Orange - diskusia, rady, pausal, sms, data

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Daniel9911
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Orange - diskusia, rady, pausal, sms, data

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

cORP. napísal: 17 feb 2024, 21:08 no tam mas odpoved, zrejme si v lokalite pri lese a to byva zvacsa dost velky problem pokial les zasahuje do smeru kde je umiestneny vysielac, zavolaj na linku, zalozi sa ticket a z istotou ti vieme povedat ci sa s tym nieco robit da alebo mas skratka smolu na lokalitu
Ahoj, zavolal som do Orange 16.2., operátor hneď zapísal problémy, a ešte v ten deň podvečer cca 17:00 mi volali, že technici pootočili parabolu vysielača a skúsili niečo ešte nastaviť. Tak od vtedy to nie je ešte ono ale o dosť sa mi zlepšil signál. Pred tým som mal v izbe 2 paličky a 1 paličku, po nastavení mám 2 paličky vždy dokonca v kuchyni 3 paličky. Klobúk dole pred Orangeom, ale zas ma napadlo, že možno majú aj iný ľudia problém zo signálom, ale ak o tom operátor nevie tak s tým nič nevie spraviť, lebo viem si predstaviť, že veľa ľudí doma nadáva na signál, ale nikto to nenahlási.

Čo sa týka lesa, neviem či do toho zasahuje ale skôr nie, škoda, že neviem pozrieť vysielače niekde na mape kde sú umiestnené.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Vieš pozrieť. Aj apkou v mobile: https://www.opensignal.com/apps

Aj webbrowserom. Naroluj si kde potrebuješ (no nemusí tam byť úplne všetko):

https://openinframap.org/#8.56/48.3635/18.8031/L,T
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Potrebujem zmenit operátora (z Radosti, kedze oni nevedia dat eSim). Rozhodol som sa pre Orange.
Moja hlavná otázka je vsak všeobecná. Ako dostačujúci je v praxi internet spomalený na 512kb?
Lebo mne v principe staci ak mi internet vie prehrať hudbu zo Spotify a ak mi relatívne rychlo načíta webové stranky. Je v realite tento internet dostačujúci na taketo používanie?
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

ak nepozeras videa tak je to dostacujuce. Tak dva roky dozadu som fungoval v orange na 764kb a bol som spokojny kym to nezrusili.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

daniel.daniel napísal: 20 jún 2024, 17:23 ak nepozeras videa tak je to dostacujuce. Tak dva roky dozadu som fungoval v orange na 764kb a bol som spokojny kym to nezrusili.
Takze idem do toho. Diky moc
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Dajú sa vám posielať SMS z Orangeu? Cez Telekom mi to prejde...
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Da sa nejak baypassnut orange router s optikou? Nech si za to hodim svoj? Ten huawei stoji za **** a chcel by som dat za to nieco normalne, ale je zbytocne, aby to routoval huawei potom.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

vies si dat ont do bridge modu pokial mas internet na ipv4, pokial na ipv6 tak ani to, jedine zaplatit zmenu na ipv4 za 99ecok, nahradiit za ine zariadenie to nevies vobec
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

to mi vedia spravit v orange, alebo si to len musim nastavit v routri?
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ide to len v pripade orange optiky, cez kabelaz inych providerov je postup viacmenej podobny no vzdy plati to, ze musi byt net k tebe postaveny na ipv4, pri ipv6 to nieje realizovatelne, toto sa riesi len cez linku, 0800500555, ak si b2b zakaznik tak 908

Autoeditácia príspevku po 1 min 6 sek:
a len doplnim, ze ak mas nahodou posledne modely stb s androidom tak tam sa bridge mod nerobi vobec, nebude ti to fungovat z dovodu, ze boxy pouzivaju 2 rozsahy ip adries, jeden pre iptv a druhy pre google sluzby
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

cORP. napísal: 16 sep 2024, 7:35 ide to len v pripade orange optiky, cez kabelaz inych providerov je postup viacmenej podobny no vzdy plati to, ze musi byt net k tebe postaveny na ipv4, pri ipv6 to nieje realizovatelne, toto sa riesi len cez linku, 0800500555, ak si b2b zakaznik tak 908

