Energeticke napoje

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

aky je najlepsi energetak??

Hlasovanie ukončené 17 jún 2009, 21:50

Redbull
32
67%
UP
14
29%
Power UP
2
4%

Celkom hlasov: 48

retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Energeticke napoje

Príspevok od používateľa retkvic »

*****HERO***** napísal: 30 máj 2024, 13:45 ja mam zas z kofeinu take svalove tiky na nohach, je to vidno aj okom, akokeby tie svaly bublali
hmm, z kofeinu vseobecne, alebo z energetickych napojov, ja ked som to pil davnejsie denne a viac krat, tak to malo podobne ucinky, s tymi svalovymi krcami ako tikmi, pripadne aj to pychanie pri srdci moze byt.

taki7
Ak chces nejako nabudit pozornost mozes vyskusat pravy japonsky matcha tea, predava sa to v takych zelenych malych sackoch, mozno to nema az taky extra boost ako tie energetaky, no mne to staci.
https://caje.heureka.sk/cajova-kvetina- ... /#prehlad/
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

32mg/100ml bol kedysi limit v EU, viac kofeinu nemohli obsahovat. Tak uz to asi neplati.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

wladas napísal: 30 máj 2024, 20:28Monster ma vyrazne viac kofeinu a cukru. Jemu by som sa vyhol oblukom.
Monster ma aj verzie bez cukru.

Otazka - ako velmi je dolezity/potrebny/skodlivy kofein ak pouzivam energetaky cisto medzi cinnostami kde je znacna davka adrenalinu? Pretoze oba su stimulanty a adrenalinu sa nevyhnem, nebolo by pre mna lepsie len proste nejaky vitaminovy + mineralny + amino kyseliny mix?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Javatar
kazdy clovek znasa kofein znacne rozdielne. Poznam 50kg zenu ktora denne , kazdy den, vypije minimalne 1liter energetakov a niekedy k tomu este kofeinove tablety a je dlhodobo s tym uplne v pohode. Ja zase som typ ze si dam jeden pol litrovy a uz sa mi klepu ruky a nemozem v noci spat.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

To mi je uplne jasne, otazka bola skor na kombinaciu 2 stimulantov (kofein + adrenalin).
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Čisto teoreticky, čo keby niekto vypil 10 plechoviek (0,5 litra) energy za deň? 😁
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tak ono kofein je ta najmenej "škodlivá" látka v energeťakoch. Najväčší problém je tam cukor a iné prídavné látky ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 31 máj 2024, 11:00 Javatar
kazdy clovek znasa kofein znacne rozdielne. Poznam 50kg zenu ktora denne , kazdy den, vypije minimalne 1liter energetakov a niekedy k tomu este kofeinove tablety a je dlhodobo s tym uplne v pohode.
je s tým v pohode na základe jej poznatkov? Lebo by sa mohlo stať, že ju raz ako 35-ročnú odvalí
gogo956
Redeemer
Redeemer

Beardie
Uz ma 40. V kazdom pripade si myslim ze tak vysoky prijem kofeinu nie je ok.

Taki7
mohol by nastat lahko srdcovocievny kolaps
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Jeden 50rocny kolega z prace zvykol pijavat 10x 250ml hellov denne, aj v noci si zvykol otvorit jeden od smedu. Bolo vidiet nanom ze je strasne napety a nervoznejsii. Ale uz pol roka nepije energetaky, a prospelo mu to na psychyke.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kamarát z mladosti si tými povzbudzovadlami privodil infarkt. Jazdil od severu Maďarska po juh Poľska ako servisák jednej firmy, aby vydržal lial do seba tie energeťáky.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Nuž, rada nad zlato, nepiť to vôbec. 😁
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Nie. Len treba piť s mierou. Tak je to pri všetkom, čo jeme alebo pijeme...
lukas9206 napísal: 31 máj 2024, 11:30 Najväčší problém je tam cukor a iné prídavné látky ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.
Ktoré látky presne?

Pozerám že všetky energeťáky (Monster, RedBull, Hell, Tiger) majú 11g/100ml, čo je podobne rovnako ako v CocaCole, Hello džúsoch alebo v Nestea.
- až podozrivo rovnako majú všetci rovnakých 10-11g/100ml :hmm:
- jedna 1,5l Cola denne je teda horšia ako Monster, každopádne obe prekračujú odporúčanú dávku cukru podľa NWO (40g)
- tak podľa mojich výpočtov vypijem cca 250g cukru denne, mám už roky rovnakú váhu 70kg takže asi OK, ale radšej to skúsim znížiť
gogo956
Redeemer
Redeemer

V colách je problém vysoký obsah kyseliny fosforočnej ktorá pri vysokom prijme nie je zdravá.
Pri vsetkych tychto napojoch vratane energetakov sa zvyne pouzivat "amónny karamel" resp "Amoniak sulfitový karamel" a to je alergén. Ale ako vo všetkom, aj tu vela zavisi od mnozstva. Ked si clovek da takyto napoj občas v primeranom mnozstve, tak je to realtivne ok. V pripade že sa tým človek nalieva dennodenne velke davky tak to urcite ok do buducna nie je.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 02 jún 2024, 11:48Pri vsetkych tychto napojoch vratane energetakov sa zvyne pouzivat "amónny karamel" resp "Amoniak sulfitový karamel" a to je alergén.
Alergeny su aj ryby, oriesky, mlieko, vajcia, soja, sezam, dokonca aj ovocie a zelenina, jablka, hrusky, mrkva, paradajky - takze to vsetko je nezdrave?
lukas9206 napísal: 31 máj 2024, 11:30Tak ono kofein je ta najmenej "škodlivá" látka v energeťakoch. Najväčší problém je tam cukor a iné prídavné látky ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.
Tiez by ma zaujimalo, v com presne su energetaky skodlive, aj nejake zdroje, dokazy, studie.

