Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Príspevok od používateľa gogo956 »

ephramko napísal: 21 mar 2024, 9:32 To ale nevysvetľuje, prečo je jeden člen rodiny recidivista a jeho súrodenci s tými istými génmi a výchovou nikdy nemali problém so zákonom. Obrovské rozdiely sú dokonca aj pri identických dvojičkách.
1/pravdepodobne si sa nad tým ešte hlbšie nezamýšlal, nad tou vetou, predtým ako si ju napísal.
2/ani jednovaječné dvojičky nemajú rovnakú genetickú výbavu

napr.
Identical Twins Are Not Identical | Office for Science and Society - McGill University
https://www.mcgill.ca/oss/article/gener ... -identical
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nadvezujem na toto post2439248.html#p2439248
Niektorí dokonca pracujú ďalej vo svojom civilnom zamestnaní, lebo spáchali napr. neúmyselný trestný čin a zamestnávateľ si ich nechal alebo robia proste u seba vo firme.
Jestvuje nieco ako vezensky homeoffice? Keby som ako odsudeny chcel pokracovat vo svojej praci.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

harrison314 napísal: 01 máj 2024, 19:32 Jestvuje nieco ako vezensky homeoffice? Keby som ako odsudeny chcel pokracovat vo svojej praci.
Snáď len kebyže ti dá súd trest domáceho väzenia. V ústavoch platí špecifický režim podľa typu zariadenia a jednotlivých oddelení. Nemôžeš tam mať mobil alebo počítač. To je kontraband. Telefonovať môžeš cez monitorovanú linku, ale ako často, to záleží od toho, kde si. Návštevy majú tiež svoje pravidlá a môžu ti ich zamietnuť. Úplne slobodne (ak máš peniaze na poštovné) môžeš posielať len listy a aj tie si príslušníci prečítajú.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A noťasy s internetmi tam nie sú tiež povolené?

Ja som si to vždy predstavoval tak, že keby ma niekedy zabásli, tak aspoň by som mal čas poriadne sa v niečom novom naskillovať vďaka kope voľného času a prístupu na internety. Asi by som to musel zvládnuť len z kníh, čo? :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 03 máj 2024, 14:27 A noťasy s internetmi tam nie sú tiež povolené?
Ľudia sú tam za trest. Nie sú to kúpele. Kto by si zobral na zodpovednosť, keby si nejaký obvinený mafoš priamo z basy cez net objednal vraždu svedkov?

Aj breivik sa sťažoval, že mu nechcú kúpiť najnovšiu generáciu PSka a pustiť mu internet. A to hovoríme o nórskej base, kde sú úplne niekde inde ako my.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To by sa dalo pomerne ľahko vyriešiť veľmi silným firewallom a blokovaním stránok, resp. dal by sa povoliť len nejaký schválený zoznam webov, cez ktoré sa nedá komunikovať, len konzumovať obsah. Za ďalšie by sa dal sledovať celý traffic, takže keby sa aj niekomu podarilo cez internety kontaktovať nejakého svojho kamoša, tak pri dobre nastavenej správe siete by to admin odsledoval...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

To je mi jasné, ale tiež mi je jasné, že na to potrebuješ ľudí a tí by stáli kopu prachov, ktoré v tomto sektore proste nie sú. Na internet môžeš ísť napr. kvôli študíjnym účelom, ale musíš si vypísať žiadanku, kde uvedieš, čo a prečo si potrebuješ pozrieť. No a potom ti to možno schvália a dostaneš sa na chvíľu k počítaču v knižnici, kde budeš mať odblokovanú tú stránku. Alebo ti to neschvália a povedia ti, že ti má rodina kúpiť a poslať nejakú knižku/učebnicu, kde tie info sú. Je nereálne, aby sa odsúdení hrali online hry a aby ich príslušníci kontrolovali. Už pred 20rokmi špióni využívali online hry na komunikáciu so svojimi operačnými dôstojníkmi. A fakt nechceš breivika a podobných psychopatov pustiť medzi decká vo WOWku. Netreba zabúdať na to, že odňatie slobody nemá len resocializačnú funkciu, ale aj ochrannú. Dokonca sú takí, u ktorých to je výlučne ochranná funkcia, lebo znalci a súd skonštatovali, že šanca že budú v budúcnosti viesť riadny a usporiadaný život, je v podstate nulová.

