Energeticke napoje

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

aky je najlepsi energetak??

Hlasovanie ukončené 17 jún 2009, 21:50

Redbull
32
67%
UP
14
29%
Power UP
2
4%

Celkom hlasov: 48

Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Energeticke napoje

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Taurín je aminokyselina, ktorá vzniká prirodzene v tele.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar napísal: 02 jún 2024, 21:56 Taurín neškodí?
Taurín je v spravnom množstve zdravý a pre telo potrebný. Dokonca má podla niektorých výskumov možný anti-aging potenciál.
Do energetických nápojov sa pridáva preto, že čiastočne znižuje niektoré negatívne vedlajšie účinky kofeinu.
Kde je teda problém? Ten je zase iba v otázke primeranosti. Lebo tým ze taurin znizuje prejavy nadmerneho prijmu kofeinu ako napr búšenie srdca a pod, tak ludia tým pádom si až tak neuvedomuju kolko kofeinu uz do seba dostali.
To sa typicky stáva napr. keď ludia kombinuju energeticke napoje vo velkom mnozstve spolu s alkoholom. A pod vplyvom alkoholu človek castokrat prestava vnimat kolko čoho vypil a tým sa vyýrazne zvyšuje napr riziko akutnych srdcovocievnych príhod. Energeticke nápoje kombinovat s alkoholo je rizikové.
Ďalší problem energetakov je, že sú velmi oblubene aj medzi detmi a nedospelou mládežou. A ich organizmus je ešte len vo vývoji. Rýchlo si zvykajú na príjem psychotropnej látky ktorou kofeín bez debaty je. A to ma za následok väčšiu pravdepodobnost experimentovania s inymi psychotr. latkami do buducna, pretoze mozog je tak uzposobeny, ze vzdy tuzi po silnejsom a silnejsom stimule. Samozrejme to neznamena že to tak musi fungovat u kazdeho mladeho, ale je to zvysene riziko.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Či náhodou Taurín nespôsobuje to pichanie, to mi už skôr napadlo, odvtedy ma ani raz nepichlo. Iba v ten deň viackrát.
gogo956
Redeemer
Redeemer

taki7 napísal: 03 jún 2024, 8:50 Či náhodou Taurín nespôsobuje to pichanie, to mi už skôr napadlo, odvtedy ma ani raz nepichlo. Iba v ten deň viackrát.
to práveže spôsobuje kofeín. Ja si dávam čistý taurín bez kofeinu aj pomerne velke davky a nikdy ma z neho v srdci nepichalo.
Kofeín u citlivych ludi može sposobiť zrýchlené bitie srdca a aj jeho nepravidelnost. Ale zavisi to od konkretneho človeka a od velkosti dávky.
taki7
Professional
Professional

Ja bežne pijem nápoje s kofeínom a nepichá ma po nich...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

taki7 napísal: 03 jún 2024, 10:26 Ja bežne pijem nápoje s kofeínom a nepichá ma po nich...
Tak dlho sa po vodu chodi kym sa dzban nerozbije? .. ci tak nejak ..

mozno aj nejaka nahoda, ze si este k tomu mal aj nejaky stres, vyssi tlak, alebo cokolvek ..
gogo956
Redeemer
Redeemer

taki7 napísal: 03 jún 2024, 10:26 Ja bežne pijem nápoje s kofeínom a nepichá ma po nich...
Ak mas na mysli kavu tak to sa uplne porovnat s energetakom neda aj ked oba napoje obsahuju kofein.
taki7
Professional
Professional

Coca-Cola, Kofola, Cola a tak...
gogo956
Redeemer
Redeemer

taki7 napísal: 03 jún 2024, 22:04 Coca-Cola, Kofola, Cola a tak...
v tychto napojoch je ale vyrazne nizsia koncentracia kofeinu ako v energetaku takze sa to neda uplne porovnat
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Zaujimava nahoda, nedavno sme tu opat riesili moznu skodlivost energetakov, taktiez ja uz par tyzdnov skusam nahradzat energetaky ciernym cajom (aj ked ciastocne aj kvoli vratnym obalom, nebavi ma ich nosit do tych automatov).

