Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa 94jakub »

Blastbit: patrí sa aspoň napísať zdroj, keď už takto náhodne kopíruješ texty. Ešte aj citácie tam necháš.
(viem, je to wiki)

Škoda, že Biblia nejde príkladom ako napísať text, ktorý je poriadne ozdrojovaný a argumenty sú podložené.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 14:47 Boli Pápeži ktorí by nemali byť na tej funkcii, z dôvodu páchania a podporovania zločinov, vojen a pod. Prečo to má byť rúhanie ?
" presviedčať iných že sú vyvolení? " - o Zidoch sa hovorí ako o vyvolenom národe, čo je chyba. Ktorý kresťanský národ sa považuje za vyvolený ?
Super. A ako teraz rozlis medzi tych co mali byt vyvoleni bohom a tych co nie? Lebo volia sa uplne rovnako. Ako vies, ze prave Boh ich tam takych nechcel? A ako vies, ze tych "svetych" tam chcel?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

94jakub napísal: 25 jún 2024, 15:04 Blastbit: patrí sa aspoň napísať zdroj, keď už takto náhodne kopíruješ texty. Ešte aj citácie tam necháš.
(viem, je to wiki)

Škoda, že Biblia nejde príkladom ako napísať text, ktorý je poriadne ozdrojovaný a argumenty sú podložené.
Ano wikipedia, predtým som sem dal linky z wikipedie, no pochybujem žeby si ich pozrel ten, komu boli venované. Tak som to iba skopíroval.

Autoeditácia príspevku po 3 min 19 sek:
harrison314 napísal: 25 jún 2024, 15:19 Super. A ako teraz rozlis medzi tych co mali byt vyvoleni bohom a tych co nie? Lebo volia sa uplne rovnako. Ako vies, ze prave Boh ich tam takych nechcel? A ako vies, ze tych "svetych" tam chcel?
Nedá sa to rozlíšiť, nemajú sa ludia deliť na vyvoleních a nejakých podriadeních. Tie otázky sú odpovede na moje otázky ?
Je známe slovné spojenie pred Bohom sme si všetci rovný, poznáš to ? Pokial sa to tak nerobí, tak je chyba v ludoch, nie v náboženstve.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prečo o mne smú rozhodovať ľudia, veriaci rozprávkam?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Kto menovite o tebe rozhoduje ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 16:13 Nedá sa to rozlíšiť, nemajú sa ludia deliť na vyvoleních a nejakých podriadeních. Tie otázky sú odpovede na moje otázky ?
Je známe slovné spojenie pred Bohom sme si všetci rovný, poznáš to ? Pokial sa to tak nerobí, tak je chyba v ludoch, nie v náboženstve.
No len viez, podla Cirkevnych dogiem je kazdy papez v otazkach moralky a viery neomylny, lebo ma Bozie vnuknutie/ducha sveteho/atd... to ma ucili na nabozenstve. Navyse ak nieco vyhlasi "ex cathedra", tak to co povie sa stane doslova dogmov - nespochybnitelnou pravdov. tak napriklad vyhlasili, ze Panna Maria odletela do stratosfery.

Takze podla tvojo vlastneho ucenia je papez nadclovek, takisto su nad beznymi ludmi aj duchovni, lebo spostretkovavaju bozie slovo.

Tym chcem povedat, ze ked si veriaci a eris v Boha a Jezisa, tak si nemozes vyberat, ktory papez je v pohode a ktory nie. Lebo tym spochybnujes Boziu volu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 8:15 Kedže curta písal toto " 260 pápežov, 10 nehodných, polovica svätých,..." tak Svätý Ján Pavol II je zahrnutý medzi svätých.
ano, ale v minulosti jeho svatost veselo ignoroval. takze teraz sa sice ohana svatymi, no sam to ignoruje. ako vsetko co to predvadza
curta napísal: 16 apr 2023, 0:57 A najvyšší predstaviteľ najväčšieho náboženstva, pápež Ján Pavol II, hovoril:
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison
Takže ty si bol veriaci kým si bol dieťa. Ako si dospieval a zisťoval ohladom náboženstva a Cirkvi, tak si sa rozhodol ukončiť vierovyznanie či ?
To nie je Božia vôla, pretože aj ludia majú svoju slobodnú vôlu a volbu. Volby Pápeža robili ludia. Kritika Pápeža mi nepríde ako rúhanie.
V Cirkvi to tak môžu zobrať, že kritika Pápeža je rúhanie, no na Cirkev mám svoj názor. Delím náboženstvo a Cirkev sú rozdiely v skutkoch.
Uplne prvých kresťanov Rimania prenasledovali aj zabijali. Teraz je sídlo kresťanstva v Ríme, len kvôli cisárovi čo konvertoval na kresťanstvo.
Panna Mária odletela do stratosfery - neviem teda kto to kedy hovoril, no ludské telo je tvorené aj energiou, pri úmrti môže byť oddelená od tela.

