Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Blastbit »

harrison314 napísal: 24 jún 2024, 15:56 Trafil si kliniec po hlavicke, podstatov nabozenstva su mocenske zaujmy, plati to aj dnes aj tu. Nic viac by som na tom nehladal. Funguje to uz od starovekeho Egyptu, fungovalo to pred tym, ako vzniklo samotne Krestastvo.
Jedná sa o zneužitie naboženstva. Ak sa niekde tvrdí že miluj svojho blížneho, tak nepôjdem vyhladiť iný národ kvôli inej farbe pleti.
No kto má strategické mocenské záujmy a kto chce mať vplyv nad zdrojmi, tak zneužije náboženstvo na tieto ciele, ľudia sa sfanatizujú.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

A je to zneuzitie nabozenstva? Ci jeho inherentna vlastnost? (Nebavime sa o ososbnej viere ale o organizovanych nabozenstvach.)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked naboženstvo tvrdí miluj svojho bližneho, tak potom sa neudeje situácia, že vodcovia krajin a duchovný vodcovia zväčša mocností nesfanatizuju svoje obyvatelstvo aby podnikli útoky len kvoli strategickým polohám a zdrojom na inú a menšiu krajinu.
Lenže deje sa to, ja súhlasím že sa to deje, je mi to proti srsti. V kresťanstve sa to samozrejme dialo a deje, no naboženstvo samo o sebe násilie nehlásalo. No dalšia vec ako Cirkev a ludia predtým spísali údaje do kníh ktorými potom mohli ovplyvnovať obyvatelstvo.
Lebo ak sú dve krajiny jedna početná mocnosť a druhá etnicky síce odlišnejšia a menšia, tak je možnosť normálneho obchodu medzi nimi aby prosperovali obaja. Dá sa dohodnúť kde je diplomacia vie byť aj cesta.
Ale ani v EU to medzi krajinami nevyzerá tak, že by sme si boli všetci rovný a žeby sme si pomáhali a bola spravodlivosť v cenách, mzdách, odvodoch a pod.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tu ti vypíšem dôvody len z tejto aktuálnej strany, prečo si farizej.

Neexistuje, že zlí veriaci sú cirkev. VY sami sa ako komunita, nazývate cirkev. Prvý príklad, že si farizej. Prekrúcaš skutočnosť podľa toho, ako ti to vyhovuje. Vyberáš si len to, čo sa ti zrovna hodí.

Ďalší príklad. Keď lukas9206 napísal, že ten Váš boh nie je teda "vševediaci, vševidiaci a všemohúci, keď zabúda na Satana", tak si sa začal vyhovárať, že aj on, ten Váš boh potrebuje podľa biblie odpočinok. Žiadna sebareflexia od Vás, že asi to s tým bohom nebude tak, ako to VY tvrdíte.

Alebo to s tými križiackymi vojnami, vraj boli len do moslimského sveta. Nie, neboli. Keď sa tu ozval harrison314, že boli aj do iných krajín, tak si sa začal vyhovárať, že to boli pohanské krajiny. A potom to ukazovanie prstom, že aj Nemecko sa zúčastňovalo križiackych výprav a rozpútalo 2. svetové vojny. Toto je jediné, čo viete. Ukazovať prstom na iných, a sebareflexia žiadna. Čo mi povieš k tomu násilnému vnucovaniu kresťanstva v Južnej Amerike? Vyvražďovanie domorodého obyvateľstva?

V kľude môžem ísť aj viac do minulosti a len z tejto témy vytiahnem X skvostov, prečo si farizej.

A poďme k mojej osobe. Tu mi vypíš, kde a v ktorej téme popieram akékoľvek zločiny komunistov, aké propagandy to tolerujem, a aký extrém podporujem. Som veľmi zvedavý, ako sa budeš vykrúcať pri tomto.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Blastbit (aj iní) - množstvo rôznych vynikajúcich myšlienok bolo, je - a bude zneužitých.
Ľahšie pomocou ľudí, opantaných akoukoľvek (často slepou) vierou, než tých so schopnosťou samostatného myslenia.
Cirkvi sa prevažne snažia ovládať a manipulovať svoje ovečky - ovce. Príznačné pomenovanie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

