Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Príspevok od používateľa starysomar »

Dioptrické okuliare som zchytal už na základke - mama si všimla, že popochádzam aby som prečítal číslo prichádzajúceho autobusu. Lenže vtedajšia doktorka to nechela riešiť. Tak som začínal rovno dvojkami ak nie viac. V 1996/97 mi robili korekciu krátkozrakosti - aj reoperáciu ľavého skrz to, že "netrafili a ostalo blízko dva "v jednom zariadení, nechem menovať no zbabrali to. Vyrobili mi na obe oči astigmatizmus, ktorý som dovtedy nemal. Medzi očami istý rozdiel - jedo oko mierny plus, druhé mínus Sralo ma to roky.
Pri nejakých kontrolách v rámci zamestnania mi jedna doktorka odporučila riešiť zákal. Ten som si moc neuvedomoval, respektíve aj posun farieb, kontrastu s ním súvisiaci. No bol nepríjemný v noci v protisvetlách áut alebo ak slnko svietilo oknom napríklad do chodby - to som videl iba strieborné nič...
Začal som zisťovať čo kde ako atd. Zvyknem všetko vyberať dlho, posudzovať z mnohých kritérií aby to stálo za peniaze a námahu. Zvyknem hľadať negatívne ohlasy - pozitívne napíšu kamaráti...
Vybral som si. Spravili prvé oko. Na druhý deň prekvapenie - ostrosť super, podstatne viac svetla, nádherné farby, kontrast, videl som zrazu po desaťročiach aj do hlbokých tieňov a tak. O týždeň druhé - rovnako.
Mám monofokálne do diaľky no záhadne vidím aj na displej mobilu len potrebujem dostatočný jas. Na monitor tiež no to unavuje, na monitor a/alebo drobnosti zblízka mám +1.
Keď som bol na kontrole s druhým okom sa moja pýta: "Dalo by sa to aj mne?" Reku opýtam sa. Pán docent: "Nech niekedy príde". Ja - "Čaká v aute". On: "Tak nech príde hneď" :)
Totiž moja už nevidela poriadne na žiadnu vzdialenosť ani s multifokálnymi šošovkami. Skrátka spravili aj jej - ten úsmev hneď po prvom že zrazu vidí všade bol nezabudnuteľný. Vidí všade a lepšie než ja, nepotrebuje okuliare ani na blízko.

Keď som tam pri kontrole spomenul, že podľa mňa to skorigovali prakticky presne k nule, doktorka so širokým úsmevom: "Trafili sme sa" :D Čo som sa rozprával s ľuďmi - "trafili sa" každému :)

K tomu rozhodovaniu, robia to kdekade. Niekde námezdní pracovníci firmy majúcej viaceré pracoviská po Slovensku. Tam, kde sme boli my takéto operuje pán docent osobne, je majiteľ zariadenia - aj primár očného v nemocnici. Má perfektné vybavenie tam aj tam, všetci sa trvale vzdelávajú. Kde robia "všetko na jednom stroji", rôzne akcie na nalákanie ľudí a tak tam by som neposlal ani nepriateľa.

Nedá sa jednoducho vyjadriť všetko, pohľad za svitania, pri stmievaní je zrazu nádherný. Modrá, hnedá ako som asi nevidel nikdy. A mnoho iného. Spravil som aj pre iných vtedy ilustratívne porovanie ako som videl pred a ako vidím teraz, len z hľadiska farieb, kontrastu:

Obrázok
Obrázok
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tiez po poslednej zmene dioptrii sa mi zvysil kontrast, neviem ci je to iba dioptriou alebo aj nejakymi vlastnostami toho skla, ma aj ten modry filter, predtym skla nemali, teraz su to zeiss, predtym netusim.

Rozmyslam si este na leto dokupit slnecne i ked ide to postupne do penazi a kazdym rokom sa to zvysuje, ocna ma preto presviedcala aby som siel na operaciu ze to bude mat pomali za stejno, no ja zatial otalam.

Bol som pred par rokmi na predoperacnom vysetreni, len mal som vtedy zdravotne problemy a zoslo z toho, bol som v jednom zariadeni v Martine, v podstate je to tam tusim jedine.
Lekarka co tam pracovala je teraz ocnou v nasej poliklinike a ked som sa jej pytal co si dat spravit, tak povedala ze je to z hladiska kvality vykonu asi jedno, aj lacnejsia operacia moze byt rovnako dobra ako ta drahsia, jediny rozdiel je asi v tej pociatocnej bolesti, tie operacie sa vraj lisia v tom, ze pri jednom zakroku zrezu z oka a pri tej drahsej, ze narezu a pod to vlozia nieco, co pri tej lacnejsej operacii nerobia a ze vtedy si to oko dotvori samo.

Ta operacia na kratkozrakost co mi povedala ma zmysel hlavne v mladsom veku medzi 20-40 rokom zivota, kedy je zrak po operacii stabilny, po styridsiatke, ze vraj uz zacinaju znova naskakovat dioptrie, ci plusove alebo minusove, takze okuliari sa clovek uz asi nezbavi ak mu ide o to, ale samozrejme nebude to ako keby mal clovek -7.

Autoeditácia príspevku po 9 min 9 sek:
Pre mna by plusy operacie boli hlavne vidiet dobre za sera, lebo vtedy sa mi dost zhorsuje ako co vidim, potom pocit, ze ked clovek kdesi strati okuliare, alebo sa mu dodzugaju, tak aby nebol ako slepec, ktory vidi vsetko rozmazane(Muskov dovod) a za tretie, nepamatam, ze som niekedy videl ostro hviezdy, jedine cez dalekohlad.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Slnečné odporúčam ak sa ti rapídne nezhoršuje zrak.
Ja som kupoval so sklami polaroid a neviem si ich vynachváliť.
Sú síce drahšie, ale hlavne na šoférovanie sú perfektné, aj keď som šiel cez rakúske alpy, tak som ani v tuneloch nemal žiaden problém.
+ ten skvelý kontrast :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

retkvic - robili mi to 1.3 a 8.3 2022 Teda vo veku 61,5 rokov. Manželka má len o pol roka menej odo mňa.
K výrokom pani doktorky sa radšej nevyjadrujem.
Napísať odpoveď