Autoeditácia príspevku po 1 min 4 sek:
jackb napísal: 25 jún 2024, 17:40 ano, ale v minulosti jeho svatost veselo ignoroval. takze teraz sa sice ohana svatymi, no sam to ignoruje. ako vsetko co to predvadza
Aha takto to bolo myslené, že skrátka už 1x mal napísať pri pápežovi Ján Pavol II, tak mal napísať Svätý Ján Pavol II.
Inak mne sa zdá jackb že aj ty si bol v minulosti veriaci kresťan katolík alebo evanjelik či sa mýlim ?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 17:45 harrison
Takže ty si bol veriaci kým si bol dieťa.
Len tak na okraj. Žiadne dieťa nie je veriace keďže nemá ani tušenia čo to je. Tiež som bol pokrstený a vychovávany u starých rodičov ako kresťan ale absolútne sa takto necítim keďže som nikdy v Boha neveril. Nie nadarmo sa krstia malé deti, lebo si sami nemôžu vybrať. Dovolim si tvrdiť, že ak by sa ne krstili malé deti, tak je "veriacich" aj o polovičku menej.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 25 jún 2024, 18:29 Len tak na okraj. Žiadne dieťa nie je veriace keďže nemá ani tušenia čo to je. Tiež som bol pokrstený a vychovávany u starých rodičov ako kresťan ale absolútne sa takto necítim keďže som nikdy v Boha neveril. Nie nadarmo sa krstia malé deti, lebo si sami nemôžu vybrať. Dovolim si tvrdiť, že ak by sa ne krstili malé deti, tak je "veriacich" aj o polovičku menej.
Tak dieťa ako dieťa, kojenec nemá ešte také vedomie a vôlu sa rozhodovať. Inak to má 10 ročné dieťa na náboženstve a inak 17 ročné dospievajuce dieťa. Harrison zrejme kým chodil na Zš na náboženstvo možno ako dieťa veril v nadprirodzenu bytosť Boha, alebo bol donútený chodiť na náboženstvo a neveril v neho. Ak teda veril, tak možno postupom dalších desaťročí na základe možno aj zlých skúseností prestal.
Neviem no uvidím čo mi napíše. Ludia čo neverili začali veriť, no aj naopak že verili ale prestali veriť alebo dôverovať náboženstvu.
No a ty si napísal, že si bol vychovávaný starými rodičmi, takže asi boli nejaké problémy s rodičmi alebo si ich už nemal a z hnevu a smutku si zrejme aj prestal veriť v Boha či sa mýlim ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 17:45 harrison
Takže ty si bol veriaci kým si bol dieťa. Ako si dospieval a zisťoval ohladom náboženstva a Cirkvi, tak si sa rozhodol ukončiť vierovyznanie či ?
Moja genza bola dlhodobejsia, chodil som do kostola aj nabozenstvo, a bol som veriaci, nie silno veriaci ale veril som v Boha a vyssiu silu. Papeza Jana Pavla II som si vazil. No cim som bol starsi a cim som viac vedel, tak tym som videl vetsi rozpor v tom, co hovoria v kostole a na nabozenstve a realnym svetom. A to nemyslim svet fyziky, kde sa ukazuje, ze na vysvtlenie tohto sveta ziadneho Boha nepotrebujes, ale aj v ludoch, ked to poviem obrazne, cim horsi clovek v sukromi, tym sedel v kostole viac v predu. Tiez som si vsimal, ze drviva vetsina ludi co chodi do kostola tam chodi akosi automaticky a mozog necha doma, lebo ked som sa s nimi chcel rozpravat o kazni ani nevedeli o com bola. Potom samotne kazne a pastierske listy, to je kapitola sama o sebe. Asi najviac ma poburilo, ked tvrdili, ze zena ma byt podriadna muzovi a ma mu strpiet aj vsteko (napriklad bitku, ci neveru).