NoobszDJ
Ok ja ti vypíšem prečo sa mýliš v tvrdení že som farizej a že prečo si extremista v zmysle, že to ženieš do extremu odkedy si na mna reagoval.
1. vnimam chyby Cirkvi, viackrát som ich písal, no naboženstvo je o niečom inom, sú v tom rozdiely. Rozdiely ktoré ani Cirkev RKC nepraktizuje
2. ja som lukasovi odpísal, že samozrejme že Boh nemôže byť vševidiaci,vševeduci,všemohuci kedže pri tvorení sveta potreboval odpočinok.
" "vševediaci, vševidiaci a všemohúci" - kedže podla Biblie potreboval odpočinok pri tvorení sveta, tak určite nie je, mal by chyby. "
A nie že ja sa vyhováram na odpočinok Boha len aby som ho obhájil, kedže som napísal že určite má chyby...No ved v náboženstvách sa tvrdí že Satan chce, aby bol pred ludmi skrytý, aby mohol v ludstvu páchať zlo. Ked umrie žena nejak tragicky prečo by to mal byť hned zásah Boha a nie aj Satana ?
3. tými križiackymi výpravami si sa uplne prvý začal ohánať TY. Nikde som v príspevku netvrdil, že križiacke vojny šli len do moslimskeho sveta. Písal som toto " Mimochodom križiacke výpravy by neboli, ak by pristahovalecké moslimské národy nezačali prvé zabijať obyvatelstvo v tej oblasti kvoli Islamu. " - čiže to boli uplne tie prvé, historiu poznám. Až potom išli do pohanských krajin v Pobaltí. Kde boli napr Pohanský Prusi, mali pohanské zvyky ktoré tiež malo svoje chyby. No výpravy proti nim viedol Rád nemeckých rytierov.
To nie su žiadne vyhovorky, že to bolo pohanské krajiny. To bola historia tých národností, najmä Prusov a ich vojny aj s križiakmi.
No mohol by som spomenut aj križiacku výpravu do Byzantskej ríše, tam tá výprava bola čisto kvoli boju o zdroje upadajucej ríše.
4. navyše u teba je farizejské ked tvrdíš čo robili Spanieli, Portugalci to nie je ukazovanie na druhých ? a pritom žiješ v krajine ktorá má na rováši viac mrtvych ako Spanieli a Portugalci dohromady. Inak douč sa hlavne to, ze neboli len v Južnej Amerike ale Spanieli najmä v Strednej a Portugalci najmä v Južnej Amerike. Kebyže riešime aj Severnu Ameriku tak tam najmä Francuzi a Angličania s Indianmi. Niektoré kmene boli na jednej strane dalšie na druhej. Kto pozná historiu tak vie. No a pri Nemecku ti bude vadiť vyvraždovanie ludí v slovenských dedinách ? Kedže áno domorodé obyvatelstvo bolo zabíjané v Južnej Amerike, tak by ti malo vadiť aj zabijanie slovenských ludí Nemcami.
5. Okej tak mi sem postni tých x mojich skvostov, uvidíme či to bude x a preberieme to, kedže si myslíš že tromfuješ tak podme na to :wink:
6. Ja som sa ta iba pýtal či by si popieral aj ateistické zločiny všeobecne, ateistické zločiny komunistov, kedže tvrdíš to, že ateisti niesu extremisti.
No možno podporuješ propagandy legalizácie marihuany na rozne účely, najmä ateistická propaganda lgbt, no píšeš tu všeobecne extremne o tom ako keby všetci veriaci sú proti ateistom a že všetci veriaci bezohladu na vek sú zločinci.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 24 jún 2024, 16:11 Ked naboženstvo tvrdí miluj svojho bližneho, tak potom sa neudeje situácia, že vodcovia krajin a duchovný vodcovia zväčša mocností nesfanatizuju svoje obyvatelstvo aby podnikli útoky len kvoli strategickým polohám a zdrojom na inú a menšiu krajinu.
Lenže deje sa to, ja súhlasím že sa to deje, je mi to proti srsti. V kresťanstve sa to samozrejme dialo a deje, no naboženstvo samo o sebe násilie nehlásalo.
Ked sa budeme bavit o napriklad krestastve tak ta sklamem, ono hlasa nenavist voci vsetkemu nekrestanskemu a neveriacich povazuje za necitych, ktorych treba ocitot ohnom, napravit atd... Lebo nevidia pravdu atd...
Ak si myslis, ze sa mylim, tak mi kludne povdz o obdobi, kedy to tak nebolo.
Blastbit napísal: 24 jún 2024, 16:11 Ale ani v EU to medzi krajinami nevyzerá tak, že by sme si boli všetci rovný a žeby sme si pomáhali a bola spravodlivosť v cenách, mzdách, odvodoch a pod.
Myslienka, ze si vsetci rovni pri cenach a platoch je komunizmus. Ale tak trhova ekonomia nefungue. EU tebe ako jednotlivcovi umoznuje mat plat ako nor, len pre to musis nieco spravit ty sam.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 24 jún 2024, 16:58 Ked sa budeme bavit o napriklad krestastve tak ta sklamem, ono hlasa nenavist voci vsetkemu nekrestanskemu a neveriacich povazuje za necitych, ktorych treba ocitot ohnom, napravit atd... Lebo nevidia pravdu atd...
Ak si myslis, ze sa mylim, tak mi kludne povdz o obdobi, kedy to tak nebolo.

