M142 napísal: 09 máj 2024, 21:22
diky za odpoved. a este ma napadli dve veci. 1. ak by si vstupil do sluzby alebo jak sa to tam nazyva, ked mas hodnost, ake vyhody a povinnosti by z toho vyplyvali a co by sa zmenilo oproti ciste civilnemu zamestnaniu vo vazeni? 2. je tam moznost nejakeho karierneho rastu(nemusi to byt nutne iba v danom zariadeni, ale celkovo v strukture zvjs) alebo je to viacmenej ta ista robota do konca zivota?
1. Podmienkou vstupu do zboru je taká klasika: fyzické testy, psychotesty, testy zo slovenčiny a naučiť sa strielať. Rozdiel je ten, že zatiaľ čo dozorca dostane tú najnižšiu hodnosť, ja ako VŠ vzdelaný odborník dostanem rovno po zložení skúšok dôstojnícku hodnosť. Ide o peniaze. Za hodnosť dostávaš k mzde príplatky a čím vyššia šarža, tým vyšší príplatok. To je stabilný príplatok za hodnosť, okrem toho ti môže dať riaditeľ navyše ešte odmeny za plnenie úloh, ktoré vyplývajú z tvojej hodnosti. Ešte je tu aj šanca na výsluhový dôchodok. Hovorím šanca, lebo sociálne vlády robili do toho neustále zásahy. Znižovali % vymeriavacieho základu, čiže výšku dôchodku a predlžovali odslúžené roky. Aktuálne je to nastavené na min. 25 rokov a to odslúži málokto. Rovnako majú naše odbory neustály spor s ministerstvom, pretože požadujeme príspevok za prácu v ústavoch. Je to nebezpečné a veľmi špecifické prostredie, ktoré na príslušníkov vplýva negatívne psychicky. V podstate 8 alebo 12hod. denne si zavretý v base, aj keď si nevinný človek a si v osobnom kontaktne s odsúdenými. Podľa nás by všetci zamestnanci mali byť zaradení v tej najvyššej triede, čo sa týka rizika, rovnako ako keď má človek prácu, ktorá mu poškodzuje zdravie (napr. v bani). A pre také špecifické povolanie, ako mám ja, môže byť nevýhodou aj to, že v službe nemôžem mať žiaden iný príjem. Množstvo psychológov okrem hlavnej práce pre štát, totiž má aj iné zárobky. Napr. robia psychoterapiu alebo lektorskú činnosť. A tiež sa nemôžem občiansky/politicky angažovať a mám proste slúžiť bez ohľadu na to, aká vláda je pri moci.
2. Po vstupe do ZVJS by sa pre mňa nič nezmenilo. Ďalej by som robil rovnakú prácu ako teraz. Pretože som na takej špec. pozícii. Rozdiel je ten, že ako príslušník musíš počúvať a vydávať rozkazy. Za bežnej situácie sa nič nemení, ale môže nastať mimoriadna situácia. Teraz si vymyslím, napr. by som musel ísť odomknúť zbrane, zobrať si brokovnicu a evakuovať svojich kolegov civilov. Záleží od mimoriadnej situácie a našich plánov na tieto situácie. Ale keď si len zamestnanec, civil, tak prakticky každý plán začína tým, že ťa evakuujú von z ústavu a tým to pre teba končí. Zatiaľ čo príslušníci tam musia zostať, dostať to pod kontrolu alebo situáciu aspoň udržať, pokiaľ nedorazia posily z iných ústavov, od polície, prípadne aj armády ak by bolo treba.
3. Kariérne ja už nikam postupovať nemôžem. Väzenský psychológ je tak vysoko, že ďalej sú už len politické funkcie na riaditeľstve/ministerstve. A všetci vieme v akom štáte žijeme a akým štýlom sú vyberaní hlavní štátni radcovia, štátni tajomníci a pod. Inteligencia, vzdelanie, odbornosť a dlhé roky praxe sú v prípade 4. ficovej vlády nevýhodou a diskvalifikujú ťa z výberového procesu. Reálne ja teda postupovať môžem iba platovo, automaticky bez vyjednávania, podľa odslúžených rokov a oproti inej práci "vo verejnom záujme" je u nás to zvyšovanie mzdy dosť výrazné. Plus ak by som bol v zbore, tak ten kariérny postup by záležal aj od hodnosti. Musíš byť plukovník, generál a pod. A ako sa povyšuje? No tak, že ťa na povýšenie navrhne tvoj nadriadený veliaci dôstojník a nejaké ďalšie šarže to odsúhlasia na riaditeľstve. Čiže kamarátkšefty a rektálny skialpinizmus. A na toto ja nemám nastavený morálny kompas.