Celkovo cely svet, od fyziky, cez spravanie ludi, moralku, kulturu, mytologiu,... to vsetko lahsie vysvtlis a je tam vetsia logika tak, ze tam nedas Boha ako ked tam nejako nadprirodzeneho aktera pridas.

Medzi to, asi tak v 10-15 rokoch som rad cital mytologiu - grecku, rimsku, egyptsku, seversku aj nieco z indickej. Tam sa clovek docita o inych bohoch, postupne som si uvedomil, ze Biblia nie je unikatna kniha, neobsahuje viac poznania ani moralky ako akakolvek ina mytologia. Dokonca v Egypte mali isty cas jedineho boha, ktory sa pjnsal na toho hebrejskeho.

Chodil som na nabozenstvo, v tej dobe som uz nechcel, papierovo som mohol chodit na etiku, ale realita je taka, ze na dedinskej alebo skole v malom meste nemozes. Katechetka bola z mojich otazok na nervy, lebo ked sa clovek zamysli nad tym co ucila, tak tam vzdy bola bud logicka diera alebo vyslovene amoralnost, ci klamstvo.

Nasledovala vysoka skola, ta ma naucila aku hodnotu ma poznanie a co je to dokaz. A tiez: Co moze byz dokazu primane, moze byt bez dokazu odmietane. Vtedy som pochopil, ze nabozenstvo neponuka nic co by mna alebo ludstvo vedelo posunut dopredu, to, ze verit niekomu bez dokazov je strata casu a energie (jediny, kto chce aby si mu veril bez dokazu je podvodnik, teda aspon v svete vysokej skoly a vedomosti).

No aktivnym ateistom (zacal som ripat do nebezpecnych hluposti sirenej cirkvami) som sa stal pri chodeni s jednou krestankou, bola inteligetna, dobra, laskava, co mi imponovalo. Noazaj by sa dala povazovat za vzor dobreho krestana. No ked prislo na nabozenstvo, tak ako keby v jej v hlave prehodilo vyhybku. Intelekt nahradili dogmy a nazory, ktore asi ajej samej nedavali logiku, len v nabozenskom kontexte o nich nedokazala rozmyslat. A to ma naozaj vydesilo.

Neskor prislo to, ze som sa zaujimal o historiu, kde sa ukazuje, ze Cirkev ako ju pozname dnes nie je to co o sebe tvrdi, ani v historii nikdy nebola. Podobne Boh/Jahve, uz vieme ako vznikol a z coho.

A byt ateistom ma aj bonus - nic nenastve veriaceho viac, ako ked mu zacitujem z Biblie :D
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 17:45 To nie je Božia vôla, pretože aj ludia majú svoju slobodnú vôlu a volbu.
ALe to je priamo v rozpore z takzvanym bozim planom. A hlavne, ked tu slobodnu volu pouzijeme, tak pojdeme do pekla :D
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 17:45 Volby Pápeža robili ludia. Kritika Pápeža mi nepríde ako rúhanie.
V Cirkvi to tak môžu zobrať, že kritika Pápeža je rúhanie, no na Cirkev mám svoj názor. Delím náboženstvo a Cirkev sú rozdiely v skutkoch.
Ale podla katechetizmu je papez aj zbor biskupov, ktory ho voli neomylny. A tuto neomylnost ma od vyssich miest, takze osobne by som to za ruhanie povazoval, lebo spochybnujes rozhodnutia trojjedineho neomylneho boha.