Myslienka, ze si vsetci rovni pri cenach a platoch je komunizmus. Ale tak trhova ekonomia nefungue. EU tebe ako jednotlivcovi umoznuje mat plat ako nor, len pre to musis nieco spravit ty sam.
1. pri prípadoch kacirov, pohanov, pirátov (tých ateistických), Moslimov ktorí vo Svätej Zemi zabijali miestnych veriacich a pod to inak ani nemohlo dopadnuť. Velká chyba kresťanstva, čo som v minulosti písal bolo upalovanie čarodejnic a zabijanie ludí kvoli lykantropii - psychickej chorobe. Obdobie kedy to tak nebolo ? máš pocit v SR, žeby ťa každý kresťan (katolik,evanjelik,pravoslavny a pod) šiel lynčovať za to že si ateista ?
2. poznám to, ale ide najmä o to ako nás berú v EU. Potraviny druhej kvality a vyššie ceny, mýlenie si nás so Slovinskom, myslia si že sme ešte CSSR a pod.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 24 jún 2024, 17:03 1. pri prípadoch kacirov, pohanov, pirátov (tých ateistických), Moslimov ktorí vo Svätej Zemi zabijali miestnych veriacich a pod to inak ani nemohlo dopadnuť. Velká chyba kresťanstva, čo som v minulosti písal bolo upalovanie čarodejnic a zabijanie ludí kvoli lykantropii - psychickej chorobe. Obdobie kedy to tak nebolo ? máš pocit v SR, žeby ťa každý kresťan (katolik,evanjelik,pravoslavny a pod) šiel lynčovať za to že si ateista ?
No vies, ze kacir je pre nich neveriaci? Pohan tiez. Obaja si zasluzili smert, lebo neverili v mierumilovneho Boha, co kazde lasku k bliznym a pre to museli zomriet, ale to ani inak nemohlo dopadnut.
Ano, ale to uplovanie vychadza z rovnakeho ucenia ako ta sucasna. Su tu aj taki, co by chceli, nastatie vrazda este nie je legalna. A mnohi ma nelincuju len pre to, ze sa im nechce doslovne dodrziavat bobliu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 24 jún 2024, 18:05 No vies, ze kacir je pre nich neveriaci? Pohan tiez. Obaja si zasluzili smert, lebo neverili v mierumilovneho Boha, co kazde lasku k bliznym a pre to museli zomriet, ale to ani inak nemohlo dopadnut.
Ano, ale to uplovanie vychadza z rovnakeho ucenia ako ta sucasna. Su tu aj taki, co by chceli, nastatie vrazda este nie je legalna. A mnohi ma nelincuju len pre to, ze sa im nechce doslovne dodrziavat bobliu.
No áno to sú výrazy pre neveriacich. No najmä pre tých čo páchali činy proti verejnosti. Kacir sa rúhal podobne ako satanisti a pohanské zvyky keď boli ludia zabíjaný pri obradoch, nie je okej. Tak minimálne ja katolík nie som z tých čo by ťa šiel zabiť.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Katolícka cirkev vládla 1600 rokov a vyčíta sa jej Giordano Bruno, niektoré z križiackych výprav a nejaké čarodejnice a aj za to sa pápež ospravedlnil.
Ateisti boli pri moci pár desaťročí (Sovietsky zväz, 40 rokov aj u nás) a obetí je odhadom 50 - 100 miliónov.
Pre príčetných ľudí nie je o čom.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ved ale ty si komunista. A v Sovietskom zvaze vladli tvoji.
A to si naozaj a vazne napisal, ze katolicka cirkev "mohla za niektore z kriziackych vyprav a nejake carodejnice"?
Papezi mohli za vsetky kriziacke vypravy. Vratane vyplienenia Konstantinopolu, zavrazdenia krestanskych deti, masakrovanie obyvatelov Blizkeho Vychodu bez rozdielu. To sa neda neospravedlnit.
Tak isto ako ucast na genocide povodnych obyvatelov vsetkych casti Ameriky ci Afriky.
A "dake carodenice"? Desiatky tisic osob, ktore si dovolili kritizovat zvrhlosti, ktore pachala cirkev na ukor beznych ludi. Kde je tvoj komunizmus teraz?!
To mali "stastie" ze na celom svete, az vobec nie v znamom, tych 100M ludi nezilo.
Takto zlahcovat zlociny proti ludskoti a genocidy. To sa pise v Pisme? Budes nenavidiet kazdeho, kto si dovoluje byt iny ako ty a budes zlahcovat jeho mucenie a brutalnu vrazdu? Tak ked tvrdis, ako bojujes za krestanstvo, tak si aspon to Pismo precitaj. Inak prestan urazat krestanov.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

