Energeticke napoje
Re: Energeticke napoje
"umele" sladidlo je aj stevia a urcite nie je horsia ako cisty cukor. cisty cukor je nieco absolutne neprirozdene co sa v prirode nenachadza. ved preto mame tak vyvinute chutove receptory ze sladke nam chuti najviac, lebo je to rychly zdroj energie ktoreho je v prirode velmi malo (neporovnavat s nasim "prirodnym" ovocim ktore je storociami preslachtene tak aby bolo 100x sladsie).
tema o energetakoch ma zaujala, lebo v poslednom case ich pijem celkom dost. kavu nepijem, rano si davam cierny caj a po obede si zvyknem dat pohar koly. kola mi uz vsak lezie krkom tak som sa obzeral po inych zdrojoch kofeinu.
myslim ze je to birell co teraz robi radler active ktory obsahuje kofein. super napad, trochu mi tam vadi prave ten cukor (maju dva druhy, active co ma menej cukru a active co ma kofein, kombinaciu nemaju zatial) a tak trochu sa obavam ze to coskoro zmizne z obchodov lebo nemam pocit ze by sa to velmi predavalo.
no a mimo toho viac menej nemas ako dostat do tela kofein okrem energetakov. za mna je velmi pozitivne ze vela z nich sa uz predava aj bez cukru, co sa mi nepaci su tie random chute typu "ultra fresh" a "blue power" ktore proste vsetky chutia ako zuvackova polievka.
niektory z monsterov mi chutil ale zial nespomeniem si lebo vsetky maju take agresivne balenie a random nazvy ze sa mi to pletie.
tema o energetakoch ma zaujala, lebo v poslednom case ich pijem celkom dost. kavu nepijem, rano si davam cierny caj a po obede si zvyknem dat pohar koly. kola mi uz vsak lezie krkom tak som sa obzeral po inych zdrojoch kofeinu.
myslim ze je to birell co teraz robi radler active ktory obsahuje kofein. super napad, trochu mi tam vadi prave ten cukor (maju dva druhy, active co ma menej cukru a active co ma kofein, kombinaciu nemaju zatial) a tak trochu sa obavam ze to coskoro zmizne z obchodov lebo nemam pocit ze by sa to velmi predavalo.
no a mimo toho viac menej nemas ako dostat do tela kofein okrem energetakov. za mna je velmi pozitivne ze vela z nich sa uz predava aj bez cukru, co sa mi nepaci su tie random chute typu "ultra fresh" a "blue power" ktore proste vsetky chutia ako zuvackova polievka.
niektory z monsterov mi chutil ale zial nespomeniem si lebo vsetky maju take agresivne balenie a random nazvy ze sa mi to pletie.
stévia je skvelá. Prvotná surovina pochádza z prirodnych zdrojov a až následne sa chemicky spracuváva. Má nula kalorii a na rozdiel od umelych sladidiel velmi prijemnu chut aj vo vyssej koncentracii.
Na kofeín vznika velmi rychlo návyk a človek musí neustále navyšovať jej dávku aby sa aspon priblizil tomu co bolo na zaciatku.
Napr mne staci aby som uzival kofein tyzden a uz prestavam citit akekolvek povzbudzujuce ucinky, iba pri vysokej davke ma rozboli hlava.
Preto kávu pijem iba raz začas, pre chuť.
Kofeín dočasne unavu potlačí ale následne príde neskôr ešte väčšia únava.
Poznám útlu ženu ktora si vypestovala taku toleranciu na kofein že denne vypije aj viac ako 1,5 litra energetakov aby dokazala aspon ako tak fungovat./ale toto som tu uz myslim posminal v minulosti/
Na kofeín vznika velmi rychlo návyk a človek musí neustále navyšovať jej dávku aby sa aspon priblizil tomu co bolo na zaciatku.
Napr mne staci aby som uzival kofein tyzden a uz prestavam citit akekolvek povzbudzujuce ucinky, iba pri vysokej davke ma rozboli hlava.
Preto kávu pijem iba raz začas, pre chuť.
Kofeín dočasne unavu potlačí ale následne príde neskôr ešte väčšia únava.