A musim to opakovat vsade, nemozes byt krestan pokial neuznavas Cirkev a jej ucenie. Mas vlastne nabozenstvo a si defakto heretik.
Túto „neomylnosť má na základe svojho úradu rímsky pápež, hlava kolégia biskupov, keď ako najvyšší pastier a učiteľ všetkých veriacich v Krista, ktorý posilňuje svojich bratov vo viere, definitívnym aktom [spôsobom] vyhlasuje učenie [týkajúce sa] viery alebo mravov… Neomylnosť prisľubenú Cirkvi má aj zbor biskupov, keď vykonáva najvyšší Učiteľský úrad spolu s Petrovým nástupcom,“ predovšetkým na ekumenickom koncile. Keď Cirkev prostredníctvom svojho najvyššieho Učiteľského úradu niečo „predkladá veriť ako zjavené Bohom“ a ako Kristovo učenie, také „definície treba prijať s poslušnosťou viery“. Táto neomylnosť má taký rozsah, aký je rozsah pokladu Božieho zjavenia.

https://katechizmus.sk/kkc-891

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 17:45 Panna Mária odletela do stratosfery - neviem teda kto to kedy hovoril, no ludské telo je tvorené aj energiou, pri úmrti môže byť oddelená od tela.
Ona tam letela aj s telom, a dost mozno zaziva.
V každém případě však její přítomnost v nebi s tělem i duší je v katolické víře předobrazem a zárukou přítomnosti církve ve společenství Nejsvětější Trojice a našeho pozemského putování.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dogma_o_n ... anny_Marie
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Takže ako som čital tie odseky, tak ťa formovali najmä zlé skusenosti. Ak by neboli, tak si doteraz veriaci, pretože by si nepocitil zlé situácie.
Zlý človek sediaci vpredu v kostole si povie, že ked vrahovi ukrižovanému na kríži bolo odpustené bude aj jemu, to je potom farizej.
Tak takého farára som nezažil ktorý by tvrdil že zmlátiť ženu a byť jej neverný je niečo v poriadku - bol tam uplatnený manipulačný nátlak.
To dievča s ktorým si chodil vôbec nie je vylúčené že za jej zmenu mohli fanatické manipulačné techniky, nátlak z okolia, podliehanie sekty.
Ak by bol Boží plán taký, že ludia nemajú mať svoju vôlu a volbu, tak teraz by si bol nadalej veriaci aj skrz zlé skusenosti s veriacimi.
Mna teda na náboženstve katechetka neučila o tom, že Pápež je neomylný, akurát povedala, že je boží posol a služobník :)
Moment ja neuznávam Cirkev v takej podobe pokial kradnú, pokial zneužívajú naboženstvo na vojny, pokial je tam pedofilia, potláčanie práv.
Ak sa tieto vážne problémy vyriešia a začnú sa skutočne riadiť náboženstvom až vtedy to bude v poriadku. Veriacim ostávam stále voči Bohu.
Heretik je kacír ktorý sa rúha nielen voči Cirkvi a náboženstvu, ale aj voči Bohu. K zlemu Bohu by som sa nemodlil základné modlitby.
Dogma bola vyhlásená človekom, Pápežom, ak sa spochybnuje existencia Ježiša ako osoby, potom by sa nezachovala ani existencia Panny Márie.
Mám rád vedu aj rôzne témy na vznik, ale fakt mať technologiu stroja času tak by som sa rád posunul do tej doby a zistoval co sa tam udialo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Takže ako som čital tie odseky, tak ťa formovali najmä zlé skusenosti. Ak by neboli, tak si doteraz veriaci, pretože by si nepocitil zlé situácie.
Nie, to si pochopil zle. Mna presvedcil hlavne ten rozpor s realitou. A to, ze ja chcem vediet, nie verit. Skutocny svet je ovela zaujimavejsi ako ten vymysleny.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Zlý človek sediaci vpredu v kostole si povie, že ked vrahovi ukrižovanému na kríži bolo odpustené bude aj jemu, to je potom farizej.
To je sice super, ale toto myslenie tiez povazujem za negatovny vpliv nabozenstva. Co keby radsej sa zacali spravat lepsie?
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Tak takého farára som nezažil ktorý by tvrdil že zmlátiť ženu a byť jej neverný je niečo v poriadku - bol tam uplatnený manipulačný nátlak.
To je oficalne ucenie katechetizmu, dokonca to mali v ucebniciach pre zakladne skoly.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 To dievča s ktorým si chodil vôbec nie je vylúčené že za jej zmenu mohli fanatické manipulačné techniky, nátlak z okolia, podliehanie sekty.
Vies aky je rozdiel medzi sektou a cirkvov - iba pocet veriacich.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Ak by bol Boží plán taký, že ludia nemajú mať svoju vôlu a volbu, tak teraz by si bol nadalej veriaci aj skrz zlé skusenosti s veriacimi.
Hovorim, tie vyhovorky veriacich na slobodnu volu su len na ospravedlnenie zla vo svete. Napriklad z toho vypliva, ze v nebi nebudes mat slobodnu volu.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Moment ja neuznávam Cirkev v takej podobe pokial kradnú, pokial zneužívajú naboženstvo na vojny, pokial je tam pedofilia, potláčanie práv.
Ak sa tieto vážne problémy vyriešia a začnú sa skutočne riadiť náboženstvom až vtedy to bude v poriadku. Veriacim ostávam stále voči Bohu.
Heretik je kacír ktorý sa rúha nielen voči Cirkvi a náboženstvu, ale aj voči Bohu. K zlemu Bohu by som sa nemodlil základné modlitby.
Ved hovorim, si defakto heretik - dovody som spomenul vyssie. A poznas Jana Husa?
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Dogma bola vyhlásená človekom, Pápežom, ak sa spochybnuje existencia Ježiša ako osoby, potom by sa nezachovala ani existencia Panny Márie.
Co chces povedat? Preco tam pleties Jezisa? bavime sa o nespochybnitelnej nabozenskej dogme, ktora bola vyslovena zasptupcom Jezia na zemi, ktory ma statut neomylnosti a bola vyhlasena "ex catedra". A hlavne je to dogma.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 20:38 Mám rád vedu aj rôzne témy na vznik, ale fakt mať technologiu stroja času tak by som sa rád posunul do tej doby a zistoval co sa tam udialo.
Ved to nemusis, rozne vzniky siekt vidime aj v dnesnej dobe. Staci sa pozriet na ne.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

