Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
skooty
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa skooty »

Caute. Vyuzijem teda tuto temu na otazku co ma zaujima.

Doma mame celkom velku ovocnu zahradu, teda je klasika, koniec leta, vsetko zreje a aj potom co som pobehal vsetkych pribuznych a dal im tak vela ako len boli po polhodine vyjednavania ochotni prijat, stale nam doma ostala hromada ovocia. Kedze by som ho nerad vyhadzoval, tak sa ho snazim jest, kolko len ide.

Prakticky to ale vyustilo do toho ze uz neveceriam (lebo zjem 6 jablk denne atd...) a mam iba ranajky a obed. Moze mat taketo stravovanie, ked je praktizovane dlhodobo nejake negativne dosledky ? Alebo ako je to proste pohoda nahradit jedno jedlo denne ovocim ?

Vdaka.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ahoj,

chceš prejsť na komplet ovocné stravovanie? To by bol problém.

Budeš jesť normálnu stravu a polovicu z tej stravy bude ovocie? To nebude problém.

Ja milujem ovocie a zeleninu. Ale asi len v rozumnom množstve. Nerád by som si ho znechutil.

Skús pripraviť bedničky a daj to na Facebook. Isto sa nájdu ľudia ktorý sa potešia.

Síce nebývam na konci sveta, ale ja by som bol rád za domáce vypestované ovocie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

skooty
ovocie sa dá zavariť na kompót, alebo urobit džem.
Zjest denne 6jablk je ok, pokial nepocitujes traviace tazkosti-je to individualne.
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

fildinko -> Ano da sa to, ale mam zle skusenosti s ponukanim takto ovocia. Pred dvoma rokmi som takto daroval 150 kil jablk o ktorych som sa spatne dozvedel, ze bol z nich urobeny kvas, co je zrovna sposob konzumacie, s ktorym sa uplne neztotoznujem. Ale mozem asi skusit dat takto par debniciek.

gogo956 -> To aj robime, ale aj tak je toho hrozne vela :)

Traviace tazkosti nemam :)
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Pred tyzdnom som susil jablka. Dobre vysušit, skladovať v nejakom bavlnenom vrecku nech to nesplesnivie a mas aj na zimu. Tie sušene jablka daš do teplej vody a sú ako čerstvé, ja si dávam do ovsenej kaše, babka si napr. namáča do čaju. Slivky, tiež môžeš sušit ale mäsité odrody sliviek.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Jablka obsahuju vela glukozy a fruktozy, konzumovat take mnozstva kazdy den asi nebude uplne zdrave.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek napísal: 05 sep 2024, 10:55 Jablka obsahuju vela glukozy a fruktozy, konzumovat take mnozstva kazdy den asi nebude uplne zdrave.
všetko závisí od konkretnej osoby. Ak ma niekto už nadváhu, tak je pravda ze vela suseneho ovocia už môže byť z dlhodobeoh hladiska problem. Ak je niekto normalnej hmotnosti, je fyzicky aktivny ci sportuje, tak je to ok.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nie je to len o nadvahe, ale aj o glukoze a inzuline v krvi. Ak ma niekto nabeh na cukrovku, moze to zhorsit inzulinovu rezistenciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek napísal: 05 sep 2024, 13:47 Nie je to len o nadvahe, ale aj o glukoze a inzuline v krvi. Ak ma niekto nabeh na cukrovku, moze to zhorsit inzulinovu rezistenciu.
1/ak ma niekto nabeh na cukrovku tak už nie je uplne zdravy a my sme hovorili o zdravych ludoch
2/ovocie obsahuje hlavne fruktozu ktora krvny cukor skoro vobec nezvysuje.

Ale suhlasim ze prepchavat sa susenym ovocim nie je uplne idealne asi pre nikoho.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No, zdravy ako zdravy. Aj ja som si o sebe myslel, ze som zdravy, kym mi testy neukazali prilis vysoky index HOMA-IR (vypocitava sa z glukozy a inzulinu v sere, ktore same o sebe boli "v ramci medzi"). Co znamena inzulinovu rezistenciu (ale nie cukrovku ako taku). Testy som si platil sam, obvodni lekari zvacsa nemaju ani sajnu. Co som si tak studoval, vela ludi ma inzulinovu rezistenciu a ani o tom nevedia.
Fruktoza tiez nie je bohvieco, lebo telo ju musi v peceni premenit na glukozu a ked jej je privela, premiena sa rovno na tuk. Ale to sa tyka len fruktozy z vysokospracovanych (p)otravin, podla tohto clanku je v tom cele ovocie nevinne, nakolko obsahuje aj vlakninu a stovky dalsich latok. Clovek sa uci kazdy den :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek
Cukrovka typu I. je hlavne dedičná a strava sa na jej vzniku nepodiela.
Cukrovka typu II. je ovela rožšírenejšia. Je to preto že suvisi so súčasným zlým životným štýlom.
S cukrom takym či onakym to nič primárne nemá.
Problém je že dnešní ludia su často obézni, maju nedostatok pohybu. Ak k tomu pridaju aj fajčenia a alkohol tak už majú "zamiešané".
Ja jem celý život velké množstvá sladkostí a už dávno nie som mladý a hladinu glukozy mam ok. Vieš prečo? Pretože ked človeka nemá nadváhu a ma denne fyzicky pohyb /či už pracovný alebo šport/ tak inzulín v jeho tele funguje ako má. :) Ešte užívam chróm pikolinát ktorý prirodzene zvyšuje aktivitu inzulinu.