Autoeditácia príspevku po 1 min 6 sek:
a len doplnim, ze ak mas nahodou posledne modely stb s androidom tak tam sa bridge mod nerobi vobec, nebude ti to fungovat z dovodu, ze boxy pouzivaju 2 rozsahy ip adries, jeden pre iptv a druhy pre google sluzby
cORP - toto bude asi otazka priamo pre Teba. Podla zakona by malo byt mozne umoznit zakaznikovi pouzit vlastne koncove zariadenie. Je nieco, co mi brani hodit Huawei od Orangu do smetiaku a zapojit si vlastny ONU SFP stick? Bude mi podpora ochotna poskytnut konfiguracne detaily ku ktorym sa v ich modeme nedostanem (napr. PLOAM) alebo sa toto u nas nepouziva a cela autentifikacia prebieha cez SN a podobne skopirovatelne/flashovatelne veci? Vdaka!
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ahoj, ont musi byt od orange, to iste sa tyka aj telekomu, ziaden provider ti nepovoli pouzivat vlasne ont, koncove zariadenie mozes pouzvivat za ont od operatora v bridge mode, v pripade orange len v ramci ipv4 - co v pripavne novej aktivacie stoji cca 101 eur jednorazovo za zmenu na ipv4, neviem o akych zakonoch hovoris no takto to je dane, ci orange alebo telekom, nikto ti nepovoli vstup do optickej siete cez vlastne ont, mozno mensi operatori to maju inak ....
Numline1
Light Professional
Light Professional

cORP. napísal: 12 júl 2025, 23:50 ahoj, ont musi byt od orange, to iste sa tyka aj telekomu, ziaden provider ti nepovoli pouzivat vlasne ont, koncove zariadenie mozes pouzvivat za ont od operatora v bridge mode, v pripade orange len v ramci ipv4 - co v pripavne novej aktivacie stoji cca 101 eur jednorazovo za zmenu na ipv4, neviem o akych zakonoch hovoris no takto to je dane, ci orange alebo telekom, nikto ti nepovoli vstup do optickej siete cez vlastne ont, mozno mensi operatori to maju inak ....
Dakujem za odpoved! K tomu bodu o zakone, jedna sa o nariadenie EU, "zakon" je teda nedorozumenie z mojej strany. Znenie vsak najdes v prilohe, jedna sa o vysek z vyjadrenia telekomunikacneho uradu. Cely subor najdes tu, nasiel som ho na inom fore pred par dnami - https://cloud.mail.ru/public/4JqY/w9NaRfUbF

Co sa tyka toho vlastneho ONT, ak sa jedna o programovatelny system, napr https://www.aliexpress.com/item/1005008908417158.html tak operator ani nema ako vediet, ze to je ine zariadenie, ak sedia HW verzie a SN, obe su viditelne v UI routeru. Kludne ma ale oprav, ak sa mylim. Ak by teda sedeli konfiguracne detaily a ak Orange nepouziva nieco bonusove co nevidno (PLOAM username/password) tak ma to zrejme do siete pusti?
Prílohy
Screenshot 2025-07-13 at 01.20.43.png
Screenshot 2025-07-13 at 01.23.03.png
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

No a potom sa ti orange pokusi na dialku aktualizovat firmware... :D
No vazne, co je na tych "chujawejoch" take zle okrem wifi? Ja som si wifi vypol, bola to naozaj bieda - a zan pichol dalsi router v rezime AP, ktory pouzivam aj ako switch. Routing robi a adresy cez DHCP prideluje stale ten orindzacky ony...
Numline1
Light Professional
Light Professional

Mek napísal: 13 júl 2025, 14:13 No a potom sa ti orange pokusi na dialku aktualizovat firmware... :D
No vazne, co je na tych "chujawejoch" take zle okrem wifi? Ja som si wifi vypol, bola to naozaj bieda - a zan pichol dalsi router v rezime AP, ktory pouzivam aj ako switch. Routing robi a adresy cez DHCP prideluje stale ten orindzacky ony...
Ahoj, ja s tym huavejom nemam najmensi problem, funguje a robi co ma, u mna to zacalo s tym ze chcem aktualizovat na WiFi 7, vybral som si router a potom mi napadlo, ze "co ak" sa to da a ITckarska homelab zvedavost prebrala velenie.

V tomto bode som presvedceny, ze pripojenie ako take by vobec nemal byt problem, ak mi nieco menej zjavne neuniklo, ale tiez spominas routing, toho sa trochu bojim, ak by som to skusal. cORP napriklad spomina, ze ipv6 v bridge mode nepodporuju, ale nerozumiem, kvoli comu. Je tam nejaky skryty PPPoE auth alebo to je proste komplikovane pre bezneho pouzivatela na nakonfigurovanie?