1. chceš vedieť vedecky podložené fakty, ale určite som to zle nepochopil v zmysle čo robila katechetka, čo robila tvoja ex a zlý človek v kostole.
S katechetkou si mal dotahovačky, ex ta sklamala, no a si bol svedkom ked zlý človek o ktorom si vedel že je taký sa hrnie do kostola dopredu.
No a navyše aj takuto zlú skusenosť máš... " Ano, ale to uplovanie vychadza z rovnakeho ucenia ako ta sucasna. Su tu aj taki, co by chceli, nastatie vrazda este nie je legalna. A mnohi ma nelincuju len pre to, ze sa im nechce doslovne dodrziavat bobliu."
2. všetci sa máme správať lepšie bezohladu na vierovyznanie alebo bez vyznania.
3. tak to som mal teda fajn katechetku kedže ma toto neučila. Nezobral som si príklad z toho, že byť neverný a fackať ženu je vlastne okej.
4. sekta sa prioritne myslí kult v ktorom sú aj ludské obete. Je na kresťanskej omši ako obrade niekto zabitý ? Ateisti tiež majú sekty napr v Azii.
5. je mi čudné že neveríš v Boha hoci si kedysi veril, ale píšeš o nebi ako o mieste kde nie je slobodná vôla. Zvieratá tiež majú vôlu, pokial im ich ludia neodoprú. Zlo vo svete fyzicky sposobuju ludia = drogové mafie aj veriaci aj ateisti, mocichtivý vodcovia krajin veriaci aj ateisti a pod.
6. Jána Husa poznám = husiti, husitské vojny, križiacke vojny proti nim. Som heretik,kacír,farizej a odpadlík aj vtedy, ked uvidím farára v sutane ako chce znásilniť malé dievča alebo chlapca a ja mu v tom stihnem fyzicky zabraniť v tomto jeho ohavnom skutku ? Lebo si písal že som heretik ak nesuhlasim s Cirkvou pri tých dovodoch čo si vypísal. No a pedofilný farár je súčasť Cirkvi. Hlása kresťanstvo pedofiliu ako želanú situáciu ?
7. preto spominam Ježiša lebo jeho existencia sa popiera u ateistov, no ohanať sa Pannou Mariou ako vyšla na nebo vo fyzickej forme wtf.
To o nej písali ludia z RKC, vtedy ked už prestali prenasledovať prvých krestanov aj v Ríme a prijali aj oni kresťanstvo za svoje náboženstvo.
Tak vznikla tá dogma o nej o storočia neskor. Predtým keby mohli Rimania ukrižovali by aj ju, tak ako aj mnoho iných ludí.
8. no jo ako sú sekty u kresťanov, moslimov, v azijskych náboženstvách tak aj v ateizme. No aj tak by som chcel vidieť zázraky, vznik náboženstva.
Ešte by som inak spomenul aj Atheist Republic s 2,4 milionmi členov ako komunitu s nasledovníkmi ich zakladatela Armina Navabiho. Od pacifizmu maju daleko.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 1. chceš vedieť vedecky podložené fakty, ale určite som to zle nepochopil v zmysle čo robila katechetka, čo robila tvoja ex a zlý človek v kostole.
S katechetkou si mal dotahovačky, ex ta sklamala, no a si bol svedkom ked zlý človek o ktorom si vedel že je taký sa hrnie do kostola dopredu.
No a navyše aj takuto zlú skusenosť máš... " Ano, ale to uplovanie vychadza z rovnakeho ucenia ako ta sucasna. Su tu aj taki, co by chceli, nastatie vrazda este nie je legalna. A mnohi ma nelincuju len pre to, ze sa im nechce doslovne dodrziavat bobliu."
Nie nemal som dotahovacky s katechetkou - len som si uvedomil, ze kretsnaske ucenie neprinsa moc dobreho.
Byvala ma naozaj nesklamala - to bol priklad, co dokaze krestanstvo spravit s mladym clovekom.