Poznám útlu ženu ktora si vypestovala taku toleranciu na kofein že denne vypije aj viac ako 1,5 litra energetakov aby dokazala aspon ako tak fungovat./ale toto som tu uz myslim posminal v minulosti/
-
javatar
Hardcore addict
Ano ale este je tu kofein - a nie je ho tam malo. Alternativa su "isotonic drinks" a ano aj tie su na moj ucel vhodne lenze tam uz je problem najst bez cukru. Inak adrenalin tiez zvysuje cukor v krvi (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4831313/).gogo956 napísal: 26 sep 2024, 23:49javatar
co som pozeral, tak umele farbiva sa dnes v energetakoch uz velmi nepouzivaju a existuje vela verzii bez cukru.
Beriem to ako osobny projekt, mam kontrolu nad ingredienciami aj davkovanim, nevylucujem, ze pridam aj kofein a velmi male mnozstvo cukru ale to zalezi od situacie (napr. kofein pred posilkou nevidim ako zlu vec) a ako moje telo reaguje na konkretny mix.
A posledna vec co riesim je chut - a energetaky musia byt aj chutne aby sa predavali. Aj ked osobne chut energetakov moc nemusim, moj momentalny mix chuti horsie
javatar
isotonic drinks a energy drinks su odlišné druhy nápojov.
Izotonicke napoje nie su povzbudzujuce, iba nahradzaju cukor a soli stratené potením pri dlhodobej kardio záťaži.
Ale pri bežnom cviceni v posilnovni v dlzke povedzme do jednej hodiny ich uzivat zmysel nema.
Zmysel to má ked niekto robí intenzívny celodenný hiking v horach, alebo beháva maratony a pod.
isotonic drinks a energy drinks su odlišné druhy nápojov.
Izotonicke napoje nie su povzbudzujuce, iba nahradzaju cukor a soli stratené potením pri dlhodobej kardio záťaži.
Ale pri bežnom cviceni v posilnovni v dlzke povedzme do jednej hodiny ich uzivat zmysel nema.
Zmysel to má ked niekto robí intenzívny celodenný hiking v horach, alebo beháva maratony a pod.
A dovod?
gogo - Izotonicke napoje su primarne ako ciastocna nahrada vody. Pri vysokych a dlhych vykonoch treba pit vela tekutin a to je dost zataz pre oblicky.
ved som to ani nikde nerozporoval. Ale mineralka s vhodnym zlozenim mineralov urobi tu istu sluzbu lacnejsie ako izotnocky napoj.wladas napísal: 27 sep 2024, 18:14 A dovod?
gogo - Izotonicke napoje su primarne ako ciastocna nahrada vody. Pri vysokych a dlhych vykonoch treba pit vela tekutin a to je dost zataz pre oblicky.
uz ani neviem, kedysi som pil, potom som prestal a nejak ma to nelaka.
myslim ze to bude tym ze nemam moc rad horuce napoje, aj ten ranny caj pijem az ked vychladne (nastastie mi ho vacsinou robi zena hodinu predtym ako vstanem).
Espresso ma cca 60st. To uz sa neda povazovat za horuce. Filter si nehavam vychladit na 55st. a cold brew z principu...
Andrenalin je v energetickom napoji? A v ktorom? Kofein prijmas v kave, energetaku a dokonca aj v caji, len v rozdielnom mnozstve.javatar napísal: 26 sep 2024, 23:36 Pre mna osobne su to farbiva, cukor/sladidla, no a potom, ze mi nesedi kombinacia kofein+adrenalin, kedze oba zvysuju tep no a ja energetaky pouzivam hlavne pri skydivingu alebo veternom tuneli kde sa adrenalinu nevyhnem (a pomahaju mi sa sustredit a podat lepsi vykon).
-
javatar
Hardcore addict
Adrenalin produkuje moje telo pocas spominanych cinnosti. Uviedol som svoj use case kedy najcastejsie pouzivam energetaky.
Osobne neviem o tom, ze by sa dal adrenalin pit.
Osobne neviem o tom, ze by sa dal adrenalin pit.
tak sa upravim a nemam rad ani teple napoje, nie len horucewladas napísal: 27 sep 2024, 21:15 Espresso ma cca 60st. To uz sa neda povazovat za horuce. Filter si nehavam vychladit na 55st. a cold brew z principu...
nejaky coldbrew moze byt fajn ale budem si to kazdy den pripravovat? asi by to nebol problem ale na co? v com je kava lepsia ako cierny caj? ja tam vyhody nevidim. a naposledy ked som skusal pit kavu tak som sa skoro dosral
Ja pijem kavu len kvoli chuti
Ak nemam pristup ku kvalitnej kave tak si radsej nedam a nemam problem byt tyzden bez.