Plus toto som hovoril o odsúdených. Obvinení (čiže ľudia vo väzbe) nemajú nárok skoro na nič. Väzobný režim je tvrdší ako majú vysoko rizikoví odsúdení v ústavoch s max. ostrahou.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

ephramko napísal: 03 máj 2024, 15:49Väzobný režim je tvrdší ako majú vysoko rizikoví odsúdení v ústavoch s max. ostrahou.
Preco je to vlastne takto nastavene?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 03 máj 2024, 19:13 Preco je to vlastne takto nastavene?
Na to ti neviem odpovedať. To je skôr otázka na niekoho, kto sa zaoberá históriou práva alebo na politikov. Čo si tak laicky pamätám, tak poslednú novelu trestného poriadku robil ešte katoliban, konkrétne minister Lipšic. Práve vtedy sa menila dĺžka väzby kvôli organizovanému zločinu a neschopnosti našej justície. Nebol by to katoliban, keby si tam neprepašoval svoje videnie sveta napr. na drogovú politiku. A práve vďaka Lipšicovi dnes sedia vo väzbe až na 4 roky tí tzv. mastičkári. Aj keď podľa mňa by v týchto prípadoch postačoval dohľad úradníka + náramok. Lebo logicky sa to dá celkom jednoducho odsledovať, či pokračuje v trestnej činnosti. Tá zlá diablova rastlina sa mu nezjaví len tak sama od seba za noc v obývačke. Plus samotný väzobný režim a jeho tvrdosť bude pravdepodobne ešte bolševický pozostatok a metóda "lámania človeka".
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ono by to az tak nevadilo ak by vazba netrvala v slovenskych podmienkach tak dlho :)
BTW Lipsic toho ma sice dost za usami ale nazvat ho katolibanom...straca sa tym caro toho pomenovania.
gogo956
Redeemer
Redeemer

vo väzbe su vsetci defacto spolu vratane tazkych kriminalnikov. Zatial co pri vykone trestu uz je zohladnene za co konkretne clovek sedi. Preto je vazba z principu tvrdsia. /z pohladu priemerneho väzna/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 04 máj 2024, 6:35 vo väzbe su vsetci defacto spolu vratane tazkych kriminalnikov. Zatial co pri vykone trestu uz je zohladnene za co konkretne clovek sedi. Preto je vazba z principu tvrdsia. /z pohladu priemerneho väzna/
Predpokladam, ze je to tak aj na to aby sa zabranilo ovplivnovaniu svedkov.
Pilifo napísal: 03 máj 2024, 14:43 To by sa dalo pomerne ľahko vyriešiť veľmi silným firewallom a blokovaním stránok, resp. dal by sa povoliť len nejaký schválený zoznam webov, cez ktoré sa nedá komunikovať, len konzumovať obsah. Za ďalšie by sa dal sledovať celý traffic, takže keby sa aj niekomu podarilo cez internety kontaktovať nejakého svojho kamoša, tak pri dobre nastavenej správe siete by to admin odsledoval...
Tym ale stale nezabranis tomu aby sa informacie dostali dnu. Dokonca stale ide dostat informacie smerom von, ak si odmyslim GET poziadavky, tak uz len tym, ze by si F5 v browsri mackal na dohodnutej adrese v spravnych intervaloch (morzeovka).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 03 máj 2024, 22:57 BTW Lipsic toho ma sice dost za usami ale nazvat ho katolibanom...straca sa tym caro toho pomenovania.
Málo vieš o jeho politickej minulosti. Kresťanská únia je podľa mňa jednoznačne katoliban. Jeho best friend Palko poslal vlastného syna na liečenie a druhý jeho best friend Krajniak aktuálne kandiduje do EU s prečiarknutým dúhovým kosákom. Pamätám si, ako Lipšic aktívne zo svojej politickej funkcie sa snažil ovplyvňovať súdy vo veci Skrúcaného nehody s heslom "oko za oko, zub za zub"...až pokiaľ Boh neposlal chodca aj pod lipšicove auto. Ale to je do inej témy...
gogo956 napísal: 04 máj 2024, 6:35 vo väzbe su vsetci defacto spolu vratane tazkych kriminalnikov. Zatial co pri vykone trestu uz je zohladnene za co konkretne clovek sedi. Preto je vazba z principu tvrdsia. /z pohladu priemerneho väzna/

Odporúčam si pozrieť rozhovor s Norou Kabrhelovou alebo s tým "mastičkárom", ktorému hrozilo 20-25rokov a štát chcel urobiť z jeho rodičov a neplnoletého syna bezdomovcov. Oni do detailov hovoria, ako vyzerá väzba. Ten pán dokonca zažil ako jeho spoluobvinení na cele spáchal samovraždu. Stručne povedané, na cele si 23 a pol hod. z dňa. Nemôžeš ísť ani na chodbu/oddelenie. Jedlo ti nosia na celu. Máš nárok na prechádzku v takej betónovej miestnosti bez plafónu. Sprcha 2x týždenne. Von sa dostaneš, iba keď ideš na súd.