Ked to zhrniem:
- Nechcem verit, chcem vediet. Pravdu nikdy nenajdes vierou a duplom nie slepou vierou.
- Nabozenstva hovoria, ze verit je cnost, neverit je fujky. - To povazujem za amoralne.
- Cirkev uci nebezpecne veci.
- Biblia ani krestanstvo nie je nicim vynimocne ani zvlastne. Mame plno nabozenstviv, pricom kazde tvrdi, ze je to jedine prave. Preco by som si ho mal vobec vyberat?
- Polozil som si otazku Preco by som mal byt veriaci? a nenasiel ziadnu logicku odpoved. To mam zit v klamstve?
- Nabozenstvo nerobi lepsich ludi, to si priznal sam. Ani lepsiu ani moralnu spolocnost.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 tak to som mal teda fajn katechetku kedže ma toto neučila. Nezobral som si príklad z toho, že byť neverný a fackať ženu je vlastne okej.
Cirkev to mala v oficialnej ucebnici pre zakladnu skolu.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 sekta sa prioritne myslí kult v ktorom sú aj ludské obete. Je na kresťanskej omši ako obrade niekto zabitý ? Ateisti tiež majú sekty napr v Azii.
Nie, len sa snazis obhajit svoje naborzenstvo. Sekta ma inu definiciu ako ludke obete a ateisticke sekty v azii :D
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 je mi čudné že neveríš v Boha hoci si kedysi veril, ale píšeš o nebi ako o mieste kde nie je slobodná vôla. Zvieratá tiež majú vôlu, pokial im ich ludia neodoprú. Zlo vo svete fyzicky sposobuju ludia = drogové mafie aj veriaci aj ateisti, mocichtivý vodcovia krajin veriaci aj ateisti a pod.
Preco je to cudne? Proste som dospel a zacal som rozmyslat o tom, co ponuka nabozenstvo.
Ak v nebi nie je zlo, tak tam nemoze byt ani slobodna vola. To je logicky dosledok krestanskeho ucenia.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 Jána Husa poznám = husiti, husitské vojny, križiacke vojny proti nim. Som heretik,kacír,farizej a odpadlík aj vtedy, ked uvidím farára v sutane ako chce znásilniť malé dievča alebo chlapca a ja mu v tom stihnem fyzicky zabraniť v tomto jeho ohavnom skutku ? Lebo si písal že som heretik ak nesuhlasim s Cirkvou pri tých dovodoch čo si vypísal. No a pedofilný farár je súčasť Cirkvi. Hlása kresťanstvo pedofiliu ako želanú situáciu ?
Si heritik, lebo sa vspiras Cirkvi a jej svetemu uceniu. U jana Husa to stacilo na upalenie. Pozor Jan Hus nemal z husitmi vela spolocneho, ti vznikli az po jeho uplani.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 preto spominam Ježiša lebo jeho existencia sa popiera u ateistov, no ohanať sa Pannou Mariou ako vyšla na nebo vo fyzickej forme wtf.
Co je primae bez dokazov moze byt odmietane bez dokazov. To je cele.
Ano ohanam sa Pannou Mariou kvoli Dogme o jej nanebovstupeni, lebo tu bola diskusia o neuznavani papezov. Pricom podla vlastnej viery to robit nemozes/alebo by si nemal robit. Lebo sa vzpieras zakladom vlastneho nabozenstva a zakladnym kamenom, na ktorom stoji.

