie prachy baterku ako krava.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Paťko napísal: 16 feb 2024, 6:23Baterky by mali byť na všetkých autách rovnaké a mali by byť vymeniteľné na "benzínkach". Prídem, vytiahnem, vymením za nabitú.
O tom som pisal tusim aj v tejto teme aspon 2x, standardizacia a vymenitelnost, ak nie celej, tak by mohli byt dve, 1 fixna a 1 vymenitelna, mensia, takze ak by clovek nemal cas na nabijanie, iba by vymenil tu mensiu, to by riesilo aj tie nevyhody. Vymenitelne baterie sa uz aj testovali, ale problem je ta absentujuca standardizacia.

Taktiez by mali mat vsetky elektromobily aspon volitelny solarny panel, vzhladom na cenu auta to nie je tak vysoka suma a velmi by to pomohlo.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Štandardizacia podla mňa nebude. EU to neplánuje - ani nemá dôvod, žiadna EU firma battery swapping nemá a asi neplánuje.
A keď sa toho nechytí EU, tak už asi nikto.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Dreamer napísal: 16 feb 2024, 19:37 O tom som pisal tusim aj v tejto teme aspon 2x, standardizacia a vymenitelnost, ak nie celej, tak by mohli byt dve, 1 fixna a 1 vymenitelna, mensia, takze ak by clovek nemal cas na nabijanie, iba by vymenil tu mensiu, to by riesilo aj tie nevyhody. Vymenitelne baterie sa uz aj testovali, ale problem je ta absentujuca standardizacia.

Taktiez by mali mat vsetky elektromobily aspon volitelny solarny panel, vzhladom na cenu auta to nie je tak vysoka suma a velmi by to pomohlo.
Prosim sprav len taky rychly prepocet ako by pomohol ten solar panel na streche. Dakujem!
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja som teda na Skodu nikdy nebol (povazujem ich za solidne auto, ale proste ich je okolo mna tolko, ze to fakt nudi), ale dost ma zaujala par dni dozadu predstavena faceliftovana Octavka. Spominam ju kvoli tomu, ze by udajne mohla dostat novy koncernovy plugin s podstatne vacsou trackcnou bateriou (nejakych 25kW) ktory uz bol ohlaseny napriklad pre Passat a tusim aj fl GOLF. S tou baterkou to vyzera, ze by to auto aj pri dialnicnej rychlosti dokazalo spravit nejakych 100km na baterku co mi na poli hybridov pride ako gamechanger a za mna uplne idealne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...čo by pomohol solárny panel na aute:
https://zive.aktuality.sk/clanok/axlELp ... u-i-cenou/
A vývoj pôjde k lepším.
gogo956
Redeemer
Redeemer

S tymi solarnymi panelmi na autach, to nie je zdaleka univerzalne riesenie. Treba si uvedomit, okrem južnej Europy ma zbytok Europy od cca polovice jesene do polovice jari iba obmedzeny slnecny svit. Takze efektivita takychto panelov v nasom podnebnom pásme by bola iba velmi obmedzena. Nehovoriac o tom, ze castokrat ani v lete auto nestoji na priamom slnku. Tienia stromy, budovy, pripadne auta parkuju na miestach ktore su uplne kryte /podzemne a viacpodlazne garaze a pod/. Nehovoriac otom, ze samotny panel by navysil cenu auta, lebo jeho cena nie je zanedbatelna. Vo velkej casti Europy tiez zvylne byt casto znacna oblacnost.
Ale samozrejme, ak by sa to pouzivalo v oblastiach ktore su blizsie k rovniku, tak tam tie panely na autach vyznam mozu mat znacny.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Holandsko nie je pri rovníku :)
Vývoj pôjde dopredu, prvé solárne články mali účinnosť 1%, neskôr 6%. Dnes je 25-27%, výhľadovo sľubujú 40%.
Stúpa efektivita elektromotorov atd. Ak sa podarí doriešiť jadrovú fúziu, výroba vodíka by mohla zlacnieť.
Masívnejšia elektromobilita bude. Až bude efektívna.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar
s tými komercnymi fúznymi reaktormi to nie je až také ružové. Minimálne najblizsich 15-20rokov este nebudu.
Co sa tyka efektivity elektromotorov,tak tam už nie je velm ico vymysliet, je to velmi jednoduchy motor.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie som Vanga, prorok - kombinujem na základe dlhoročného poznania, skúseností, predpokladov (= starý somár :D )
Vývoj napreduje čoraz rýchlejšie. Keď som kedysi s prvými LED povedal, že raz z nich budú velkoplošné obrazovky, svetlá - bol som za somára. Obdobne pri harrdisku som si dovolil povedať, že budú "kocky" bez pohyblivých dielov.
AI otvára vývoju netušené možnosti (aj riziká) - uvidíme :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar

Photovoltaic Electricity Potential
Prílohy
World_PVOUT_mid-size-map_160x95mm-300dpi_v20230913.png
Napísať odpoveď