A potom sa vo väzbe ocitli papaláši a zrazu im po 30 rokoch začalo vadiť, ako tento systém (ktorý oni nastavovali) vyzerá a že tam nie je netflix a klíma. :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

inac mate na obed rovnake jedlo ako vazni? ci vam varia osobitne.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 04 máj 2024, 10:35 Odporúčam si pozrieť rozhovor s Norou Kabrhelovou alebo s tým "mastičkárom", ktorému hrozilo 20-25rokov a štát chcel urobiť z jeho rodičov a neplnoletého syna bezdomovcov. Oni do detailov hovoria, ako vyzerá väzba.
Tento pan sice mohol podla neho vyrabat masticky uplne zadarmo a rozdavat nudznym, ale z rozpravania mi uplne ako neviniatko neprisiel. Tym samozejme nehovorim, ze tresty su primerane, to nie. Moze akurat sluzit za extremny priklad, kde stat dokaze cloveka dostat ak robi iba "mastickara", teda aspon tak to tvrdi on a cela jeho rodina...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A dopustil sa mastičkár aj nejakého zločinu s obeťami?

Ja totiž nevidím ani na dílerstve drog nič zlého, aj keď sám žiadne drogy neberiem ani nedílujem. Je to dobrovoľná transakcia medzi 2 dospelými a svojprávnymi ľuďmi, takže nie je dôvod nikoho zatvárať. Najúsmevnejšie na tom je to, že dílovanie istých drog ako alkoholu alebo cigariet je štátom posvätené, úplne legálne a dokonca aj propagované reklamou...
gogo956
Redeemer
Redeemer

To je uplne absurdne, aby ludi za to zatvarali na 20-25rokov, veď tolko bežne nedostavaju ani vrahovia. Pritom všade vo svete je trend liberalizacie k uzivaniu a pestovaniu konope. Upozornujem ze osobne uzivanie psychotropnych latok nikomu nedoporucam ani nenavadzam ani nepovazujem za spravne, ale ide o princip.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

retkvic napísal: 07 máj 2024, 23:04 Tento pan sice mohol podla neho vyrabat masticky uplne zadarmo a rozdavat nudznym, ale z rozpravania mi uplne ako neviniatko neprisiel. Tym samozejme nehovorim, ze tresty su primerane, to nie. Moze akurat sluzit za extremny priklad, kde stat dokaze cloveka dostat ak robi iba "mastickara", teda aspon tak to tvrdi on a cela jeho rodina...
Treba dat dojmy stranou. Po 3 rokoch väzby by si aj ty vyzeral ako prvotriedny basista. :D Súd by mali zaujímať len dôkazy. A pravda je taká, že polícia u toho pána nezaistila výpovede, ktoré by potvrdzovali, že díloval, ani si pán nežil nad pomery, ani sa u neho nenašla nejaká vyššia hotovosť nevysvetleného pôvodu. Bol zamestnaný, bezúhonný. O pár kilometrov ďalej za našimi hranicami by dostal pokutu a prepadnutie majetku (nie celého, ale max. by mu zhabali záhradnícke nožnice a lopatku, alebo čo používal pri pestovaní vonku).
M142 napísal: 07 máj 2024, 22:46 inac mate na obed rovnake jedlo ako vazni? ci vam varia osobitne.
Varí sa zvlášť. Sú na to tabuľky, podobne ako v školskej jedálni. Proste nejaký kalorický príjem, zloženie, rozpočet na 1 porciu. Často tú stravu musia vymyslieť ad hoc podľa toho, čo nám dal nejaký sponzor a pod. No a my sme v zamestnaneckom/služobnom pomere, takže je to ako v každej inej práci a je na zamestnávatelovi, či ti dá minimum podľa zákonníka práce alebo ti na stravu bude prispievať viac. V realite teda máme o niečo pestrejšiu a bohatšiu stravu a môžeme si vybrať jedlo. Na druhej strane máme zase problémy ako všetci ostatní. Tabuľkové platy sú nízke a v BA kraji si aj nadpriemerný kuchár vie celkom slušne zarobiť. Takže väčšinou sa k nám hlásia podpriemerne variaci kuchári, ktorí navyše nemajú žiadne skúsenosti s varením v takom veľkom objeme a s takými "kolegami".
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

diky za odpoved. a este ma napadli dve veci. 1. ak by si vstupil do sluzby alebo jak sa to tam nazyva, ked mas hodnost, ake vyhody a povinnosti by z toho vyplyvali a co by sa zmenilo oproti ciste civilnemu zamestnaniu vo vazeni? 2. je tam moznost nejakeho karierneho rastu(nemusi to byt nutne iba v danom zariadeni, ale celkovo v strukture zvjs) alebo je to viacmenej ta ista robota do konca zivota?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

