Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 23 mar 2024, 18:07 Preco je (hlavne v US) zauzivana dogma ze cervene maso je nezdrave?
v Usa sa velmi casto jedia burgre z hovadziny ci stejky, takze vo vseobecnosti urcite proti tomuto druhu masa vacsina ludi tam nic nema.
Iná vec je, že bežnému hovädziemu dobytku je v Usa dovolene podavat hormony aby rychlejsie rastli /aj antibiotika aj ked zviera je zdrave/, čo asi nie je pre dlhodobeho konzumenta takehoto mäsa uplne ok. V Eu je to zakazane.
A potom este existuju štúdie, ktore naznačuju, že konzumacia cerveneho mäsa môže zvyšovať nachylnost na vznik niektorych rakovín napr hrubeho čreva. Ale nie je to uplne dokazane a ako pri všetkom, vela zavisi od genetickej predispozicie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mám za to, že najškodlivejšie je "zelené" mäso, ktoré sa samo pohybuje :D
Nič v zlom, no za desaťročia som presvedčený, že strach (nenávisť) škodí viac, než nezdravá strava.
Čo je "objektívne" zmapované v súvislostiach s rakovinou zažívacieho traktu je, že jej je hodne vo vinárskych oblastiach. No zas sa natíska otázka, či v súvislosti s (prekyselením) vínom, alebo konzumáciou (dusitanovo-dusičnanovéhe) údeného :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Smejem sa nad takou blbostou a odchlipavam si z vinka :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

alkohol je samozrejme dokazany karcinogen. Ale zase ako vsetkom, zavisi od prijimaneho mnozstva a od genetickej predispozicie. Tým že narasta v modernej dobe vek dožitia, tak automaticky rastie pravdepodobnost vzniku rakovinneho bujenia. Čím dlhšie sa bunky delia, tym je kazda dalsia kopia menej identicka s tou uplne prvou a zaroven vekom klesa efektivita imunitneho systemu. Najhoršia kombinácia je keď niekto denne fajčí aj pije, to je vražedné kombo z dlhodobeho hladiska. Údeniny tiež nie su nič vhodné na dennej báze.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 23 mar 2024, 18:29A potom este existuju štúdie, ktore naznačuju, že konzumacia cerveneho mäsa môže zvyšovať nachylnost na vznik niektorych rakovín napr hrubeho čreva. Ale nie je to uplne dokazane a ako pri všetkom, vela zavisi od genetickej predispozicie.
WHO: Spracované mäso je karcinogénne, červené mäso pravdepodobne tiež
Červené mäso zaradili na zoznam "pravdepodobných" karcinogénov pre človeka (skupina 2A), a to vzhľadom na "obmedzené dôkazy", že spôsobuje rakovinu - najmä rakovinu hrubého čreva, no aj pankreasu či prostaty.
wladas
Redeemer
Redeemer

Slovami klasika: A-je-je
Screenshot 2024-03-23 191923.png
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne pri všetkých takýchto a podobných "výskumoch" (teda nie len v súvislosti so stravou, rakovinou...) chýba komplexný ( 360°) pohľad.
Rakovinu pľúc dostanú aj deti, ktoré žili v čistom prostredí, rodičia nefajčili. Pár aj keď mierne odlišných prípadov si za tie roky pamätám - všetko ľudia, ktorí nepili, nefajčili, relatívne zdravo žili a stravovali sa. Zažil a poznal som ich aj v rámci rodiny viacero.
Niečo tu slušne povedané nesedí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar
ako už bolo napísane, velmi vela robí genetická predispozicia. Sú ludia ktorých organizmus ma schopnost sa s danym karcinogenom vyporiadavat lepsie a su ludia ktorí maju smolu a ich organizmus je naopak na danu latku velmi citlivy.
Btw u rakoviny pluc nie je jedinym rizikovym faktorom fajcenie resp pobyt v zafajcenom prostredi.
Vela ludi napriklad netusi co je to radón a aky závažný vplyv ma na vznik rakoviny pluc. Radon sa nachadza napriklad v niektorych druhoch geologickeho podložia a odtial unika do domov kde ma tenedenciu sa hromadit a ludia ho dlhodobo vdychuju.
Poznám viacero ludi ktorí si ťažkú hlavu z pravidelneho fajcenia nerobili, až sa jedneho dna "niečo" stalo, čo nikto z nás by zažit nechcel..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano.
A.
10 rokov som robil v prostredí s prášiacim sa azbestom. Do roku 1990.
Prežil som veľmi ťažký komplikovaný zápal pľúc. V 1987.
Fajčil som odkedy som začal zarábať. 1978. Fajčím doteraz.
Nechválim sa - dovolím si len upozorniť ľudí, čo si to prečítajú aby neboli s prepáčením predposraní - to zrejme dokáže ublížiť podstatne viac, než fyzikálno-chemické príčiny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar
iba potvrdzuješ to, že medzi luďmi je rozdiel v ich genetickej výbave. Je to to iste, ako ked niekto pije v znacnom mnozstve alkohol cely zivot a alkoholikom sa do smrti nestane a niekto iny sa nim stane už po par rokoch.
To iste plati aj o inych drogach, ked jeden sa stane v realtivne kratkom čase doslova troskou a "feťákom" a iný to môže mať viac menej pod kontrolou aj desiatky rokov. Napr. ja na niektore psychotropne latky reagujem velmi slabo /resp bez vyrazne pozitivnych pocitov/. A niekto iny moze byt naopak precitlively a pravdepodbne sa unho vyvinie navyk rychlo.
Napr obycajna trava: vacsina ludi ktori ju vyskusali, ju dlhodobo uzivat nezacali a nezda sa im prilis zaujimava.
A su ludia ktori ju uzivaju skoro nonstop a maju s tym problemy.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Banálna otázka: je "safe" umyť si vnútro auta podľa návodu z netu (odpojiť baterku, zakryť poistky, vyvapkovať) alebo to mám radšej nechať na profíkov?
Môj problém je, že nemám spodný dekel pod motorom a nedávno pri prechode cez mláky a blato sa mi tam dostalo doť bordelu, dokonca to tam smrdí "blatovo". Nechcem to nechať tak, aby mi to neurýchlilo koróziu a degradáciu plastov.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

wladas napísal: 23 mar 2024, 18:07 Preco je (hlavne v US) zauzivana dogma ze cervene maso je nezdrave?
ako naznacuje aj odkaz dreamera - poriadne dokazy nemaju. cele sa to zaklada na statistikach, kde sa ukazuje, ze narody, ktore konzumuju viac cerveneho masa maju vacsiu nachylnost na rakovinu traviaceho traktu. lenze miesta, kde to tak je sa tradicne konzumuju vo zvysenej miere aj udeniny. a tie naozaj karcinogenne su.
druhy dovod je vacsi podiel tuku oproti bielemu masu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nik v tých výskumoch nezohľadňuje množstvo inch aspektov.
Mirrorion - ak Ti nie je ľúto peňazí, áno. Omo sa lepšie henvá na iných, než na seba :D
M142
Addict
Addict

starysomar napísal: 23 mar 2024, 19:44 Ano.
A.
10 rokov som robil v prostredí s prášiacim sa azbestom. Do roku 1990.
Prežil som veľmi ťažký komplikovaný zápal pľúc. V 1987.
Fajčil som odkedy som začal zarábať. 1978. Fajčím doteraz.
Nechválim sa - dovolím si len upozorniť ľudí, čo si to prečítajú aby neboli s prepáčením predposraní - to zrejme dokáže ublížiť podstatne viac, než fyzikálno-chemické príčiny.
vola sa to statistika. nikto nevravi,ze mas zomriet, "len" mas vyssiu pravdepodobnost zdravotneho problemu. a pravda, viac ako 4 desatrocia trvajucou zavislostou na tabaku by som sa nechvalil ani ja.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste. Skúsim z iného konca. Zváži(l) niekto, čo je dôvod fajčenia, psychiky alebo vyššej konzumácie nezdravých potravín u jednotlivcov?
A ich vplyv na štatistické údaje?
wladas
Redeemer
Redeemer

M142 napísal: 23 mar 2024, 20:03druhy dovod je vacsi podiel tuku oproti bielemu masu.
Kuracie ano ale bravcove urcite nema mensi podiel tuku. Navyse u hovadzieho je ovela menej skodlivy, mozno az prospesny (to uz ale nie je zalozene na vede)
M142
Addict
Addict

wladas napísal: 23 mar 2024, 20:41 Kuracie ano ale bravcove urcite nema mensi podiel tuku. Navyse u hovadzieho je ovela menej skodlivy, mozno az prospesny (to uz ale nie je zalozene na vede)
vsak ale bravcove je radene medzi cervene.
wladas
Redeemer
Redeemer

wtf?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Do kategorie 2A - pravdepodobne karcinogeny nemoze byt zaradene cokolvek, bez akychkolvek dokazov.
Karcinogény IARC skupiny 2A sú látky a podmienky expozície, ktoré Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikuje ako „pravdepodobné karcinogény pre človeka“. Toto označenie sa používa, keď existujú obmedzené dôkazy o karcinogenite u ľudí, ako aj dostatočné dôkazy o karcinogenite u experimentálnych zvierat.

Červené mäso je klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) ako pravdepodobný karcinogén pre ľudí (skupina 2A). Táto klasifikácia je založená na obmedzených dôkazoch, že konzumácia červeného mäsa spôsobuje rakovinu u ľudí, a silných mechanistických dôkazoch podporujúcich karcinogénny účinok. Tieto mechanistické dôkazy často pochádzajú z výskumov na zvieratách.
Samozrejme, dolezita je miera, odporucana davka za tyzden pre cervene maso je rozna, od 170 gramov, az po 490 gramov. Tu je jeden zo zdrojov, ale tych zdrojov je viac.

Bravčové mäso - Tomáš Hadžega - Online výživový poradca
Odborníci uvádzajú, že konzumácia červeného mäsa (napr. bravčové, hovädzie a jahňacie) v množstve menej ako 70 gramov za deň, nie je škodlivá pre vaše zdravie, avšak je dôležité myslieť na to, že konzumácia bravčového mäsa významne súvisí s rizikom niekoľkých chronických ochorení vrátane cukrovky, srdcovocievnych ochorení a niektorých typov rakoviny. (3) A to najmä pri jeho nadmernej konzumácii.

Lekári odporúčajú limitovať konzumáciu červeného mäsa (napr. bravčové, hovädzie, jahňacie a divinu) na menej ako 350 gramov za týždeň. Čo predstavuje približne 3 jedlá, ktoré obsahujú červené mäso za týždeň. (4) Skôr by som sa, ale osobne prikláňal k maximálnemu množstvu 170 gramov týždenne.
Inak, co sa tyka masa, mame k tomu samostatnu temu:

Ste proti konzumacii mäsa? - www.hojko.com
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Mirrorion napísal: 23 mar 2024, 19:58 Banálna otázka: je "safe" umyť si vnútro auta podľa návodu z netu (odpojiť baterku, zakryť poistky, vyvapkovať) alebo to mám radšej nechať na profíkov?
Môj problém je, že nemám spodný dekel pod motorom a nedávno pri prechode cez mláky a blato sa mi tam dostalo doť bordelu, dokonca to tam smrdí "blatovo". Nechcem to nechať tak, aby mi to neurýchlilo koróziu a degradáciu plastov.
malo by to by ok. baterku idealne nenamacat, pokial sa da jednoducho tak vybrat. ale motoru nemoze voda uskodit.
Napísať odpoveď