Lacnejšia ako Tesla Y je napr RAV4 Hybrid /podobne rozmery/. A strata hodnoty Tesly bude po rokoch väčšia ako strata hodnoty Toyoty. Nie je to len z dovodu starnutia baterky ale z dovodu ze vyvoj v oblasti EV je velm rychly a EV tym padom rychlo zastaravaju oproti novým. Každý si musi urcit priority sám, pre niekoho je samozrejme lepšou volbou Tesla.kukiak napísal: 16 júl 2024, 12:31 To o tej cene, platí len pri najlacnejsich modeloch aut. V strednej a vyssiej triede to dávno neplatí. Preto bolo najpredavanejsie auto v 2023 elektromobil a az druha najlacnejsia Dacia.. Nepozeraj sa na to cez seba.
Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Celý čas čo tu prispievam poukazujem aj na to, že euro6 je neodstatočná z dôvodu zásahov majiteľov aút do výfukového systému, resp. systému, ktorý robí euro6 euro6tkou. Aj nedávno v debate s lukas9206 som mu to spomínal v postoch. Ako bývalý majiteľ VW G4 mám stále ešte lajknu stránku VW Club na FB a takéto posty tam sú úplne bežné aj týmito odbornými radami. MIesto hľadania príčiny, prečo mi nejaká vec nefunguje tak ako by mala, je ich riešenie ju odstaviť a neriešiť. (V tomto prípade je to asi euro5)
Dnes má už každý tretí garažmajster diagnostiku z wishu/ali/temu/ebayu, ktoré vedia robiť tieto zásahy, navyše na googli nájdete normálne firmy, ktoré sa týmto softwareovým zásahom venujú. A niekto napíše, že euro7 (ktorá má riešiť aj tieto softwareové zásahy) je zbytočná a zlá, iný napíše, že euro6 je postačujúca.
mLuks
ale to nie je problem Euronormy ani spalovakov ako takych. To je problem policie že emisie nekontroluje priamo na ceste pritom ako uz bolo ix krat napisane v Nemecku a dokonca aj Cesku to tak funguje. Preco nie u nás? Miliony na rozhadzovanie na zbytocnosti na to stat má, ale peniaze na monitory splodin nie?
ale to nie je problem Euronormy ani spalovakov ako takych. To je problem policie že emisie nekontroluje priamo na ceste pritom ako uz bolo ix krat napisane v Nemecku a dokonca aj Cesku to tak funguje. Preco nie u nás? Miliony na rozhadzovanie na zbytocnosti na to stat má, ale peniaze na monitory splodin nie?
-
starysomar
Hardcore addict
Presne tak - pre pár darebákov trestať všetkých systémom kolektívnej viny?
Keby sa to kontrolovalo priamo na ceste, tak vzduch je na Svk hned lepší pretoze by si to majitelia tych s vymontovanymi filtrami rychlo rozmysleli. Lepšie by sa nam dychalo hned a nie až za ix rokov, ked EV budu tak lacne a zaroven pokročilé že postupne spalovaky z ciest prirodzene vytlačia..
áno, nie je to problém euronormy ako takej, problém je v ľudoch, že to robia, že im je ťažko kupiť raz za 300k km nový DPF filter, EGR ventil, či riešiť adblue - a toto musí bohužiaľ vyriešiť nová norma, ktorá prinúti výrobcov vytvárať neprepisovateľné RJ, ktoré budú určite drahšie ako tie štandardné (alebo urobiť technologiu aby prepis bol možný len v autorizáku, cez nejaké overenie atď, tak aby to garažmajstri a číňania nevedeli obíjsť) čiže zas to bude mať len dopad na cenu spalovákov ako takých.gogo956 napísal: 16 júl 2024, 14:33 mLuks
Už minule som ti písal na to, že slovenská verejnosť nie je veľmi naklonená takýmto kontrolám a považuje to za policajnú buzeráciu, policajný štát (boh vie prečo) príklad máš aj tu na fore v podobe usera Pilifa. Kľudne ak nabudúce natrafím na takéto komenty screenshotnem ich tu. Ja by som to schvaľoval kludne aby každá krajská dopravná polícia mala niekoľko takýchto vozidiel a každý deň stáli na frekventovaných ťahoch a konktolovali a bez milosti brabli techničáky s vysokými pokutami. Bohužiaľ sme na slovensku.
starysomár
to nie je pár darebákov, sú ich tisíce/desiatky tisíc ľudí čo to robia, jazdia tak a odporúčajú to ďalším aby to urobili tiež. A ty by si svetu tiež pomohol keby si si obmenil vozový park, prestal sa chlácholiť spotrebou a kúpil si aspoň niečo jazdné s euro6.
Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
to by sme najprv museli vyradiť z evidencie V3S, liaz, tatry a vlastne všetky staré, prastaré autá.gogo956 napísal: 16 júl 2024, 14:53 Keby sa to kontrolovalo priamo na ceste, tak vzduch je na Svk hned lepší pretoze by si to majitelia tych s vymontovanymi filtrami rychlo rozmysleli. Lepšie by sa nam dychalo hned a nie až za ix rokov, ked EV budu tak lacne a zaroven pokročilé že postupne spalovaky z ciest prirodzene vytlačia..
-
starysomar
Hardcore addict
čo si kúpim alebo nie je moja vec, pane. Pri tom, že JTD s prstom v nose hlboko podkračujú (vtedajšiu) normu kdežto nejedno reálne meranie (...v reálnych jazdných podmienkach) áut s vyššími euronormami ukázalo, že hodnoty neraz o hodne prekračujú.
A hádaj, čo vysmradí viac bordelu - to, čo ide pod 4/100, alebo to, čo si vezme 8.
Na krátke jazdy by skutočne bol najlepší elektromobil pretože ani moderné autá za studena nemajú minimálne emisie.
A niečo špeciálne pre Teba:
https://www.telegraph.co.uk/money/consu ... to-petrol/
A hádaj, čo vysmradí viac bordelu - to, čo ide pod 4/100, alebo to, čo si vezme 8.
Na krátke jazdy by skutočne bol najlepší elektromobil pretože ani moderné autá za studena nemajú minimálne emisie.
A niečo špeciálne pre Teba:
https://www.telegraph.co.uk/money/consu ... to-petrol/
4/100 spraví aj nové/novieš auto s euro6. Ale chápem, keď ti niekto šliapne na odtlak a tvojich miláčikov, tak si na to háklivý a podraždený. Ostatné je len balast.
Otazka bludiscaka. Co je ekologickejsie? Kupit ekologickejsie nove auto (neberme teraz do uvahy EV) ktore bude mat znacnu uhlikovu stopu z vyroby alebo nehat si povodne auto dalsich 5r?mLuks napísal: 16 júl 2024, 15:10A ty by si svetu tiež pomohol keby si si obmenil vozový park, prestal sa chlácholiť spotrebou a kúpil si aspoň niečo jazdné s euro6.
a aká je uhlíková stopa z výroby pôvodného auta? To pôvodné auto sa tu neobjavilo spôsobom Majky z Gurunu, tiež bolo vyrobené. Dovolím si myslieť, že dnešné továrne na výrobu aút majú menšiu uhlíkovú stopu ako továrne pred 20 rokmi.
Ale uhlikova stopa je v oboch pripadoch aj zo stareho povodneho auta.
Snad sa zhodneme ze uhlikova stopa z vyroby bude vacsia ked si niekto kupi 3 auta pocas 15 rokov a mensia ak len 2 auta.
Snad sa zhodneme ze uhlikova stopa z vyroby bude vacsia ked si niekto kupi 3 auta pocas 15 rokov a mensia ak len 2 auta.
Čisto teoretickej rovine to môže byť tak, ale v praktickej to nemusí platiť stále, resp. ten rozdiel nemusí byť taký veľký.
-
starysomar
Hardcore addict
Jediný, kto tu je podráždený ak Ti niekto šliapne na odtlak a tvojich miláčikov si tu Ty.
ja nemám svojich EV miláčikov ani žiadne nevlastním, ani nepostujem spotreby svojho spaľovacieho auta, či nejakých iných EV na diskusné fóra aj keď sa to nikto nepýta. To že reagujem na vaše výmyslli, klamstvá a pseudoagrumenty ohľadom EV neznamená, že mi tým šliapete na odtlak. Argumentujem a vyvraciam bludy a tvoje bludy o EV som už x krát vyvrátil. Skus byť vecný a k téme alebo zbytočne neposthuntovať.
mLuks
ty si na otazku "preco sa na Slovensku nerobia kontroly emisii na cestach ked v zahranici je to bežné?" argumentoval:
Alebo neriesme krádeže, ved to je v podstate tiez iba buzeracia, nie?
To ze tu starysomar uviedol spotrebu svojho auta, mi vzhladom na to ze cela sekcia je venovana autam, nepripada nijako mimo a nevidim dovod na taku ostru protireakciu, ak sa ti to nezna relevantne, nemusel si na to reagovat
ty si na otazku "preco sa na Slovensku nerobia kontroly emisii na cestach ked v zahranici je to bežné?" argumentoval:
ale to nie je moc relevantný argument. To potom by sme mohli zrusit aj kontrolu na pozitie alkoholu, lebo" ved si vypit je take slovenské", no nie?slovenská verejnosť nie je veľmi naklonená takýmto kontrolám a považuje to za policajnú buzeráciu
To ze tu starysomar uviedol spotrebu svojho auta, mi vzhladom na to ze cela sekcia je venovana autam, nepripada nijako mimo a nevidim dovod na taku ostru protireakciu, ak sa ti to nezna relevantne, nemusel si na to reagovat
precital si si aj jeho obdalsiu vetu?
