Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa Dreamer »

wladas napísal: 07 sep 2024, 9:15U spracovaneho masa ma to neprekvapuje ale ze tam spada aj cervene maso je divne.
Okrem spomenuteho, ze v minulosti sa ludia dozivali ovela nizsieho veku, tak cervene maso okrem suvislosti s cukrovkou je tiez pravdepodobny karcinogen (2A).
Červené mäso bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) klasifikované ako "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí". To znamená, že existuje dostatočne silný dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou červeného mäsa a zvýšeným rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny, najmä kolorektálneho karcinómu (rakovina hrubého čreva a konečníka).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pravdepodobne.
Niekto prijima dostatok vlakniny a ineho potrebneho, niekto nie.
V mase sa nenachadza.
Niekto k tomu pije, iny nie.
Problem mnohych takych vyskumov vnimam v nekompexnosti posudenia suvislosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ano, je to hlavne o komplexnosti. Lebo ako bolo už spomenute, je ovela horsie ked clovek naraz prijima viacej nezdravých veci ako iba jednu. To znamená že nápor na organizmus je menší keď si dá človek iba cervene mäso a výrazne väčší ak k tomu mäsu pije aj alkohol a zaroven este aj da nejake to cigárko..
A potom samozrejme este vela zavisi aj od nasej individualnej genetiky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Neidem to hľadať no kdesi som pred časom zachytil, že najviac rakoviny hrubého čreva je vo vinárskych oblastiach (nie len u nás).
Vtedy ma prvý krát napadlo, že zrejme víno za to nemôže ale to ďaľšie, čo sa s ním / pri ňom konzumuje.
Život ma v mnohom naučil (naučil som sa) vnímať všetko pokiaľ možno komplexne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono niekedy sa laicky tvrdí, že víno je zdravšie ako ostatné druhy alkoholu, ale nie je to pravda.
Ak sa v napoji nachadza alkohol, tak je uplne jedno, či pochadza z piva, vina, alebo destilatu.
Nie je to to čo by sme chceli počuť, ale realita je taka, že alkohol je vždy silny karcinogen.
Pri červenom mäse je trochu ten problem, že má dlhé vlákna a vela myoglobínu.
V mladom veku keď je človek vo vývoji/raste a všetky systemy mu funguju skvelo to nevadí, ale v staršom veku už začinaju rizika prevysovat plusy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nič z toho nespochybňujem - niektoré moje vstupy sú zámerne také - aby prišla fundpovaná odpoveď.
Mne osobne organizmus naznačil až dokázal, že nemám jesť veľa mäsa, tukov a najmä vysoko spracovaných mäsových (nie len) výrobkov.
Zhoršujú trávenie, robia ťažobu atd.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 08 sep 2024, 12:05 Nič z toho nespochybňujem - niektoré moje vstupy sú zámerne také - aby prišla fundpovaná odpoveď.
Mne osobne organizmus naznačil až dokázal, že nemám jesť veľa mäsa, tukov a najmä vysoko spracovaných mäsových (nie len) výrobkov.
Zhoršujú trávenie, robia ťažobu atd.
mne na trávenie mäsa a ale aj inych jedál obsahujucich vela bielkovín pomohol enzým bromelín.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak sa mi seklo trávenie, pomáhala Bicarbona. Poslednou dobou tuším celkom dobre lyžička jablčného octu do vody.
Niekedy Pancreolan, niekedy Buscopan no prevažne nepotrebujem nič z toho.
Spravidla stačí priložiť dlane na vhodné miesto alebo vhodne zatlačiť palcom, niekedy akupresúrne body na temene hlavy.
No a pohyb - teraz mám málo. Jednak je moc teplo (dlho nebude), jednak som mal hodne riešenia okolo SVB tak väčšinu času na prdeli pred PC, ani na plávanie nebol čas týždeň-dva...

Bromelín si značím, ďakujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 08 sep 2024, 6:57Pravdepodobne.
Niekto prijima dostatok vlakniny a ineho potrebneho, niekto nie.
V mase sa nenachadza.
Niekto k tomu pije, iny nie.
Problem mnohych takych vyskumov vnimam v nekompexnosti posudenia suvislosti.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikovala červené mäso ako "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí". Tento záver je podložený početnými štúdiami, ktoré sa zaoberali súvislosťou medzi konzumáciou červeného mäsa a zvýšeným rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny, najmä kolorektálneho karcinómu.

Aké výskumy sa robili?

Výskum v tejto oblasti prebieha už niekoľko desaťročí a zahŕňa rôzne typy štúdií:

- Kohortné štúdie: Sledujú veľké skupiny ľudí po dlhšiu dobu (niekedy aj niekoľko desaťročí) a zaznamenávajú ich stravovacie návyky a výskyt ochorení. Týmto spôsobom je možné sledovať, či ľudia, ktorí konzumujú viac červeného mäsa, majú vyššie riziko vzniku rakoviny.
- Prípadové štúdie: Porovnávajú skupiny ľudí s rakovinou a bez rakoviny a analyzujú ich stravovacie návyky v minulosti.
- Metaanalýzy: Zhrňujú výsledky viacerých štúdií a poskytujú komplexnejší obraz o danom probléme.

Veľkosť vzoriek a časové obdobia

- Veľkosť vzoriek v týchto štúdiách sa pohybuje od niekoľko tisíc po stovky tisíc ľudí. Doba sledovania sa môže líšiť, ale často trvá niekoľko rokov až desaťročí.

Zohľadnenie ďalších faktorov

Všetky seriózne štúdie sa snažia zohľadniť aj iné faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, ako napríklad:

- Spotreba iných potravín: Štúdie zvyčajne zohľadňujú aj konzumáciu iných potravín, ako je ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, a tiež fajčenie, konzumáciu alkoholu a fyzickú aktivitu.
- Genetické faktory: Niektoré štúdie sa zameriavajú aj na genetické predispozície k rakovine.
- Socioekonomické faktory: Štúdie zohľadňujú aj socioekonomické faktory, ako je vzdelanie, príjem a životný štýl.

Prečo je tento výskum dôveryhodný?

- Konsenzus odborníkov: Záver o súvislosti medzi červeným mäsom a rakovinou je podporený veľkým množstvom štúdií a je všeobecne akceptovaný odbornou verejnosťou.
- Metodická kvalita: Väčšina štúdií spĺňa vysoké štandardy metodickej kvality.
- Reprodukovateľnosť výsledkov: Výsledky štúdií sú často reprodukovateľné, čo znamená, že ich dokážu potvrdiť aj iné výskumné skupiny.
- Metaanalýzy: Metaanalýzy poskytujú komplexný pohľad na danú problematiku a zvyšujú dôveryhodnosť záverov.
Staci?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pre mňa sa nemusíš snažiť, nespochybňujem že môže byť. Píšu - pravdepodobne. Mám za to, že - minimálne pri nadmernej konzumácii škodí určite :)
Na okraj - verím fundovaným vedcom v mnohom, aj v tomto.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Prave v spravach RTVS, teda STVR, odporucali na ranajky detom jest "kvalitne sunky" (a mliecne vyrobky).

Je to normalne? Ved sunka patri medzi potvrdene karcinogeny prvej kategorie, odkazy na studie trvajuce desiatky rokov su v prvom prispevku temy.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes zaradila údeniny ako je šunka, slanina či párky na zoznam preukázaných karcinogénov.

HNonline.sk - Údeniny spôsobujú rakovinu. Pridali ich na zoznam, kde je azbest či plutónium
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, totiž dospela k záveru, že tieto mäsové výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu. Údeniny sa tak ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde figuruje napríklad tabak, azbest či plutónium.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Su aj susene a fermentovane sunky (nespracovane, ciste maso, neudene). Najznamensie prosciutto.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak tie asi nemysleli, ani si ich divaci, rodicia asi nepredstavia pod pojmom "kvalitne sunky".

Potom existuju aj "detske sunky", co je tiez sila, preukazany karcinogen prvej triedy, ktory je v rovnakej kategorii ako cigarety a alkohol je priamo urceny pre deti a este vo verejnopravnej televizii odbornici - alebo mozno lekari to odporucaju detom ako zdrave ranajky?

Ja chapem, ze ta skodlivost je odlisna, nizsia, ako cigarety a alkohol a ak je vsetko s mierou a pod., ale predsa, je to zname uz asi 10 rokov a stale sa vsetci tvaria, ze udene spracovane maso nie je nezdrave?

Nikto si nevie predstavit, ze by teraz vznikli "cigarety pre deti", alebo "vodka pre deti", ale ked to je iny preukazany karcinogen, tak je to OK?

Prip. ma opravte, ak su tie detske sunky a parky zdrave a pripravovane inak, ako klasicke, v tom pripade by to bolo v poriadku.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dlhsie premyslam, preco sa ludia stravuju tak nezdravo, resp. malo ludi riesi zdrave stravovanie.

Napriklad cestoviny a pecivo, preco viac ludi nevoli celozrnne? Je v mnohych ohladoch zdravsie.

Pre porovnanie, taky toustovy chlieb celozrnny ma aj rovnaku cenu ako biely, aj rovnaku konzistenciu, podobnu chut.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie je väčší problém nadbytok mäsa a najmä údeniny - respektíve dusitany?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ide hlavne o tu chut. tak chut moze byt podobna ale nie je rovnaka. a ako sa hovori "zvyk je zelezna kosela", ludia si neradi zvykaju na nieco ine.
z osobnej skusenosti je to kola, poznam hromadu ludi co vyrastali na klasickej kole s cukrom a ked sa ich opytas preco nepresli na tu bez cukru tak povedia ze proste nechuti rovnako. a je to pravda, nechuti, ale ten rozdiel drobny a je skor o zvyku. aj som si tak zvykol pit kolu bez cukru (a to som bol kedysi rovnaky odporca) ze teraz aj ked neriesim ze je to obrovsky kaloricky rozdiel tak si tu cukrovu kolu nekupim ked nemusim.

ale vacsi problem je to ze vacsina zdravych veci proste nechuti ani zdaleka tak dobre ako tie nezdrave. a ked chuti tak ten rozdiel nie je taky velky. napriklad to celozrnne pecivo je o kolko realne lepsie ako to biele? pokial sa niekto bude vyhradne stravovat pecivom a cestovinami tak je uplne jedno ci su celozrnne alebo nie, zdravy z toho nebude.
tam moze vznikat az opacny clovek ked si clovek kupi celozrnny chleba a ma pocit ze ho moze zjest kolko chce lebo ved je celozrnny a teda zdravy.

ja som sa napriklad viac krat zamyslal preco jem tak malo zeleniny. a mam pocit ze to ani tak neni o chuti, ked je dobre spraveny salat tak si pochutnam aj na tom ale zistujem ze vela druhov zeleniny mi proste nerobi dobre. od malicka mam problem s refluxom a za tie roky som si uz odsledoval co mi ho vyvolava a vacsinou je to surova zelenina.
zelenina (hlavne surova) je podstatne tahsie stravitelna nez bielkoviny a skroby.

no a podla mna najvacsi problem je prejedanie sa. jedlo je lahko dostupne a konzumacia (hlavne) toho nezdraveho v tele produkuje hormony ktore ti zlepsuju naladu. ked to skombinujes s aktualnym smerom kam sa vyvija spolocnost, aj u kolegov (aj na sebe) casto vidim ze highlight pracovneho casu je ist na nejaky dobry obed lebo vies ze popri tej nudnej robote ti to zlepsi naladu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Celozrnne pecivo nemusi hned znamenat ze je to zdrave. Skor menej skodlive nez biele. Ja skoro vobec nevyhladavam oznacenie celozrnne preto ze je to mackopes (moze byt dobre aj nie). Napr prave u tvojho spominaneho toustoveho toto plati. Rovnaka cena tomu aj odpoveda.
Mne napr vyslovene viac chuti tmave pecivo. Biele nekupujem vobec. Jem ho len vynimocne ked nie je alternativa (obedove menu).

S cestovinami nesuhlasim. Nie pre srandu je to v Taliansku narodne a najcastejsie jedlo a zaroven maju Taliani najmenej zdravotnych problemov s celej EU skrz stravovania. Plati podobne ako pri pecive. Pri kvalitnej obilnine je kvalitny (zdravy) produkt.

aacid napísal: 18 apr 2025, 19:20aj som si tak zvykol pit kolu bez cukru
A co ten aspartan? :) SIce bez kalorii ale karcinogenne.

aacid napísal: 18 apr 2025, 19:20zelenina (hlavne surova) je podstatne tahsie stravitelna nez bielkoviny a skroby.
Ano. Aj vseobecne potraviny co maju vela vlakniny. A prave preto su zdrave lebo telo musi vyvinut namahu to spravovat (nizky glykemicky index, atd.). Ale samozrejme casto prave pri tomto maju ludia problem s toleranciou.

Autoeditácia príspevku po 6 min 37 sek:
starysomar napísal: 18 apr 2025, 18:30 Nie je väčší problém nadbytok mäsa a najmä údeniny - respektíve dusitany?

Tie udeniny ano. Nadbytocna konzumacia masa je samozrejme tiez problem ale nemyslim si ze vacsi nez pecivo.
Ja napr nejem udeniny a klasicke ultraspracovane masove vyrobky skoro vobec.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 18 apr 2025, 20:17A co ten aspartan? :) SIce bez kalorii ale karcinogenne.
to je velmi diskutabilne. napriklad podla WHO patri do skupiny 2B a teda "limited evidence" a ze 40mg na kilo vahy denne je bezpecna davka.