Celkovo sa snazim stravovat stale zdravsie, uz pred niekolkymi rokmi som obmedzil cervene maso, udene maso a tiez maso celkovo a zvysil som podiel zeleniny.

Spat k energetakom, po tomto videu sa k nim uz mozno nevratim, odporucam si pozriet cele.

Co se děje s tělem, když pijete energeťáky

curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Najbohatší človek v Rakúsku, so 40 miliardami, je Dietrich Mateschitz - majiteľ Red Bullu, je to biznis
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Bol. Už nežije.
taki7
Professional
Professional

Celosvetovo je najpredávanejší Red Bull, 2. miesto Rockstar a Monster je až 5. napr.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

od 16minuty separ vysvetluje prečo nema taurin v jeho energy drinku. Hladinu taurinu sa da zistiť z rozboru krvi na požiadanie svojho obvodného lekára, ale vyzerá to tak že bežný človek netrpi deficitom. Pri vegetarianoch je asi skorej otazka suplementácie, ak nežere morske riasy.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Taurin sa tam dáva nie preto, že ho má človek málo, ale kvôli tomu že tlmí nežiaduce účinky vyššej dávky kofeínu...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dreamer napísal: 30 jún 2024, 21:29Zaujimava nahoda, nedavno sme tu opat riesili moznu skodlivost energetakov, taktiez ja uz par tyzdnov skusam nahradzat energetaky ciernym cajom (aj ked ciastocne aj kvoli vratnym obalom, nebavi ma ich nosit do tych automatov).

Spat k energetakom, po tomto videu sa k nim uz mozno nevratim, odporucam si pozriet cele.
Tak bez energetakov som uz asi 4 mesiace, vobec mi nechybaju, necitim sa unaveny, dokonca aj ked menej spim, staci mi menej spanku.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

neviem či tá informácia bola v nejakom videu na tomto fóre, ale videl som video ktoré vysvetľovalo fungovanie energeťákov takým spôsobom, že vlastne nedodávajú telu energiu - len blokujú receptory ktoré informujú telo o únave.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ano ale to je kofein, to robi aj kava akurat v energetakoch je toho kofeinu o dost viac.
heker napísal: 26 sep 2024, 21:52 Aky mate problem s energetakmi? Ma to daky kofein, taurin, no rovnako takns kofeinom si mozu deti urobit kavu alebo ju spravit doma. Tak teda?
Pre mna osobne su to farbiva, cukor/sladidla, no a potom, ze mi nesedi kombinacia kofein+adrenalin, kedze oba zvysuju tep no a ja energetaky pouzivam hlavne pri skydivingu alebo veternom tuneli kde sa adrenalinu nevyhnem (a pomahaju mi sa sustredit a podat lepsi vykon).

Preto momentalne experimentujem s vlastnou verziou energetaku, vysledky poslem po dokladnom testovani (co teraz mimo sezonu bude trvat mesiace).
gogo956
Redeemer
Redeemer

kofeín pomáha spalovať tuky v tele a tým napomáha fyzickemu vykonu. Ale! Každý človek reaguje individuálne, zároveň, na kofein vznika velmi rychlo tolerancia čo znamená že sa pozitivne učinky strácajú. Preto je ideálne ak sa kofein neužíva jaždodenne, ale s odstupom aspon 1-2 dni.
Celkovo sa ale dnes už postupne odstupuje od pouzivania kofeinu v športe, napr je stale väčšia predtreningoviek bez kofeinu.
Kofein ma totiz pomerny dlhy half life a ked si ho da clovek vo väčšom mnozstve poobede, tak mu zasahuje do spankovych cyklov /človek si to ani nemusi uvedomovat, normalne zaspi, len spanok nie je dostatocne regeneracny/.
S deťmi je zase ten problem, že su na kofein častokrát výrazne citlivejšie a môžu sa rychlejsie predávkovať na rozdiel od dospelych.

javatar
co som pozeral, tak umele farbiva sa dnes v energetakoch uz velmi nepouzivaju a existuje vela verzii bez cukru.
taki7
Professional
Professional

Zásadne s cukrom kupujem, pozerám zloženie. Tie umelé sladidlá..to je chémia a je to ešte horšie ako cukor. :-)
Napísať odpoveď