Sociálne siete

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
JCM01
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Sociálne siete

Príspevok od používateľa JCM01 »

lukas9206 napísal: 10 sep 2024, 10:55 Jasne, myslel som to skôr tak, že podľa mňa je rozdiel či deti sedia za pc/mobilom kvôli hrám alebo tam sú kvôli soc.sietam.
Súhlasím, skôr mi ide o obmedzenie sociálnych sietí ako samotných mobilov.
Pre rodiča je ťažké zakázať dieťaťu sociálne siete, nakoľko kamaráti/spolužiaci vo väčšine prípadov sociálne siete majú.
Potom sa ľahko môže stať, že sa bude cítiť vylúčené, resp. v horšom prípade aj vystavené posmechu/šikane..
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ako sa to ale bude vymahat? Lebo aj ked suhlasim s premisou (socialne siete mozu mat velmi negativne ucinky na deti) tak nevidim ako to realne vymoct.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

ja by som videl riešenie v registrácii s nejakým ID, ako to funguje napríklad pri stávkových kanceláriách. Tak sa bude dať registrovať len od určitého veku a zefektívni to boj proti dezinformáciám a zvýši bezpečnosť na sociálnych sieťach, keď tam bude každý reálne za seba a svoj názor. Nikdy sa to nestane predpokladám, ale za mňa by to bolo fajn.
Deckám asi najlepšie štruktúrovať čas a vyplniť ho zmysluplnými aktivitami, aby nemali čas vôbec nejaké siete vôbec riešiť.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Najvacsi problem su swapovacie socialne siete. Kratke videa/forky. To ma na mozog velmi zly vplyv. Hlavne ked je vo vyvine. A mladi su schopny napr na tiktok cumet viac hodin denne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Digitalny svet vedie k ohlupnutiu, nijako tomu nezabránime. Nakoniec budeme väčšinu zivota zit len vo virtualnom svete, lebo k tomu to cele smeruje.
Ale načo by sme aj inteligenciu potrebovali, keď tu raz bude nepomerne vyspelejsia technologicka AI?
https://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/prehled/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Neviem či až digitálny. Dávno som zachytil info a odvtedy tiež, že priemerné IQ celosvetovo klesá od konca minulého tisícročia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

danodrevo napísal: 10 sep 2024, 17:14ja by som videl riešenie v registrácii s nejakým ID, ako to funguje napríklad pri stávkových kanceláriách. Tak sa bude dať registrovať len od určitého veku a zefektívni to boj proti dezinformáciám a zvýši bezpečnosť na sociálnych sieťach, keď tam bude každý reálne za seba a svoj názor. Nikdy sa to nestane predpokladám, ale za mňa by to bolo fajn.
toto je nerealne. slovensky stat moze taketo nieco pozadovat len od domacich firiem. nejaky 4chan alebo rusky vkontakt ta asi moze okaslat aby kvoli tvojim obyvatelom implementoval registraciu cez obcianske.
no a keby aj stat donuti poskytovatelov internetu aby blokovali stranky ktore nechcu spolupracovat tak za prve VPN a za druhe uz sa dostavas na uroven severnej korei ci ciny...

ono je to problem ktory sa viac menej vyriesi sam. a dnesne generativne AI to este asi urychlia... uz nejaku dobu je trend taky ze "bezne" socialne siete su stale viac a viac zaplavovane spamom, cielenou/necielenou reklamou ci engagement baitami ze mladi ludia coraz viac uprednostnuju uzatvorene siete. discord, mastodon ci matrix...
instagram/tiktok a podobne su coraz viac o konzumacii obsahu nez o socialnosti.

my sme konzumovali 9gag a divne portaly ktore boli z 1/3 vtipne obrazky, 1/3 nahe zenske a 1/3 videa odrezavania hlav, dnesna mlades vyrasta na viralnych tancekoch, divnych "challenges" a dievcatach v anime kostymoch.
co je horsie? :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

presne tak. Zahranicne firmy nikdy nebudu dobrovolne ziadat identifikaciu svojich navstevnikov na základe ID pretože to za:
1/odradí velku cast klientov
2/firme zvýší administratívu spojenu s kontrolou ID
3/zákonite vznikne riziko úniku citlivych informacii čo okrem trestnopravnej roviny ma aj rovinu reputačneho rizika a z praxe vieme že taketo uniky aj bežne vznikaju tam kde priestor na to je

A ako už bolo spomenute, v dnešnej dobe rychlych/dostupnych VPN a Tor-u by to ani nemalo velky zmysel.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Som zvedavý, ako to budú technicky realizovať v austrálii.
Ale teoreticky, ak by zaviedli niečo také, ako registrácia podmienená ID, tak si myslím, že sociálne siete by na to pristúpili - nechceli by predsa stratiť vplyv a predanú reklamu v celej austrálii.
A následne by toto riešenie bolo už podstatne ľahšie realizovateľné aj v malých štátoch, ktoré by chceli ísť touto cestou.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mozno tie najvacsie siete, urcite nie kazda existujuca socialna siet na svete.
a ked nevies zabezpecit podmienenu registraciu vsade tak je to ako keby si ju nezabezpecil nikde. ten kto bude chciet proste pojde tam kde moze komunikovat anonymne.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Ak nebudeš spĺňať danú reguláciu, nebudeš na danom území poskytovať svoje služby..
Nevravím, že je to dobré alebo to tak bude riešené, ale aj taká možnosť tu je.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zatial to nie je schvalene ani v tej Australii ani sa zatial nedohodli na blizsich parametroch zakona. Uvidime.
Nikde nie je napisane ze to nakoniec aj musia schvalit. To je bežné že politici niečo navrhnu a potom ked sa ukaže ze by to prinieslo vela problemov tak sa vec odloží na neurčito. Ja to skor vnimam ako urcitu snahu o vytvorenie spolocenskej diskusie ohladom tejto temy.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Súhlasím s tebou. Preto som fakt zvedavý, s čím v Austrálii prídu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bez mobilů? Britští školáci ano | Newstream
https://www.newstream.cz/zpravy-z-firem ... d=32677773
Jedna z největších anglických organizací, která spravuje a řídí státní školy, Ormiston Academies Trust, hodlá zakázat používaní mobilních telefonů ve škole.
Napísať odpoveď