K tomuto by som sa hanbil hlásiť:

https://sekularisti.sk/nemoralni-papezi/
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Haha. Čo navyvádzali "ateisti", keď boli pár rokov pri moci, k tomu sa už hanbia prihlásiť. 260 pápežov, 10 nehodných, polovica svätých, na to sa dá byť hrdý.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Jedna taká zaujimavosť a následne aj otázka do pléna
Najprv tá zaujimavosť - Haiti má pôvodné synkretistické náboženstvo voodoo, no rokmi si pridali k nemu prvky kresťanstva.
Citované z historie " Přestože otroci byli v křesťanské víře vyučováni minimálně, velký dojem v nich vyvolala katolická ikonografie a tak vyznavači vúdú převzali svaté jako symboly svých lwa, třeba sv. Patrik s hadem se stal symbolem Damballaha a Mater Dolorosa symbolem Ezili Fredy. "

Otázka - ked prišli Haiťania do USA a určitý ich ludia si tam zakladali gangy ako napr Zone Pound a praktizujú spojené voodoo-kresťanské náboženstvo, tak potom kto je zodpovedný za kriminalitu gangov pre ich ciele,moc a vplyv, gangstri alebo náboženstvo ?
Skor očakávam, že tu budú také odpovede že za to môže náboženstvo najmä to kresťanské, no vtip je v tom, že to naboženstvo si oni prevzali :)
Takže z toho vyplýva, kto chce získať moc, vplyv a zdroje a je v nejakej ozbrojenej skupine a armáde, rád zneužije náboženstvo pre tieto ciele.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tak preco hrdy nie si? Svateho Jana Pavla II. si nazval len papezom.
A este sa vysmievas systematickemu vrazdeniu ludi. Ci je toto vyznam "spytovania si svedomia", nech kazdy posudi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedže curta písal toto " 260 pápežov, 10 nehodných, polovica svätých,..." tak Svätý Ján Pavol II je zahrnutý medzi svätých.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie je ruhanie oznacit nejakeho papeza za nehodneho?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hlavne - nie je hlúposť (prípadne drzosť) niektorých presviedčať iných že sú vyvolení? Ktorýchkoľvek.
Nejak neevidujem že by ľudia,nehlásiaci sa k niektorej viere mali snahu (nanajvýš niektorí v krčmových debatách) presviedčať oponentov o neexistencii nejakého božstva a spôsobe stvorenia sveta.
Robia to takmer výlučne (tlačí sa mi pod prsty zblblíci) "presvedčení".
Prečo? Potrebujú sa utvrdiť vo svojej viere?
Niekto dokáže žiť v prospech svojich aj okolia užitočne bez balenia sa do pozlátka - iný nie ani zabalený do drahokamov.
O čom to vlastne je?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Boli Pápeži ktorí by nemali byť na tej funkcii, z dôvodu páchania a podporovania zločinov, vojen a pod. Prečo to má byť rúhanie ?
" presviedčať iných že sú vyvolení? " - o Zidoch sa hovorí ako o vyvolenom národe, čo je chyba. Ktorý kresťanský národ sa považuje za vyvolený ?

Tiež zaujimavé, ked sa teda tvrdí, že nemá s vierou nič spoločné... " Ateizmus sa vzájomne nevylučuje s niektorými náboženskými a spirituálnymi systémami viery, ako hinduizmus, džinizmus, budhizmus, synteizmus, raeliánske hnutie[58] a novopohanstvo[59] ako je Wicca.[60] Āstické hinduistické školy považujú ateizmus za platnú, hoci veľmi ťažkú cestu k mókša, pretože ateista nemôže na svojej ceste očakávať žiadnu pomoc od božstva.[61] Džinizmus verí, že vesmír je večný a nie je preto potrebný božský stvoriteľ, avšak tírthankarovia sú uctievané bytosti, ktoré dokážu prekročiť priestor a čas[62] a majú väčšiu moc ako boh Indra.[63] Sekulárny budhizmus neobhajuje vieru v bohov. Ranný budhizmus bol ateistický, keď cesta Gautamu Buddhu nespomínala žiadnych bohov. Neskoršie koncepcie budhizmu považujú Budhu samotného za boha, naznačujú, že jeho prívrženci môžu dosiahnuť božskosť a uctievajú Bódhisattvov[64] a Večného Budhu."
"Antiteismus - "bojovný ateismus" se aktivně, ba militantně zaměřuje proti náboženským organizacím, církvím, obvykle proto, že v nich vidí opory zavedeného společenského uspořádání a překážky pro revoluční, radikální změnu (anarchismus, Karel Marx..) "
Napísať odpoveď