Kola a kola zero, tam je to o kaloriach, ale pri celozrnnom pecive je to o zdravotnych benefitoch, tie rozdiely su dost velke.
aacid napísal: 18 apr 2025, 19:20ide hlavne o tu chut ... z osobnej skusenosti je to kola, poznam hromadu ludi co vyrastali na klasickej kole s cukrom a ked sa ich opytas preco nepresli na tu bez cukru tak povedia ze proste nechuti rovnako. a je to pravda, nechuti, ale ten rozdiel drobny a je skor o zvyku. aj som si tak zvykol pit kolu bez cukru (a to som bol kedysi rovnaky odporca) ze teraz aj ked neriesim ze je to obrovsky kaloricky rozdiel tak si tu cukrovu kolu nekupim ked nemusim.
To je tiez zaujimave, ved predsa zvyknut si na inu chut nie je tak tazke.
Ak je problem zero a aspartam, tak co
kola so steviou, ved kto by chcel priberat, ked je to sladke a nema to takmer ziadne kalorie, toto nepochopim, tusim v Nemecku mali tu kolu so steviou, ale u nas ani nebola.
Pri kole mi napadol este
"bezodny pohar", to je doslova vyrobca cukrovky a obezity, cudujem sa, ze je to vobec povolene, uz to, ze velka kola je lacnejsia ako mala, to je tiez taky nekaly trik.
wladas napísal: 18 apr 2025, 20:17Celozrnne pecivo nemusi hned znamenat ze je to zdrave. Skor menej skodlive nez biele. Ja skoro vobec nevyhladavam oznacenie celozrnne preto ze je to mackopes (moze byt dobre aj nie). Napr prave u tvojho spominaneho toustoveho toto plati. Rovnaka cena tomu aj odpoveda. Mne napr vyslovene viac chuti tmave pecivo. Biele nekupujem vobec.
Celozrnne pecivo je zdravsie, ma viac vitaminov, mineralnych latok, vlaknin, biele je casto povazovane za nezdrave, teda mozno ten rozdiel nie je tak velky, ale ze by celozrnne nebolo zdravsie vobec, to sa mi nezda. Napr. celozrnny toust ma v tej stupnici nutri-score A-cko, biely asi B-cko.
Este pozor na pojmy, "celozrnne" musi obsahovat urcity minimalny podiel celozrnnej psenice, ale potom su rozne triky, ktore uz tusim ustupili, napr. "ceralne" pecivo uz nemusi obsahovat ten min. podiel celozrnnej psenice, rozne "tmave" taktiez.
Inak mne nechutia tie "cierne" chleby, ani tie kde su rozne zrna velke, ide to medzi zuby, ale tie celozrnne chleby to maju pomlete a preto je to blizke chuti klasickeho bieleho toustu, su aj makke.
Autoeditácia príspevku po 10 min 6 sek:
starysomar napísal: 18 apr 2025, 18:30Nie je väčší problém nadbytok mäsa a najmä údeniny - respektíve dusitany?
wladas napísal: 18 apr 2025, 20:17Tie udeniny ano. Nadbytocna konzumacia masa je samozrejme tiez problem ale nemyslim si ze vacsi nez pecivo.
O
udeninach som pisal na tejto stranke vyssie, je to ovela horsie ako pecivo, je to preukazany karcinogen, skupina 1.
HNonline.sk - Údeniny spôsobujú rakovinu. Pridali ich na zoznam, kde je azbest či plutónium
Tu je zoznam, od AI, mozu tam byt chyby, ale tie podstatne potraviny tam su urcite.
Skupina 1 (Preukázané karcinogény):
- Spracované mäso (údeniny, šunka, slanina, párky, salámy)
- Alkoholické nápoje
- Aflatoxíny (plesne na zle skladovaných potravinách)
- Čínska slaná ryba (kantonského typu)
- Tabak
Skupina 2A (Pravdepodobné karcinogény):
- Červené mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie)
- Veľmi horúce nápoje (nad 65°C)
- Akrylamid (v pečených/smažených škrobových potravinách pri vysokých teplotách)
Skupina 2B (Možné karcinogény):
- Aspartám (umelé sladidlo)
- Káva
- Nakladaná zelenina (ázijského typu)
Autoeditácia príspevku po 7 min 37 sek:
BTW Je zaujimave, ze taka marihuana, ktora nie je karcinogen, nie je v ziadnej z kategorii vyssie, dokonca ma potencialne liecive ucinky a realne sa pouziva na liecbu v niektorych krajinach, je zakazana - ale tabak je legalny, aj ked je to preukazany karcinogen skupiny 1.