Aditíva METABOND

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aditíva METABOND

Príspevok od používateľa lukas9206 »

No ani potvrdzujúci funkčnosť s tvojej strany.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

starysomar napísal: 12 sep 2024, 7:21Hejtovanie za každú cenu, na mňa pôsobí ako neuznaný génius, ktorý sa potrebuje niekde realizovať. Že vôbec na to reagujem.
Nemáš za čo.
Chapem, ze som ti dostatocne vecne a argumentacne podlozil veci v tejto teme. Ako od Metabondu, tak az po spisovnost slova "previesť". Chapem, ze ti je lahsie ignorovat fakty a napisat tu rozne omacky o dochodku tvojej pani, o starej Skode 1203 alebo sa ohanat Norom Kovacikom ako keby to bola kapacita na urovni Lewisa Hamiltona. Samozrejme si do toho doplnil plno emotivnych vybuchov, osobnych utokov, snahy o zosmiesnenie, napisal si kopu omacok mimo temy, ale to hlavne, dokazy, tak s tym si neprisiel. Ziadna argumentacia z tvojej strany, ziadne dokazy, stale len to ako to pouzivas 25 rokov a ako to kupujes aj pre kamaratov. Si velmj slabucky diskuter, ktory sa este aj zduje, ked nema pravdu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nepodložil si nič, čo by preukazovalo nefunkčnosť. Svoje vedomosti o problematike si preukázal aj pri začiatku vlákna: "VIF by sa v mraze nemalo pridavat, lebo inak v tej nafte vznikne pri spojeni s VIFom taky husty sopel." Pravda je, nevoziť ho za mrazov v kufri. V teple je tekutý a ani v premrznutej nafte sa nezrazí. Používam ho v zime odkedy máme diesely. A tisíce iných ľudí.

Kopu omáčok čo kto kde má alebo nemá nalepené dali aj iní. Čo to má spoločné so znížením trenia, zvýšením životnosti? Nič.
Spomínanie právnikov je argument k technickej, technologickej záležitosti? Vyžadovanie akých dôkazov, na základe čoho?
Záhoráci vravia: "Enem drístá".
Boli odkazy na rozbor na VŠCHT, strojové ukážky záťažových testov a ďaľšie.
Mal som kolegu s "argumentom" - "To tak nemôže byť, lebo mne sa to nezdá". No nikoho nepretáčal v jeho zisteniach, znalostiach, skúsenostiach.
Nevyjadrujem sa k tomu, čomu nerozumiem. PC hrám, fotbalu a inému. Niekto má nutkanie niekomu nabrindať do vlákna - čím častejšie a čím viac.
Čo chceš?
Z môjho pohľadu niekoho otravovať.
heker
Redeemer
Redeemer

Dal som si namahu a co to som precital o motorovych olejoch, popozeral rozne testy a studie. Cital som studie o kokosovych olejoch, o motorovych olejoch, ale aj o olejoch pouzivanych vo vlakoch spolocnosti Ceske drahy. Aby som presiel k veci, tak vysledok je taky, ze kuzelny Metabond a ani ine aditiva nie su potrebne, okrem toho taketo aditiva typu Metabond nie su z dlhodobeho hladiska testovane. Sice sa Metabond ohana papierom z ceskej vysokej skoly na ktorom vykonali Reichertov test.

Reichertov test je valcek po ktorom sa toci druhy valcek pod urcitym tlakom, v pripade Metabondu to bola vaha 1,5kg. Cely test trva minutu. Ako to vyzera je zobrazene na tomto videu