Tak ešte raz, Prečo? Lebo politici by to museli nakúpiť a keď by to ohlasili, že idú kupiť napr. 10 mobilných TK/EK staníc a budú robiť pravidelné kontroly, tak by to vyvolalo vlnu nevôle medzi aj ich voličmi - inak povedané, je to nepopulárne opatrenie (ale potrebné pre našu krajinu) ale vzhľadom na to, že je nepopulárne a medzi ľudmi neobľubené, tak sa do toho žiadny minister vnútra nehrnie aby politicky neublížil sebe a svojej strane, pretože taká to vec sa dá jednoducho zneužiť v politickom boji (už vidím gágajúceho mazureka, uhríka, kotlebu, danka ako chce vláda (minister) občanom zobrať (vyradiť) ich staré autá a prinútiť ich kúpiť si nové, atď). Prečo asi Matovičová/Hegerová vláda nezrušila vlaky zadarmo aj keď vedia, že je to neefektívna blbosť a stojí to nehorázne peniaze? Lebo by to Fico hneď proti nim použil. Myslím si, že si dosť inteligentný na to aby si vedel ako funguje politika a politický marketing.gogo956 napísal: 16 júl 2024, 21:05 ale to nie je moc relevantný argument. To potom by sme mohli zrusit aj kontrolu na pozitie alkoholu, lebo" ved si vypit je take slovenské", no nie?
Ale za mňa osobne, áno nakupme to, ja by som to podporil všetkymi 20timi. Nakúpiť a pravidelne kontrolovať, autám ktoré by neprešli cez mobilnú TK/EK zobrať techničák, udeliť pokutu (výška podľa závažnosti) a prikázať odstrániť závadu inak nebude techničák vrátený. A šiel by som aj ďalej, pretože toto je len dôsledok, príčina je na staniciach kontroly. Na dokladoch máš, ktoré pracovisko ti vydalo osvečenie, ísť a urobiť audit na pracovisku a daneho technika, že ako je možné že takéto vozidlo prešlo kontrolou, zistiť či sa nejednalo o korupciu. Ak by sa jednalo o korupciu, technika vyhodiť a začať trestné stíhanie, obžalovať a postaviť pred súd.
Korupcia by mala zmiznúť z každého poschodia štátu. Nemôžme sa rozčulovať nad korupciou vo vrcholovej politike a žiadať hlavy politikov a oligarchov ale malú korupciu v našich bežných životoch schvaľovať a považovať za normálnu a morálnu.
Všetko toto som ale už v tejto téme písal a vy ako papagáji sa k tomu stále vrátite.
starysomar vie prečo takto reagujem na jeho post, v teme o metabonde na neho reagovalo viacero ľudí podobne ako ja tu za tie spotrebyTo ze tu starysomar uviedol spotrebu svojho auta, mi vzhladom na to ze cela sekcia je venovana autam, nepripada nijako mimo a nevidim dovod na taku ostru protireakciu, ak sa ti to nezna relevantne, nemusel si na to reagovat
-
starysomar
Hardcore addict
Čo majú spoločné brzdy a svetlá s emisiami? Drvivá väčšina podvodov na STK súvisí s nimi.
S odchytávaním "dymovníc" na cestách súhlasím. Pridal by som aj autá/motorky, spôsobujúce nadmerný hluk, "olejničky".
S poriadnymi pokutami za vykuchané katalyzátory, zaslepené EGR, odstavenú močovinu sa stotožňujem.
S "čo by tomu povedali..." nie.
S odchytávaním "dymovníc" na cestách súhlasím. Pridal by som aj autá/motorky, spôsobujúce nadmerný hluk, "olejničky".
S poriadnymi pokutami za vykuchané katalyzátory, zaslepené EGR, odstavenú močovinu sa stotožňujem.
S "čo by tomu povedali..." nie.
poprosím relevantné dáta, štatistiky, údajestarysomar napísal: 17 júl 2024, 12:18 Čo majú spoločné brzdy a svetlá s emisiami? Drvivá väčšina podvodov na STK súvisí s nimi.
súhlasíť nemusíš, ale je to realita politikyS "čo by tomu povedali..." nie.
-
starysomar
Hardcore addict
Smutná realita. Politiku nedýchame.
"poprosím relevantné dáta, štatistiky, údaje" - neverím, že si nedokážeš nájsť.
Ak predsa nie - napríklad:
https://www.topspeed.sk/novinky/podvody ... brzd/19178
https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/6 ... ej-tretej/
"poprosím relevantné dáta, štatistiky, údaje" - neverím, že si nedokážeš nájsť.
Ak predsa nie - napríklad:
https://www.topspeed.sk/novinky/podvody ... brzd/19178
https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/6 ... ej-tretej/