Pri nejakých kontrolách v rámci zamestnania mi jedna doktorka odporučila riešiť zákal. Ten som si moc neuvedomoval, respektíve aj posun farieb, kontrastu s ním súvisiaci. No bol nepríjemný v noci v protisvetlách áut alebo ak slnko svietilo oknom napríklad do chodby - to som videl iba strieborné nič...
Začal som zisťovať čo kde ako atd. Zvyknem všetko vyberať dlho, posudzovať z mnohých kritérií aby to stálo za peniaze a námahu. Zvyknem hľadať negatívne ohlasy - pozitívne napíšu kamaráti...
Vybral som si. Spravili prvé oko. Na druhý deň prekvapenie - ostrosť super, podstatne viac svetla, nádherné farby, kontrast, videl som zrazu po desaťročiach aj do hlbokých tieňov a tak. O týždeň druhé - rovnako.
Mám monofokálne do diaľky no záhadne vidím aj na displej mobilu len potrebujem dostatočný jas. Na monitor tiež no to unavuje, na monitor a/alebo drobnosti zblízka mám +1.
Keď som bol na kontrole s druhým okom sa moja pýta: "Dalo by sa to aj mne?" Reku opýtam sa. Pán docent: "Nech niekedy príde". Ja - "Čaká v aute". On: "Tak nech príde hneď"
Totiž moja už nevidela poriadne na žiadnu vzdialenosť ani s multifokálnymi šošovkami. Skrátka spravili aj jej - ten úsmev hneď po prvom že zrazu vidí všade bol nezabudnuteľný. Vidí všade a lepšie než ja, nepotrebuje okuliare ani na blízko.
Keď som tam pri kontrole spomenul, že podľa mňa to skorigovali prakticky presne k nule, doktorka so širokým úsmevom: "Trafili sme sa"
K tomu rozhodovaniu, robia to kdekade. Niekde námezdní pracovníci firmy majúcej viaceré pracoviská po Slovensku. Tam, kde sme boli my takéto operuje pán docent osobne, je majiteľ zariadenia - aj primár očného v nemocnici. Má perfektné vybavenie tam aj tam, všetci sa trvale vzdelávajú. Kde robia "všetko na jednom stroji", rôzne akcie na nalákanie ľudí a tak tam by som neposlal ani nepriateľa.
Nedá sa jednoducho vyjadriť všetko, pohľad za svitania, pri stmievaní je zrazu nádherný. Modrá, hnedá ako som asi nevidel nikdy. A mnoho iného. Spravil som aj pre iných vtedy ilustratívne porovanie ako som videl pred a ako vidím teraz, len z hľadiska farieb, kontrastu: