Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

Este k tomu cervenemu mäsu: problem je aj v tom ze ma dlhsie a silnejsie vlakna ktore sa tazsie travia ako vlakna bieleho masa. A vekom traviace ustrojenstvo znizuje svoju efektivitu takze clovek z cerveneho mäsa uz nedostava tolko živin ako predtym.
Odporuca sa jest max 3 porcie č.m. za tyzden.

Starysomar
clovek nemusi mat doktorat z mediciny aby mu bolo jasne, ze dlhodobe vdychovanie produktov horenia do pluc zdrave urcite nie je.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mne inak najnovsie diagnostikovali anemiu a dostal som odporucene jest viac cerveneho masa :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 23 mar 2024, 23:14 mne inak najnovsie diagnostikovali anemiu a dostal som odporucene jest viac cerveneho masa :D
Anemia moze byt z roznych pricin nielen z dovodu nizkeho zeleza. Velmi bohata na zelezo je napr kuracia pečienka. Napr kofein zabranuje vstrebavaniu zeleza.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Okrem rakoviny spomenuté gogom, aj riziko cukrovky z červeného mäsa pri častej konzumácii.Pokiaľ sa mäso je striedmo má aj svoje benefity.
To teda potvrdzujem aj z toho článku ktorý tu bol postnutý aj ohladom rakoviny a cukrovky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nespochybňujem nezdravosť fajčenia, pitia alkoholu ani iných vplyvov, dotýkajúcich sa nefajčiarov, abstinentov.
Zemný Radón, rádioaktívne kremíkové zrnká, rôzne látky v ovzduší atd.
Poukazujem na fakt, že strach a strašenie čímkoľvek z toho škodí tiež. Zrejme aj zloba, nenávisť vedia privodiť smrteľné ochorenie - napovedajú tomu nejaké prípady čo som zažil za tie desaťročia v rodine, okolí. Abstinenti, nefajčiari zdravo sa stravujúci s dostatkom pohybu v prírode. Natíska sa otázka, kto je viac ohrozený - fajčiar žijúci v pohode alebo nefajčiar v zlobe, strese, nenávisti. To ovšem nikto nevyskúma.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

starysomar napísal: 24 mar 2024, 9:19 Natíska sa otázka, kto je viac ohrozený - fajčiar žijúci v pohode alebo nefajčiar v zlobe, strese, nenávisti. To ovšem nikto nevyskúma.
Viac je ohrozený fajčiar alkoholik, ktorý žije pokojným životom, to tiež nikto nevyskúma.

Známy, ma studnu, ktora je priamo v dome(co mi pride ako ulet)ma na nej iba betonovy poklop, zije v oblasti so zvysenymi koncentraciami radonu, kedze v jeho bezprostrednej blizkosti na kopci nad domom ma vrtnu vezu z ktorej sa cerpa ropa tym vahadlovym kladivom, ci co to je.

Ziju tam par rokov, mozno do 10 a uz mal rakovinu stitnej zlaty, manzelka tiez podstupovala nejake onklogicke liecenie, mozno nahoda, no rozhodne neznizili riziko, ked byvaju tam kde byvaju. Ked sme tam boli este pri vystavbe, tak pri cerpani vody v nej bola pritomna sira v dost vyraznom mnozstve.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 24 mar 2024, 9:19. Natíska sa otázka, kto je viac ohrozený - fajčiar žijúci v pohode alebo nefajčiar v zlobe, strese, nenávisti. To ovšem nikto nevyskúma.
preco predokladas, ze nefajciar zije v zlobe, nenavisti, strese?
len preto, ze fajciara cigaretka akoze “ukludnuje”? …ci mas na to nejaku inu teoriu? Lebo je to uplne chybny predpoklad a tym padom aj chyba otazka, ci zaver.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A co ked je fajciar v strese a neustalej zlobe? :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mirrorion napísal: 23 mar 2024, 19:58 Banálna otázka: je "safe" umyť si vnútro auta podľa návodu z netu (odpojiť baterku, zakryť poistky, vyvapkovať) alebo to mám radšej nechať na profíkov?
Môj problém je, že nemám spodný dekel pod motorom a nedávno pri prechode cez mláky a blato sa mi tam dostalo doť bordelu, dokonca to tam smrdí "blatovo". Nechcem to nechať tak, aby mi to neurýchlilo koróziu a degradáciu plastov.
Baterku netreba odpojit, hlavne sa snaz na nu nestriekat vodu a tiez sa pokus vyhnut starteru a alternatoru. To je cele.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Niektoré autá majú po odpojení baterky problém - teda skôr ich majitelia. V zásade kam sa voda môže dostať za jazdy, tam sa smie aj umyť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aký kvalitný matrac odporucate, cisto penovy alebo aj pruziny? Mate aj nejaky konkretny typ? ďakujem
Ten čo mam aktualne je ešte pomerne zánovný ale lepsie mi bude sediet tvrdší.