Naša telá su evolučne prisposobene aby stravili skoro čokolvek. Ked bola uroda jablk, tak sa jedli tie a nikto nemeditoval nad tym ci to ma tolko fruktozy alebo hentolko. Lenže v minulosti ludia tvrdo fyzicky makali a neboli tlstí, preto ich tela všetko zmetabolizovali bez problemov.
Dnes ludia sedia iba na zadku a furt jedia vysokospracvoane potraviny, tak to samozrejme vedie k problemom.
Napr na sidlisku mame perfektne workoutove cvičisko a v podstate skoro nikto tam nechodi, iba vynimočne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ked uz sme pri cukrovke, daval som to do temy s masom, ale dam aj sem:

Len dva plátky šunky denne môžu zvýšiť riziko cukrovky - Správy RTVS
Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Tomu si dovolím neveriť - od mladi si pamätám, že cukrovkári mali jesť aj chudú šunku.
Nespochybňujem odborníkov - ktorí nimi sú. Ani výsledky serióznych výskumov - ak nimi sú.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Myslim ze davnejsie nemali az take vedomosti co vsetko moze sposobovat cukrovka.
U spracovaneho masa ma to neprekvapuje ale ze tam spada aj cervene maso je divne. Vsak clovek chaluje cervene maso tisicky rokov pritom cukrovka je problem modernej doby.

BTW vyraz chuda sunka si pamatam z detstva ale netusim co to akoze vlastne je :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 07 sep 2024, 9:15 Myslim ze davnejsie nemali az take vedomosti co vsetko moze sposobovat cukrovka.
U spracovaneho masa ma to neprekvapuje ale ze tam spada aj cervene maso je divne. Vsak clovek chaluje cervene maso tisicky rokov pritom cukrovka je problem modernej doby.
evolucia sa vyvíja tak, že optimalizuje gény daneho druhu do dosiahnutia pohlavnej zrelosti. Lebo tym je splnený predpoklad na presunutie genov do nasledujucej generacie a vybavené. Čo sa deje s jedincami v neskoršom veku už z hladiska génov nie je dôležité.

Konzumovanie cerveneho mäsa predstavuje z vyzivoveho hladiska výhodu pre deti a mladých jedincov, ale to nič nehovorí o tom, či je idealne aj pre vyššie vekove kategorie, ktoré naviac, v hlbokej minulosti ani bežne neprežívali.
V každom pripade hlavny problem je v tom, že dnešní ludia maju mnozstvo dalsich skutocnosti ktore sa tykaju zivotneho stylu a ktore su nezdrave: fajčenie, alkohol, malo pohybu, vysoky prijem energie.

Čo sa týka údenín, tak tam ide o to, že tento produkt už prešiel spracovaním a obsahuje vela pridanych chemickych látok. A toto všetko dokopy robí to, že údeniny su jednoznačne nezdravé.

Napr 100g šunky obsahuje enormné množstvo soli, ktorej nadbytočný príjem stoji za vznikom mnohých zdravotných problémov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ano, to si mi vlastne pripomenul ze davnejsie sa ludia ani zdaleka nedozivali takeho veku ako dnes tak tazko sa to porovnava ked dnes clovek v 55r dostane cukrovku. Pred 150r uz taky clovek lezal na smrtelnej posteli.

V kvalitnych a domacich udeninach nema dovod aby tam boli chemicke latky. Tie sa pouzivaju ako aj v inych produktoch na zlepsenie konzistencie, zvyraznovac chuti, farba, trvacnost, atd. Kazdopadne ale stale obsahuju karcinogeny.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dusičnany/dusitany (tepelným spracovaním)
Je veľký rozdiel klasicky údené voči rýchlosoli (dymovej aróme)
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas
ono aj tie domáce klobásy ale z výživoveho hladiska su nezdravé. Máš v nich cca 50percent tuku + karcinogeny z údenia. Jasné, dá sa teraz vytiahnuť že "dedko také jedol celý život a dožil sa stovky" ale tak sme tu inteligentní ludia tak chápeme suvislosti a aj to že výnimky potvrdzuju pravidlo.
Jedlo nám chutí také, ake umoznilo nasim velmi dalekym predkom prežitie. To znamenalo buď čo najviac tuku alebo cukru a uplne najlepsie všetko spolu. Preto napr nám tak chutí zmrzlina a pod. :)
Ale taketo chutove preferencie sa tykali tvorov ktore boli cely den fyzicky značne aktívne a hlavne nikdy nevedeli či už zajtra budu mat co jest alebo nie.
Zatial co dnes je fyzicka aktivita u ludi velmi malá a naviac chladnicky s mraznickami narvaté do prasknutia..
wladas
Redeemer
Redeemer

Samozrejme v tomto sa zhodneme. Preto udeniny nejem uz skoro vobec. Ak salamu tak radsej fermentovanu.

Mne samozrejme zmrzlina chuti ale skor gelato (menej tuku, z mlieka a nie zo smotany) pripadne bezmliecna (veganska).
Napísať odpoveď