M142 napísal: 09 máj 2024, 21:22 diky za odpoved. a este ma napadli dve veci. 1. ak by si vstupil do sluzby alebo jak sa to tam nazyva, ked mas hodnost, ake vyhody a povinnosti by z toho vyplyvali a co by sa zmenilo oproti ciste civilnemu zamestnaniu vo vazeni? 2. je tam moznost nejakeho karierneho rastu(nemusi to byt nutne iba v danom zariadeni, ale celkovo v strukture zvjs) alebo je to viacmenej ta ista robota do konca zivota?
1. Podmienkou vstupu do zboru je taká klasika: fyzické testy, psychotesty, testy zo slovenčiny a naučiť sa strielať. Rozdiel je ten, že zatiaľ čo dozorca dostane tú najnižšiu hodnosť, ja ako VŠ vzdelaný odborník dostanem rovno po zložení skúšok dôstojnícku hodnosť. Ide o peniaze. Za hodnosť dostávaš k mzde príplatky a čím vyššia šarža, tým vyšší príplatok. To je stabilný príplatok za hodnosť, okrem toho ti môže dať riaditeľ navyše ešte odmeny za plnenie úloh, ktoré vyplývajú z tvojej hodnosti. Ešte je tu aj šanca na výsluhový dôchodok. Hovorím šanca, lebo sociálne vlády robili do toho neustále zásahy. Znižovali % vymeriavacieho základu, čiže výšku dôchodku a predlžovali odslúžené roky. Aktuálne je to nastavené na min. 25 rokov a to odslúži málokto. Rovnako majú naše odbory neustály spor s ministerstvom, pretože požadujeme príspevok za prácu v ústavoch. Je to nebezpečné a veľmi špecifické prostredie, ktoré na príslušníkov vplýva negatívne psychicky. V podstate 8 alebo 12hod. denne si zavretý v base, aj keď si nevinný človek a si v osobnom kontaktne s odsúdenými. Podľa nás by všetci zamestnanci mali byť zaradení v tej najvyššej triede, čo sa týka rizika, rovnako ako keď má človek prácu, ktorá mu poškodzuje zdravie (napr. v bani). A pre také špecifické povolanie, ako mám ja, môže byť nevýhodou aj to, že v službe nemôžem mať žiaden iný príjem. Množstvo psychológov okrem hlavnej práce pre štát, totiž má aj iné zárobky. Napr. robia psychoterapiu alebo lektorskú činnosť. A tiež sa nemôžem občiansky/politicky angažovať a mám proste slúžiť bez ohľadu na to, aká vláda je pri moci.

2. Po vstupe do ZVJS by sa pre mňa nič nezmenilo. Ďalej by som robil rovnakú prácu ako teraz. Pretože som na takej špec. pozícii. Rozdiel je ten, že ako príslušník musíš počúvať a vydávať rozkazy. Za bežnej situácie sa nič nemení, ale môže nastať mimoriadna situácia. Teraz si vymyslím, napr. by som musel ísť odomknúť zbrane, zobrať si brokovnicu a evakuovať svojich kolegov civilov. Záleží od mimoriadnej situácie a našich plánov na tieto situácie. Ale keď si len zamestnanec, civil, tak prakticky každý plán začína tým, že ťa evakuujú von z ústavu a tým to pre teba končí. Zatiaľ čo príslušníci tam musia zostať, dostať to pod kontrolu alebo situáciu aspoň udržať, pokiaľ nedorazia posily z iných ústavov, od polície, prípadne aj armády ak by bolo treba.

3. Kariérne ja už nikam postupovať nemôžem. Väzenský psychológ je tak vysoko, že ďalej sú už len politické funkcie na riaditeľstve/ministerstve. A všetci vieme v akom štáte žijeme a akým štýlom sú vyberaní hlavní štátni radcovia, štátni tajomníci a pod. Inteligencia, vzdelanie, odbornosť a dlhé roky praxe sú v prípade 4. ficovej vlády nevýhodou a diskvalifikujú ťa z výberového procesu. Reálne ja teda postupovať môžem iba platovo, automaticky bez vyjednávania, podľa odslúžených rokov a oproti inej práci "vo verejnom záujme" je u nás to zvyšovanie mzdy dosť výrazné. Plus ak by som bol v zbore, tak ten kariérny postup by záležal aj od hodnosti. Musíš byť plukovník, generál a pod. A ako sa povyšuje? No tak, že ťa na povýšenie navrhne tvoj nadriadený veliaci dôstojník a nejaké ďalšie šarže to odsúhlasia na riaditeľstve. Čiže kamarátkšefty a rektálny skialpinizmus. A na toto ja nemám nastavený morálny kompas.
Napísať odpoveď