Autoeditácia príspevku po 13 hod 32 min 28 sek:
btw zaujimavy clanok k tom radonu

Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku - Dřevostavitel.cz
https://www.drevostavitel.cz/clanek/mer ... m=z-boxiku
/zdá sa ze ten web ma obcas vypadok/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten web nešiel na viac pokusov (Táto stránka nefunguje...vás presmeroval príliš veľakrát).

Niekomu môže napovedať mapa výskytu Radónu:
https://apl.geology.sk/radio/
mLuks
Addict
Addict

v pripade ze si clovek stavia novy dom v oblasti ked je vyssi vyskyt radonu, da sa pouzit protiradonova folia do skladby podlahy, resp. hydroizolacia s protiradonovou ochranou
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Protiradonova folia je predsa povinna. Dnes to davaju pri stavbe vsetci, kedze je to asfaltovy pas IPA alrbo nieco podobne. Nevyuziva sa len ako ochrana proti radonu, ale aj proti spodnej vode. Ci pivnice alebo platna, tak sa prekryju asfaltovym pasom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono je to problem asi skor starych domov kedy sa takato bariera nepouzivala. Tych co byvaju na vyssich poschodiach sa to vobec netyka, pretoze radon sa vyskytuje hlavne v pivnicnych priestoroch a na prizemi. /radon je tazky/
mLuks
Addict
Addict

heker napísal: 27 mar 2024, 10:53 Protiradonova folia je predsa povinna. Dnes to davaju pri stavbe vsetci, kedze je to asfaltovy pas IPA alrbo nieco podobne. Nevyuziva sa len ako ochrana proti radonu, ale aj proti spodnej vode. Ci pivnice alebo platna, tak sa prekryju asfaltovym pasom.
povinna nie je, zalezi od vyskytu radonu a projektanta. a dalsia vec protiradonova IPA je drahsia ako klasicka, teda zalezi aj od samotnych ludi, oni ju mozu mat v projekte aj rozpocte ale kvoli cene sa rozhodnu pouzit obycajnu lacnejsiu. Najma ti, ktori si stavaju domy svojpomocne.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Aký má pumpa zisk na benzíne napríklad pri cene 1.5€/l?
mLuks
Addict
Addict

neviem presne ale sa mi zda ze pumpy maju len minimalne zisky z PHM, kedze cena PHM sa sklada z nakupnej ceny, dane z PHM, DPH a neviem aka je marza v tomto pripade.

ale pumpy zarabaju skor na sluzbach a pradaji jedal, napojov, sladkosti atd.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

možno hlúpa otázka, ale.... kúpil som z bazáru auto, predajca mi ho doviezol na prevozných značkách ktoré si zobral. mám teda auto bez ŠPZ. utorok ho idem prihlásiť - stačí aby som prišiel na dopravný inšpektorát len s papiermi od toho auta, alebo tam musí byť to auto aj fyzicky? budú ho ešte nejako fyzicky kontrolovať? (KO, STK, EK aj PZP k nemu mám)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano budu ak sa pred par rokmi daco nezmenilo. VIN cislo pozru
Napísať odpoveď