Tak moja banálna otázka. Aký zmysel má rozpočítavať teplo podľa plochy bytov? Je to bežná prax? Prečo nestačia merače tepla?
Keď už, tak by som to rozpočítaval podľa poschodia (teplo ide hore)...
Tak moja banálna otázka. Aký zmysel má rozpočítavať teplo podľa plochy bytov? Je to bežná prax? Prečo nestačia merače tepla?
neviem na akú teplotu kuria rodičia, nebývam s nimi. Ale viem, že určite neprekurujú aj keď som k nim prišiel, tak v byte nebolo horúco. Otec bol/je vždy taký regulátor čo sa týka radiatorov, zakúril ale rovnkao aj vypol, určite im nešli v kuse. Rovnako si zapisoval merače, vodu, plyn ako to tu ukazoval starysomar. Zálohové platby však neznižovali čo viem, vždy ich nechávali na takej hodnote ako platili, ani po bratovom či mojom odchode z bytu. Viac menej od zateplenia paneláku majú stále preplatky.wladas napísal: 03 jún 2024, 15:52 mLux a baldorec na aku teplotu kurite bezne?
Logicky asi viac kedze mate preplatok a nadpriemernu spotrebu teraz zobrali na seba ti s podpriemernou.
wladas napísal: 03 jún 2024, 18:16 Kúrim na 22 v obývačke a 18 spálňa, ostatné miestnosti 20. Mám merače na radiátoroch a všade termostat z Lidlu, ten digitálny.
Posledných 5 rokov som mal vždy preplatok od 50-150€.
Ale len tak pre zaujímavosť pozriem zvlášť to kúrenie.
Autoeditácia príspevku po 1 min 10 sek:
Vole to ako som napísal ten príspevok
Autoeditácia príspevku po 18 hod 20 min 34 sek:
Tak som pozrel papiere, v roku 2022 som za kúrenie platil 330€, za rok 2023 368€.
Preplatok je veľký preto, lebo pôvodné platby boli 150€ a ďalší rok mi ich zvýšili na 175€ cca mesačne.
je to pre nich lacnejsie na vyrobu, palmovy tuk je velmi lacny. Nesmie sa to ani oznacovat ako syr ale ako "potravinovy vyrobok".baldorex napísal: 08 jún 2024, 17:03 No fuj, našťastie také syry nejem, ale nahnevalo by ma to. Aký dôvod je dávať tam rastlinný tuk?
to hej, ale myslel som že mlieko má samo o sebe dosť tuku, takže ho netreba pridávať ale skôr znižovať pre pseudo fit verzie.gogo956 napísal: 08 jún 2024, 17:13 je to pre nich lacnejsie na vyrobu, palmovy tuk je velmi lacny. Nesmie sa to ani oznacovat ako syr ale ako "potravinovy vyrobok".
Má, ale ide čisto len o tú ekonomiku, že rastlinný tuk je lacnejší ako smotana. Margarín nie je žiadna novinka. Skôr ide o ten palmový olej, ktorý bol u nás novinka tak pred 10 rokmi a bol cenovo ešte lacnejší ako naše rastlinné tuky. Ale dnes ako spotrebiteľ vnímam, že sa trend obracia a veľa produktov má na sebe veľký nápis, že neobsahujú palmový olej.baldorex napísal: 08 jún 2024, 20:09 to hej, ale myslel som že mlieko má samo o sebe dosť tuku, takže ho netreba pridávať ale skôr znižovať pre pseudo fit verzie.
Dúfam že Encián a Niva tento problém nemá![]()