Tiez si nemyslim, ze aktualizacia firmwaru na dialku by mala byt prekazkou. Mozu sa samozrejme zmenit konfiguracne detaily, v takom pripade necakam od Orangu podporu a mozem zapojit Huawei naspat, ale 3rd party zariadenie, ak nenarusuje chod siete, aktualizaciu od Orangu nepotrebuje (tymto pozdravujem remote management konzolu na dushan.orange.sk ;) )
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

konfig na ont ktore chces pouzivat ti nikto neposkytne, skratka Orange a ani Telekom a teda ani dalsich xy providerov si do siete nepusti ine zariadenia, skratka to tak je, bud ont huawei ipv6/ipv4 s eventuelnym bridge modom, bez televizie samozrejme alebo uplne iny operator, neobides to a ani nijak inak s tym nevybabres zial
Numline1
Light Professional
Light Professional

cORP. napísal: 13 júl 2025, 22:33 konfig na ont ktore chces pouzivat ti nikto neposkytne, skratka Orange a ani Telekom a teda ani dalsich xy providerov si do siete nepusti ine zariadenia, skratka to tak je, bud ont huawei ipv6/ipv4 s eventuelnym bridge modom, bez televizie samozrejme alebo uplne iny operator, neobides to a ani nijak inak s tym nevybabres zial
Nejdem sa hadat, ako vravim, jedna sa o experiment, moj zivot na tom nezavisi, avsak som stale presvedceny, ze cely auth je postaveny len na SN + HW a SW verzii a mozno MAC, vacsina operatorov takto funguje, vsetko su to lahko flashnutelne veci na zariadenia ako Ubiquiti Fiber Loco.

Nasledne uz zostava iba routing, ktory sa zda celkom priamociary, jeden az dva VLAN-y. TR069, IPTV a podobne zalezitosti ma v podstate nezaujimaju, ak Orange nevynajde novy typ svetla, tak mgmt interface asi netreba (toto, predpokladam, vypinate aj v bridge mode). Alebo postaci raz za cas bumpnut SW verziu ak vypinate pristup starsim zariadeniam.

Taktiez, ak WebUI neklame, pouziva sa IPoE a nie PPPoE takze dalsi auth je velmi nepravdepodobny.

Stale ma, cisto zo zvedavosti, ale zaujima, preco neposkytujete IPv6 v bridge mode? Podla webUI je cely prefix nahodeny cez DHCPv6 a bezny IPv4 trafik sa potom riesi cez DS-Lite.

A na zaver dakujem za odpovede. Aby bolo jasne, nesnazim sa zbytocne komplikovane tlacit do siete, ani tu nejako phishovat informacie, ale cim viac sa do toho ponaram, tym viac ma zaujima, ako cely fiber internet vo svete funguje.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

v ramci nastaveni siete to skratka nieje mozne, nejake hlbsie technikalie k tomu neevidujem ani ja - niesom priamo fix- sietovy technik, nikdy to neslo, ci pojde netusim, co sa tyka emulacie ineho ont ako originalu tak tam si nemyslim, ze uspejes, su tam rozne autorizacie, navyse, prvy problem a narazis na support ktory ti toto rozhodne riesit nebude, nakolko prva vec je ci odpoveda nase ont
Numline1
Light Professional
Light Professional

Rozumiem. Cisto v ramci diskusie si vsak myslim, ze aj ked si potrebujes kupit IPv4 na bridge mode, tak ta pusti si zobrat aj IPv6, podla nastaveni routeru to je len IPoE co je v podstate len o tom, ze si zoberes svoj prefix a ides. To vsak nemam odvahu (a peniaze) skusat.

Co sa tyka podpory, tak bez TR069 ani ziadnu neocakavam :) Ako vravim, je to experiment. Skusim niekedy cez tyzden custom ONT/ONU device so SN z Huaweiu a uvidime, ci to skonci v O5 alebo nie. Poskodit siet nemam ako, takze sa toho velmi nebojim, hardver je kompatibilny.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Ja teda len pridam aktualizaciu, ze to je totalne mozne a funkcne. Nechcem sa zbytocne rozpisovat, aj ked je to plne legalne a bezpecne.
Napísať odpoveď