samozrejme kedze by to teda stale chcelo viac dokazov tak je mozne ze sa mylia.
som si toho rizika vedomy a som ochotny ho znasat. dlhodobo nemam problemy so zdravym, jedine co ma moze trapit je nadvaha. a hlavne teda to nie je ze by som pil cely den iba sladene napoje, je to pol litra denne cca. ta denna davka je vraj 9-14 plechoviek denne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak len pred 2r ho WHO zaradila medzi karcinogenne ale samozrejme pri vacsom mnozstve.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kola a kola zero, tam je to o kaloriach, ale pri celozrnnom pecive je to o zdravotnych benefitoch, tie rozdiely su dost velke.
aacid napísal: 18 apr 2025, 19:20ide hlavne o tu chut ... z osobnej skusenosti je to kola, poznam hromadu ludi co vyrastali na klasickej kole s cukrom a ked sa ich opytas preco nepresli na tu bez cukru tak povedia ze proste nechuti rovnako. a je to pravda, nechuti, ale ten rozdiel drobny a je skor o zvyku. aj som si tak zvykol pit kolu bez cukru (a to som bol kedysi rovnaky odporca) ze teraz aj ked neriesim ze je to obrovsky kaloricky rozdiel tak si tu cukrovu kolu nekupim ked nemusim.
To je tiez zaujimave, ved predsa zvyknut si na inu chut nie je tak tazke.

Ak je problem zero a aspartam, tak co kola so steviou, ved kto by chcel priberat, ked je to sladke a nema to takmer ziadne kalorie, toto nepochopim, tusim v Nemecku mali tu kolu so steviou, ale u nas ani nebola.

Pri kole mi napadol este "bezodny pohar", to je doslova vyrobca cukrovky a obezity, cudujem sa, ze je to vobec povolene, uz to, ze velka kola je lacnejsia ako mala, to je tiez taky nekaly trik.
wladas napísal: 18 apr 2025, 20:17Celozrnne pecivo nemusi hned znamenat ze je to zdrave. Skor menej skodlive nez biele. Ja skoro vobec nevyhladavam oznacenie celozrnne preto ze je to mackopes (moze byt dobre aj nie). Napr prave u tvojho spominaneho toustoveho toto plati. Rovnaka cena tomu aj odpoveda. Mne napr vyslovene viac chuti tmave pecivo. Biele nekupujem vobec.
Celozrnne pecivo je zdravsie, ma viac vitaminov, mineralnych latok, vlaknin, biele je casto povazovane za nezdrave, teda mozno ten rozdiel nie je tak velky, ale ze by celozrnne nebolo zdravsie vobec, to sa mi nezda. Napr. celozrnny toust ma v tej stupnici nutri-score A-cko, biely asi B-cko.

Este pozor na pojmy, "celozrnne" musi obsahovat urcity minimalny podiel celozrnnej psenice, ale potom su rozne triky, ktore uz tusim ustupili, napr. "ceralne" pecivo uz nemusi obsahovat ten min. podiel celozrnnej psenice, rozne "tmave" taktiez.

Inak mne nechutia tie "cierne" chleby, ani tie kde su rozne zrna velke, ide to medzi zuby, ale tie celozrnne chleby to maju pomlete a preto je to blizke chuti klasickeho bieleho toustu, su aj makke.

Autoeditácia príspevku po 10 min 6 sek:
starysomar napísal: 18 apr 2025, 18:30Nie je väčší problém nadbytok mäsa a najmä údeniny - respektíve dusitany?
wladas napísal: 18 apr 2025, 20:17Tie udeniny ano. Nadbytocna konzumacia masa je samozrejme tiez problem ale nemyslim si ze vacsi nez pecivo.
O udeninach som pisal na tejto stranke vyssie, je to ovela horsie ako pecivo, je to preukazany karcinogen, skupina 1.

HNonline.sk - Údeniny spôsobujú rakovinu. Pridali ich na zoznam, kde je azbest či plutónium

Tu je zoznam, od AI, mozu tam byt chyby, ale tie podstatne potraviny tam su urcite.
Skupina 1 (Preukázané karcinogény):
- Spracované mäso (údeniny, šunka, slanina, párky, salámy)
- Alkoholické nápoje
- Aflatoxíny (plesne na zle skladovaných potravinách)
- Čínska slaná ryba (kantonského typu)
- Tabak

Skupina 2A (Pravdepodobné karcinogény):
- Červené mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie)
- Veľmi horúce nápoje (nad 65°C)
- Akrylamid (v pečených/smažených škrobových potravinách pri vysokých teplotách)

Skupina 2B (Možné karcinogény):
- Aspartám (umelé sladidlo)
- Káva
- Nakladaná zelenina (ázijského typu)
Autoeditácia príspevku po 7 min 37 sek:
BTW Je zaujimave, ze taka marihuana, ktora nie je karcinogen, nie je v ziadnej z kategorii vyssie, dokonca ma potencialne liecive ucinky a realne sa pouziva na liecbu v niektorych krajinach, je zakazana - ale tabak je legalny, aj ked je to preukazany karcinogen skupiny 1.
Napísať odpoveď