Ako na videu vidiet, ide o kratkodoby zatazovy test. Netestuje sa mazivost po hodine, po tyzdni ci po mesiaci. Testuje sa vtedy pocas minuty a velkost opotrebenia + vznik supin. Dobre vieme, ze na olej najazdime 12, 15, niekto pri longlife olejoch 25 az 30 tisic kilometrov. Nejdem rozoberat kto ma aky interval, len spomeniem, ze tu bol valcek poskodeny behom minuty. Pri aute jazdime 15 tisic km, pri priemerke 70 km/h by to bolo 214 hodin jazdy, co je vlastne 12 857 minut jazdy. Ak niekto jazdi na longlife 30 tisic km, tak je to skoro 25 tisic minut jazdy. Porovnavame teda dvojminutovy Reichertov test s 25 tisic minutami jazdy v realnej prevadzke. Tento olej vymenime 6x a mame na aute najazdenych 180 tisic km a 150 tisic minut. Poskodil sa motor na aute za 150 tisic minut jazdy, aby sa to dalo porovnat s poskodenym valcekom v minutovom teste? Odpoved je na kazdom z vas.

Dalej by som spomenul magazinu auto.cz, kde testovali v certifikovanom laboratoriu SGS motorove oleje urcene pre koncern Volkswagen. V teste sa spomina certifikacia olejov, sposob testovania, vlastnosti oleja, odparnost, popolcek a ine zaujimave veci. Clanok je velmi dobre a zaujimavo popisany, aby mu pochopil aj relativny lajk v obore - https://www.auto.cz/unikatni-test-oleju ... kem-148468 Po precitani bude vacsine ludi jasne, ze staci kvalitny motorovy olej, aby splnil svoj ucel.

Clanok o nano casticiach - https://www.auto.cz/nanocastice-v-motor ... uje-125022

Cital som aj studie o aditivach. Problem je, ze vacsinou islo o kratkodobe testy a tak ucinnost mazania bola na zaciatku o dakych 5 percent vyssia. V inej studii testovali autobusy mestskej dopravy (niektore mali najazdene 1 milion km) a interval vymeny oleja na 60 tisic km, tam skumali zase vplyv castejsej vymeny oleja. Teraz presli do druhej fazy a maju to odsledovat dalsie 2 cykly vymeny, ze aky vplyv to ma na opotrebovanie motora, mazivost a tak - https://www.researchgate.net/publicatio ... ngine_oils

Nepodarilo sa mi vsak najst studiu ani odborny clanok s dlhodobym sledovanim aditiv na vplyv mazania a chod motora. Jedna vec je znizit trenie, ale vedlajsi produkt je silne zvysenie emisii a skodlivych latok, ktore vyjdu z vyfuku.

Dovolil som si tiez porovnat technicke listy olejov a trosku si nastudoval co tie indexy znamenaju, aky maju vplyv na kvalitu olejov a veci okolo toho. Zobral som si oleje Metabond v triede 5W30, co povazujem za najcastejsi olej a bezny olej napriklad pre koncern VW o ktorom bol clanok vyssie z webu auto.cz. Cena oleja Metabond LLX 5W30 je 13,50 eur/liter, olej splna normu VW 504.00 a 507.00. Pre porovnanie som zobral bezny Castrol Edge 5W-30 LL, ktory je na trhu snad viac ako 20 rokov, jeho cena je okolo 9-10 eur/liter, da sa obcas najst aj nieco malo nad 8 eur. Olej tiez splna normu VW 504.00 a VW 507.00. Pre porovnanie som vzal este iny olej s normou VW 502.00 a VW 505.00. Oleje od Castrolu maju vyssi index viskozity a teda su kvalitnejsie, pretoze sa menej meni mazivost oleja pri zmenach teploty, vysvetlenie tu - https://filtreaoleje.sk/blog/najd-lezit ... ch-olejov/ alebo https://www.oleje.cz/poradna/vlastnosti ... -viskozita

Oleje od Castrolu maji index viskozity 173 a 175, oleje Metabond maju 161 a 167. Teda oleje Castrol lepsie mazu pri zmenach teplota. Myslim, ze zmena teploty oleja v motore rozhodne prichadza kazdou jazdou, najma v zimnych mesiacoch. Mala poznamka - nenasiel som sk/cz technicky list ku Castrolu, tak som pouzil anglicky a tam sa spomina index viskozity v medzinarodnej norme ISO 2909, co je vlastne ASTM D2270 uvadzajuce sa u ostatnych troch olejoch. Je mi preto velkou zahadou preco tak skvele a kuzelne produkty Metabond maju horsie vysledky oleja pri mazani ako obycajny Castrol. Predpokladal som, ze ked sa niekto ohana nano technologiami, 30 rocnymi skusenostami, spickovymi aditivami s reklamou od neznameho Norberta Kovacika, tak ze ten olej bude aspon nadpriemerny. A veru nie, ide o podpriemerny olej za vyssie peniaze. Vzhladom na to, ze olej Castrol je certifikovany olej pre normy VW, tak musi splnat aj urcite kvality vzhladom ku tvorbe popolceka (sulfatovy popol), aby nedoslo k upchavaniu DPF filtra, ale aj na emisie. Metabond certifikovany VW nie je, takze zlozenie zmesi k tvorbe popolceka mi nie je zname a nie je uvedene ani v technickom liste (Castrol tuto hodnotu uvadza).

Ak by sa chcelo niekomu porovnat aj ine oleje Metabond s olejami napr. Castrol ci Shell, kludne v inej triedy ci inej norme, tak budem rad.

Tolko k zazracnym aditivam ci olejom Metabond.
Prílohy
Metabond
Metabond
Metabond
Metabond
Castrol
Castrol
Castrol
Castrol
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

ale sak naco by boli robene drahe dlhodobe testy, ked ti staci starehosomara vnutorny pocit, ze to je proste lepsie?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

heker sa aspon snazi argumentovat.
Napisem viac z PC
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

ako je smutne ze taketo placebo produkty funguju paradne. Najdolezitejsie je, ze k tomu nenajdes ziadne relevantne studie. Staci to byt drahe, rozkriknut to medzi 3 ludi a mas vystarane. Je to rovnaka hovadima ako wobenzyn, nikdy k tomu neboli robene ziadne studie - preco asi? Lebo keby boli, tak sa zisti, ze je to hovadina. A keby zistili, ze to hovadina nie je a ze to ma zazracne schopnosti, tak co? To by bol problem? Mali by viacej predajov? alebo su nebodaj spokojni so ziskami, ktore sa im generuju a nechcu byt chamtivi a zarabat nasobne viacej? Vsak to je vsetko blbost.
Ale bohuzial, niektori ludia maju uplne v prdeli suvislosti. Ako sorry, ale bit sa o zivot aky je metabond uzasny a usetri(neusetri) ti par centov na 100k km, namiesto toho, aby si spravil nieco uzitocne pre Slovensko, aby Slovakov nemusela trapit blba spotreba?
Starysomar - ocivine fakt nemas co robit, tak kym mas energiu, skus spravit nieco uzitocne. Ja byt na tvojom mieste tak sa angazujem v inych veciach, ako len vypisovat uplne hovadiny na fore a vyjadrovat sa k absolutne vsetkemu. Mysli na svoje deti, v akom stave je sucastne tato krajina, skus energiu davat tam, nie tu do metabondu.
Nazor si na metabond vyjadril, ostatni tiez a nech si to kazdy precita a kazdy si z toho zoberie co chce. Niekto moze verit tebe, ini si urobia iny nazor, ale nemusis to opakovat stale dookola.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

cinges - aké dlhodobé štúdie, načo? S Wobenzymom súhlasím - neexistuje jediná relevantná šúdia o jeho účinnosti. Napríklad na biolampy Zepter áno a mnohé.
Okrem iného pomáham 25 rokov jednej voľnočasovej aktivite detí z chudobných rodín, ktoré by sa k niečomu takému inak nedostali. A mám viacero iných nezárobkových aktivít. Ty pomáhaš ako a čomu?

heker - máš záujem sa zorientovať, pekný elaborát no zložený zčasti z faktov, zčasti s omylov a z časti z nesúvisiacich vecí a chybných predpokladov. Nemyslím, že zámerne.