Ide o to, ze tvoje nabozenstvo hovori, ze nanebovstupenie Pany marie aj s jej telom je nespochybnitelna pravda.

A ako aj isty komunista na tomto fore.
Blastbit napísal: 25 jún 2024, 22:10 no jo ako sú sekty u kresťanov, moslimov, v azijskych náboženstvách tak aj v ateizme. No aj tak by som chcel vidieť zázraky, vznik náboženstva.
Ešte by som inak spomenul aj Atheist Republic s 2,4 milionmi členov ako komunitu s nasledovníkmi ich zakladatela Armina Navabiho. Od pacifizmu maju daleko.
To je len fnukanie, ze haha aj ateisti su len veriaci. Ale nie je to rovnake.
Podla wikipedie Atheist Republic nie je sekta. Nazov toho podcastu co maju chapem skor ako troling nabozenskych fanatikov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Všetko je o uhle pohladu.Sekta má definiciu kultu.Niesli po Husovi meno.Písal som o komunite.Aspoň si sa v slušnosti rozpísal ako to vnímaš :plus:
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Všetko je uhol pohľadu - jasného alebo zahmleného.
Racionálne nemožno "veriť" konštrukciám typu: "Je to tak, lebo Boh povedal".
Ak to niekomu pomáha, proslieva - výborne.
Ak sa snaží na svoje presvedčenie pretlačiť iných - zle.
Slabých možno, silných môže popudiť proti.
Je mi jedno kto čomu verí - pokiaľ mi to nezačne vnucovať. Narazí. A nie len u mňa.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, sekta nie je uhol pohladu. Ved to slovo ma presnu definiciu - https://sk.wikipedia.org/wiki/Sekta
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

To som netvrdil. Dalšia definícia https://sk.wikipedia.org/wiki/Kult
Piaty odsek " v angličtine označenie pre sektu v hanlivom zmysle slova alebo vedecky pre zvláštnu formu sekty (buď jednoducho extrémistickú sektu alebo pre skupinu, ktorá na rozdiel od klasickej sekty prichádza s veľmi inovatívnymi a novými myšlienkami a nemá striktné pravidlá a ozajstných členov, ale len sympatizantov, podporovateľov a veriacich), a to tak pre náboženské ako aj politické zoskupenia, pozri kult (sekta) "

To o vnucovaní platí aj v opačnom garde, niečo/niekto neexistuje no tiež nie je nato dôkaz. Co bolo skôr vajce alebo sliepka, ten istý princip.
Bud sa ľudia tolerujú na základe pleti, vierovyznania/bezvyznania, schopnosti prispôsobenia a pod, alebo vznikajú konflikty aj tie ozbrojené, kedy už ide o to vyhladiť opozíciu...napr francúzske revolučné vojny, hnutia vo FRA a pod.
Ak sa citia ženy dotknuté po slovách Cirkvi o tom ako facky a nevera je okej, potom by sa ženy hromadne nemodlili a nedali krstiť svoje dcery.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kto koho presviedča - má potrebu presviedčať o (ne)existencii?
Obecne prv bolo vajce. Neznášali ich sliepky, ale plazy.

Závisí ako je položená a vnímaná otázka.
Lebo:
"Vedci preskúmali množstvo fosílií a žijúcich druhov a zistili, že predkami sliepok boli živočíchy, ktoré vajcia neznášali a zmutovali až neskôr. Predpokladajú teda, že sliepka vznikla ako prvá a až neskôr sa vyvinula tak, aby znášala vajcia. " :)

A uvažovanie - niekto nemá potrebu zisťovať a "dokazovať" ako svet vznikol, iný má.
Zástancovia prirodzeného vývoja majú racionálne argumenty.
Zástancovia zázraku - vieru bez nich.
Napísať odpoveď