Cukor je komplexna tema, tam ide o mieru, ako uz bolo povedane, ak by mal byt prave cukor problemom, tak preco sa neriesi v inych napojoch, dokonca mlieko obsahuje laktozu, co je mliecny cukor, je to disacharid, rovnako ako trstinovy cukor, pritom laktozu alebo mlieko obsahuje mozno kazda druha potravina, podobne ako trstinovy cukor, je v beznom jedle, omackach, aj tam, kde vobec nie je potrebny.

Taktiez energetaky sa neodporucaju detom, ale presladene napoje a potraviny s cukrom, aj mliecne, su propagovane ako zdrave a priamo pre deti.

Cukor ma aj samostatnu temu.

Cukor - www.hojko.com

Ja som to uz niekde pisal, vypijem asi 2-3 plechovky energetakov tyzdenne (250ml) a hlavne pijem od smadu len vodu, toto je podla mna najpodstatnejsie, nepit od smadu, alebo hladu nic sladene, ani energetaky, ani kolu, ani dzusy, ani sladene vody.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Cukor sám o sebe nie je problém ani u detí. Problém je ak vytláča zo stravy hodnotnejšie potraviny. Ale pokial niekto jedáva plnohodnotne a k tomu ma taky vydaj energie že nemá nadváhu, tak umierneny prijem cukru mu zdravie nenaruší.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Bude to aj o konkrétnom organizme a jeho metabolizme, myslím si.
Pijával som 5-7 osladených káv medom/cuktom a denne zjedol balenie čokolády a/alebo jednu-dve tatranky (iné niečo). K tomu takmer denne liter nejakého sladeného džúsu.
Sladkosí jem menej, káv vypijem rovnako - s medom. Už sa zďaleka toľko nehýbem, dôchodok.
Hmotnosť drží rovká.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Dreamer napísal: 02 jún 2024, 12:27
Tiez by ma zaujimalo, v com presne su energetaky skodlive, aj nejake zdroje, dokazy, studie.

Cukor je komplexna tema, tam ide o mieru, ako uz bolo povedane, ak by mal byt prave cukor problemom, tak preco sa neriesi v inych napojoch, dokonca mlieko obsahuje laktozu, co je mliecny cukor, je to disacharid, rovnako ako trstinovy cukor, pritom laktozu alebo mlieko obsahuje mozno kazda druha potravina, podobne ako trstinovy cukor, je v beznom jedle, omackach, aj tam, kde vobec nie je potrebny.

Taktiez energetaky sa neodporucaju detom, ale presladene napoje a potraviny s cukrom, aj mliecne, su propagovane ako zdrave a priamo pre deti.

Ja som to uz niekde pisal, vypijem asi 2-3 plechovky energetakov tyzdenne (250ml) a hlavne pijem od smadu len vodu, toto je podla mna najpodstatnejsie, nepit od smadu, alebo hladu nic sladene, ani energetaky, ani kolu, ani dzusy, ani sladene vody.
Pár rokov dozadu čo som sa tomu venoval tak napríklad kyselina benzoova, amoniakovy karamel.... Mám po ruke Redbull a je pravda, že ten si stále drží to, že je jeden z "najzdravších" energeťakov čo sa týka prídavných látok. Na to štúdiu netreba, ak sú v ňom zdraviu nie prospešne latky.

Čo sa týka cukru, je to komplexná téma ale v podstate aj nie.
Dôležite je aký zdroj cukor zvolíš a okolnosti konzumácie. Problém je konzumácia cukru z priemyselne upravených potravin bez prídavných makroživin. A ako vravíš, cukor je dnes všade a aj preto som veľkým odporcom priemyselné vyrábaných/procesovaných potravín. Je veľký rozdiel ak do tela dáš jeden energeťak (čo je mimochodom denná dávka cukru. A bežne vidím ľudí piť aj tie veľké 500ml balenia. Plus do toho Cola a iné priemyselné uprvané potraviny) alebo prirodzený cukor.
Dreamer napísal: 02 jún 2024, 12:27 Taktiez energetaky sa neodporucaju detom, ale presladene napoje a potraviny s cukrom, aj mliecne, su propagovane ako zdrave a priamo pre deti.
Snáď nechceš porovnávať mlieko alebo jogurt hoc aj s cukrom s energeťakom. Energeťak obsahuje aj kofein, preto sa neodporúča deťom. Ale to žeby mali byť upozornenia na potraviny z väčším obsahom cukru tak s tým súhlasím.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Kyselina benzoova sa myslim posledne roky v potravinach uz vyrazne menej pouziva. S tymi energetakmi je problem s velkym prijmom kofeinu. Lebo niektori ludia si neuvedomuju svoj celkovy denny prijem: napr vypiju liter coly, energetak, niekolko káv a pripadme este si daju vo fitku preworkout ktory mava tiez hodne kofeinu. A to uz na srdce moze byt skutocne znacna zataz. Nehovoriac o tom ze takto nastreleny clovek bude mat horsi spanok, co znamena horsiu regeneraciu a to ma zase jednoznacny vplyv na imunitu ci vznik civilizacnych ochoreni.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Taurín neškodí?
Napísať odpoveď