Ťažko by šlo demonštrovať na ukážku pôsobenie počas desiatok tisíc km tak sa používa ten zrýchlený test - robil som ich kedysi. Robili sme si aj pre seba, zo zvedavosti aj s inými, než motorovými olejmi, najmenší oter dosahoval jedlý olej (z pochopiteľných dôvodov jeho štruktúry) no do motora by som si ho nedal. Tribotestov je viac druhov, nevymyslel si ich nikto na ohúrenie divákov - majú svoje opodstatnenie vo vývoji, výskume aj vo veľkých firmách. Mýlia sa ak ich používajú? Sú výsledky nepreukázateľné, ak nimi testujú?

Porovnávaš cenu oleja čo predáva Metabond no NEVYRÁBA ICH. Tie oleje NEOBSAHUJÚ komponenty technológie Metabond. Nevedel si, nemohol. Tie som niky nekúpil, nemám s nimi skúsenosť. Zásadne dávam (aj odporúčam ak sa niekto pýta) olej výrobcom predpísaný (na to rypáci píšu, že Selénia je len predražená...), niektoré oleje predpísané pre niektoré motory obsahujú potrebné zložky ktoré nevyplývajú z viskozity a špecifikácií).
Viskozita (všimni ako sa mení z teplotou, jedno číslo moc nevypovedá) a špecifikácia sú dve odlišné veci, pri olejoch pre konkrétne motory je viac podstatných parametrov, vlastností. Môžeš prípadne doštudovať. Low SAPS - samozrejme nutnosť pre DPF. Pre niektoré motorizácie (remeň v oleji) je KRITICKÉ použiť PRESNE predpísaný olej. Inak to končí degradáciou gumeného remeňa, zapchatím olejového sitka a motor skončil. Tam by naozaj ani Metabond v oleji, ak by sa použil nesprávny olej, nepomohol.

Nie celkom šťastný je názov "Aditíva", metabond prídavky nemenia vlastnosti olejov, ale kovu. Oleje im slúžia len ako transportné médium aby sa dostali "na miesto určenia". Možno by bol vhodnejší "modifikátor trenia" no aj to by sa plietlo s vecami, čo nanášajú nejaké vrstvy. Niečo možno napovedia Metalurgia neželezných zliatin a Eutektikum.

Na okraj - longlife oleje sú nezmysel, výrobcov do toho tlačia prehnané požiadavky huráekológie. Kto trošku vie o čom to je, mení do 15000 km. Kto vie čo má za čudo - napríklad staré HTP s hrubou konštrukčnou chybou - mení do polky intervalu teda 7-8000 km. Že niektorí nie za to naopzaj nemôžem ja ani nejaký výrobok.
Ono to kupodivu funguje desaťročia. Aký dlhodobý test? Načo, pre koho? Pre tých, čo sa snažia dokazovať, že nemôže?
Dlhodobý test moderných áut si robia výrobcovia za peniaze zákazníkov. Kaziace sa Adblue, zadierajúce sa kľuky, rozpadajúce remene (zákazník hneď nezistí ak mu servis nalial nesprávny olej, až potom...) a mnoho iného - taký Nikasil je super technológia no jeho stotina-dve na stenách valcov a sedlách ventilov moderných celohliníkových motorov je - do času. Potom do šrotu.
Nevadí, zákazník to zaplatí, kúpi druhé.

Nerozumiem tej miestami až fanatickej snahe "dokazovať" že niečo, čo ste väčšina ani zblízka nevideli nefunguje niekomu, kto s tým robil a používa to vyše štvrťstoročie. Pre seba mám najlepší dlhodobý test - odjazdené s tými prípravkami vyše štvrť milióna kilometrov. Nevidím ani dôvod dokazovať niečo komukoľvek. Dal som odkazy, nejaké fakty. Stačí.
Pomohlo, pomáha môže pomôcť - kecy od veci nie. Možno niekomu ak mu robí dobre, že zasmradí diskusiu. Nemyslím hekera, snaží sa v tom zorientovať. Mne ani našim motorom-prevodovkám - ani iným nevadí, že namieta.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 22 hod 9 min 21 sek:
20240526-20240526-po 1500.jpg
20240526-po 1500.jpg
Olej po vyše 1500 km od výmeny

20240921-po 4500.jpg
20240921-po 4500+.jpg
Olej po vyše 4500 km od výmeny

1.9JTD s nájazdom vyše 330000 km.
Môžete niekto odfotiť vo svojom dieseli? Potom môžeme diskutovať.
Ak nemáte vedomosti, poznatky v obore - využite svoj čas užitočnejšie, než spochybňovaním mojich.
Ďakujem.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Už je tu "dlho ticho" :)
Tá modrá krabica má od manželkinho omylu s benzínom najazdené vyše 11000 km a motor (trysky, vysokotlakové čerpadlo atd) sviňa jedna - drží a drží.
Nezmenený zvuk, nezmenená spotreba, nezmenená dynamika (...zrýchlenie).
Ale určite sa prevencia "neoplatí" (výrobcom)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

14000 km od kixu s benzínom, 20 rokov, 315000 km na tachometri, emisná (aj TK) bez jediného problému. Motor tiež.
Asi to robím zle :)
20240120_EK časť B_001.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Ja len tolko poznamenam, ze ten protokol viacmenej nic nevypoveda, kedze sa nemeraju hodnoty emisii, ale len dymivost. Dymivost sa da lahko ovplyvnit a to napriklad handrou vo vyfuku alebo oddialenim monitorujuceho zariadenia.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Preto aby si mohol vyvodit nejake relevantne zavery, ze je to prave metabondom, by trebalo mat nejaku vzorku aut. Napr. Jedno na ktorom pouzivas metabond, druhe na ktorom by si pouzival aditivum inej znacky, tretie do ktorejo by si nepridaval ziadne aditivum. Vsetky tieto tri auta uzival relativne rovnako, teda v rovnakych podmienkach, rovnakym najazdom a nasledne porovnaval olej po nejakom najazde, vysledky EK, spotrebu atd.

Proste takto je to stale len o subjektivnych pocitoch a subjektivnom pohlade na vec a nijako to nedokazuje, ze prave metabond je jedine relavantne aditivum a ine su bulshity, a ze podobne vysledky by sa nedali dosiahnut inymi aditivami, resp. bez nich len pri poctivom pravidelnom servise.

Alebo ine riesenie, ktore som ti navrhol uz davno, vysad na terajsie dva roky metabond a uvidis ci to bude mat vplyv na spotrebu, olej, ci vysledky EK.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Euro 3 norma, ktoru ma auto starehosomara, sa pouziva od roku 2000. Cize vsetky tie jednotkove Fabie medzi rokmi 2000-2006, Octavia I a neskor aj II, Golf IV a V, Passat B5, Peugeot 206 a 307, dalej Thalia, Megane, Punto, Clio, stare Audi A4 a A6, stare BMWcka..., to su auta s emisnou normou Euro 3. Na nasich cestach ich je stale neurekom a pochybujem, ze vsetky pouzivaju Metabond. Takze davat to za uspech Metabondu je pre mna zvlastne, pretoze ide, ako uz spomenul mLuks, cisto o subjektivne hodnotenie bez porovnatelnej vzorky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

heker - dymivosť pred EK sa dá ovplyvniť aj nejakými prípravkami typu "no smoke", poriadnym popreháňaním motora zo strany majiteľa auta. O handre som nepočul a nemám kamaráta na emisnej.

mLuks - určite, navyše nikde netvrdím, že je jediné dobré. Je ich viac a ešte viac nefunkčných. S jedným "vychýrenej značky som sa o tom presvedčil sám". Pre mňa je smerodatné, ve všetky naše autá kúpené ako staršie pôvodne dymili alebo zadymievali a prestali. Tiež že motory idú tichšie, s vyšším zrýchlením než po kúpe a s nižšou spotrebou. Moja pani nevie "jazdiť na spotrebu" a jazdí PD - Nitra - Bratislava za 4,0, až 4,5 na sto.
Porovnanie bez/s objektívne nemám ako spraviť, nemáme dve zhodné autá a už jazdíme o dosť menej na dôchodku. Manželkina maminka koncom roka umrela, dovtedy a krátko po tom bolo jázd PD-NR neúrekom...

Hojko - áno no koľko aj novších áut na cestách aj vyšších euronoriem denne dymí? Moje nie.

Nie sú to len moje skúsenosti, aj skúsenosti viac ľudí čo poznám a niektorí mi to tiež roky spochybňovali. Nemám ešte DPF no ak by som mal - hádajte, čo by som používal - obrázok je niekde stiahnutý no asi si to majiteľ tiež nevymyslel aby ohúril - naozaj nerozumiem načo si míňate čas na spochybňovanie niečoho, o čom moc neviete - koho to nezaujíma, nik ho nenúti reagovať :)
DPF-rozdiel.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Tie ine auta dymia preto, lebo maju znicene vstrekovace, lebo im presakuje olej, lebo maju problem s DPF a tak podobne.

Ten obrazok urcite nie je pri pouzivani a nepouzivani aditiv, ale je to pred a po cisteni DPF. Dolezite je vsak vnutro DPF, kde sa uklada popolcek a pri urcitej hranici nejde ani vypalit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Prečo niektoré majú zničené vstrekovače? Moje ani pri 315000 km a po dvaapol hodinovej jazde na takmer čistý benzín namiesto nafty. Prečo sa nezadreli, neroztopili? Skús rozumnú odpoveď.
"DPF...určite...". Ty to vieš lepšie, než majiteľ toho auta.
Aké pohnútky (myšlienkové pochody) Vás vedú k tomu spochybňovaniu merania a protokolov Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, praktické skúsenosti mnohých (aj moje) a mnoho iného potvrdzuje prínos no tu sa dokola niekoľko málo ľudí snaží tvrdiť, že to nemôže byť pravda. To musí byť iná nuda - alebo povaha.
heker
Redeemer
Redeemer

Preco? Dovodov je viacero, od nekvalitneho paliva, zaneseneho palivoveho filtra, az po bezne opotrebenie, ktore nastava. Nespalene palivo potom poskodzuje DPF, az to skonci jeho upchatim. Nieco o pricinach som nasiel na tomto webe - https://autobild.pluska.sk/poradca/tech ... ch-poruchy

Vysoka skola v Cesku urobila jeden test. Aj ten vyznieva dost pochybne, uz o tom bolo pisane na predoslych stranach. Metabond si objedna test, zaplati za to a ocakava ten spravny vysledok, ktory moze pouzit potom v argumentacii, ze je to kuzelny pripravok.

Inak sranda, ze to DPFko co tu prezentujes ako pouzivanie Metabondu, tak je z webu kde cistia DPF filtre - https://www.cistenie-dpf-filtrov.sk/
Prílohy
Screenshot_20250220_160616_Chrome.jpg
Screenshot_20250220_160607_Chrome.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem za upozornenie - ten obrázok je naozaj v desiatkach kópií kade-tade vrátane zahraničných stránok, niekde otočený hore nohami - ak nájdem kde som ho stiahol akože je to z auta s použitím DPFCC - upozorním (sprdnem...).

Tých zničených trysiek a zadretých CR čerpadiel som u našeho automechanika videl viacero a on ešte viac za roky, tiež mi tvrdil že ak aj nejakým zázrakm moja z Nitry došla na benzín - v krátkom čase oter z čerpadla naše trysky zapchá. Doslova povedal: "Ako to vydržalo, to predsa nijako nemohlo vydržať". Odvtedy je rok aj pol, kopu štartov, jázd, kilometrov a nič nejaví známky poškodenia. K tomu pre poriadok dodám, že v predchádzajúcej nádrži nafty bol aj Megasel aj VIF a oboch viac, než predpisujú výrobci.

Aj VIF má opodstatnenie - tu je jeden test, neviem kto ho zaplatil a neriešim to, videl som aj ďaľšie testy kde úsady na ventiloch klesli podľa výsledkov o cca 95%.
https://www.petrol.cz/petrol-awards/pet ... cinku-6499

Metabond nie je jediné kvalitné aditívum, nikde to netrdím a nikdy som netrvrdil, je ich viac rôzneho určenia a účinkov. Nejaké skúsenosti za desaťročia mám aj s inými, náš mechanik a ľudia okolo neho s viacerými a viac. Od nejakej doby u neho v garáži vídavam krabice so zásielkami Metabondov viac, než s inými. Neberie to odo mňa.

Mne sa osvedčili viaceré nimi predávané produkty a niečo aj nie - to na okná, to pri pomalých jazdách a drobnom daždi situáciu s čelným sklom zhoršuje. A tomu "pulzátoru" na akumulátory tiež nemám ako odmerať účinok len predpokladám keď mechanik vravel že pri našom (manželkinom) počte denných štartov a krátkych jázd je 5-6 rokov úspech.

Ani nikde netvrdím, že bez akýchkoľvek dodatočných aditív (v kvalitných olejoch a palivách sú) motory nevydržia len mám za 30 rokov poznatky, že s niektorými viac a o dosť.

Nejaké "laboratórne objektívne porovnania" nemám ako ani prečo riešiť, pre mňa sú dostatočné moje porovnania a zistenia. Nižie spotreby, zrýchlenia za kratší čas atd.
Nepsomínaval som to - aj nebol čas, no až keď moja benzínom otestovala výnimočnú ochranu pri kritickej strate mazania..., som začal, dovtedy málo ľudí vedelo čo používam a ešte menej pýtavalo. A nespomínam preto, že by som z toho niečo mal (až na pocit ak nieto dá echo, že pomohlo) len aby si pomohol komu to môže byť užitočné. Preto nechápem tú "vlnu odporu", vídam to občas aj inde - kto skúsil, chváli, kto ani zblízka nevidel o(d)hovára.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 20 feb 2025, 12:12 Porovnanie bez/s objektívne nemám ako spraviť, nemáme dve zhodné autá a už jazdíme o dosť menej na dôchodku. Manželkina maminka koncom roka umrela, dovtedy a krátko po tom bolo jázd PD-NR neúrekom...
a preto to bude vždy len tvoj subjektívny pocit, že práve metabond robí tvoju spotrebu nižšou, že iba práve vďaka metabondu tvoje auto prežilo natankonvaný benzín atď, Nikdy, nikdy sa z tohto nestanú nespochybniteľné fakty založené na tvrdých dátach. Kľudne sa mohlo stať, že aj bez nejakého metabondu by to auto prežilo benzín atď, to ani ty sám nevieš vyvrátiť ani žiadny tvoj mechanik gúľajúci oči nad tým jak to prežilo. Proste prežilo bodka.

Mal som Golf 4 1.9TDI PD 85kw, auto som mal pred očami cez 150k km, kamoš ho kúpil ešte nemalo 250k, ja som ho kúpil od kamoša na cca 280k, predal som ho do firmi kde som pracoval na cca 320k a auto dalej jazdilo až do 410k s jedným a tým istým motorom, bez používania nejakých aditív, tankovania obyčajnej nafty, osudným sa mu stal až jeden postarší somár (nie ty), ktorý škrtol vaňu, nevšimol si to a pokračoval v jazde, áno zadrel motor.

Podľa tejto mojej skúsenosti netreba motorom žiadne aditíva stačí sa o nich pravidelne starať a vydržia. Ale toto je len moja subjektívna skúsenosť, nemôžem to aplikovať ako holý fakt, tak ako to aplikuješ ty na nejaký metabond.
obrázok je niekde stiahnutý no asi si to majiteľ tiež nevymyslel aby ohúril
zistili sme, že si to majiteľ asi vymyslel a presne takto sa dá sadnúť na lep kadečomu aj nejakým zázračným aditívam
naozaj nerozumiem načo si míňate čas na spochybňovanie niečoho, o čom moc neviete - koho to nezaujíma, nik ho nenúti reagovať :)
a na čo míňaš ty svoj čas na prezentovanie niečoho, čo nevieš aj objektívne dokázať, že to naozaj bude u každého fungovať tak ako to údajne funguje u teba? Veď okej, napíš jeden post aka " toto použovam ja, mne to pomáha, možno pomôže aj vám". Ale ty sa tu vždy prídeš pochváliť s nejakými fotkami, oleja, spotreby, subjektívnymi pocitmi a všetko toto pripisuješ metabondu a ešte si podrýpneš vetou "asi niečo robím zle" ...načo to vždy takto robíš? Prečo máš tu nutkavú potrebu pochváliť sa svojími subjektívnymi pocitmi a keď ti na to niekto zareaguje, tak sa už nafukuješ, zavzdušňuješ, že niekto si dovolil povedať krivého slovka na tvoju modlu metabond.

Tak kým ty budeš mať čas tu prezentovať svoje subjektívne pocity, my budeme mať čas na nich reagovať. Zmier sa s tým.

Autoeditácia príspevku po 6 min 31 sek:
starysomar napísal: 20 feb 2025, 17:25 Ani nikde netvrdím, že bez akýchkoľvek dodatočných aditív (v kvalitných olejoch a palivách sú) motory nevydržia len mám za 30 rokov poznatky, že s niektorými viac a o dosť.
jedna časť vety odporuje druhej
Nejaké "laboratórne objektívne porovnania" nemám ako ani prečo riešiť, pre mňa sú dostatočné moje porovnania a zistenia. Nižie spotreby, zrýchlenia za kratší čas atd.
ale pre nás nie, pre nás sú tvoje poznatky len subjektívne, bez relevantnej výpovednej hodnoty
no až keď moja benzínom otestovala výnimočnú ochranu pri kritickej strate mazania...,
A tú výnimočnú ochranu má len nejaký metabond, či aj iné aditíva? A čo keď to bola vec náhody a motor by to prežil aj bez metabondu či iného aditíva. Zase je to len jedna subjektívna vec, ktorú nevieš nijako relevantne preukázať ale vždy to prezentuješ, že len vďaka metabondu motor prežil.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tu je video s iným prípravkom - s Ekolube:

Inak to končí veľmi rýchlo: https://autobild.pluska.sk/zaujimavosti ... -bez-oleja

Alebo: https://www.mojevideo.sk/video/9dab/ako ... oleja.html

Ak by ten motor bol býval ošetrený (hoci tým Ekolube), s vysokou pravdepodobnosťou by bol vydržal. Pravda olejové vane sa často nerozbijú, no pár nie len pretekárov skúsenosť s prerazenými olejovými vaňami má.

Čo sú "nespochybniteľné dáta?" Komu a ktorým možno 100% veriť? Výrobcovia dokážu popísať nemálo slušne povedané neprávd. Pre mňa hoci záťažový test bez/s niečim a vlastné merania.

Na čo míňam ako dôchodca čas je naozaj moja vec a reagovať na niektoré naozaj neproduktívne námietky ako chcem je moje právo.

Spochybňovať niečo, s čím majú iní veľmi dobré dlhoročné skúsenosti je tiež každého právo. Otázne je, čo ho k tomu vedie a čo je vlastne väčšie somárstvo. :)
Napísať odpoveď